Nogomet

Lopetegui prekinil molk: Nisem imel časa, to je najboljša razlaga

Madrid, 14. 02. 2019 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot tri mesece po hitrem slovesu od klopi madridskega Reala so se v javnosti pojavile prve izjave Julena Lopeteguija. Nekdanji trener belega baleta se je dotaknil tudi kontroverznega odhoda s svetovnega prvenstva, ko ga je predsednik Španske nogometne zveze Luis Rubiales odpustil kot selektorja, potem ko je postalo jasno, da se je za njegovim hrbtom pogajal z Realom.

Za Lopeteguijem (na fotografiji) je leto, v katerem je šel od pekla do raja in spet nazaj.
Za Lopeteguijem (na fotografiji) je leto, v katerem je šel od pekla do raja in spet nazaj. FOTO: AP
Lopetegui je klop Reala zapustil po bolečem porazu proti Barceloni na ligaškem "el clasicu" (5:1). Zanimivo: takrat je Real zaostajal s sedmimi točkami, Lopeteguijev naslednik Santiago Solari, ki je deležen veliko več pohval in podpore javnosti ter medijev, pa je uspel v vsem tem času zaostanek na lestvici znižati za točko.

Julen Lopetegui je več kot sto dni molčal, zdaj pa je nekdanji selektor mlade in članske španske reprezentance ter trener madridskega Reala za podcast Football Daily povedal marsikaj zanimivega. Zgolj mesec dlje kot je trajal Baskov molk je trajal tudi njegov mandat na klopi aktualnega evropskega prvaka, kamor se je kontroverzno usedel sredi svetovnega prvenstva v Rusiji.

12. junija 2018 je Real potrdil, da bo Zinedina Zidana nasledil njihov nekdanji vratar, novica pa je razburkala strasti v španski reprezentanci, ki se je z Lopeteguijem pripravljala na začetek mundiala. Lopetegui je moral neslavno oditi z mesta selektorja, odločitev je sprejel novopečeni predsednik Španske nogometne zveze (RFEF) Luis Rubiales, dogodki pa so močno zamazali ugled reprezentance in madridskega Reala.

'Čutil sem veliko krivico'
"Ni mi bilo lahko. Zelo trdo smo delali dve leti, čutili smo, da se nam obeta fantastično svetovno prvenstvo," je Lopeteguijeve izjave iz podcasta prenesel britanski BBC. "Dva meseca prej, ko sem podpisal novo pogodbo s Španijo, so mi v pogodbo vstavili odkupno klavzulo. To je bila ideja Luisa Rubialesa, brez težav sva se dogovorila glede tega in nato se je zgodilo (ponudba Reala, op. a.). Trenutka nisem izbral jaz niti Real. Rekel sem jim 'da', a vedel sem, da je moja edina odgovornost mundial," je s pripovedjo nadaljeval Lopetegui.

REAL

"Nemogoče je bilo ohraniti to skrivnost skozi ves mesec, to ne bi bilo pošteno. Prepričani smo bili, da bi bilo bolje imeti novinarsko konferenco ter da bi tam odprli in zaprli temo, da bi bila po tem vsa osredotočenost na svetovnem prvenstvu. Moj odhod? Igralci so bili fantastični. Po objavi (da odhaja v Real, op. a.), smo opravili najboljši trening v treh tednih priprav, čutili smo veliko srečo, a na koncu je predsednik sprejel to odločitev. To je bil zelo težek trenutek in nikoli ga ne bom pozabil, saj me je presenetil. Čutil sem veliko krivico."

Nenaspan v Madridu 'ni vedel, kje je'
V spominu mu bo ostal tudi let iz Rusije v Madrid, kjer ga je čakala predstavitev na Santiagu Bernabeuu. V prestolnici so ga med govorom izdala čustva, priznal pa je, da kaj veliko niti ni spal.

"Let je trajal pet ur in nisem rekel niti besede. A takšno je življenje. To je bila zelo naporna izkušnja, a moraš poskusiti vse skupaj spremeniti v pozitivno," je nadaljeval Lopetegui. "Nisem spal. Nisem vedel, kje sem. En dan sem bil v Rusiji, kjer smo trenirali pred svetovnim prvenstvom, naslednji dan pa sem bil na Santiagu Bernabeuu z novo ekipo. Zelo je bilo hitro, težko dojemljivo in čustva so bila velika. Težko mi je bilo, ko so rekli, da moram zapustiti mundial, to so bile sanje, za katere sem trdo delal."

Dober začetek in usodni trije tedni
Real je, kljub porazu v evropskem superpokalu z mestnim tekmecem Atleticom, sezono začel vzpodbudno in na poraz z rdeče-belimi odgovoril s petimi zmagami na šestih tekmah. A nato se je belemu baletu ustavilo v napadu, le ena zmaga na sedmih tekmah ter ponižanje na Camp Nouu pa je pritisnilo piko na i kratki etapi baskovskega trenerja v Madridu.

"Dobro smo začeli, ekipa je igrala dobra, a nato smo imeli tri zelo slabe tedne," se spominja Lopetegui. "Pričakuješ le, da boš imel čas za iskanje rešitve, saj se lahko te reči spet uravnovesijo znotraj sezone. Prepričani smo bili, da se bo to zgodilo. A nisem imel časa, to je najboljša razlaga. Imam pa vse spoštovanje do novega trenerja in njegovega štaba. In do igralcev, rad jih imam, fantastično so se obnašali do mene. Nikoli ne bom rekel ene slabe besede o Real Madridu. Trenirati v tem klubu je fantastična izkušnja za katerega koli trenerja. Želel bi si več časa, a moram gledati v prihodnost."

Rad čuti angleško vzdušje in spoštovanje
Prihodnost morda prinaša preizkus v Premier League, potem ko se je Lopetegui pred Realom preizkusil že v portugalskem prvenstvu v vrstah Porta, kjer pa je prav tako precej hitro izgubil službo.

"Trener mora biti odprt za prihodnost, a če bi lahko izbiral, bi rad bil v najboljših ligah. Anglija je fantastična liga. Ko vidiš tekmo v Angliji, lahko čutiš vzdušje, spoštovanje za igralce in trenerje, to je zelo pomembno. Želim začutiti to. Gotovo je tudi španska liga fantastična, imamo fantastične igralce in trenerje, a bomo videli ..." je še povedal Lopetegui.

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brodarko
20. 02. 2019 09.36
+0
...se je kontroverzno usedel... Spet en čuden zmazek.
mariomandzukic
15. 02. 2019 11.07
+0
Trener sarlatan, ki je zelel iz Isca narediti novega vodjo Real Madrida in ga forsiral kot glavnega playmaker, kar se je hitro pokazalo kot velika napaka.. Na vso sreco je Solari že prvi dan Isca vrnil nazaj tam kjer mu je mesto in vrnil kljuce od kreacije igre velikemu Luki Modricu
mmickica
14. 02. 2019 16.20
+12
Gojil je zelo lep nogomet, tako da skoda za reprezentanco, verjetno pa tudi za RM. Se bo se pokazalo.
ehjaehja
14. 02. 2019 13.21
+10
Dober človek po srcu njegova edina napaka je bila da ni verjel v super vinija:/