Nogomet

Mandarić o očitkih potencialnega kupca: Res je, nismo še vrnili 250.000 evrov

Ljubljana, 22. 01. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
32

Milan Mandarić je znova vpleten v afero. V afero, ki jo je zakuhal pogovor domnevnega resnega interesenta za nakup Olimpije Adama Deliusa s časopisno hišo Delo. Ta pogovor pa je močno razhudil Mandarića in njegovo ekipo – tako zelo, da so v taboru zmajev pripravili izčrpen odgovor in pojasnilo. Za pojasnila smo poklicali kar predsednika NK Olimpija.

Milan Mandarić
Milan Mandarić FOTO: Damjan Žibert

"Res je, to je resnica: Adamu Deliusu še nismo vrnili 250.000 evrov, ker je tako zapisano v pogodbi," nam je pojasnil opazno ganjeni predsednik Olimpije Milan Mandarić. 82-letni ameriški poslovnež srbskega rodu je še razložil, da je to bil znesek, ki je v pogodbi predviden kot plačilo stroškov za igralce, ki so bili na seznamu želja potencialnega kupca. "Olimpija je imela zaradi želja potencialnega kupca kar nekaj stroškov. V pogodbi, ki jo imajo tudi potencialni lastniki, je jasno zapisano, da je rok za vračilo 30. marec 2021. Oni so ta denar dali, da se pokrijejo stroški. Mi smo te stroške pokrili in ta denar, vse, kar je ostalo od tega denarja, bomo vrnili pošteno," nam je še zaupal Mandarić. "To ni bila ara, to je bila neka dodatna posebna pogodba, da oni pripeljejo nekatere igralce in da se s tem plačajo stroški za te igralce," je v pogovoru za 24ur.com še pojasnil Mandarić. 

Ta je morebiten prevzem kluba s strani Adama Deliusa označil za prevaro, zato je potencialnemu kupcu iz Nemčije zaprl vrata tudi za naprej. "Potrdili so, da ne želijo nadaljevati, a da bi želeli imeti odprta vrata. Zame so ta vrata zaprta. Moje stališče je jasno: nekega dne bom prodal klub, a prodal ga bom ljudem, ki vedo, kaj delajo in ki bodo s tem klubom nadaljevali profesionalen posel. Klub ni lastništvo enega človeka, klub je lastništvo ljudi. Imam dolžnost, da klub prodam ljudem, ki so ga sposobni voditi," je nepopustljiv Mandarić, ki ga krasijo bogate poslovne izkušnje tako v svetu gospodarstva kot športa. 

"To je tragedija, a še večja tragedija bi bila, če bi jaz njim prodal ta klub in dobil ves denar. Če bi oni prevzeli ta klub, bi bilo vse to, kar sem naredil v petih letih in pol, uničeno," je prepričan Mandarić. "Potencialni investitor (gre za ekipo, povezano z ljudmi, ki so se vrteli okoli hrvaškega trenerja Dina Skenderja, op. a.) se nikoli ni ukvarjal s športom. Njega so hobotnice okoli njega napeljale na to, da bi imele neke koristi. Da pridejo v klub, da prodajo nekatere naše mlade igralce, ki imajo dober potencial. In da tako pridejo v klub in da napravijo posel zase. A štiri mesece so me, oprostite izrazu, 'zezali' in vlekli za nos. Nato sem spoznal, da je to prevara za klub, ne samo zame," je odstop od prodaje za našo spletno stran še opisal Mandarić.

22 milijonov evrov izgube
Za razliko od marsikaterega slovenskega poslovneža je Mandarić brez težav spregovoril tudi o finančnih detajlih, ki zaznamujejo poslovanje Olimpije. "Dogovorjena vrednost ob prodaji Olimpije Deliusovi ekipi je bila pet milijonov evrov," nam je zaupal Mandarić. Na vprašanje, ali mu je žal, da je prevzel Olimpijo, pa je jasno odvrnil: "Vložil sem 22 milijonov evrov lastnega denarja. Kaj vi mislite, kako bi se vi počutili na mojem mestu?" S stališča financ Mandarić, ki je veljal za izjemnega poslovneža, kjer koli je deloval, zagotovo ne more biti zadovoljen. V uteho mu ostajata dva osvojena naslova prvaka. "S športne strani je vse skupaj majhna uteha, a kot poslovnež – bil sem med najuspešnejšimi v ZDA in kjer koli sem deloval, v 15 klubih v Evropi – sem tu v Sloveniji naredil veliko finančno napako, kar je slabo. A to, da sem po 25 letih Olimpijo vrnil k življenju, je vendarle neka uteha," je dodal Mandarić. Ta si kljub vsem težavam, na katere je naletel ob želeni prodaji kluba, Olimpijo želi prodati, a z jasnim ciljem: "Želim, da klub prevzamejo ljudje, ki ga ne bodo uničili, pač pa ga bodo znali voditi." Sam je klub po lastnih besedah kupil od prejšnjega lastnika (Izeta Rastoderja, op. a.) za šest milijonov evrov, a, kot zdaj pravi, so mu takrat obljubljali marsikaj, kar se pozneje ni izkazalo za resnično. "Sem sem prišel malo naiven. Prevarali so me ljudje, ki so mi obljubljali vse in še več. A takšen človek sem, nisem se mogel umakniti, ker sem takšen človek. Če sem dal besedo, potem moram odigrati do konca," zvest svojim načelom ostaja 82-letnik. 

Po čistki v klubu, ko je spoznal, da gre za prevaro, Olimpijo, tako trdi sam, Mandarić postavlja nazaj na zdrave temelje.
Po čistki v klubu, ko je spoznal, da gre za prevaro, Olimpijo, tako trdi sam, Mandarić postavlja nazaj na zdrave temelje. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

'Težko se bo našlo takšno budalo'
Ta je dodobra spoznal zakonitosti delovanja slovenskega nogometa, ki so v primerjavi z evropsko elito vse prej kot rožnate. Tudi zato si želi najti kupca, ki bo vedel, v kaj se spušča. "Težko se bo kaj spremenilo v Sloveniji. Kar se tiče Olimpije ... Olimpija je največja znamka slovenskega nogometa, a težko se bo našlo tako budalo, kot sam jaz, da toliko investira in da si toliko želi, da tako dela. Za to je potrebnega veliko denarja. Tu ni denarja od televizije, od zveze, niti od sponzorja niti od gledalcev," je opozoril Mandarić. Želja oz. vizija tega je bila ob vstopu v ljubljanski klub naslednja: "Jaz sem mislil, da bom napravil zgodbo z mladimi igralci, da bom vzpostavil sistem, da bomo vsako leto dva ali tri igralce prodali in da pridemo na evropska tekmovanja. A sem se opremil s precej slabimi ljudmi, menedžerji, ki so slabo vodili klub in napravili velike finančne napake".

Deliusove besede za Delo poskrbele za precej slabe volje
Zadnji pogovor z nemškim poslovnežem Adamom Deliusom je sicer dvignil veliko prahu. Nemec je z vsemi topovi ustrelil proti Mandariću, kar je sicer vselej preudarnemu poslovnežu dvignilo pritisk in povzročilo precej slabe volje, zato je sledil tudi oster odziv na uradni spletni strani kluba. Delček sporočila objavljamo tu, celotnega si lahko preberete na tej povezavi

Del uradnega odgovora NK Olimpije na izjave Adama Deliusa:
"Pogajanja o nakupu NK Olimpija z nemškimi vlagatelji so se začela konec avgusta 2020, ko sta nas z njihovimi namerami in pogajalci seznanila bivši trener Dino Skender in prav tako bivši športni direktor Mladen Rudonja. V ekipi potencialnih kupcev sta bila še Igor Barišič, Hrvat, ki živi v Münchnu, ter brat Dina Skenderja, Marin. Potencialni kupci so na začetku kazali izjemno visoko stopnjo interesa za nakup kluba. Njihove zahteve so bile, da se mora posel čim prej zaključiti in da izplačajo kupnino v celoti, takoj po podpisu pogodbe. Na njihovo zahtevo sta bila opravljena skrbni pregled in revizija poslovanja. Zelo hitro, že septembra, je bla pripravljena in usklajena pogodba, ki je bila z njihove strani ustno potrjena, a nikoli ni bila podpisana. Namesto tega so se sredi jeseni naenkrat izgubile vse sledi za njimi in en mesec ni bilo nobenih kontaktov. Ponovno so se pojavili, po tem ko je predsednik NK Olimpija Milan Mandarić izrekel ostre kritike na račun trenerja in športnega direktorja zaradi slabih rezultatov in neprimerne igre. Na splošno so bili njihovi kontakti vsakič zelo intenzivni, ko je Olimpija na tekmah dosegla slabe rezultate. Glavni v teh kontaktih je bil Igor Barišič, ki je predsednika Mandarića klical večkrat na dan in ga prosil, da nikar ne zamenja trenerja, ker je samo vprašanje časa, kdaj bo plačana kupnina za klub. V drugi polovici novembra so predlagali sestanek in prihod v Ljubljano, zaradi česar je predsednik odpovedal potovanje v tujino in druge svoje obveznosti. Vendar se sestanek ni zgodil, ker se nemški vlagatelji niso pojavili v Ljubljani, in se je nadaljevalo zavlačevanje z veliko lažnimi obljubami. Sledilo je še eno pasivno obdobje, potem ko smo dobili informacijo, da je gospodu Deliusu umrla mama, zaradi česa mu je predsednik Mandarić izrekel sožalje in razumevanje.

Kasneje smo dobili informacijo, da mu je umrla tudi soproga, vendar je to bila zavajajoča informacija, ki so nam jo posredovali ljudje iz njegovega kroga samo zato, da pridobijo dodaten čas. Neposredno pred derbijem med Olimpijo in Mariborom so nas spet kontaktirali in napovedali svoj prihod v Ljubljano. Pred tem pa smo s strani njihovih odvetnikov prejeli vprašanja, ki se nanašajo na NK Olimpija, kot da se prvič pogovarjamo o prodaji. 28. novembra je bila z njihove strani predlagana zasebna posojilna pogodba med Adamom Deliusom in Milanom Mandarićem, ki naj bi zagotavljala predvsem resnost potencialnih kupcev. S to pogodbo je g. Delius zahteval, da predsednik do zaključka pogajanj o prodaji Olimpije ne izvaja nobenih sprememb na mestu trenerja in športnega direktorja. Pogodbe o prodaji kluba, ki je bila septembra pred podpisom, niso več omenjali. Ne glede na to jih je predsednik Mandarić pred derbijem sprejel in na tem sestanku je bil podpisan dogovor o dinamiki izplačil kupnine za klub. Po tem dogovoru naj bi g. Delius do 15. decembra izplačal 1.250.000 evrov, preostali del kupnine v naslednjih mesecih, celoten posel pa naj bi zaključili do konca marca 2021. Ta dogovor je še enkrat potrdil 9. decembra, vendar denar nikoli ni bil nakazan. Namesto denarja smo dobili veliko laži, zavajanj in praznih obljub s strani Deliusovih partnerjev v tej zgodbi. Zgodba o nakupu Olimpije z Ademom Deliusom ni bila zaključena, kot je zapisano v članku po vrnitvi predsednika iz ZDA, temveč nekaj dni po njegovem odhodu. In pogajanja ni prekinil Milan Mandarić, temveč potencialni kupec, ki nas je prek svojega odvetnika 23. 12. obvestil o tem, da Delius ne bo plačal dogovorjenega zneska in da odstopa od podpisanega dogovora, a da kljub temu želi nadaljevati pogovore o nakupu NK Olimpija, kar je za klub in predsednika bilo absolutno nesprejemljivo. Ne glede na to so ljudje iz njegove ekipe, predvsem pa Igor Barišič, vztrajno pritiskali na predsednika z nenehnimi telefonskimi klici in lažnimi obljubami, tudi potem, ko je njihov investitor že uradno odstopil od pogajanj in v času, ko je bil predsednik v ZDA."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U4
23. 01. 2021 11.53
+2
Mandarić je gospod z velikim G. Prišel je v Ljubljano, da bo investiral v infrastrukturo, vendar je naletel na Jankovića, kateri ga je seveda " nategnil kakor vse ostale ". Kupil NK Olimpijo in seveda zalagal svoj denar, katerega ne bo nikoli več videl. Rudonja je pa en večjih prevarantov v Sloveniji in dolžan denar na vseh koncih.
no_prav
22. 01. 2021 19.45
-1
Bogi, bogi... Laže, krade in pošteno živi.
bohinj je zakon
22. 01. 2021 19.43
+6
Škoda Mando......milijoni so odšli........Saj ni moglo več. Ni bilo medijske podpore.
Celabuča
22. 01. 2021 18.59
-3
Največja znamka? 🤦🤦🤦🙈🙈🤣🤣
NEBODIRITBODIROŽA
22. 01. 2021 18.58
-10
22 milijonou € ??? Lepo te prosim...
U4
23. 01. 2021 11.55
+1
Letno zapravijo 7 mil. €, pa računaj , če bo šlo.
User792410
22. 01. 2021 18.58
+5
Sedaj je jasno zakaj sta na hitro oplela Skender in Rudonja, ter so Hrvaške nogometaše začeli menjati z Srbskimi.
U4
23. 01. 2021 11.56
+1
RUBEŽ
22. 01. 2021 18.55
+9
In Mandarić je VELIK BIZNISMEN. Vozijo ga kot malega otroka, čeprav bi se on hotel na hitro rešiti kluba. Prepozno je spoznal, da s tem klubom ne bo zaslužil NIČ - SAMO IZGUBA.
jebespolitiko
22. 01. 2021 18.50
-5
srbski posli, oz posli prodanih riti k so placani iz racuna globalistov, dobro se ve kdo zeli destabilizerat balkan, nemcija britanija zda francija, sami lopovi z najvecjimi krajami in genocidarstvom na svetu, in spet bi radi izrodki vladali.....s pomocjo prodanih ret...npr. levo desni izajalski politiki do dans k jim je mesto v dosmrtnem zaporu, s tem da delajo za drobtinico kruha, ja tud vi hujskaski mediji pa trcarji spadate v ta zapor
zlati70
22. 01. 2021 18.39
-3
Mandaric pravi da klub ni lastnistvo enega cloveka... A res isti laznivec kot Kahrl
jebespolitiko
22. 01. 2021 18.53
+3
Eastman
22. 01. 2021 18.38
+9
Njegov denar njegova stvar. Vseeno hvala za dva pokala.
prepricaj_me
22. 01. 2021 18.36
+8
ČE, je kar je rekel res mu ni kaj očitati
Belatrix
22. 01. 2021 18.26
-1
tekač
22. 01. 2021 18.01
+11
Ne veejamem nič. Niti to da je vložil 22 miljonov niti o pogodbi. V nič...zgubil sem zaupanje vanj, da bo Olimpijo naredil za klub. Kaj pa prodaka igralcev v prvi sezoni, ko so bili hit prvenstva in bi lahko igrali s tako ekipo v Evropi več sezon, morda bi lahko naredil še kaj če bi obdržali vse igralce in dodal kvalitetnega tujca Tako se gradi moštvo, klub in renome. Ne pa, da prodaš igralce, menjaš trenerje, menjaš direktorje...skratka leto za letom uničiš klub...Tako gospod Mandarič se ne dela in čim prej pojdite iz kluba...
User1899173
22. 01. 2021 17.55
+4
...đeba zapelo.
heavyd
22. 01. 2021 17.48
+9
V Sloveniji nas naši vele oblastniki silijo v take razmere v kakršnih se znajdejo samo balkanci. Ni poštenosti, ni transparentnosti. To ni Slovenija Slovencev, ampak nek balkanluk.
U4
23. 01. 2021 12.00
Kordež, Bavčar, Janša, Lah, Dolamič, Horvat, NLB...... sami balkanci. Za vse so drugi krivi.
Diegol14
22. 01. 2021 17.46
+9
Joc naj kupi klub, stvar rešena...
zlati70
22. 01. 2021 18.39
+3
je pa prevec pameten da bi vlagal v to sramoto od Olimpije
jebespolitiko
22. 01. 2021 18.55
-2
jebespolitiko
22. 01. 2021 18.55
-4
Ricketts
22. 01. 2021 17.38
+7
Tam, kjer stiji na koncu ić, se denar nikoli ne vrača. Že dokazano.
Ricketts
22. 01. 2021 17.39
+0
U4
23. 01. 2021 12.02
Pa za tistimi na R tudi ne : Bavčar, Zidar, ........
macek_garfield
22. 01. 2021 17.16
+9
gazda mandaric je pac gazda tega kluba in lahko s tem klubom pocne karkoli mu je volja, dokler zeleni zmajceki in ljubljancani ne zberejo dovolj zamaskof, da odkupijo klub od njega, ce zelijo oni vladat temu klubu ... se je pa malo zlagal ... s to izjavo ... Olimpija je največja znamka slovenskega nogometa ... ne Olimija ni najvecja znamka slovenskega nogometa ... to je nas sveti klub nk-maribor ... in pika, hawk, pa to
Sortegilio
22. 01. 2021 17.13
+3
Manda odidite.
Watasse
22. 01. 2021 17.12
+7
profesionalen posel je reku🤣🤣🤣 ok vseeno boljse kot da bi rekel posten posel