Nogomet

'Redsi' po prvem porazu Cityja že na +5, visoki zmagi Chelseaja in Spursov

London, Norwich, Manchester, Liverpool, 14. 09. 2019 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Liverpool se je na uvodni tekmi petega kroga Premier League vrnil po zaostanku in na domačem Anfieldu za peto zaporedno ligaško zmago ugnal Newcastle United (3:1). Za še lepši pogled na lestvico v Liverpoolu je z večerno zmago nad prvim zasledovalcem Manchester Cityjem poskrbel Norwich City (3:2). Visoko sta svoja tekmeca v petem krogu premagala londonska Chelsea in Tottenham, z minimalnih 1:0 pa je slavil Man. United.

Liverpoolov napadalni trio (Salah, Mane, Firmino) je bil ključen tudi za tokratno zmago Liverpoola.
Liverpoolov napadalni trio (Salah, Mane, Firmino) je bil ključen tudi za tokratno zmago Liverpoola. FOTO: AP
Liverpool v torek gostuje v Neaplju. Prenos tekme z Napolijem si boste ob 20.40 ogledali na Kanalu A in VOYO.

Nogometaši Liverpoola so odprli peti krog Premier League z domačo tekmo proti Newcastle Unitedu. Jürgen Klopp se v luči Lige prvakov ni odločil za večje menjave v začetni enajsterici, le Roberta Firmina je v napadalnem trojčku nadomestil z Divockom Origijem. Brazilec je namreč med reprezentančnim premorom odigral dve tekmi za brazilsko izbrano vrsto in se na Anfield vrnil nekoliko kasneje kot soigralci. Navijači "redsov" so z nestrpnostjo pričakovali prvo tekmo po odmoru, a v začetnih minutah doživeli hladen tuš. Domači so si že v uvodnih minutah tekme privoščili veliko napako. Dolga podaja s sredine igrišča je našla Christiana Atsuja, ki je žogo ustavil in s podajo zaposlil Jetra Willemsa, ta je izkoristil dovolj prostora za strel in z natančnim udarcem pospravil žogo za hrbet nemočnega Adriana Lopeza.

TEKMA

Liverpool si je po prejetem zadetku počasi opomogel in do polovice prvega polčasa le ujel pravi ritem in premoč na zelenici v 28. minuti kronal z zadetkom. Andrewu Robertsonu je v borbi z gostujočo obrambo žogo uspelo oddati Sadiu Maneju, Senegalec pa je med dvema branilcema poslal močan strel v levi zgornji kot Newcastlovih vrat. Liverpool je napade nasprotnika zaustavljal že na sredini igrišča, Firmino, ki je vstopil tri minute pred tem, je ukradel žogo Atsuju in jo poslal proti vratom, kamor je vtekal Mane. Martin Dubravka je žogo skušal zaustaviti, a se je ta odbila in nadaljevala pot proti mreži, kjer se je ponovno znašel senegalski napadalec in vknjižil že drugi zadetek na tekmi. V drugem polčasu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Liverpool je še naprej pritiskal na vrata Dubravke, vendar šele v 72. minuti prevlado spremenil v nov zadetek. Mohamed Salah je podal Firminu, ki je na robu kazenskega prostora žogo vrnil Egipčanu, ta pa se je brez težav sprehodil čez gostujočo obrambo in poslal žogo v spodnji desni kot za končnih 3:1.

Son (levo) proslavlja z Erikom Lamelo na mestnem derbiju s Crystal Palacom.
Son (levo) proslavlja z Erikom Lamelo na mestnem derbiju s Crystal Palacom. FOTO: AP

'Petarda' Chelseaja v volčjem brlogu
Mlada ekipa Chelseaja je vzpodbudne predstave na začetku sezone uspela potrditi z drugo ligaško zmago. Po tem, ko so varovanci Franka Lamparda prve tri točke uspeli vknjižiti proti Norwich Cityju in nato vnovič remizirali pred domačimi navijači s Sheffield Unitedom, so tokrat modri s "petardo" predstavili angleškega predstavnika v Ligi Evropa Wolverhampton (5:2). Tammy Abraham se je podpisal pod hat-trick in avtogol na vedno neugodni zelenici stadiona Molineux. Chelsea je že v prvem polčasu zadel trikrat in mrežo "volkov" načel po zaslugi izjemnega projektila z razdalje Fikaya Tomorija, čeprav so se domači do tedaj dobro upirali Londončanom.

TEKMA

Son Heung-min je prispeval prva zadetka v novi sezoni za Tottenham, ki je pred domačimi navijači z visoko zmago nad mestnim tekmecem Crystal Palacom pozabil na slabši začetek novega tekmovalnega leta (4:0). Palace je do gostovanja na severu prestolnice prejel le dva zadetka na prvih štirih tekmah, toda Son je skupaj s Sergom Aurierjem (zadetek so zaenkrat pripisali Patricku van Aanholtu) in Erikom Lamelo že po 45 minutah do vrha napolnil mrežo "orlov". Finalisti minule sezone Lige prvakov so lahko pred povratkom v najelitnejše evropsko tekmovanje, kjer jih v prvem krogu čaka tekma z Olympiakosom, zaigrali malce bolj zadržano in zanesljivo vknjižili prvo zmago v Premier League po treh zaporednih spodrsljajih.

A po prvencu 21-letnega v Kanadi rojenega mladega angleškega reprezentanta je že v enem naslednjih napadov Ruija Patricia premagal še Abraham, ki je prišel do žoge in se podpisal pod prvega od sobotnih treh golov. Tik pred polčasom je po predložku Marcosa Alonsa Abraham natančno meril še z glavo, hat-trick pa je zaokrožil kmalu po začetku drugega polčasa, ko je po dolgi žogi Jorginha elegantno zaključil mimo Patricia. Wolverhampton je uspel do konca obračuna vsaj malce ublažiti visok poraz, Abraham je zatresel tudi lastno mrežo, Kepo Arrizabalago pa je ukanil tudi premierligaški novinec Patrick Cutrone. Vseeno je zadnji udarec pripadel Chelseaju, Mason Mount je v 96. minuti po podaji Michyja Batshuayija poskrbel za "petardo".

Man. United slavil prvič po prvem krogu
Manchester United je prišel do prve zmage po otvoritvenem krogu nove sezone, "rdeči vragi" so na Old Traffordu z minimalnih 1:0 opravili z Leicester Cityjem. Marcus Rashford je za edini gol na tekmi poskrbel že v osmi minuti, a United je imel s poletnimi "lisjaki" veliko težav. Ole Gunnar Solskjaer sicer ni mogel računati na Paula Pogbaja, Anthonyja Martiala in Luka Shawa, a z ekipo vseeno uspel vknjižiti pomembne tri točke po nedavnem razočaranju v Southamptonu. Andreas Pereira je hitro preizkusil Kasperja Schmeichla, z nogo pa je Jamesa Maddisona ustavil David de Gea.

Nato so, tudi po ogledu VAR, sodniki po prekršku Caglarja Söyüncüja nad Rashfordom pokazali na belo točko. Na mladem napadalcu angleške reprezentance je bilo veliko breme, saj se je odločil sam izvesti strel z bele pike, potem ko je v tej sezoni enkrat že zgrešil, enkrat pa predal nalogo Pogbaju, ki je bil neuspešen. A tokrat se je za United vse skupaj razpletlo po željah, Rashford ni grešil, v drugem polčasu pa so "vragi" poskusili podvojiti vodstvo, a Daniel James in Juan Mata nista bila natančna, tako kot na drugi strani Maddison, ki je izvrstno izvedel prosti strel. Kmalu bi proti nekdanjemu klubu zadel branilec Harry Maguire, ki so mu navijači Leicestra žvižgali vso tekmo, a ga je po strelu z glavo po podaji iz kota lepo ustavil Schmeichel. Napeto je bilo do konca: Rashford je s prostim strelom osem minut pred koncem zadel stičišče vratnice in prečke, Wilfred Ndidi pa bi v sodnikovem dodatku kmalu izenačil, a je strel z volejem poslal mimo vrat De Gee.

Norwich kot prvi v sezoni premagal Man. City
Presenečenje kroga in morda celo uvodnega dela novega prvenstva je zvečer uspelo Norwich Cityju, saj je povratnik med elito na domačem Carrow Roadu presenetil branilce naslova Manchester City (3:2). Stoodstotni Liverpool, ki je lani šele v zadnjem krogu moral priznati premoč sinje modrim, tako trenutno največjim rivalom po petih krogih beži za ravno toliko točk. Varovanci Daniela Farkeja so hitro povedli prek Kennyja McLeana, ki je v 18. minuti po podaji iz kota zadel z glavo, medtem ko sinje modri nikakor niso uspeli do prave priložnosti.

"Kanarčki" se niso ustavili in še pred iztekom prve pol ure je zadel še Todd Cantwell, potem ko se je igralec meseca avgusta Teemu Pukki izognil zanki prepovedanega položaja in za lahkih 2:0 velikodušno zaposlil svojega soigralca. Četudi je City tik pred polčasom z glavo v igro vrnil Sergio Agüero, je Carrow Road kmalu spet slavil. V začetku drugega polčasa je Pukki izkoristil slabo posredovanje gostujoče zadnje vrste (natančneje Nicolasa Otamendija), ki je izgubil žogo, ta pa je našla pot do v zadnjem času nezgrešljivega Finca, ki je s konico nogometnega čevlja matiral Edersona Moraesa. Gostujoči trener Josep Guardiola je nato v igro poslal tudi Kevina De Bruyneja in Gabriela Jesusa, a kaj več kot gola za 2:3, ki je bil po podaji Jesusa delo novinca Rodriga Hernandeza, prvaki niso zmogli.

TEKMA

Izidi petega kroga Premier League:

Norwich City ‒ Manchester City 3:2 (2:1)
McLean 18., Cantwell 28., Pukki 50.; Agüero 45., Hernandez 88.

POSTAVI

Manchester United ‒ Leicester City 1:0 (1:0)
Rashford 8./11-m

POSTAVI

Tottenham ‒ Crystal Palace 4:0 (4:0)
Son 10., 23., Van Aanholt 21./avt., Lamela 42.

POSTAVI

Wolverhampton Wanderers ‒ Chelsea 2:5 (0:3)
Abraham 69./avt., Cutrone 85.; Tomori 31., Abraham 34., 41., 55., Mount 90.

POSTAVI

Liverpool ‒ Newcastle United 3:1 (2:1)
Mane 28., 40., Salah 72.; Willems 7.

POSTAVI

PARI

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneki_123
15. 09. 2019 12.38
+1
Frenkie boy, to mi deli😊
SAF1
15. 09. 2019 09.00
+1
MUFC manjka center, ta sezona za mufc bo zelo huda.
Pakistanskiastronaut
15. 09. 2019 08.15
+0
šejki se bodo zjokali
KavčStrokovnjak
15. 09. 2019 07.42
+5
Bravo Šitty!!! Le tako naprej čez celo sezono. YNWA
KeepTheBlueFlagFlyHigh
14. 09. 2019 21.25
+5
Super super Frank...
JbmTiMt
15. 09. 2019 07.59
+1