Nogomet

Özil že na treningu Arsenala, Londončani do leta 2020 morda v roke najbogatejšega Afričana

Singapur, Abuja, 25. 07. 2018 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbogatejši Afričan, Nigerijec Aliko Dangote, si želi leta 2020 postati lastnik angleškega prvoligaša Arsenala. Pojavljajo se namreč govorice, da bo Ališer Usmanov prodal svoj 30-odstotni delež v klubu, čigar člansko moštvo se trenutno mudi v Singapurju. Tam je tudi Mesut Özil, ki je s soigralci treniral prvič po burnem povratku s svetovnega prvenstva.

Özil (na fotografiji) na enem od zadnjih treningov z nemško izbrano vrsto v Rusiji.
Özil (na fotografiji) na enem od zadnjih treningov z nemško izbrano vrsto v Rusiji. FOTO: AP
Arsenal je po nekaterih izračunih najbolj priljubljen klub v Afriki. Še posebej za topničarje navijajo na severu in vzhodu celine, jug je tradicionalno, ko gre za Premier League, bolj naklonjen Manchester Unitedu, zahod pa Chelseaju (podatki britanskega BBC iz leta 2015, op. a.).

Financial Times je v torek poročal, da se je uzbekistanski poslovnež Ališer Usmanov zaradi nezadovoljstva nad razvojem londonskega velikana odločil prodati svoj 30-odstotni delež v klubu. Pri Financial Times so citirali vire, ki so blizu milijarderju z ruskim potnim listom. Razhudil naj bi ga večinski lastnik, Američan Stan Kroenke, ki ni pripravljen prodati svojega deleža. Sedaj so udarile še izjave nigerijskega mogotca Alika Dangoteja, ki je napovedal, da bo že čez dve leti tudi uradno poslal ponudbo za prevzem.

"Po Arsenal gremo od leta 2020 ... Četudi bo kdo kupil, si bomo še vedno želeli to speljati," je Dangoteja citirala agencija Reuters. Dangote je dodal, da si želi pred uradno ponudbo zagotoviti zdrav pritok denarja iz svojega projekta naftnih rafinerij. Usmanov je sicer Kroenkeju že pred časom ponudil več kot milijardo in sto milijonov evrov za njegov delež, a ga je Američan s svojim Kroenke Sports & Entertainment (KSE) zavrnil. Gazidis bi po informacijah italijanskih medijev lahko v kratkem pristal pri AC Milanu, kjer iščejo novega generalnega direktorja.

Özil "navdušen" ob prihodu v Singapur
Zanimivo je pri Arsenalu medtem tudi na zelenici. Člansko moštvo, ki ga bo v novo sezono popeljal nov trener, baskovski strokovnjak Unai Emery, se mudi v Singapurju, kjer se je soigralcem pridružil tudi sveže upokojeni nemški reprezentant Mesut Özil. Özil po odmevnih dogodkih po povratku s svetovnega prvenstva ‒Nemčija je izpadla že po skupinskem delu, sam pa se je igranju za "elf" do nadaljnjega odpovedal ‒ ni dajal izjav na to temo, se pa je na vseh fotografijah prešerno smejal.

"Navdušen sem, da sem v Singapurju. Drugič smo že tu in res radi pridemo," je pred tekmo z madridskim Atleticom Özil povedal skupinici navijačev topničarjev. "Pričakujemo dobri tekmi z Atleticom in Paris Saint-Germainom. To sta veliki ekipi z velikimi igralci. Za nas bo to preizkus pripravljenosti pred novo sezono, zato se tega veselimo," je pred snidenjem s Španci, za katere igra slovenski reprezentant Jan Oblak, še dodal Özil.

Özil se je na udaru kritik znašel že pred nastopom na SP v Rusiji, potem ko je med srečanjem v Londonu poziral za skupne fotografije s turškim predsednikom Recepom Tayyipom ErdoganomV torek mu je Erdogan skupaj s Turško nogometno zvezo stopil v bran in dogodke iz Nemčije, ki so sledili povratku iz Rusije, označil za "nesprejemljive".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiki46
26. 07. 2018 14.01
+0
mogoče bo pa sedaj Erdogan hotel kupiti Arsenal. Glede na to, kakšna tesna prijatelja sta z Ozilom