Nogomet

Neodločni Maribor proti Birkirkari ni kronal terenske premoči

Maribor, 13. 07. 2023 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
15

Maribor je na uvodu v kvalifikacije za Konferenčno ligo doma le remiziral proti malteški Birkirkari (1:1). Gostje so po mojstrovini Paula Mbonga celo povedli, a je isti igralec v drugem polčasu zakrivil enajstmetrovko, s katere je izenačil Ivan Brnić. Domžale so pred tem na domači zelenici doživele pravi polom proti Balzanu (1:4).

Hilal Soudani je proti Birkirkari začel od prve minute, a ga je Damir Krznar zaradi poškodbe zamenjal že pred koncem prvega dela. Namesto njega je vstopil Marko Kolar.
Hilal Soudani je proti Birkirkari začel od prve minute, a ga je Damir Krznar zaradi poškodbe zamenjal že pred koncem prvega dela. Namesto njega je vstopil Marko Kolar. FOTO: Luka Kotnik

Veliko prometa, a malo oziroma nič profita za Maribor na izjemno živčni tekmi proti Birkirkari. Tako v prvem kot drugem polčasu smo spremljali bolj ali manj enosmeren promet, kljub temu pa so bile prave priložnosti vijoličastih redke. Prav zato je bil zaostanek po pol ure igre še toliko bolj zaskrbljujoč. Četa Damirja Krznarja se je v nadaljevanju uspela vrniti v srečanje po precej srečno dobljeni najstrožji kazni, več pa ni zmogla. Napredovanje v drugi krog si bo morala izboriti na povratnem srečanju, na katerem bo potrebovala predvsem več napadalnega navdiha. 

Statistika tekme Maribor – Birkirkara
Statistika tekme Maribor – Birkirkara FOTO: Sofascore.com

Razigrani Mbong s projektilom šokiral Ljudski vrt 

Maribor je v dvoboj z Birkirkaro vstopil v vlogi favorita in v skladu s tem tudi začel tekmo pred domačimi navijači. V deseti minuti je kot prvi resneje zapretil Ivan Brnić. Na desni strani je prodorni Hilal Soudani prišel do predložka, žoga je v kazenskem prostoru nekako prišla do Brnića, vendar je bila obramba gostov na pravem mestu in je njegov poizkus blokirala. 

Vijoličasti so imeli v prvem polčasu izrazito terensko premoč, posest je bila v njihovi lasti skoraj tri četrtine časa (73:27), vendar jim je kot po pravilu zmanjkala zadnja poteza. Priložnosti vijoličastih so bile redke, enako pa velja tudi za goste, ki so prežali na protinapade. 

Visoki Luka Uskoković je imel precej težav z manjšim, a zato toliko hitrejšim Paulom Mbongom, ki je imel precej svobode v igri in je praviloma operiral tik za napadalcem Andreiem Ciolacujem. V 31. minuti je Mbong dobil žogo na sredini igrišča, mariborska obramba ga ni zaustavila s prekrškom. Priigral si je prostor za strel s kakšnih 30 metrov, ki ga je sijajno izkoristil in s pravo bombo premagal nemočnega Ažbeta Juga

Bočna branilca nevarna, a ne dovolj natančna

Takoj po golu je Martin Milec zapravil izjemno priložnost za izenačenje. Po napaki obrambe je prišel do žoge v kazenskem prostoru, zaobšel vratarja in potem s strani stresel zunanji del mreže. 

V prvem delu velja omeniti še prisilno zamenjavo Damirja Krznarja, ki je moral z igrišča povleči sicer zelo aktivnega Hilala Soudanija, namesto njega je vstopil napadalec Marko Kolar, dotlej precej nevidni Arnel Jakupović pa se je pomaknil na desno stran.

Krznar je med polčasom opravil še eno spremembo, 19-letni Marcel Lorber je na sredini igrišča zamenjal Aljaža Antolina. Vstop domačih v nadaljevanja je bil odločen, v 48. minuti je po lepi dvojni podaji zapretil Itsuki Urata, a je meril za malenkost mimo daljše vratnice. Potem pa se je nalet vijoličastih nepričakovano zaustavil. Maltežani so se čvrsto branili, tako da njihov vratar Marcel Zapytowski še naprej ni imel veliko dela. 

Ivan Brnić je izkoristil enajstmetrovko za izenačenje Maribora.
Ivan Brnić je izkoristil enajstmetrovko za izenačenje Maribora. FOTO: Luka Kotnik

Brnić izkoristil darilo Mbonga

Potem pa je prišla 64. minuta in darilo strelca prvega zadetka Mbonga, ki je na robu kazenskega prostora nespametno podrl Kolarja, finski sodnik Mohammed Al-emara pa je brez oklevanja pokazal na belo točko. Po nekaj minutah prigovarjanja je odgovornost prevzel Brnić in, čeprav ne najbolj prepričljivo, izenačil na 1:1.

Do konca smo spremljali enosmeren promet na vrata gostov. Dvakrat je bil blizu kapetan Milec, poizkušal je tudi Jan Repas, a je ostalo pri izenačenem rezultatu. O potniku v drugi krog bo tako odločala povratna tekma na Malti prihodnji teden. 

11 – toliko rumenih kartonov je pokazal sodnik Mohammed Al-emara. Od tega kar devet v drugem delu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Damir Krznar se je od začetka odločil za sistem 4-2-3-1. V osrčju obrambe sta začela Max Watson in Luka Uskoković, na levi strani novinec Itsuki Urata, na desni kapetan Milec. Na sredini sta igro povezovala Aljaž Antolin in Luka Repas, medtem ko je imel Marin Laušič precej več ofenzivnih nalog in je v izgradnji napada pogosto stal kar v konici napada. Tam je bil tudi Arnel Jakupović, medtem ko sta na krilnih položajih zaigrala Ivan Brnić na levi in Hilal Soudani na desni. 

Sramota Domžal, minimalna zmaga zmajev 

V četrtek so svojo tekmo odigrale tudi Domžale, in sicer so doma presenetljivo klonile proti Balzanu z 1:4. Po vodstvu gostov z Malte s tremi goli prednosti je znižal Franko Kovačević, v izdihljajih pa je rumena družina še enkrat klonila in ima tako pred povratno tekmo izjemno zahtevno nalogo. 

Olimpija je bila v torek v kvalifikacijah za Ligo prvakov uspešna proti Valmieri iz Latvije. V Stožicah so zmaji slavili z 2:1, zadela sta Mustafa Nukić in Rui Pedro.

13. julij, kvalifikacije za konferenčno ligo, prvi krog, 

Maribor – Birkirkara 1:1 (0:1)
Brnić 66. (11-m.); Mbong 31.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mptour
14. 07. 2023 08.06
+3
Kvaliteta naše lige je podn. Malta pa Latvija nas ponižujeta.
Kollerik
14. 07. 2023 20.31
+0
Bazen komaj dveh milijonov državljanov in skromni finančni vložki.
fljfo
13. 07. 2023 21.53
+1
Dejmo stisnit fantje...Malteški klub bi morali odpihniti
Styria
13. 07. 2023 21.50
+1
To je žal trenutno realno stanje NK MB,-ja,...si ne bomo zatiskali oči. Zaho &Milanič igra ni bila gledljiva a zelo učinkovita.
Fomin
13. 07. 2023 21.49
+2
Sami odlični nogometaši res. To pustite odprto za komentarje..ostalo pa brišete če kdo kaj pove.. tudi to boste prej al slej prišli na vaše lazi
V SHESHELJ
13. 07. 2023 21.39
+9
Vsi slovenski klubi v vlogi favorita, kot bi nasi igrali v španski, italijanski, angleški, nemški....ligi. To kar je v znamenju favorita, naj gredo v garderobo in pod hladen tuš...navijačem pa naj se ipravičijo in povrnejo denar za karte.
franci1972slo
13. 07. 2023 21.37
+4
Od rojstva že navijam za Birkirkaro
Kaveljc
13. 07. 2023 21.36
+2
Žalost slovenskega klubskega nogometa .
motorist_mb
13. 07. 2023 21.32
+6
Kollerik
13. 07. 2023 21.28
+4
dejmo Štajerci!
kala 09
13. 07. 2023 21.14
+5
V SHESHELJ
13. 07. 2023 21.40
+0
mackon08
13. 07. 2023 21.07
+0
Maribor začne lov na Konferenčno ligo, lansko leto so se posmehovali tej ligi a uvrstili se niso. Karma je huda reč, zdaj pa je konferenčna liga ok?
motorist_mb
13. 07. 2023 21.03
+5
Pubeci gremo samo 💪
V SHESHELJ
13. 07. 2023 21.40
+2