Nogomet

Messi ne bo odšel: pri Barceloni še vsaj eno sezono

Barcelona, 01. 06. 2020 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Klavzula, ki je kapetanu Barcelone Lionelu Messiju ob koncu aktualne sezone omogočala odhod brez odškodnine, se je z minulim koncem tedna iztekla, je poročal ESPN. To pomeni, da bo argentinski zvezdnik na Camp Nouu igral vsaj še eno sezono, najverjetneje pa še veliko dlje.

Messi (na fotografiji) med tradicionalnim nagovorom navijačem ob začetku sezone.
Messi (na fotografiji) med tradicionalnim nagovorom navijačem ob začetku sezone. FOTO: AP

Po pogodbi, ki jo je Lionel Messi leta 2017 nazadnje podpisal z vodstvom Barcelone, bi mu leto pred iztekom medsebojnega sodelovanja klub moral dovoliti slovo brez odškodnine, če bi Argentinec to seveda želel. To klavzulo bi lahko kapetan in najboljši strelec kluba izkoristil do konca prejšnjega meseca, s ponedeljkovim vstopom v mesec junij pa se ni zgodilo nič pretresljivega. 32-letnik v skladu s pričakovanji ostaja na Camp Nouu, na katerega ga veže še enoletna pogodba, medtem ko so se pogajanja za podaljšanje sodelovanja vrstila že pred aktualno "koronakrizo", a niso prinesla uspešnega zaključka.

Več virov v klubu je za ESPN potrdilo, da je bil sicer datum izteka klavzule v Messijevi pogodbi 30. maj, kar bi se skladalo s finalom Lige prvakov, ki bi ga moral v soboto gostiti Istanbul, a je že nekaj časa jasno, da se bo evropska sezona v najboljšem primeru zaključila konec avgusta. Španski dnevnik El Pais je septembra sicer kot prvi razkril obstoj omenjene klavzule, ki je med navijače Barcelone vnesla nemalo nemira. Katalonci sicer v turbulentni sezoni, ki je odnesla tudi trenerja članov Ernesta Valverdeja, vodijo v španskem prvenstvu, medtem ko se je predsednik Josep Maria Bartomeu zapletel v številne škandale. Mediji so ga obtoževali tudi za vodenje kampanje proti igralcem z namenom reševanja lastnega ugleda, pojavljale pa so se skrbi, da bi nezadovoljstvo nad klubskim vodstvom (nasprotoval je tudi menjavi Valverdeja) lahko privedlo do tega, da bi Messi zapustil Barco. 

(Tudi) pri Manchester Cityju spremljali razvoj dogodkov
"Messi si je po vsem tem, kar je dal klubu, prislužil pravico, da lahko izbere, kaj želi narediti v prihodnje," se je pred meseci glasil komentar Gerarda Piqueja. ESPN dodaja, da je stanje v Barceloni podrobno spremljalo več klubov, tudi Manchester City, ki ga vodi nekdanji vezist, kapetan in trener Barcelone Josep Guardiola. Viri so za ESPN sicer zatrdili, da so bili vodilni pri katalonskemu klubu "ves čas prepričani", da bo Messi ostal. Ne gre pozabiti niti na njegovo spletno prerekanje s športnim direktorjem Ericom Abidalom, medtem ko je vodstvo kluba okrcal tudi ob oznanitvi, da bodo igralci sprejeli 70-odstotno znižanje plač zaradi pandemije novega koronavirusa.

"Presenetljivo je, da se znotraj kluba izvajajo pritiski na igralce, ko pa smo to že od samega začetka (znižanje plač, op. a.) želeli storiti," je takrat objavil Messi. Nogometaš, ki bo konec junija proslavil 33. rojstni dan, je sicer večkrat ponovil, da želi kariero končati pri Barceloni, čeprav je že nekajkrat namignil tudi, da bi rad zaigral tudi za Newell's Old Boyse iz domačega Rosaria.

Januarja nov pomemben mejnik trenutne pogodbe
"Rad imam Barcelono, a res pogrešam Rosario," je februarja za Mundo Deportivo povedal Messi. "To (Barcelona, op. a.) je moj dom, tu sem preživel več časa kot v Argentini. Rad imam Barcelono, to, kjer živim, res pa uživam v tem, s čimer se preživljam."

Od prihoda v katalonsko metropolo in podpisa prve profesionalne pogodbe leta 2005, ko je postal polnoleten, je že osemkrat podaljšal pogodbo, odkupna klavzula je od tedaj narasla že do 700 milijonov evrov. V zadnjem letu mandata predsednika Bartomeua se bo verjetno odvil obupen poskus podaljšanja pogodbe z napadalcem, ki bi se januarja (če ne bo prišlo do zamika prestopnih rokov) lahko že neovirano pogajal z morebitnimi novimi delodajalci.

Bartomeu je sicer že napovedal, da želi Messiju in njegovemu agentu ter očetu Jorgeju Horaciu Messiju predstaviti doživljenjsko pogodbo, kakršno je svojčas podpisal tudi legendarni španski vezist Andres Iniesta. S 627 goli je Messi daleč najboljši strelec v zgodovini kluba, zbral je tudi 718 nastopov, v tem pogledu pa ga trenutno še prekaša Xavi Hernandez (767), tudi sam legendarni vezist kluba in španske reprezentance. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igyyp
02. 06. 2020 09.01
+12
Messinikolisvetovniprvak: Ti imaš res hude težave z Messijem in Barco. Nikoli ne bo med top 40, to je vsa neumnost, ki jo znaš napisat. Messi je na vrhu, pa sem navijač Reala. Zdaj ne vem al imaš sam hejtanje v glavi ali pa si totalno nerazgledan. Tudi če ni osvojil SP je osvojil v enem letu 6 lovorik, in povrhu vsega je vrhunski igralec. Sicer ga ne maram ko igra proti Realu, ampak v športnem duhu, drugače si pa tekme Barce z veseljem pogledam. Zato te prosim, da ne smetiš tle gor, in provociraš, ker očitno znaš sam 2 stavka napisat.!!!
Nimasmisla
02. 06. 2020 08.04
-7
nima j... da bi se preiskusil še v kateri drugi ligi recimo angleški
samosamo7026
01. 06. 2020 21.59
+6
Odlicna novica. Bog nogometa. Se ima nekaj vrhunskih nogometnih let pred seboj.
JOSEPH HAYDN
01. 06. 2020 20.41
+14
Vsaj še 5 let je sposoben odigrati na tem nivoju, če le ne bo poškodb
Petarda10
01. 06. 2020 21.19
+11
Potem pa se premakne v sredino, kajti ima dalec najboljse podaje :)
Kollerik
01. 06. 2020 21.54
+4
Njegove podaje so res mojstrovine. Edini, katerim se jim je še najbolj približal, je dr. Iniesta. Kakorkoli, Messi bo še dolgo v svoji Barci, v to sem prepričan.
samomojemnenje
01. 06. 2020 20.39
+8
V bistvu smo imeli privilegij, da smo lahko spremljali velike mojstre kot so Messi, Cr7, Ronaldo9, Cruyff, Zidan in še mnoge mojstre, ki še igrajo in ki ne igrajo več. Vendar nogomet gre dalje in prihajajo novi velemojstri te igre, če pa bodo tako uspešni, pa bomo šele videli. Glede Messija pa mislim, da bo morala počasi Barca potegniti črto in se posloviti od njega. Najboljša leta so mimo, mogoče še leto, dve, največ tri in naj potem mojster zaigra še kakšno leto v rojstnem Rosariu, kar je že večkrat poudaril, da si želi. Da bi pa prestopil v kakšen drug evropski klub, pa dvomim. Glede repke pa je tako, da dvomim, da še lahko kaj osvoji. Bil je v finalu SP, nesrečno izgubil, bil najboljši igralec SP, tudi trikrat v finalu Cope in tudi trikrat izgubil finale. Tako pač je, nič ne more spremeniti. Če hočeš osvojiti SP ali Copo mora biti repka homegena in se mora vse poklošiti. Argentina pa že leta ni to. Prepiri, menjave trenerjev, tudi Maradona jih ni uspel zdraužiti in kaj osvojiti kot trener. Je pa dober za kritiziranje in za dr.ek mešati. Kaj čemo, tako je in bo.
cripstoned
01. 06. 2020 20.55
-10
vidis kako si lahko normalen ce imas mene za vzor... pred mesecem si me popljuval ko sem govoril da je messiju potrebno reci adijo in pozabiti na marketing ki ga z njim dobijo... zdaj si ze obrnil mnenje... le tako naprej
samomojemnenje
01. 06. 2020 21.02
+10
Cripsi, če ti ne bi bil razdvojena osebnost in s pogledom fijakerskega konja, bi lahko že zdaavnaj prebral moje podobne komentarje. Bog ne daj, da bi kdo imel tebe za vzor. Tega ne privoščim nikomur. Kaj ti pomaga, daa napišeš normalen komentar, če pa istočasno v drugem komentarju pokažeš pravega sebe s hejtanjem. Me pa čudi, da ni še Frel kaj dodal.
cripstoned
01. 06. 2020 19.37
-16
kot vam govorim...messi je ze zdaj le se bleda senca...pustimo predstave v laligi proti granadi in podobnim...ko pride do elklasika in tekme z atleti pa vidimo njegovo kvaliteto...da o ligi prvakov in reprezentanci niti ne zacnem...hvala mu za vse kar je dal..definitvno legenda nogometa ampak cas gre naprej in klub steje...za dobrobit kluba je najbolje ce messi odigra svojo zadnjo sezono (20/21) in se upokoji...s tem bo odprl nove priloznosti mlajsim igralcem in barca bo lahko spet zacela graditi prihodnost...pique, suarez, alba, busqets in rakitic pravtako...vecno bo pa trajal spomin na messija tako kot bo trajal na xavija, iniesto, puyola itd. ki so vsaj za moje pojme glavni tvorci najvecjih uspehov barcelone...zalosten bo dan ko se upokoji messi ampak nogomet bo sel dalje...
pogan
01. 06. 2020 19.05
-12
Ja, kam pa bi drugač lahko šel igrati? Saj drugje nebi bil tako uspešen.
Petarda10
01. 06. 2020 20.34
+8
A res? raje poglej statistiko koliko golov je zabil angleskim klubom ;)
Kollerik
01. 06. 2020 18.55
+4
Zalo dobra novica za Barco in za vse nas, ki imamo radi ta klub (lopov Bartomeu je izjema, odpadnik). IN zelo slaba novica za nasprotnike...v prvi vrsti za samozvani "najboljši" klub na svetu iz Madrida. Lionel Messi....car, legenda, najboljši med najboljšimi... še na mnoga leta!!!
Kollerika
01. 06. 2020 19.08
-4
ne zavajaj samega sebe in zbudi se zadnjih 5 elklasikou messi ni mogu prdnit pa tudi zadeu ni:D tako da to je super novica za realovce.zdej ga lahko hvališ samo še na račun stare slave kar pa je žalostno:DDD
cripstoned
01. 06. 2020 19.33
-7
pred 10leti so hvalili barcelono...danes hvalijo samo se messija...ko gre messi bodo hvalili zgodovino ...real, bayern, liverpool in ostali klubi pa bodo pisali prihodnost....vem za koga bodo potem navijali...za real 100% ne hahahaahah...
stoj?kov
01. 06. 2020 21.22
+8
Messi je zadel trikrat v zadnjih petih letih na el clasicih,kaj si pozabil kako je obešal perilo na santiago bernaLeo?daj preveri podatke preden pišeš bedarije...do konca kariere bo zabil najmanj 30 + golov baletnikom ;)
Kollerika
01. 06. 2020 18.34
-3
biu bi naiven in nezreu če bi šeu stran od roke ki ga hrani in ki ga je ustvarla
-15
Kavc strokovnjaki ne jokajte kajti messi nikoli ni med top 40
-12
Moje mnenje sa bi si tudi xavi pa inesta zasluzila kaksno zlato zogo ne pa messi ki zal ne more biti top 40 vseh casov to je realno
-12
Messi najbolsi😂😂😂😂😂😂😂😂 za nase kavc strokovnjake niti top 50 ni vseh casov
-15
Brez xavija inieste puyola messi ne more osvojiti nic nasa niente nista zato ga ne uvrscam med top 40 vseh casov pa se takrat ko je zmagal so jim pomagali sodniki tko pac je ne se jezit
-15
Messi ni in nikoli ni bil najbolsi ker ni bil nikoli sv prvak ga zal ne moremo uvrstiti med top 30 vseh casov
Petarda10
01. 06. 2020 17.53
+13
si ze napisal pod vsak clanek dosti mas, nobenega ne zanima tvoje mnenje, vsi strokovnjaki iz nogometa so ze povedali da je Messi najboljsi tako da si lahko od zdaj naprej tiho :)
Petarda10
01. 06. 2020 17.54
+12
Samo eden na svetu obstaja z 6 zlatimi zogami ;)
HalaCr77
01. 06. 2020 18.21
-12
Mene zanima,kar piši,očitno tudi blablaja,dokler piše pod komentar
samomojemnenje
01. 06. 2020 18.34
+10
Ja, kar piši. Halarju je vsak dan zanimivo eno in isto.
Kollerik
01. 06. 2020 21.55
+1
Nedonošenček spet nori pred aja tutaja....
Petarda10
01. 06. 2020 17.46
+11
Seveda ne bo zapustil kluba, grande messi
Jankobalanko123
01. 06. 2020 17.19
-18
Itak z barco nebo nc osvojil
fihner
01. 06. 2020 20.45
+6
HalaCr77
01. 06. 2020 17.08
-6
To je zvestob ni kej,obnova pogodbe vsake pol leta,normalno višja..to edino barca pametno dela.ga zadržuje koliko reče ni panike
samomojemnenje
01. 06. 2020 18.32
+8
Halar, dobro računaš. Torej je po tvojem 8x v 15 letih vsake pol leta. V kateri šoli so vas učili tako dobro računati?
Brgolino
01. 06. 2020 16.11
+7
Ala igralci messi,iniesta,xavi imajo posebni status v barci...vsi vemo da so barco v nebo ponesli xavi,iniesta,messi in guardiola...potem so tu se puyol,neymar,busqec,itd...legende imajo pac privilegije
dark horse
01. 06. 2020 15.39
+6
Komaj čakam komentar bolnika messi....