Nogomet

Med ostrimi kritiki Bonuccija tudi Balotelli: Srečo ima, da me ni tam

Torino, Cagliari, 04. 04. 2019 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neposrečena izjava branilca Juventusa Leonarda Bonuccija, ki je krivdo za rasistične izpade navijačev Cagliarija "50-odstotno" pripisal tudi temnopoltemu soigralcu Moisu Keanu, buri duhove po nogometni Evropi. Več kolegov nogometašev, med njimi je tudi Bonuccijev nekdanji reprezentančni soigralec Mario Balotelli, se je ostro odzvalo na besede Italijana in dogodke na Sardiniji.

Kean (na fotografiji) je prihodnost Juventusa in italijanske reprezentance, kjer si bo moral slačilnico v naslednjih letih prav tako deliti z Bonuccijem.
Kean (na fotografiji) je prihodnost Juventusa in italijanske reprezentance, kjer si bo moral slačilnico v naslednjih letih prav tako deliti z Bonuccijem. FOTO: AP

Rasistični izpadi na tekmi med Cagliarijem in Juventusom na Sardiniji so te dni glavna tema pogovorov privržencev nogometa in športa na Apeninskem polotoku. Težave z rasizmom seveda segajo globlje v najbolj skrite pore italijanske družbe in niso omejene (zgolj) na nogomet, je pa ostudno zmerjanje Moisa Keana po zaslugi njegovih kolegov nogometašev tokrat začelo odmevati tudi prek meja Italije. Za to je poskrbel tudi Juventusov branilec Leonardo Bonucci, čigar izjave po tekmi za Sky Sport, v katerih je krivdo za rasistično zmerjanje "50-odstotno" pripisal tudi Keanu, so deležne vsesplošnega obsojanja.

TEKMA

"To ni sprejemljivo v nogometu niti kjerkoli drugje na svetu. Čestitke Moisu Keanu, ker se jim je postavil po robu in pokazal, kdo je šef. Svet bi bil lepši, če bi si vsi skupaj delili več ljubezni, ne glede na vse," je na družbenih omrežjih zapisal nekdanji branilec Juventusa Patrice Evra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borussia 'preigrala' Bonuccija
Spomnimo: Kean je po golu za 2:0 proslavljal z iztegnjenima rokama in pogledom, uperjenim med navijače Cagliarija, potem ko naj bi med tekmo skupaj s soigralcem Blaisom Matuidijem slišal več zmerljivk. Glede tega so nogometaši torinskega kluba opozorili tudi glavnega sodnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oglasila se je tudi Borussia Dortmund, ki je poleg fotografije Bonuccija, ki ga preigrava zvezdnik črno-rumenih Marco Reus, dodala še čustveni simbol opice, ki si zatiska ušesa. Med tistimi, ki so Keanu prek družbenih omrežij poslali sporočila podpore, je tudi nizozemski zvezdnik Memphis Depay.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

MOISE

Balotelli: Srečo ima, da me ni več tam
"Škoda, da v letu 2019 še vedno govorimo o rasizmu! A moramo dvigniti glas! Vsi smo enaki! #NeRasizmu," je zapisal član Lyona. Veliko bolj ostri so bili na Bonuccijev račun denimo Raheem Sterling, ki je zapisal, da se lahko "le še smeji" Italijanovi izjavi, potem ko je bil tudi sam v zadnjih mesecih že večkrat tarča rasističnih izpadov doma in med gostovanji po Evropi.

"Reci Bonucciju, da ima srečo, da me ni več tam. Kaj počne ta, namesto da bi te branil? Povsem sem ponorel, prisežem. Rad te imam, brat," je pristavil napadalec Marseilla Mario Balotelli, nekoč Bonuccijev soigralec pri italijanski izbrani vrsti, kjer bi si lahko v naslednjih mesecih še prekrižala poti. S tremi prsti na ustih je Bonucciju sporočilo poslal tudi napadalec Barcelone Kevin-Prince Boateng, ki je v Italiji dolga leta igral za AC Milan in enkrat tudi protestno zapustil igrišče, ko je bil na prijateljski tekmi pri Pro Patrii deležen podobnih izpadov kot nedavno Kean.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BolecaResnica
04. 04. 2019 13.02
+12
Rasizem resnično nima kaj pocet v nogometu in nasplosno v sodobni družbi, ampak je potrebno izkoreniniti tud rasizem temnopoltih nad belimi in ne samo obratno...
Razumnež
04. 04. 2019 11.25
+9
OK no.... A bi se kdo spotaknil ob Keana, če navijači ne bi odreagirali kot so? Torej vprašanje je, ali lahko nogometaš provocira navijače ali ne? Ali lahko navijači provocirajo nogometaša ali ne? S tem pa ne opravičujem ne enega ne drugega dejanja, samo želim, da si natočimo čistega vina. Oboji so ravnali narobe in popolnoma prav dam Bonucciju.
resnicaosvobaja
04. 04. 2019 10.40
+16
Se je moral oglasiti Evra, ki je zaradi podobnih stvari obtožen ? Za rasizem ni prostora nikjer. Stadioni so lahko upravičeno izpraznjeni, če sami ne bodo ločili gledalcev, navijačev in smeti med njimi .