Nogomet

Tottenham z minimalno zmago nad Chelseajem še bližje tako želeni lovoriki

London, Lyon, Gijon, 08. 01. 2019 22.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi tekmi polfinala angleškega ligaškega pokala je Tottenham na mestnem obračunu pred svojimi navijači premagal Chelsea z golom kapetana Harryja Kana z enajstih metrov (1:0). Bele in modre v drugi polovici januarja čaka še povratni obračun na stadionu Stamford Bridge.

Spursi so pod velikim pritiskom medijev in javnosti, da v morda zadnji sezoni pod vodstvom trenerja Mauricia Pochettina velik napredek zadnjih let potrdijo s prvo trofejo. Kot zadnjo je klub iz severnega Londona osvojil ravno ligaški pokal leta 2008, ko je bil na klopi Juande Ramos, ki pa se je moral po vzpodbudni prvi sezoni nato hitro posloviti od stadiona White Hart Lane zaradi poraznega začetka svoje druge ligaške sezone.

Enajstmetrovka, ki so jo sodniki dosodili s pomočjo sistema VAR ‒ ta bo v Premier League v pomoč delivcem pravice šele z začetkom prihodnje sezone ‒, je odločila prvo tekmo polfinala angleškega ligaškega pokala na Wembleyju. Harry Kane je bil njen zanesljivi izvajalec, potem ko je kapetan Tottenhama po dobri polovici odigranega prvega polčasa padel v dvoboju z vratarjem Chelseaja, Baskom Kepo Arrizabalago. Sodniki so s pomočjo VAR ugotovili, da po dolgi žogi iz zadnje vrste kapetan angleške izbrane vrste ni bil v prepovedanem položaju, ljubljenec navijačev Spursov pa je brezhibno izvedel strel z bele pike mimo nemočnega španskega reprezentanta.

TEKMA

Prvi je sicer zapretil Son Heung-Min, ki je pred odhodom na azijsko prvenstvo padel v dvoboju z Andreasom Christensenom, a se sodniki za pritožbe Južnega Korejca in soigralcev niso zmenili. Chelsea je odgovoril prek Rossa Barkleyja, čigar strel je zatresel zunanji del mreže drugega Tottenhamovega vratarja Paula Gazzanige, medtem ko Arrizabalaga ni imel večjega dela s "škarjicami" Kana.

Lyon, ki se bo v osmini finala Lige prvakov pomeril z Barcelono, je doma v četrtfinalu ligaškega pokala klonil proti Strasbourgu (1:2). Domači klub legendarnega Arsena Wengerja je eno najprijetnejših presenečenj francoskega prvenstva, dobro formo pa je prenesel tudi v pokalno tekmovanje, ki ga Lyon predčasno zaključuje. Po tem, ko so Strasbouržani povedli z enajstmetrovko Ludovica Ajorqueja v 26. minuti, je tik pred polčasom priložnost z bele pike dobil še domači kapetan Nabil Fekir, a grdo zgrešil. Po podaji Memphisa Depaya je v 49. minuti sicer uspel izenačiti Bertrand Traore, ki je mojstrsko zaključil domiselno akcijo, toda že čez nekaj minut je po podaji iz kota najvišje skočil Lamine Kone in odločil dvoboj.

Vratnici na obeh straneh
V razburljivih prvih desetih minutah je Willian tudi zaposlil Calluma Hudsona-Odoija, ki je resno preizkusil Gazzanigo, predložek Brazilca v eni naslednjih akcij pa je s strelom prek vrat zapravil Barkley. Po tem, ko je z razdalje zapretil še Eden Hazard, je Tottenham povedel po zaslugi nepozornosti Chelseajeve obrambe, ki je dovolila, da se je Kane po rutinski dolgi žogi iz zadnje vrste sprehodil do nasprotnih vrat in padel prek Arrizabalage za najstrožjo kazen.

Chelsea je poskusil odgovoriti s strelom  N'Goloja Kanteja, Toby Alderweireld pa je prisebno odbil novo nevarno podajo Williana. Razgiban prvi polčas se je končal z vratnicama: najprej jo je s spretno preusmerjenim strelom zatresel Kane, na drugi strani pa Hudson-Odoi, ki je zadel Dannyja Rosa, Gazzaniga pa je žogo uspel potisniti v aluminij in Alderweireld je razčistil ter s tem ohranil prednost ob polčasu.

Brez gola v nadaljevanju
Spursi so bolje začeli drugi polčas, po odgovoru Chelseaja pa je bil drugemu golu večera spet blizu Kane, ki pa po kombinaciji Mousse Sissokoja in Deleja Allija ter strelu z roba kazenskega prostora ni uspel prelisičiti Arrizabalage, na podobno razpoloženega vratarja je že v enem naslednjih napadov po močnem strelu naletel Kante. Hudson-Odoi je še naprej povzročal veliko težav domačim in po tem, ko je njegov nevaren poskus blokiral Trippier, je Christensen prelahko zapravil veliko priložnost, ko je ostal sam na oddaljenejši vratnici.

Vedno težje je Tottenham nadziral tudi Hazarda, čigar številni prodori pa Chelseaju niso prinesli vedno tako cenjenega in pomembnega gola v gosteh. Tudi vstop Pedra Rodrigueza, ki je zamenjal Williana, ni prebudil napada modrih, za nameček bi lahko Son in Sissoko z nekaj več spretnosti poskrbela za še višji naskok Spursov pred povratno tekmo. V 75. minuti so Chelseajevi nogometaši neuspešno zahtevali tudi najstrožjo kazen, potem ko je podaja Hazarda v prostor zadela Alderweirelda. 

Izidi pokalnih tekem:

- prva tekma polfinala angleškega ligaškega pokala (Carabao Cup):
Tottenham Hotspur ‒ Chelsea 1:0 (1:0)
Kane 26./11-m

POSTAVI

- četrtfinale francoskega ligaškega pokala (Coupe de la Ligue):
Lyon ‒ *Strasbourg 1:2 (0:1)
Traore 49.; Ajorque 26./11-m, Kone 52.
Nabil Fekir (Lyon) je v 45. minuti zapravil enajstmetrovko.

POSTAVI

- prva tekma osmine finala španskega kraljevega pokala (Copa del Rey):
Sporting Gijon ‒ Valencia 2:1 (1:1)
Noblejas 34., Blackman 79.; Parejo 45.

POSTAVI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.