Nogomet

Ena redkih Guardiolovih skrbi pred finalom LP: izvajanje enajstmetrovk

Manchester, 10. 05. 2021 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sergio Agüero je imel na sobotnem derbiju med Manchester Cityjem in Chelseajem pri izidu 1:0 z enajstmetrovke zlato priložnost za povišanje prednosti, z zmago pa bi meščani potrdili nov naslov angleških prvakov. A je zgrešil in Londončani so v nadaljevanju pripravili preobrat za vse tri točke ter bodo v finale Lige prvakov vstopili z nekoliko boljšo psihološko popotnico. Četa Pepa Guardiole je v tej sezoni skoraj nedotakljiva, ena njenih redkih rakran pa je prav izvajanje najstrožjih kazni. Odkar je Španec prevzel vodenje kluba, je City celo najslabša premierligaška ekipa v tem segmentu.

Edouard Mendy je prebral namero Sergia Agüera in njegov strel brez težav ubranil.
Edouard Mendy je prebral namero Sergia Agüera in njegov strel brez težav ubranil. FOTO: AP

Pep Guardiola je vodenje Manchester Cityja prevzel avgusta 2016, zapravljena najstrožja kazen Sergia Agüera v dvoboju s Chelseajem prejšnji konec tedna pa je bila že 14., ki so jo od takrat zastreljali njegovi varovanci. Od 16 ekip, ki so imele v tem času v Premier League na voljo vsaj deset enajstmetrovk, jih je City zgrešil daleč največ (drugi je Manchester United z 11 zapravljenimi, tretji pa Leicester City z devetimi, op. a.), ob tem pa imajo meščani tudi najslabši izkoristek. Ta znaša 65,9 odstotka.

Ob tem ni zanemarljivo niti dejstvo, da so samo v tej sezoni z bele pike grešili kar štirje nogometaši Cityja, poleg Agüera še Kevin De Bruyne, Raheem Sterling in Ilkay Gündogan – vsi so zapravili po eno. V tej sezoni je imel klub z Etihada sicer na voljo 11 enajstmetrovk, od tega so jih njegovi nogometaši v zadetek pretvorili sedem – Agüero in De Bruyne po dve, Gündogan, Riyad Mahrez in Rodri pa po eno. 

V tem tisočletju se je sicer šestkrat pripetilo, da so o zmagovalcu Lige prvakov odločali streli z bele točke. Zanimivo je, da je Chelsea v obeh finalih, v katerih je nastopil, na koncu izvajal enajstmetrovke. Proti Manchester Unitedu je leta 2008 po slovitem zdrsu Johna Terryja potegnil krajšo, a je rane zacelil štiri leta kasneje proti münchenskemu Bayernu. 

Prav argentinski napadalec, ki se po sezoni poslavlja od kluba, pri katerem se je v desetletju igranja zavihtel na sam vrh večne lestvice strelcev, je bil v zadnjih sezonah glavni Guardiolov adut pri izvajanju najstrožjih kazni. Po debaklu, ki si ga je privoščil v soboto in za katerega se je navijačem že opravičil tudi na družbenih omrežjih (poskušal je s tako imenovano "panenko", a je vratar Chelseaja Edouard Mendy njegovo namero prebral, op. a.), pa je veliko vprašanje, ali bo pripravljen prevzeti odgovornost, če bodo o zmagovalcu Lige prvakov denimo odločale prav enajstmetrovke. 

Tuchel stavi na preverjenega aduta 
Na drugi strani je Chelsea – če upoštevamo še septembrski spopad s Tottenhamom v angleškem ligaškem pokalu, ko so o napredovanju prav tako odločale enajstmetrovke – v tej sezoni izvajal že 21 tovrstnih strelov. Od tega jih je zadel 17, zgrešil pa prav toliko kot City, torej štiri. 

Na začetku sezone je bil v vlogi prvega izvajalca čete Franka Lamparda vezist Jorginho, ki je blestel kot zanesljiv "eksekutor", a je do decembra zgrešil kar tri poskuse (proti Liverpoolu in Arsenalu v Premier League ter proti Krasnodarju v Ligi prvakov, op. a.). V nadaljevanju sezone so tako priložnost dobili tudi nekateri drugi nogometaši, Timo Werner je streljal štirikrat in zadel trikrat, Olivier Giroud in Mason Mount pa sta izkoristila svoja edina poskusa. Je pa res, da je pod vodstvom Thomasa Tuchla zopet prvi izvajalec Jurginho, ki v tem času še ni zgrešil. 

Toure najboljši vseh časov, Mahrez med najslabšimi
Od nogometašev v Premier League, ki so izvajali vsaj deset enajstmetrovk, ima najboljši izkoristek prav nekdanji nogometaš Cityja, Yaya Toure, ki je v tej kategoriji tudi edini stoodstoten, z bele pike je poskušal enajstkrat. Na spodnjem dnu tabele pa je med najslabšimi že omenjeni Mahrez, ki je v dresu Cityja in še prej Leicestra streljal 13-krat in petkrat zgrešil. Z 61,5-odstotno uspešnostjo je na petem mestu. Najslabši je sicer bivši nogometaš Aston Vile, Juan Pablo Angel, ki je poskusil desetkrat in le petkrat zadel. 

Statistika Chelseaja in Manchester Cityja v tej sezoni Lige prvakov.
Statistika Chelseaja in Manchester Cityja v tej sezoni Lige prvakov. FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Toldyou
10. 05. 2021 21.24
+1
#undisputed rad bi te videl da zadanes penal vsaj v 3ji slovenski ligi ko je kocki prihodnost tvojega kluba...ampak verietno ti nebi bil izvajalec ker bi se ze posral na treningih 🤷🏻‍♂️
ehjaehja
10. 05. 2021 21.24
+1
po videnemu na letošnjih med sebojnih dvobojih jih bo Chelsea premagal toda žoga je okrogla.
Toldyou
10. 05. 2021 21.18
Bruno zgresil 5 this season in premier???
Toldyou
10. 05. 2021 21.06
Nevem kako je manchester united drugi po zapravljenih 11m???? Nisem videl da bi Bruno zgresil 2-3??? On je en in edini penalty taker???
User792410
10. 05. 2021 19.08
+5
Naslov tudi slučajno ne ustreza dejanskemu stanju, ker Pep ima veliko skrbi, vse pa slišijo na ime Chelsea...
AntiKebab
10. 05. 2021 18.04
-8
Sem že parkrat prosil, če lahko članke namenjene državljaaanom servirate po 22h. Hvala
thecar
10. 05. 2021 17.09
+0
bi te rad vidu tebe brcnet žogo jao
undisputed
10. 05. 2021 16.40
+1
Res moras bit "štručko" udarit po žogi....pa pis*o vsak dan brcajo žogo, že od malih nog in niso zmožni zadet znotraj okvira vrat.... Kot bi moral končat Oxford, Cambridge da lahko opraviš en navaden strel, pa še to so plačani v deset tisočih (10.000,00€) evrih na TEDEN ne na MESEC
kameltrajbar
10. 05. 2021 17.59
+0
User792410
10. 05. 2021 19.19
+3
Pa še kako rabiš bit stručko, ker moraš imeti jeklene živce, da v danem trenutku ostaneš "hladen ko špricer" in tu se pojavi glavni problem trenerja, določiti izvajalca kateremu občutek odgovornosti ne spodreže nog...