Nogomet

Mandarić vse bližje umiku, pogoj ostaja nakazana kupnina

Ljubljana, 11. 01. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Milan Mandarić je vse bližje že nekaj časa želenemu umiku iz lastništva ljubljanskega nogometnega kluba Olimpije. Klub je pozno v petek objavil sklic izredne volilne skupščine 20. januarja, na katerem naj bi se Američan srbskih korenin poslovil. A pred tem mora novi nemški lastnik še nakazati kupnino, pravijo viri blizu kluba.

Mandarić (na fotografiji) je z Olimpijo osvojil prva državna in pokalna naslova po preboju iz nižjih lig.
Mandarić (na fotografiji) je z Olimpijo osvojil prva državna in pokalna naslova po preboju iz nižjih lig. FOTO: Damjan Žibert

Že od konca jesenskega dela prvenstva naraščajo namigovanja, da je Milan Mandarić znova blizu dokončnemu odhodu iz ta čas vodilnega kluba slovenskega prvenstva, ljubljanske Olimpije. Po poročanju več slovenskih medijev ob koncu lanskega leta je že nekaj časa v igri nemški kapital. Da je prodaja Nemcem vse bolj resen scenarij, kaže sklic izredne volilne skupščine za 20. januar ob 11. uri, na kateri bodo izbirali naslednika Mandarića. V dokumentih, objavljenih na spletni strani kluba, je kandidat za njegovega naslednika nemški poslovnež Thomas Kaiser. Za člane nadzornega in izvršnega odbora pa so predlagani Laurent Libert, Nadi Fetai in Mathias Ciercynski.

OLIMPIJA

Pred skupščino pa mora potencialni novi lastnik po navedbah neimenovanih virov blizu kluba še izpolniti vse pogoje, predvsem plačati kupnino. Ta naj bi bila po poročanju portala Nogomania.com in tudi več drugih medijev ob koncu lanskega leta vredna okoli sedem milijonov evrov. Sklic skupščine je bilo namreč po besedah istega vira zakonsko treba objaviti za izvedbo skupščine 20. januarja. To pa naj bi sovpadalo z roki za izpolnitev pogojev, ki naj bi jih kupcu postavil Mandarić.

Rudonja na mesto športnega direktorja?
Sklic skupščine je bil objavljen po petkovem zasedanju izvršnega odbora Športnega društva Nogometni klub Olimpija Ljubljana, na katerem je Mandarić seznanil člane o nameri, da skliče skupščino in predlaga svojo razrešitev. Izvršni odbor pa je pregledal tudi prejete kandidature za predsednika društva, nove člane nadzornega odbora in nove člane izvršnega odbora. Za nove člane izvršnega mesta so predlagani Mladen Rudonja, Ralph Specht in Silvio Wudel, ki bodo nasledili razrešene Sanko Krlica Tratnik, Sebastjana Cimirotića in Marka Apollonia. Rudonja naj bi po poročanju več slovenskih medijev, med drugim tudi portala Siol, postal tudi novi športni direktor Olimpije.

Mandarić, ki je v štirih letih in pol, odkar je prevzel klub iz Ljubljane, osvojil dva naslova državnega prvaka in dva pokalna naslova, že več kot leto dni išče potencialnega kupca za klub. V času poletnega premora naj bi bil po poročanju slovenskih medijev blizu prodaji italijanskemu interesentu Gabrieleju Nardinu, ki pa se je po njegovih besedah s "svetovalcem" Alfredom Jermanišem izkazal za neresnega.

13 trenerskih menjav
Tudi sicer se ameriški poslovnež v zadnjem času umika iz vseh svojih poslovnih projektov v Sloveniji. Že konec preteklega leta je sklenil dogovor o prodaji nepremičninskega projekta Dalmatinka. Ob uspešno zaključeni prodaji Olimpije bo zapustil klub, ki je sicer trenutno na vrhu lestvice državnega prvenstva, a bo ob tem po številnih ugibanjih potrebno dodatno financiranje s prodajo igralcev. Trenutno se tako govori predvsem o odhodu Mackyja Bagnacka, pa tudi Erica Boakyeja in Stefana Savića.

Enainosemdesetletni Mandarić pa se bo v zgodovino ljubljanskega kluba zapisal tako kot prvi, ki ga je po finančnem zlomu leta 2005 s precejšnjim finančnim vložkom pripeljal do tako želenega naslova državnega prvaka, a tudi kot izjemno samosvoj lastnik, ki je v manj kot petih letih kar 13-krat zamenjal glavnega trenerja. Na klopi Olimpije se je v tem času tako preizkusilo kar deset strategov, najdaljši staž z nekaj več kot enim letom na klopi pa je uspel Hrvatu Igorju Bišćanu. Menjav ni manjkalo tudi v igralskem kadru, Olimpija pa je predvsem v zadnjem letu prodala jedro moštva, ki je obakrat osvojilo državni naslov.

STRELCI

LESTVICA

PARI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
12. 01. 2020 09.59
-3
To se pač dogaja v vaških klubih.
papi1
11. 01. 2020 17.31
-3
Ma kakšen nogomet, vse to je samo biznis. Čim je Balkanec zraven.......
marjank
11. 01. 2020 11.48
+5
Hvala za Vse;G.Milan!
hotchilipoper
11. 01. 2020 11.10
+7
81 let,ja lep življenje
Boris Kavčič
11. 01. 2020 21.26
+0