Nogomet

Favre spet pod pritiskom: Borussia naj bi razmišljala tudi o Kovaču

Dortmund, 28. 05. 2020 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener dortmundske Borussie Lucien Favre je pojasnil besede, s katerimi je po domačem porazu na derbiju z Bayernom (0:1) dvignil veliko prahu. Prihodnost 62-letnega Švicarja je v Dortmundu spet zelo negotova, že pred več meseci pa naj bi vodstvo kluba vzpostavilo stike z nekdanjim trenerjem in vezistom Bayerna Nikom Kovačem.

Pred prekinitvijo vseh tekmovanj je Dortmund s trenerjem Favrom (na fotografiji) izpadel tudi v osmini finala Lige prvakov, kjer je bil po preobratu v Parizu boljši zvezdniški Paris Saint-Germain.
Pred prekinitvijo vseh tekmovanj je Dortmund s trenerjem Favrom (na fotografiji) izpadel tudi v osmini finala Lige prvakov, kjer je bil po preobratu v Parizu boljši zvezdniški Paris Saint-Germain. FOTO: AP
Favre meni, da norveški zvezdnik Erling Haaland ni huje poškodovan, potem ko ga je moral v zadnjem delu drugega polčasa zamenjati, in je Skandinavec, ki je nekaj trenutkov prej trčil v sodnika Tobiasa Stielerja, odšepal z igrišča. "Ne verjamem, da bo moral počivati. Nekaj je bilo narobe z njegovim kolenom, a še ne vemo, kaj," je dejal Favre.

Ob sedmih točkah zaostanka za Bayernom nemško prvenstvo še zdaleč ni odločeno, toda poraz na derbiju z Bavarci, s katerimi so se Dortmundčani pomerili pred praznimi tribunami domačega stadiona Signal Iduna Park, je šampionski krožnik pomaknil še bližje Münchnu. To bi bil že osmi zaporedni in skupno jubilejni 30. državni naslov za rdeče, ki jim je v pretekli sezoni pod taktirko hrvaškega stratega Nika Kovača uspelo nadoknaditi velik zaostanek in ustaviti Luciena Favra na klopi Borussie, bavarska prevlada pa se bo v sezoni 2019/20 kljub zamenjavi na klopi, kjer je Kovača nasledil Hans-Dieter Flick, očitno nadaljevala.

Favre je moral po torkovem porazu z Bavarci v Dortmundu odgovarjati na številna neprijetna vprašanja, na televiziji Sky denimo na opazko, da enostavno nima recepta, da bi črno-rumene popeljal do naslova.

'Zaupam vase'
"To tukaj govorijo že mesece. Ne berem časopisov. A vem, kako deluje vse skupaj," je Favre v nasprotju z mnogimi kolegi tudi v težkih časih ostal velik gospod. "V nekaj tednih bom podal uradno izjavo. Zdaj ostajam miren in zaupam vase. Mislim, da smo odigrali res dobro tekmo. Bili smo boljši kot proti Wolfsburgu in Schalkeju. Žal mi je, da nam tu ni uspelo osvojiti vsaj točke."

V sredo je Favre v novih izjavah za Sky, kjer so si njegov javni nastop razlagali kot napoved slovesa, povedal: "Ostal bom. Imam pogodbo. Spoštoval bom pogodbo. Tu mi je všeč."

V uradni izjavi za javnost, ki jo je po tekmi objavil klub, pa je dejal: "Ne razmišljam o vdaji. Včeraj (v torek, op. a.) smo bili vsi razočarani, moje besede po koncu tekme pa so narobe razumeli."

Pogodba do konca junija 2021
Poraz z Bayernom je zgolj nadaljevanje serije neuspehov na obračunih z večnimi rivali, ki se vlečejo praktično vse od šampionskega pohoda leta 2012 pod taktirko Jürgna Kloppa. V minuli sezoni so Dortmundčani sicer Bavarce doma premagali s 3:2 in oddali do zdaj morda najresnejšo kandidaturo za državni naslov, a sta nato sledila dva zgodovinska poloma v Münchnu z 0:5 in 0:4. Po Kloppu so člansko moštvo na Signal Iduna Parku že vodili kar štirje trenerji, pred Favrom še Thomas Tuchel, Peter Bosz in Peter Stoger, nihče pa po poročanju ESPN ni povsem prepričal večine navijačev. Samo Tuchel, leta 2017, je osvojil naslov (nemški pokal), le nekaj dni pozneje pa so ga po sporu z upravo odpustili. Favre ima sicer pogodbo do leta 2021 in že nekaj mesecev se pojavljajo govorice, da v zaodrju ni vse tako, kot mora biti, zdaj pa 62-letnemu Švicarju grozi, da bo tako kot njegovi trije predhodniki odšel brez oprijemljivega dosežka.

"Favrovi dnevi so šteti," je po porazu z Bayernom zapisala vplivna nogometna revija kicker. Pri podobno prodornem tabloidu Bild medtem trdijo, da je že pred več meseci dortmundska uprava vzpostavila stik s Kovačem, ki po koncu sodelovanja z Bayernom še nima nove službe. Favre je bil na robu odhoda že novembra, pred gostovanjem v Berlinu pri Herthi, a je vknjižil zmago, sprememba taktične postavitve v tisto s tremi branilci pa je v naslednjih mesecih prinesla napredek v igri in rezultatih. Dortmundčani so do torka izgubili le eno od desetih tekem v drugi polovici 1. Bundeslige, a je tudi branilec Mats Hummels pred zadnjimi šestimi krogi priznal, da je zdaj "vse v Bayernovih rokah".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
28. 05. 2020 19.06
+3
napaka...na trgu je dosti boljsih, dokazanih in kvalitetnih trenerjev...o kovacu kot nogometasu ne moremo govoriti slabu...kot trener pa mislim da nima prave karizme in znanja da lahko vodi velike klube...
uporabnica1
28. 05. 2020 16.55
+3
samo ne Kovač, še eden lep nemški stil nogmeta bo uničil
Iniesta
28. 05. 2020 15.08
-1
Kovac bi bil dobra izbira za Borusijo s tem kadrom, ki ga ima ... Kovac je strup za Bajern ...
drimtim
28. 05. 2020 12.18
-3
Bayernu se ni potrebno bati za nove naslove.
jodr
28. 05. 2020 14.09
+3
Če bo Niko prevzel Borussio, potem imajo v naslednjih enega tekmeca manj za naslov prvaka.
sp9s
28. 05. 2020 10.42
+1
Res nima recepta. Poražen dvakrat na ključnih tekmah.
Uporabnik1211614
28. 05. 2020 09.58
-4
Če hočete biti drogi ali še nižje, potem izberite Kovača. On je trendr za 3. ligo. Brilijantina ni dovolj za uspeh.
Žac
28. 05. 2020 10.11
+3
Si ti kaksni menadzer? Ce nisi po tem bodi tiho. Kronologija tvojih komentarjev govori da si hudi simpatizer Hrvatov. Nije problem njegovo znanje,problem je da je Hrvat. V krat si samo to mogel napisati.
meskic
28. 05. 2020 10.13
+10
Nimas pojma. Kovac se je dokazal z Eintrachtom, s katerim je osvojil DFB pokal, ko je premagal Bayern v finalu. Osvojil je tudi dvojcka z Bayernom. Kaj je npr. osvojil Pochettino v petih letih s Spursi?
RUBEŽ
28. 05. 2020 11.08
+2
nejcqpr - se strinjam. Ta ni kaliber za trojico, četverico najboljših klubov v Nemčiji. Se vidi sedaj pri Bayernu. Ampak mene ne moti, naj prevzame Borussio. Žal bo potem še manj konkurenčna.
RUBEŽ
28. 05. 2020 11.09
+2
meskic - to kar je naredil z Bayernom niso njegove zasluge, ampak PREDVSEM EKIPE.
Žac
28. 05. 2020 11.22
+0
Rubez-a to je samo v njegovem primeru ali je to primer vseh trenerjev?
RUBEŽ
28. 05. 2020 12.12
+1
Ne bom se vmešaval v druge klube ker me ne zanimajo. Trditev moja pa še vedno drži. KOVAĆ NI KALIBER ZA PRVE TRI, ŠTIRI EKIPE BUNDESLIGE. In ja, zahvaliti se ima kadru Bayerna da je osvojil z njim kar je osvojil. Če bi bil tako dober, ga ne bi menjavali. Tako da.....
borjac
28. 05. 2020 09.56
+1
Zakon nogometa je na žalost tak, da plačajo ceno "slabih uvrstitev" zmeraj trenerji, kot je dejal nekoč Ančeloti, moji kovčki so zmeraj pripravljeni na hodniku.