Nogomet

Luis Enrique javno ostro obračunal z Morenom: Nezvestih ljudi nočem v ekipi

Madrid, 27. 11. 2019 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luis Enrique se je znova predstavil sedmi sili na mestu selektorja španske nogometne reprezentance, potem ko se je na kontroverzen način vrnil na stolček Furie, ki ga je moral zapustiti njegov dolgoletni pomočnik Robert Moreno. Ta ga je nasledil, potem ko se je ta umaknil zaradi bolezni in kasnejše smrti hčerke.

Luis Enrique ostaja na čelu Furije.
Luis Enrique ostaja na čelu Furije. FOTO: AP

"Edini odgovoren, da Roberta Morena ni v reprezentanci, sem jaz. Niti Luis Rubiales (predsednik zveze) niti Jose Francisco Molina (športni direktor zveze) niti zveza, jaz," je bil jasen Luis Enrique. Pojasnil je, zakaj si ni želel, da bi Moreno še delal z njim. "Kot profesionalca ga ne morem kritizirati, je zelo dobro pripravljen trener, kar je dokazal. O ostalem tudi nisem dvomil, dokler njegove besede niso govorile enega, dejanja pa drugega. To je odličen način, da izveš, kdo je tvoj prijatelj in kdo ne. Jaz tega ne bi storil. Toda nehajmo pospravljati navlako. Še enkrat bom rekel: nihče ni zmagovalec. Nisem junak filma, a tudi ne slabi lik," je na vroči novinarski konferenci dejal Luis Enrique. Ta je še pojasnil, da se je nazadnje srečal z Morenom 12. septembra, ko je dobil občutek, da si Moreno želi ostati na mestu selektorja za Euro 2020, a mu je obenem tudi dejal, da če se Enrique vrne na mesto selektorja, želi biti njegov pomočnik.

Enrique se je na klop španske nogometne reprezentance vrnil po tragični izgubi hčerke, ki je umrla zaradi bolezni. "Zame in za mojo družino je to poseben dan, saj se vračam domov, v špansko izbrano vrsto, da dokončam projekt, ki sem začel," je poudaril nekdanji trener Barcelone. Poudaril je, da na stolček sam ni rinil, temveč da je to bila želja vodstva zveze. "Vem, da se je v medijih dvignilo veliko prahu v zadnjih mesecih. Rubiales in Molina sta me konec oktobra poklicala na sestanek. Res je, da se počutim odgovornega za to in nisem ponosen na to, kako se je vse skupaj zaključilo," je razložil Luis Enrique. "Vse skupaj dojemam tako, kot da moram dati veliko več pojasnil, kot bi si želel. Sem oseba, ki se izogiba prepirom. Kdor koli je spremljal mojo kariero to ve, toda čutim se dolžnega, da gre za polemiko, ki jo je zanetil dolgoletni član mojega štaba. Postavljam se tudi v vlogo nekoga drugega," je prepričan novi stari španski selektor. "Razumem, da si je delal iluzije, da je to bila priložnost njegovega življenja. Trdo je delal in je ambiciozen, ki je kvaliteta, ki jo je treba občudovati, toda zame je nezvest. Tega jaz ne bi naredil in nočem nikogar, ki bi to storil, v mojem štabu. Pretirana ambicioznost ni vrlina, temveč slabost," je jasno izpostavil Luis Enrique.

Španci so se brez težav uvrstili na naslednji Euro.
Španci so se brez težav uvrstili na naslednji Euro. FOTO: AP

Roberta Morena je na dan kontroverzne vrnitve Luisa Enriqueja v špansko reprezentanco sicer podpirala velika večina španske nogometne javnosti (70 odstotkov), ki je tedaj menila, da je bila zamenjava Morena neupravičena. Tudi zato ima Enrique na začetku ob svoji vrnitvi precej bolj trnovo pot in težje delo kot sicer.  "Kar mu sporočam je to, da ne želim nikogar takšnega v moji ekipi in da sem močen. Da se želim vrniti na delo. Od tu naprej si želim, da je vsem jasno, da se nisem ponudil španski zvezi, nikoli nisem nikogar poklical niti nisem dovolj nekomu tretjemu, da kliče v mojem imenu," je namigovanja, da je on glavni krivec za odhod Morena, ki je Španijo odlično vodil, zavrnil Enrique. "Od tu naprej si želim pospraviti smeti in razmišljati le o reprezentanci," je izpostavil 49-letnik iz Gijona. "Mislim, da je jasno, kaj si mislim. Tu sem, ker sta me predsednik in športni direktor zveze poklicala, da bom selektor na Euru. Pripada mi. Za tem stojim. Ne želim razlagati druge zgodbe, ki je ni. To je ta, moja zgodba," je zaključil Enrique.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

le?o
27. 11. 2019 20.41
-2
V prvem stavku zatrjuje, da je za odpoved morenu kriv samo on in nihče drug. Na koncu pa, da so ga iz zveze klicali in da se ni sam ponujal. In da mu pripada...zakaj le? Moreno je oddelal pol kvalifikacij, po resda tragičnem in žalostnem spletu okoliščin, in mu vsaj toliko pripada kot enriqeu. E zdrahe že zdej, težka bo španci težka na ep.
Mladi? Plasto
27. 11. 2019 20.13
+1
kar se mu je zgodilo , je absolutno tragedija .... vendar pa to ne opravičuje teh dejanj ... šport je biznis !!! ... ne čaka na nikogar - naslednja tekma prihaja ... on se je razumno umaknil zaradi družinskih zadev .... ampak njegovo ustoličenje nazaj , je pa najmanj nepotistično , kot , da je sedež rezerviran zanj dokler se ne vrne .... kar pa ni res ... trener za njim je opravil vse delo ,.... in prav bi bilo , da dobi tudi nagrado - torej vodenje repke na prvenstvu !!!! ... Enriqe očita pretirano ambicioznost nekomu ,ki si je želel izstopiti iz sence in bil na dobri poti .... on je pa vodil že barco in seveda repko ,kar nakazuje , da je sam še večji hohštapler !!!!
Mladi? Plasto
27. 11. 2019 20.14
ker drugemu ne bi niti dopustil , da se izkaže !!!!
AtleticoSLO
27. 11. 2019 17.34
-2
Ubistvu trener Furije ni biti težko...reprezantanca ima toliko igralcev...da se vsi ujamejo...no vsaj tako deluje...ubistvu ni važno kdo je selektor.
natasa27
27. 11. 2019 16.36
-6
Edino z Barco je kaj lahko osvojil v svoji trenerski karieri,... kar bi lahko vsak ki ga posedeš tja na klop v eri Messija,... slab trener,... zelo slab,...
Mihacito
27. 11. 2019 15.47
+4
Jaz mu dam prav.
peresni
27. 11. 2019 15.08
-5
Če bo zafural kot je Barco...se brezveze repenči.