Nogomet

Maxwell: Čeferin ima dobre zamisli in odličen značaj

Ljubljana, 13. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Božidar Bulat, Aljoša Vekić
Komentarji
103

Pred izločilnimi boji v nogometni Ligi prvakov smo se pogovarjali z upokojenim brazilskim nogometašem Maxwellom, ki je v svoji bogati karieri igral za nekaj najuglednejših evropskih klubov. Med drugimi tudi za Barcelono in Paris Saint Germain, ki se bosta v prvem obračunu osmine finala pomerila naslednji torek, ob neposrednem prenosu na Kanalu A in VOYO (20.30). Maxwell se je v pogovoru dotaknil številnih zanimivih tem, izpostavil pa je tudi odlično sodelovanje s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom.

Poleg katalonskega velikana in serijskega francoskega državnega prvaka je Maxwell Scherrer v svoji karieri nosil tudi dresa milanskega Interja in Ajaxa iz Amsterdama, kjer se je vse skupaj začelo. Tokratni sogovornik priznava, da je bila selitev iz rodnega Cachoeira zelo stresna, a obenem nujna, če je želel uspeti na vrhunski ravni.

"Bil sem zelo mlad, ko sem se odselil in prišel v Ajax. Ko smo osvojili prvi naslov prvaka v Amsterdamu, sem se prvič zavedal, da sem v drugem kraju, da živim v drugem svetu. Prišel sem v povsem drugačno življenje, v neznano okolje, moral sem se prilagoditi drugačni kulturi ... Vse je bilo nekaj novega zame, a sem nekako 'preživel'. (smeh) Doživel sem veliko lepih, a tudi malo manj lepih trenutkov. Toda na koncu štejejo zgolj pozitivni občutki. In teh ni bilo malo," uvodoma pove danes 39-letni nogometni funkcionar pod okriljem Evropske nogometne zveze. Ko je začenjal pot poklicnega nogometaša, si nikoli ni predstavljal, da bo imel tako uspešno kariero, v kateri je osvojil zelo spoštljivih 17 lovorik.

S prvimi obračuni osmine finala se najelitnejše nogometno klubsko tekmovanje na svetu vrača tudi na Kanal A in Voyo, kjer si boste v torek, 16. februarja od 20.30 naprej, lahko ogledali spektakularen dvoboj med Messijevo Barcelono in Neymarjevim Paris Saint Germainom. Dan pozneje, torej v sredo, 17. februarja prav tako od 20.30 dalje, pa si bo na Kanalu A in Voyo moč ogledati tekmo med Portom in Juventusom Cristiana Ronalda!

Kariera nad pričakovanji
"Ne, če sem iskren, absolutno ne. Moje sanje so bile vedno igrati nogomet. V svojih sanjah sem igral v brazilskih tekmovanjih za ekipe, za katere sem kot otrok navijal. Nikoli si nisem predstavljal, da bom prišel v Evropo in da bom imel takšno kariero, kot sem jo imel. Zato se počutim res blagoslovljenega. Nogomet mi je ponudil veliko priložnosti, da sem spoznal številne ljudi. Živel sem v lepih mestih, česar si nikoli nisem predstavljal, obenem pa sem se naučil različnih jezikov. Kariera, ki sem jo imel, je bila veliko več, kot sem kadar koli sanjal," priznava nekdanji nogometaš, ki je igral na položaju levega bočnega branilca in v zvezni vrsti. Kot najpomembnejša trenutka v karieri je izpostavil prihod na Nizozemsko in zaključek poklicne poti v Franciji. 

"Ta prvi klubski naslov, ki sem ga osvojil z Ajaxom, je zame zelo poseben. Potem pa bi izpostavil seveda tudi svoj zadnji pokalni naslov. Zadnja tekma v moji karieri je bila v francoskem državnem pokalu v dresu Paris Saint Germaina. Da sem lahko dvignil lovoriko soigralci so mi dali to čast, da sem lahko dvignil pokal na zadnji tekmi v svoji karieri ima prav tako posebno mesto v mojem srcu. Kot sem že dejal, spomini na kariero so lepi, prežeti s številnimi lovorikami v različnih državah, kar šteje večkratno. Na tej poti pa sem imel to srečo in privilegij obenem, da sem si delil garderobo z vrhunskimi nogometaši. Težko bi jih zdaj vse naštel, a če samo omenim Lionela Messija pri Barceloni, sem najbrž povedal dovolj," se svojih najsvetlejših trenutkov v karieri spominja Maxwell, ki mu je v posebnem spominu ostala tudi zmaga v Ligi prvakov leta 2011 v dresu 'blaugrane'.

Novinar Božidar Bulat v pogovoru z nekdanjim članom Barcelone in Paris Saint Germaina Maxwellom Scherrerjem.
Novinar Božidar Bulat v pogovoru z nekdanjim članom Barcelone in Paris Saint Germaina Maxwellom Scherrerjem. FOTO: 24ur.com

Zmaga v finalu Lige prvakov z grenkim priokusom
"Na tej tekmi sicer nisem igral. Če pa pogledamo celotno tekmovanje, sem v sezoni 2010/11 igral na veliko tekmah in vedno si ponosen, ko osvojiš nekaj, o čemer si zmeraj sanjal. Zmaga v Ligi prvakov je največja trofeja, kar jih lahko kot nogometaš osvojiš v Evropi. Zato je bil ta trenutek zmagoslavja z 'Barco' zame zelo poseben, nenazadnje svoje veselje deliš z vsemi soigralci. Na osebni ravni pa si seveda razočaran, ker nisi igral v finalu. Imaš mešane občutke. Si zelo vesel in hvaležen za zmago, ta dober trenutek deliš z ekipo, klubom, družinami … Vendar pa  ti nekaj manjka, tisti adrenalin, ko si na igrišču v tako pomembnem trenutku v karieri."  V zvezi z najelitnejšim nogometnim klubskim tekmovanjem na svetu smo Maxwella povprašali tudi za mnenje o torkovem obračunu med njegovima nekdanjima moštvoma Barcelono in PSG-jem.

Barcelona ali PSG? Zmagovalca je nemogoče napovedati
"Ta dvoboj je velika uganka za vse nas. Mislim, da bo to zelo napeta tekma. Če pogledamo kakovost igralcev, mislim, da sta obe ekipi zelo kakovostni in imata veliko možnosti, da prikažeta spektakularno igro. A kot vemo, sta obe moštvi trenutno med najboljšimi v Evropi in zelo močni, jasno. Obe imata nevarne igralce. Mislim, da bo tekma zelo zanimiva, verjetno najbolj nepredvidljiva med vsemi v osmini finala. Zato je tudi najbolj pričakovana v izločilnem delu. Zanimivo bo videti, kako se bodo oboji spopadli s tem pritiskom, da se uvrstijo v naslednjo fazo tekmovanja," pravi nekdanji član obeh klubov. Najbolj pa obžaluje dejstvo, da si spektakularen obračun Messija in Neymarja mlajšega ne bodo mogli ogledati tisti, zaradi katerih se vse skupaj igra – gledalci.

"Nogomet pogreša navijače, pogreša ta čustva in mislim, da jih vsi 'umetniki' pogrešajo bolj kot ostali. Igralci, kot so Neymar, Messi, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, te velike zvezde po navadi pogrešajo ta čustva, ki prihajajo od publike. Obe ekipi imata takšne zvezde in bosta zagotovo pogrešali publiko. Vendar pa so zdaj razmere drugačne, kot so jih bili oboji vajeni pred lanskim letom. Kažejo veliko mero zbranosti, ko kljub kaotičnemu stanju s covidom-19 še naprej dajejo vse od sebe na igrišču. Obe moštvi bosta zagotovo pogrešali navijače, težko pa je reči, da bo en igralec to bolj pogrešal kot drugi. Vsem igralcem bo to manjkalo, obe ekipi bosta vsekakor pogrešali čustveni naboj s tribun," je prepričan Maxwell, ki se od svoje upokojitve julija 2017 ukvarja s funkcionarskim delom pod okriljem Uefe.

Maxwell Scherrer v objemu nekdanjih soigralcev v vrstah katalonskega ponosa. (na sliki drugi z leve)
Maxwell Scherrer v objemu nekdanjih soigralcev v vrstah katalonskega ponosa. (na sliki drugi z leve) FOTO: Reuters

Čeferin med najzaslužnejšimi za "drugo kariero"
"Med igranjem v Parizu sem dobil priložnost, da se pripravim na svojo 'drugo' kariero. Izobraževal sem se o administrativni plati nogometa. Dobil sem možnost, da sem bil dve leti koordinator ekipe v Parizu. Sodeloval sem s športnim direktorjem pri določanju strategij ekipe. Zdaj sem pa na Uefi, skrbim za razvoj nogometa, kar spada bolj k tehničnemu delu Uefe. Dejaven sem pri različnih projektih in skušam prispevati k razvoju nogometa iz zakulisja. Nogomet mi je dal toliko in še več, da je zdaj napočil čas, da tej prelepi igri tudi sam nekaj vrnem." 

Ob koncu se je naš tokratni sogovornik dotaknil tudi sodelovanja s prvim možem evropskega nogometa, uglednim slovenskim odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. "Odličen je. Odkar sem se pridružil Uefi, dobro sodelujeva in imava dober odnos. Je zelo iskren, zelo neposreden sogovornik. Zelo je zavezan k temu, da naredi vse, kar je v njegovi moči, za nogomet in za njegov razvoj v Evropi. Ima dobre zamisli in odličen značaj. Zelo sem vesel, da sem se lahko pridružil ekipi Uefe, da lahko delam s temi ljudmi. V veliko čast mi je, da sem v bližini človeka, ki je pripravljen toliko dati nogometu," je zaključil Maxwell. 

Pasica osmina finala Lige prvakov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Totalna Svoboda
14. 02. 2021 21.58
Ce bi Ceferin res imel dober znacaj, bi se nam pridruzil v sekti SDS. Cedila bi se mu med in mleko pa se kak prasek bi se nasel za ponjuhat.
Robertinhox
13. 02. 2021 18.59
-2
čefurin je isti kukec kot jankovic in ostala smrad, povrh tega pa je šele čisti levak, sovrazim jugo, levicarskvo, staro jugoslavijo ki je bila sestavljena na silo, in pa balkansko mentaliteto, vsi rito lizniki ki nimate ponosa do svoje nacije in povelicujete zlocince proti nasem narodu, se odselite dol na jug, pa nehajte bit jugonostalgiki ker to niste nikol bli, hlapci avstrijcem in hlapci jugovini, zato pa je tak vse gnilo če maš v državi vec jugovine kot domacih
TistoPravo
13. 02. 2021 20.04
-1
yanay
14. 02. 2021 08.20
Ni greh, če si desni ali levi v prepričanju. Greh pa je, če nisi pošten. Sedanja politika, ne glede na prepričanje, pa je etiko, moralo in osebno poštenje postavilo v najtemnejši kot. Lepo je tudi, da poznamo svojo zgodovino, toda kar se je zgodilo, ne moremo popraviti, mrtvih ne bomo obudili, pokradenega denarja tudi ne bodo vrnili, ne levi, ne desni. Najbolj pa je žalostno, da se iz preteklih napak ni nihče nič naučil, samo v nedogled se ponavlja ena in ista mantra: levaki, komunisti so za vse krivi, ne sprevidite pa, da se zgodovina ponavlja tu in sedaj.
poper00
14. 02. 2021 11.44
+2
blebetajoča ovca hlapec si sam hkrati pa se imaš za pametnega čeprav si neumen.Čeferina cenijo po celem svetu kdo si pa ti.
1955123
13. 02. 2021 17.08
+3
čE KDO MISLI ,DA SO ODVETNIKI POŠTENI SE ZELO MOTI VEDNO JE V IGRI DENAR PRAVICA JE SAMO NA PAPIRJU.
kapljač1
13. 02. 2021 17.02
+10
Ma ja Čeferin je pravo nasprotje Janše, zato ta toliko nori, kadar se Čeferin oglasi in pove tisto kar drži-
malaraja
13. 02. 2021 17.07
+3
Upam, da nekdo v tem stilu napove kandidaturo na volitvah. Da bi prišlo volit veliko ljudi in bi bile volitve res poštene. Dokler volijo fanatiki, je slika izkrivljena.
Blaz Aaron Godec
13. 02. 2021 19.17
-2
yanay
13. 02. 2021 21.53
malaraja
13. 02. 2021 17.02
+3
Janezu je Brejc leta 2001 ob odhodu iz stranke povedal, da ne bo napredka, če ne bo nič spremenil. Natanko 20 let kasneje je v SDS vse enako, zato stagnirajo. Meni je prav.
TistoPravo
13. 02. 2021 17.34
+2
malaraja
13. 02. 2021 16.59
+2
In kot rečeno, vseh 10 SDS trolov se naenkrat prestavi pod drug članek, nobeden ne objavi ničesar več. Dokaz, da en in isti dežuren plačanec menja nicke in komentira za vsaj 10 oseb. Stvar je res slaboumna, ko jih enkrat pogledaš malo natančneje. Kot pravi Čeferin - glasni, vpijejo, žalijo, ampak to je samo maska. V resnici en študent iz SDS tule trola cele dneve za par centov. Upam, da je to uradno prijavljeno in plača davke.
TistoPravo
13. 02. 2021 17.28
+0
Pamet v roke dec, pa iz rok jo pomecej v lase ...je res škoda, da ti tkole iz rok beži
1955123
13. 02. 2021 16.57
-5
Jankovič Čeferin Vesel vesela banda ojoj pomota to so največji poštenjaki lopov je Počivalšek on se je nažiral s senvdviči in izpraznil vrelec RADENSKE za nadaljnih 100000let.
malaraja
13. 02. 2021 16.56
+3
Čeferin je skeptičen do aktualne slovenske politike in pravi, da je pri nas postalo sramotno, če si uspešen: »Moraš biti neuspešen, ubogljiv in moraš imet tviter.« A je po drugi strani prepričan, da velika večina ljudi ni takšnih. »Negativci so glasni, a so v manjšini. Pozitivni ljudje niso agresivni, ne zmerjajo, žalijo in ponižujejo, ne pišejo anonimnih pisem in sovražnih komentarjev na spletu.« Zato se včasih zdi, da jih ni. Čeferin, ki imena in priimka predsednika aktualne slovenske vlade ne omenja, je prepričan, da gre pri Janši za nevarnega človeka in nevarno ekipo: »Ti ljudje so v stiski in bi se mi smilili, če ne bi bili zaradi svojega formalnega vpliva nevarni.« Kakšna so še druga stališča Aleksandra Čeferina o politiki, družbi in nogometu, jutri v Nedeljskem dnevniku.
malaraja
13. 02. 2021 16.57
+4
Vrhunska analiza tvitota in njegovega tropa ovčk. Hahaha
malaraja
13. 02. 2021 16.55
+8
Čeferin o Janši in SDS : Je pa zanimivo videti, kako strah jih je. Pri teh ljudeh sem vseeno pričakoval malo več trdnosti, mislil sem, da so bolj pogumni. Pa niso. Predvsem so nebogljeni in so se v izrednih razmerah, v katerih naj bi po prepričanju nekaterih funkcionirali dobro, popolnoma zgubili.«
malaraja
13. 02. 2021 16.53
+6
Včeraj je v oddaji 24ur zvečer virtualno gostoval Aleksander Čeferin, ki je brez dlake na jeziku odgovoril Janši. "Ne bom se prav dolgo ukvarjal z ljudmi, ki živijo v nekem svetu teorij zarot. V odvetniški pisarni ne delam več, sem pa vesel, da so donirali zaščitne maske. Moram pa vam reči, da če ne bi poznal akterjev, bi me šokiralo, da nekomu več pomeni diskreditacija tistega, ki ga ne mara, kot dejstvo, da so ljudje, ki potrebujejo medicinsko opremo in bodo zaradi tega lahko rešili življenja, to medicinsko opremo dobili," je dejal predsednik Uefe.
malaraja
13. 02. 2021 16.54
+4
Na netu se šele vidi vsa beda Janše in njegovih sklonjencev, tip je psihopat.
Savincan
13. 02. 2021 16.55
-3
malaraja
13. 02. 2021 17.01
+5
Ta model ni levičar in ni desničar, kot večina Slovencev. Nismo ne eno ne drugo, sovražimo pa hujskanje in korupcijo. SDS z Janšo za večino Slovencev ne more biti prebavljiv in se lahko zaletavate v zid, pa ne bo drugače.
1955123
13. 02. 2021 16.44
-2
24 ur že promovira kader za levico lopov bo zopet branil lopove res ste sprogramirani za prihodnost,
Nimiuseen
13. 02. 2021 20.21
+2
Boge ovčke ste takoj v depresiji in paniki, če je v članku Čeferin.
bema1201
13. 02. 2021 16.00
+1
Se je zelo izkazal ko je branil Jankovićevo družino, enkraten odvetnik.
trunck
13. 02. 2021 15.30
+3
Kaj še niso razdelili vse donacije zavoda Iskreni, da je lahko toliko SDS plačancev na forumu. Pa najbrž bo še prvi zdravniški sindikalist kaj primaknil, pa prvi privatni lastnik fakultete. Skratka, za lažnjive informacije bo Janez vedno našel denar.
Dark Knight
13. 02. 2021 15.57
+0
Vas levake plačujejo z davkoplačevalskim denarjem.
malaraja
13. 02. 2021 16.33
+2
Nimiuseen
13. 02. 2021 18.48
+2
Te spoštujem malaraja, da debatiraš s šalabajzerjem in delomrznežem.
TEDO84bv0MEDO
13. 02. 2021 15.24
-4
Ne trudite se oglaševati voyo, nima učinka. Raje kupim netflix.
malaraja
13. 02. 2021 16.33
+4
Lepo, da si nam povedal. Smo se ravno spraševali hehe
TistoPravo
13. 02. 2021 15.17
+4
In vse poti vodijo v grosuple...mal si zaukurte bol, bo več od tega
malaraja
13. 02. 2021 15.06
+4
Janša se boji Čeferinove kandidature. Upravičeno, ne seže mu do gležnjev.
1955123
13. 02. 2021 16.47
-5
malraja po lopovčšini in branu lopovov mu Janez ne seže do mezinca na nogi.to drži
malaraja
13. 02. 2021 17.05
+3
Čudno, cela EU že ve o Janševih rabotah in se jim upira, da bi vodil EU. O Čeferinu vsi govorijo s superlativi. Med seboj ju ne moreš primerjati. Eden obsojen skorumpiranec, drugi pa mednarodno spoštovan in odlično plačan strokovnjak. Zakaj ne nabijate po odvetniku, ki je Janšo spravil iz zapora zaradi procesnih napak? Ta nam je naredil veliko več škode, saj smo vse bolj skorumpirana država po vseh lestvicah.
Nimiuseen
13. 02. 2021 20.24
+1
Malaraja za debato s kletno ovčko ti argumenti ne pomagajo, ker je povsem jasno, da tale nič ne razume.
malaraja
13. 02. 2021 15.06
+2
Da je Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, kritičen do sedanje slovenske vlade, pa ni velika skrivnost, a gonjo proti njemu so sprožili v SDS. Ker vladi v prvem valu epidemije ni uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme, je Čeferin izkoristil svoj vpliv in priskrbel donacijo kitajskega milijarderja Jacka Maa – nato pa je bil deležen zmerjanja premiera Janeza Janše, češ da je odgovoren za izbruhe koronavirusne bolezni v Španiji in Italiji. Čeprav je večkrat poudaril, da ga vstop v politiko ne zanima, je kljub temu postal nova tarča zmerljivk.
malaraja
13. 02. 2021 15.05
+6
Ena izmed večjih evropskih nogometnih zvez je prejšnji teden prejela precej nenavadno novinarsko vprašanje iz Slovenije. »V imenu tednika Demokracija,« je zapisal avtor, »vas prosimo za stališče glede naslednjega vprašanja. Ali se lahko predsednik UEFA vplete v politične boje znotraj svoje domovine? To vas sprašujemo zato, ker obstajajo določena medijska poročila, da si on (Aleksander Čeferin, op. a.) aktivno prizadeva za strmoglavljenje sedanje slovenske desnosredinske vlade.« Za strmoglavljenje sedanje slovenske vlade? Čeferin kot vojaška hunta, terorist? Je to mogoče? V nogometni zvezi, kamor je omenjeno vprašanje prišlo, so ga po naših podatkih označili za zelo nenavadno (»weird«) in nanj niso odgovarjali. Niso mogli verjeti, da je vprašanje prišlo iz običajnega medija in da je bilo mišljeno zares. Verjetno bi bili v zvezi precej presenečeni, če bi jim kdo povedal, da je tednik Demokracija uradno glasilo vladajoče stranke v Sloveniji in da predstavlja tako rekoč vladajočo miselnost.
Kritika4
13. 02. 2021 14.06
-3
A ste lahko še bolj sluzasti. Od nekaj tisoč prvovrstnih nogometašev ste našli enega, ki hvali Čeferina. Čemu le je potrebo to hvaljenje? Je morda ogrožen in je treba o njem povedati nekaj lepega. Ali ste uspeli razčistiti tiste papirje, ki ga baje bremenijo, ki baje dokazujejo, da je pri kandidaturi goljufal, da ni izpolnjeval pogojev? Ko boste uspeli te stvari pojasniti, bo vse OK ne boste potrebovali tovrstnih "hvalospevov". Če tega ne zmorete pa vprašajte Vesela, baje ga on še bolj ceni in hvali, zakaj le?
dugi159
13. 02. 2021 14.57
+7
malaraja
13. 02. 2021 15.03
+5
Čeferina vsi hvalijo. Spoštovan v mednarodnem okolju. Vašega dosmrtnega maršala to boli in prav je tako. Spoštovanja ne dobiš s korupcijo in lažmi, zato je to za Janšo propadla priložnost.
taipan
13. 02. 2021 13.52
-7
Dnevna doza Aleksandra jeej