Nogomet

'Mehiški Messi': kdo je Mallorcin 15-letni čudežni deček?

Ljubljana, 25. 06. 2020 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srečanja med Realom iz Madrida in RCD Mallorco si nihče ne bo zapomnil po odličnem prostem strelu Sergia Ramosa. Niti si ga ne bo po tem, da so Madridčani z zmago znova skočili na vrh prvenstvene lestvice. Tekma bo šla v spomin zaradi še ne 16-letnega mladeniča Luke Romera, ki je na igrišče vstopil v 83. minuti. In čeprav do konca ni storil ničesar omembe vrednega, je postavil rekord, ki mu ga bo sila težko odvzeti.

Luka Romero je bil rojen 18. novembra 2004.
Luka Romero je bil rojen 18. novembra 2004. FOTO: Twitter

Luka Romero je v sredo zvečer s 15 leti in 219 dnevi postal najmlajši nogometaš v zgodovini španskega prvenstva. Podrl je skoraj 80 let star rekord Francisca Baa Rodrigueza, ki je bil ob svojem debiju za Celto 36 dni starejši. V Mehiki rojeni mladenič je bil na treninge prve ekipe RCD Mallorce prvič vpoklican v začetku junija, tri tedne pozneje pa je po dveh tekmah, ki ju je presedel na klopi, le dočakal prve minute. 

Na prvo žogo bi lahko dejali, da se je Romero ekspresno izstrelil med zvezde po prvem valu pandemije koronavirusa, a dejstvo je, da so se evropski velikani z nadarjenim vezistom spogledovali že veliko prej. Pri sedmih letih je bil namreč prvič povabljen na preizkus v slovito Barcelonino La Masio. Romero naj bi že tedaj navdušil, a se njegova starša nista želela preseliti v Katalonijo, prestop pa je zaradi omejitev Fife v povezavi z nakupi mladoletnih nogometašev padel v vodo. 

Napadalni vezist, ki lahko zaigra tudi na obeh krilnih položajih, je nogometno šolanje tako nadaljeval na Ibizi, kamor se je kot dveletni deček preselil, ker je njegov oče Diego Adrian Romero, ki je med letoma 2002 in 2003 zanimivo nastopal v prvi slovenski ligi za Muro, sprejel ponudbo tamkajšnjega španskega nižjeligaša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če gre verjeti anekdoti, je mladeniča dve leti po prvem stiku z Barcelono opazil tedaj odlični bočni branilec Dani Alves. Na eni od ibiških plaž, kjer je Brazilec dopustoval, naj bi opazil sila nadarjenega mladeniča, ki je na peščeni plaži neumorno žongliral z žogo. Kmalu se mu je pridružil, ko pa so ga opazili številni navijači, jim je dejal: "Ne fotografirajte mene. Dajte raje njega (Luko Romera, op. a.). On bo novi Messi." 

Leto kasneje je Romera starejšega nogometna pot ponesla na Mallorco, kamor mu je, kot vselej poprej, sledila celotna družina. Luko so tam opazili vodilni možje mladinskega pogona RCD Mallorce. Geografske ovire, ki je Argentincu preprečila prestop v Barcelono, tam ni bilo. Romero je na največjem izmed Balearskih otokov takoj zablestel. 

Že kaj kmalu po prihodu v klub je bilo jasno, da gre za posebnega talenta, kar je v enem izmed intervjujev priznal pomočnik glavnega trenerja prve ekipe Dani Pendin. "Spremljali smo ga, odkar jih je štel 12. Že takrat smo ga želeli uvrstiti v selekcije višje starosti, a za kaj takega še ni bil fizično pripravljen. V svoji starostni skupini je bil neverjeten, bali pa smo se morebitnih poškodb, zato smo z njegovim razvojem še nekoliko počakali." 

Odločitev vodstva mladinskega pogona, da Romera zadrži v svojih vrstah, se je izkazala za zadetek v polno. V prvih štirih sezonah v mladinskih selekcijah je po poročanju ESPN-a na 108 tekmah dosegel kar neverjetnih 230 zadetkov. S številnimi mojstrovinami, ki so zaokrožile po spletu, pa so na dan prišle tudi prve resnejše primerjavi z Lionelom Messijem

Tako Messi kot Romero sta nižje rasti – slednji je trenutno pri 165 centimetrih, a gre pričakovati, da bo še rasel. Oba se najbolje znajdeta z levo nogo, združujeta pa ju tudi odlično obvladovanje žoge in sposobnost preigravanja nasprotnikov. Pendin pa kljub temu v svojem varovancu vidi drugačnega nogometaša. "Je prototip argentinske številke 10. Ima številne kvalitete, še najbolj pa me spominja na Davida Silvo," je dejal pred časom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Diegu Romeru pa primerjave sina z Messijem niso najbolj po godu. "15-letnemu fantu kaj takega nikakor ne more pomagati. Lahko pa mu škoduje. On je Luka in ne Lionel," je previden nekdanji član Mure, ki je v prvi slovenski ligi zabeležil 38 nastopov, enega pa je zbral tudi v pokalnem tekmovanju. 

Statistika Diega Romera v dresu Mure: 39 tekem, pet golov, osem rumenih in en rdeči karton ter 3146 odigranih minut. 

Romero ima sicer tako špansko kot argentinsko državljanstvo, lahko pa bi zaigral tudi za Mehiko, kjer je bil rojen, ko je njegov oče nastopal za nižjeligaša iz mesta Durango. V mladinskih selekcijah je že bil član Gaučov, za katere si, kot sam pravi, želi nastopati tudi v prihodnosti. "Moja celotna družina je argentinska. Moje sanje so, da bi oblekel sinje modri dres," je za spletno stran argentinske nogometne zveze dejal leta 2018.

Odkar Messi blesti v dresu Barcelone, je bilo njegovih naslednikov že toliko, da tovrstne primerjave vse bolj izgubljajo svoj pomen. A če se zanjo odloči Dani Alves, ki nekdanjega soigralca zagotovo odlično pozna, potem morda le je nekaj na tem. Vraževerne bi lahko v to, da vse skupaj ni le naključje, prepričal tudi datum Romerovega debija v španskem prvenstvu – 24. junij,  prav na Messijev rojstni dan.

Po poročanju portala goal.com se za mladeniča trenutno najbolj zanimajo pri Manchester Unitedu, Barceloni, Juventusu in Atletico Madridu. Nikakršno presenečenje pa ne bi bilo, da bi se v boj za "mehiškega Messija", kot 15-letniku pravijo zaradi kraja rojstva, vmešal še kdo od evropskih velikanov. A najprej bo Romero moral narediti še en korak. Tisti korak, s katerim se bo prvič izkazal v članski konkurenci. Tisti, ki se največkrat izkaže za najzahtevnejšega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obožeobože
26. 06. 2020 17.12
+2
Pa ta še mleko pije?!
Miki99
25. 06. 2020 19.50
+18
Čez 4 leta se bomo pogovarjali.
olimpija007
25. 06. 2020 18.53
+15
Eden in edini Grande Leo, nezamenljiv
KavčStrokovnjak
26. 06. 2020 08.25
-16
Proti VVD4 pa izgleda, kot da prvič vidi žogo. VVD4 ga meče v zelo slabo luč s svojimi sposobnostmi. Če je Leo GOAT kot vezni, je VVD4 vesoljski GOAT. Vse najboljše napadalce sveta popolnoma poniža in osramoti s svojimi obrambami. Eden in edini Virgil Van Dijk, nezamenljiv!
PeaceSellsButWhosBuying
26. 06. 2020 14.30
+2
+KavčStrokovnjak - Si pozabil, da je Messi proti Liverpoolu z van Dijkom v ekipi zabil 2 gola?
KiNgKoNg
25. 06. 2020 18.20
+30
Koliko novih "Messijev" je že bilo, pa obstaja še vedno samo eden.
RMadridd
25. 06. 2020 18.44
+24
messi je in bo samo eden in škoda je iskati neke zamenjave.
cripstoned
25. 06. 2020 17.53
+25
smesno...takoj je postal cudezni decek...fant je komaj koncal osnovno solo mediji pa v vsem svojem sjaju...potrebno se bo sprijaznit da ronalda in messija ne bo se naslednjih 100let ce sploh kdaj...
jodr
25. 06. 2020 16.56
+33
Za 4 minute lahko v igro pošljejo tudi 10 letnega "čudežnega" dečka.
Opta Musi
25. 06. 2020 16.48
+11
Bolj Maradona kot kakšen messi. Luka igra z obema nogama in se igra, messi rine v levo.
matrix12
25. 06. 2020 17.53
+7
a boatenga je preigral pa kam, pa celotno realovo obrambo
Lock Down
25. 06. 2020 18.23
+5