Nogomet

Mancini: Moštveni duh je zaščitni znak našega uspeha

London, 12. 07. 2021 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
7

Roberto Mancini je italijansko reprezentanco popeljal do naslova evropskih prvakov, s čimer je 56-letni italijanski strokovnjak prišel do trenerskega uspeha kariere. Mancini je prerodil italijansko izbrano vrsto, ob uspehu pa je izpostavil izjemen moštveni duh moštva in pohvalil tudi najboljšega vratarja na svetu, Gianluigija Donnarummo. Italija je pod njegovim vodstvom na 39 tekmah doživela le dva poraza in je nepremagana 34 tekem v nizu.

Več videovsebin
  • Veselje v Rimu po naslovu na EP
    02:52
    Veselje v Rimu po naslovu na EP
  • Žalost Angležev po zgrešeni odločilni enajstmetrovki
    01:38
    Žalost Angležev po zgrešeni odločilni enajstmetrovki
  • Pogled iz zraka Wembleyja in okolice po končanem finalu nogometnega EP
    02:28
    Pogled iz zraka Wembleyja in okolice po končanem finalu nogometnega EP
  • Vrnitev novopečenih evropskih prvakov v domovino
    01:10
    Vrnitev novopečenih evropskih prvakov v domovino

 

Štirikratni svetovni prvaki so v finalu Eura 2020 po streljanju enajstmetrovk premagali Anglijo in tako osvojili drugi naslov evropskih prvakov, prvega po letu 1968. Poleg tega so Italijani v finalu EP igrali še v letih 2000 in 2012. "Ne zavedamo se, kaj nam je uspelo doseči. Veseli smo zaradi ljudi in italijanske javnosti, to je veliko veselje za nas. Osvojiti naslov evropskega prvaka prvič po letu 1968 in prinesti domov pokal je nekaj neverjetnega."  Mancini je reprezentanco prevzel leta 2018, ko se Italija ni uspela kvalificirati za svetovno prvenstvo.  

To je bila zanj 14 trenerska lovorika, prva z Italijo, potem ko med letoma 1984 in 1994 kot igralec z reprezentanco ni uspel osvojiti nobenega naslova. Mancini je bil del ekipe, ki je leta 1990 na SP v polfinalu izgubila po strelih z bele točke proti Argentini, na tekmi za tretje mesto pa so bili azzurri boljši ravno od Anglije.

Maja 2018 ni bilo veliko trenerjev, ki bi si želeli prevzeti italijansko vrsto in naslediti Giana Piera Venturo, potem ko se Italija prvič v 60 letih ni uspela uvrstiti na zaključni turnir SP. Prva izbira italijanske nogometne zveze Carlo Ancelotti je ponudbo vljudno odklonil, potem pa je na selektorski stolček sedel Mancini, takrat trener Zenit Saint Petersburga.

Mancini je kot trener lovorike osvajal s Fiorentino, Laziem, Interjem, Manchester Cityjem in Galatasarayem. Ko je prevzel Italijo, je bila njegova prva naloga ekipi povrniti samozavest.

Roberto Mancini
Roberto Mancini FOTO: AP

Mancini je tekmo končal v solzah: "To je bilo čustvo, ki se je zgodilo, ko dosežeš nekaj neverjetnega. To je bilo čustvo, ko sem videl fante in navijače slaviti. Videti, kar smo ustvarili, vse trdo delo, ki smo ga vložili v zadnjih treh letih, še posebej pa v zadnjih 50 dneh, ki so bili zares naporni. Dejstvo je, da smo ustvarili moštveni duh in nič nas ni moglo ločiti v našem pohodu. To bo za vedno zaščitni znak našega uspeha."

"Lahko smo srečni, da imamo Donnarummo. Vedel sem, da bo rešil kakšno enajstmetrovko, ker je najboljši vratar na svetu. Je fantastičen fant in neverjeten vratar," je Mancini pohvalil svojo številko 1 v vratih.

"Ko nam je selektor na začetku rekel, da moramo razmišljati o osvojitvi naslova evropskih prvakov, smo mislili, da je nor. Ampak te sanje je počasi vcepil v našo glavo, dokler niso postale resničnost" je pred finalom povedal italijanski kapetan Giorgio Chiellini. Šestintridesetletni branilec je bil novembra 2017 del zasedbe, ki je na San Siru v kvalifikacijah za SP izgubila proti Švedski.

Statistika Italije pod vodstvom Mancinija je impresivna. Na 39 tekmah je doživela le dva poraza in je nepremagana že 34 tekem v nizu, vse od septembra 2018. Italija zdaj le še za zmago zaostaja za absolutnim rekordom, ki ga držita Španija in Brazilija.

Mancini je dal priložnost številnim igralcem, tako jih je v treh letih v reprezentanco vpoklical 77, kar 35 pa jih je pod njegovim vodstvom doživelo debi. "Zelo sem ponosen, ker situacija ob mojem prihodu ni bila dobra. Vsi so govorili, da Italija nima kakovostnih igralcev," je povedal Mancini. Italijanski strateg ima zdaj dovolj časa, da se pripravi na SP 2022, pogodba z italijansko izbrano vrsto pa ga sicer veže do leta 2026.

Finale Eura Italija - Anglija
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fcrs_lj
12. 07. 2021 16.09
+12
Pravilno da ste brexitovce naluftal
Ivan zDoba
12. 07. 2021 16.00
+12
Bravo sosedje!
tekač
12. 07. 2021 16.00
+9
Po mojem mnenju je odločilno, kar italija ima sprejem žoge (štop)tudi na razdalji več kot 25 m. Ti sprejemi visokih žog v globino so bili tako hitri in neverjetni, da obramba nasprotnega moštva ni imela časa postaviti obrambe. Realizacija je bila potem preprosta. Seveda se je to dogajalo ob izmenjavi ritma igre in odkrivanju igralcev. Fantastično. Že ko sem jih videl na prvi tekmi se mi je zdelo,da bodo prišli daleč. In res, prišli so do vrha. V tem športu je potrebna tudi sreča vendar pri streljanju enajstmetrovk ni bila sreča ampak znanje. Predvsem znanje izrednega Donnarumme....
resnicaosvobaja
12. 07. 2021 17.28
+4
Angleži so se preveč zaprli...in to ni dobro še posebej, če gol pade tako hitro...Mancini je dokaj korajžno osvežil svoje vrste...vesel sem za Italijane...prvič
Lektor Jure T.
12. 07. 2021 15.46
-7
Čestitke Italjanom. Gledal od 100 minute dalje in ugasnil takoj ko sem videl fris človeka, ki je uničil evropski nogomet, s tem, ko je dovilil vmešavanje politike.
Ivan zDoba
12. 07. 2021 16.00
+5
Nisem opazil.🤔Je bil ivan na TV? Tega ksihta tudi jaz ne morem videti!