Nogomet

Liverpoolčani po kritikah obrnili ploščo: Resnično nam je žal

Liverpool, 07. 04. 2020 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo Liverpoola je spremenilo načrte in za zaposlene v klubu, ki so na čakanju, ne bo koristilo državne pomoči. V to so Liverpoolčane očitno prisilile kritike nekdanjih zvezdnikov kluba in otoških medijev, ki so bili zelo razočarani nad prvotnimi načrti vodilne ekipe Premier League.

Navijača Liverpoola pred tekmo z Atleticom v osmini finala Lige prvakov, ki je bila 11. marca tudi zadnja, ki sta jo oba kluba odigrala v tej sezoni.
Navijača Liverpoola pred tekmo z Atleticom v osmini finala Lige prvakov, ki je bila 11. marca tudi zadnja, ki sta jo oba kluba odigrala v tej sezoni. FOTO: AP

Po tem, ko so pri Liverpoolu v soboto oznanili, da se nameravajo skupaj z rivaloma iz Premier League Newcastle Unitedom in Tottenhamom prijaviti za državno pomoč, v tem primeru bi državi prepustili plačilo 80 odstotkov plače, sami pa bi morali izplačati le še 20 odstotkov, se je na klub z Anfielda vsul plaz očitkov. Zdaj so Liverpoolčani spremenili načrte in zapisali, da jim je "resnično žal".

Med tistimi, ki so napovedano potezo kritizirali, so bili tudi dolgoletni branilec kluba Jamie Carragher in znana skupina navijačev Spirit of Shankly, ki so ameriške lastnike Fenway Sports Group (FSG) pozvali, da spremenijo načrte. Pri Liverpoolu, ki je samo februarja oznanil dobiček v višini 47,62 milijona evrov (bruto), so vodilni v klubu skupaj s FSG minuli konec tedna spet sestankovali in zdaj priznavajo, da so "prišli do napačnega zaključka".

Želeli so le zaščititi zaposlene pred odpuščanji
"Najprej bi želeli v imenu naših lastnikov, Fenway Sports Groupa, poudariti, da so misli in skrbi vseh s tistimi, ki trpijo zaradi grozne pandemije covida-19 in z družinami tistih, ki čutijo posledice," je v izjavi zapisal izvršni direktor Liverpoola Peter Moore.

"Če si v teh srhljivih in nepredstavljivih časih dovolimo nekaj perspektive, potem je pomembno rešiti težavo, s katero se mi kot organizacija spopadamo od konca tedna," je nadaljeval Moore. "Posvetovali smo se s celo vrsto ključnih predstavnikov interesnih skupin, to pa je bil proces, ki je bil usmerjen v doseganje najboljšega možnega razpleta za vse vpletene. Med mnogimi možnimi scenariji, o katerih smo razmišljali, so bili tudi naslednji: da bi se prijavili za (državno pomoč, op. a.) Coronavirus Job Retention Scheme, ki izplačuje 80 % plače, 20 % plačila pa je v karanteni; da bi se prijavili za Coronavirus Job Retention Scheme z zagotovilom, da bi denar vrnili kasneje in kot tretje, da bi poiskali alternativne možnosti, da bi pokrili stroške ljudi, ki so na čakanju," dodaja Moore.

"Kot neposreden rezultat teh poglobljenih posvetov in naših lastnih notranjih razmislekov na različnih ravneh v klubu, smo se odločili poiskati alternativne možnosti kljub temu, da bi se lahko prijavili za Coronavirus Job Retention Scheme. Verjamemo, da smo prejšnji teden prišli do napačnega zaključka, ko smo oznanili, da se nameravamo prijaviti za Coronavirus Retention Scheme in zaposlene dati na čakanje zaradi prekinitve koledarja Premier League, za to pa nam je resnično žal. Želeli smo, tako pa je še vedno, zagotoviti, da bi vsi zaposleni dobili čim večjo zaščito pred odpuščanji in/ali izgubo zaslužkov v tem obdobju, ki je nepredstavljivo."

'Klub se še naprej pripravlja na različne scenarije'
Za podobno potezo se je nedavno odločil tudi branilec naslova v Premier League Manchester City, ki se je zavzel, da zaposlenih ‒ govorimo seveda o tistih, ki ne igrajo nogometa ‒ ne bo odpuščal oziroma dajal na čakanje. Moore je še sporočil, da bodo pri Liverpoolu zdaj delali na iskanju alternativnih virov zaslužka, medtem ko vsi v evropskem nogometu čakajo, kdaj se bodo spet odprla vrata stadionov.

"Predani smo temu, da poiščemo alternativne načine delovanja, medtem ko se nogometne tekme ne igrajo, s čimer bi si zagotovili, da se ne prijavimo za državno pomoč," je še dodal Moore. "A v duhu transparentnosti moramo biti tudi jasni, kljub dejstvu, da smo bili pred to krizo v zdravem položaju, naši prihodki so se povsem ustavili, odhodki pa ostajajo. Kot pri skoraj vsakem sektorju družbe je tudi pri nas veliko negotovosti in zaskrbljenosti glede naše sedanjosti in prihodnosti," je še zapisal Moore.

"Kot vsak odgovoren delodajalec, ki ga skrbijo njegovi zaposleni v trenutni situaciji, se klub še naprej pripravlja na različne scenarije, ki se vrtijo okoli tega, kdaj bo nogomet spet deloval tako, kot je pred pandemijo. Ti scenariji segajo od najboljšega do najslabšega možnega in vse vmes. Ne moremo se skrivati pred resnico, da več teh scenarijev vključuje ogromen izpad prihodkov, to pa bi posledično povzročilo nepredstavljive proračunske izgube. S tem, ko bi te ključne finančne vire tako prizadelo, bi to, jasno, negativno vplivalo na našo zmožnost delovanja v sedanjem slogu. Vključeni smo v proces iskanja vseh poti, ki so v našem dometu, da bi omejili škodo, ki se ji ne moremo izogniti. Zahvaljujemo se številnim izjemnim ljudem na vseh ravneh, ki so predani temu, da nam pomagajo storiti ravno to, kljub kompleksnosti in nepredvidljivosti v svetu in naši industriji."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikoiništa
07. 04. 2020 12.25
+6
Zanimivo tudi, da imajo 1 mesečni izpad prihodkov in že se mora odpuščati. Bodo pač imeli manj dobička na koncu leta. (Liverpool report world-record £125m profit for 2017-18 financial year), nimam podatka za leto 2018-2019. Se pravi, da imajo cca 10 milj. izpada DOBIČKA. In podobno je z vsemi podjetji na svetu. Če si dober in premišljen gospodar, te 1-2 mesečni izpad ne sme potopiti. Če pa si januarja zapravil denar ki bi ga naj zaslužil šele aprila ali maja, potem pa ni čudno, da vsi pocrkajo, ko se malo zalomi. Važno da je mega avto pri firmi.
poper00
07. 04. 2020 20.30
+1
FMguest91
07. 04. 2020 21.26
+2
Pa ti sploh ves kaj je profit? Profit je razlika med prihodki in odhodki. Odhodki predstavljajo plače, stroške (elektrika, voda, pristojbine idr...) infrastrukture, stroške ddv za pretekli mesec (ko je bil nogomet še v normalnih tirnicah), krediti, leasingi, pravice, poplačilo obveznosti iz drugih naslovov.... to vse našteto se ni spremenilo, spremenilo pa se je to, da sedaj ni nobenih prihodkov v klubu. KAJ TI TO POVE?? Da četudi je Liverpool lani oz. predlani zabeležil 125m profita, je samo v enem mesecu naredil vsaj tolikšno izgubo (ČISTI MINUS - seštevek stroškov). Pač na dolgo sem napisal da boš razumel, ker najverjetneje si eden izmed kavč trenerjev, kruh pa služiš JS..
grozjak
07. 04. 2020 11.05
+2
Zanimivo, kako po nekaj tednih sploh ne pogrešam več fuzbala...
Scouser96
07. 04. 2020 12.00
+8
Torej nisi football fan..preprosta ugotovitev
Kollerik
07. 04. 2020 18.34
-4
the kop
07. 04. 2020 10.39
-1
gotofi ste!! Narod vas bo še bolj sovražil! In prav je tako! Vedno boste hodili sami!!
samomojemnenje
07. 04. 2020 10.54
+1
Zakaj je prav tako? Nikoli ne hodijo sami. Imajo najbolj zveste navijače.
the kop
07. 04. 2020 11.23
-6
upam da po tem debaklu nič več, fuzbal na splošno bo propadel!!
Scouser96
07. 04. 2020 12.01
+1
Kaj si zivcen? Te je spet mamica prezgodaj zbudila?
Kollerik
07. 04. 2020 18.35
-1
daj the kop, spravi se ti raje v peskovin igrat...lopatke, grabljice v roke in gasa
Kollerik
07. 04. 2020 18.36
-2
adr33
07. 04. 2020 10.15
-6
Form is temporary, class is permanent oziroma Volk menja dlako, nravi nikoli #mufc
Trend01
07. 04. 2020 09.39
+7
Alora, malo k'sno.
metallica-one
07. 04. 2020 10.02
+2