-1°C

Messi v nogometu utrdil navijaško kriptovaluto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
23
Prestop argentinskega nogometnega zvezdnika Lionela Messija iz Barcelone v francoski PSG je odmeval v več pogledih. Tudi zato, ker je Argentinec pristal, da kot prvi nogometaš na svetu dobi del plače v kriptovaluti, v t. i. navijaških žetonih. Kot kaže, je s tem potrdil novo smer prejemanja dohodka v športu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje Socios je z nogometnimi klubi uspelo začeti sodelovanje z navijaškimi žetoni, prav Lionel Messi pa je bil tisti, ki je dal temu sodelovanju nov zagon. Pri tem je tvegal, saj se je kot prvi odločil za novo obliko plačila. A v štirih tednih po podpisu je vrednost valute PSG, chiliz, narasla za 58 odstotkov, s čimer so pridobili vsi vpleteni.

Spretni so tudi izdajatelji kriptovalute. S klubi so se dogovorili, da bodo imetniki lahko sooblikovali nekatere klubske odločitve. Tem tako prepuščajo izbiro glasbe na stadionih, sooblikovanje dresov, odločitev o barvi klubskega avtobusa.

A sodelovanje pri nekaterih odločitvah so veliki klubi z navijači vzpostavili že pred kriptovalutami, zdaj je le podlaga za sodelovanje druga. Kot z vsemi ostalimi virtualnimi valutami, pa je tudi z valuto, ki naj bi predstavljala navijaško, moč trgovati na ustreznih borzah. Messi je, kot kaže, sprožil pravi val uspeha za Socios. Medtem ko je bilo še v začetku leta moč prešteti klube, ki so se odločili za ta korak, na prste ene roke, je zdaj v projekt vključenih že 56 klubov z več kot 100 ekipami, je potrdil izvršni direktor Sociusa Alexandre Dreyfus.

Lionel Messi je pristal, da kot prvi nogometaš na svetu dobi del plače v kriptovaluti, v t. i. navijaških žetonih. Kot kaže, je s tem potrdil novo smer prejemanja dohodka v športu.
Lionel Messi je pristal, da kot prvi nogometaš na svetu dobi del plače v kriptovaluti, v t. i. navijaških žetonih. Kot kaže, je s tem potrdil novo smer prejemanja dohodka v športu.FOTO: AP

Ta svojo kriptovaluto v tem trenutku ne vidi kot osnovo za plačevanje igralcev, dodaja pa, da si bodo nogometaši po Messijevem vzoru na ta način izborili dodatek, ki ga bodo začeli redno zahtevati. Trend se po njegovem lahko obrne že v nekaj letih, športniki pa se bodo prav na osnovi plačil v kriptovaluti odločali za prestope, še pravi.

Dreyfus je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo (AFP) priznal tudi, da sta pandemija in posledična gospodarska kriza koristili njegovemu podjetju, kar mu je omogočilo, da pomnoži svoja partnerstva. "Dejstvo je, da so klubi nenadoma izgubili 50 ali 70 ali 80 odstotkov svojih prihodkov in so si rekli: Hej, navijače imamo po vsem svetu, kaj jim lahko prodamo?" še pravi prvi mož podjetja.

Socios na drugi strani del sredstev vrača v nogomet in v obdobju krize so prisotni že na 40 dresih v petih najmočnejših ligah v Evropi. Dodatno k temu pripomore dejstvo, da vse več držav uvaja prepoved oglaševanja iger na srečo. Španci so se za ta korak že odločili, vse glasnejše so zahteve po tem tudi v Veliki Britaniji, kar predstavlja novo priložnost za kriptovalute.