Nogomet

Mevlja, Blažič in Oblak: slovenski obrambni zid, ki postaja vse bolj prepoznaven

Ljubljana, 25. 03. 2021 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski nogometni reprezentanci je uspel majhen podvig v smislu korakanja proti uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2022 in ogromen podvig v smislu razpletov prejšnjih medsebojnih tekem. Izbranci Matjaža Keka so taktično obvladali Hrvaško in z nekaj zaslužene sreče prišli do prvih treh točk, ki so lepa popotnica za pot v Rusijo. Igro slovenske reprezentance spet krasi izjemna disciplina, odgovornost vseh je na najvišjem nivoju in plod vsega je majhno število zadetkov. Jan Oblak na zadnjih šestih uradnih tekmah sploh ni prejel gola v slovenskih vratih ... Slovenska vrsta je namreč neporažena devet tekem zapovrstjo, na teh je dosegla 13, prejela pa zgolj en zadetek.

Več videovsebin
  • Petar Stojanović po tekmi s Hrvaško
    00:42
    Petar Stojanović po tekmi s Hrvaško
  • Andraž Šporar po tekmi s Hrvaško
    00:35
    Andraž Šporar po tekmi s Hrvaško
  • Matjaž Kek o tekmi s Hrvaško
    01:19
    Matjaž Kek o tekmi s Hrvaško
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Miha Mevlja je proti Hrvaški odigral briljantno. Podobno zahtevno delo ga čaka tudi v Sočiju proti Rusiji. Primorec je sicer prav član ruskega prvoligaša z nekdanjega olimpijskega prizorišča ...
Miha Mevlja je proti Hrvaški odigral briljantno. Podobno zahtevno delo ga čaka tudi v Sočiju proti Rusiji. Primorec je sicer prav član ruskega prvoligaša z nekdanjega olimpijskega prizorišča ... FOTO: Miro Majcen

Rokopis selektorja Matjaža Keka je viden. Slovenija, ki ne premore takšne kakovosti kot Hrvaška, je, tako kot v obdobjih, ko se je uvrščala na evropsko in svetovno prvenstvo, pregovorno fanatična in disciplinirana v obrambi. "Miha Blažič in Miha Mevlja sta nogometaša, ki ju Hrvaška morda ne pozna, a po tekmi v Stožicah je jasno, da ima Slovenija izjemna branilca," piše sportnet,hr, ki opozarja, da je Kek, odkar je vnovič sedel na selektorski stolček Slovenije, z reprezentanco prejel le en gol, če je na vratih Jan Oblak, pa Slovenci na zadnjih šestih tekmah sploh niso prejeli zadetka.

Slovenska reprezentanca je neporažena devet tekem zapovrstjo, na teh pa je dosegla 13, prejela pa zgolj en zadetek.

"Naši sosedi imajo po dolgem času obrambo, ki se je ne bi sramovali tudi v taboru bolje rangiranih reprezentanc. Pod Kekom stežka prejemajo gole, zdi se, da vsak točno ve, kaj mora delati." Slovenija je z zgodnjim golom Sandija Lovrića v sredo zvečer v Stožicah v kvalifikacijah za SP 2022 premagala svetovnega podprvaka Hrvaško. V slovenskem taboru priznavajo, da so tudi zelo trpeli na tekmi, na kateri je Hrvaška imela izrazito premoč v posesti žoge, toda kot se je pokazalo že ničkolikokrat, to v sodobnem nogometu ne pomeni nič.

Jan Oblak vs Hrvaška
Jan Oblak vs Hrvaška FOTO: AP

Jan Oblak je bil le nekajkrat na preizkušnji, verjetno bi tekma dobila drugačen ritem, če bi Hrvati v uvodnih minutah namesto vratnice zadeli mrežo, ampak kot je po tekmi povedal Kek, si s tako srčno, borbeno, organizirano in disciplinirano predstavo preprosto zaslužiš tisti kanček sreče, ki je poljubila tudi Lovrića ob strelu v 15. minuti, ko je žoga na poti proti vratom zadela že Marcela Brozovića in rahlo spremenila smer. Tako je padla velika Hrvaška, po uradno petih porazih in treh remijih na prejšnjih medsebojnih tekmah (leta 1991 je Hrvaška premagala Slovenijo tudi na neuradni tekmi) je Slovenija dočakala slavje na sosedi, ki imajo sicer v svetovnem nogometu precej večji ugled. Tudi zato so se Kekovi fantje po zadnjem sodniškem žvižgu Španca Antonia Mateuja Lahoza iskreno veselili. "Kekov rokopis je viden. Odkar je prišel, bolje rečeno, odkar se je vrnil na slovensko klop, so fantje iz dežele spet resen tekmec na mednarodnem avditoriju. Ja, na Slovence je treba računati v teh kvalifikacijah," je prepričan tportal.hr. Trio Oblak - Mevlja - Blažič bodo hrvaški nogometaši verjetno še dolgo sanjali. "Slovenija ni igrala bunkerja, je pa pred Oblakom, ki je dokazal, da je verjetno najboljši vratar na svetu, postavila zid, imenovan Mevlja - Blažič. Naši sosedi imajo po dolgem času spet jekleno obrambo," opaža Index.hr.

Josip Iličić in Ivan Perišić. Stara znanca z Apeninskega polotoka. Jojo igra za Atalanto, Perišić za "sosedni" Inter.
Josip Iličić in Ivan Perišić. Stara znanca z Apeninskega polotoka. Jojo igra za Atalanto, Perišić za "sosedni" Inter. FOTO: Miro Majcen

Kaj bodo svojim medijem po tekmi povedali ruski nogometaši, bo znano v soboto, ko Slovenijo v Sočiju čaka nov spopad z uglednim tekmecem. Slovenci se na olimpijsko prizorišče iz leta 2014 odpravljajo danes popoldne. Dragocene nasvete pred tekmo bo lahko soigralcem delil eden junakov sredine zmage Miha Mevlja, ki sicer igra prav za lokalnega ruskega prvoligaša iz Sočija. Da ni za pasti v evforično stanje, je poudaril Kek, ki očitno sestavlja reprezentančno jedro in igro po starem slovenskem receptu, na katerem je ob disciplini kot glavna sestavina zapisana čvrsta obramba, iz katere izhaja vse. Slovenska vrsta je namreč neporažena devet tekem zapovrstjo, na teh pa je dosegla 13, prejela pa zgolj en zadetek ...

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
25. 03. 2021 21.08
+0
Dejte no, ne zganjajte evforije... Pravi pokazatelj bosta naslednji dve tekmi... In sicer, da proti Rusiji potrdijo, da so res v dobri formi in proti Malti bi tekma mogla bit samo za to, da potrdijo dodatne tri točke... Vemo pa vsi, kak so ga znali biksat proti na papirju slabšim nasprotnikom... Upam na tri točke proti Rusom ali vsaj eno in seveda tri točke proti Malti, kar bi bila zelo dobra popotnica za naprej :)
Japa Jade
25. 03. 2021 20.35
+3
A ste na 24 kar kol že ste, slišal, da je gol tisto kar naredi nogomet zanimiv. Ampak 25 miljonov košev v NBA, pa golov v NHL pa, pa nevem katera tema, ki ni vredna ogleda, ma video, k nas en k... zanima, ampak gola pa ne znate, nočet.... pokazate, be..d..*..a.
GuzutiHrzantes
25. 03. 2021 20.24
+0
Croati zdaj z dolgimi nosovi...no Modrič je tak vedno...
Primož Roži? 1
25. 03. 2021 19.32
+3
fantje sam tko naprej,komente teh bedakov pa ne berte
dark horse
25. 03. 2021 17.34
-1
Do tekme komaj kak članek sedaj pa kot ponavadi po 5 na dan. Kuj železo dokler je vroče kajne. Patetični ste
dark horse
25. 03. 2021 17.33
+1
Do tekme komaj kak članek sedaj kot ponavadi jih naredite 5 na dan. Kuj železo dokler je vroče kajne. Smešni ste pop tv
resnicaosvobaja
25. 03. 2021 15.24
+1
Prvič smo premagali Hrvaško. Če bi se Kek tako napravljal, kot se je Prašnikar v playoffu , bi tudi bilo drugače...
Uporabnik1175947
25. 03. 2021 15.18
+3
Prijetno presenečen nad pristopom in tudi nad igro samo.
Marcuus
25. 03. 2021 13.26
+5
Želim si čim več takih tekem. Seveda v našo korist.
resnicaosvobaja
25. 03. 2021 13.18
-11
Kot pravi @Žac : Ce bodo prisli na igrisce z miselnostjo da dobijo čim manj golov jih bodo fasali,ce pa pridejo z miselnostjo kot mogoci zmagovalci,oziroma da se ne bodo samo tako predali pa je vse mozno. ... In prisli so na igrisce z miselnostjo da dobijo čim manj golov in so jih fasali...
madridista07
25. 03. 2021 16.11
+0
??? Vse štima? Blato, voda ok? 😉😉Malo heca.
Kollerik
25. 03. 2021 13.17
+3
In sloni so dobili krila.... :)
totinori
25. 03. 2021 12.52
+3
Za premagati hrvaški urok smo morali uvoziti avtohtonega Hrvata, oziroma se je ponudil kar sam ! Da mu ni mar za svoje poreklo in da je predan reprezantatnci je pokazal po doseženem zadetku. Sicer pa: disciplina v igri, disciplina, disciplina... je bil glavni gradnik zmage. Kepeci se bodo morali malo zamisliti saj z igro, ki jo kažejo zadnji čas ne bodo dosegli vidnejših rezultatov, ne glede na težo in vrednost silnih imen, ki jih premorejo. Čim prej si morajo iz glave izbiti podatek, da so "doprvaci svjeta" kar radi povdarjajo, čeprav rezultati tega ne kažejo.
Nickname01
25. 03. 2021 12.46
+2
Obramba je precej boljša kot smo jo bili vajeni ... mogoče samo še malo več zbranosti v napadu pa smo na dobri poti
podalpski
25. 03. 2021 12.12
-4
NA KONCU PA SPET OSTANI DOMA BODI ZDRAV IN KOKICE PA PIVO ..VATRENI HA HA HA
TistoPravo
25. 03. 2021 11.45
+4
En korak naprej in tri nazaj ...formula ki vedno zmaguje. Tako v športu, kot v resničnem življenju. Bravo fantje
blazter
25. 03. 2021 11.16
+2
Mislim, da bo sreča na naši strani. Ker tista vratnica je pokazala, da gremo naprej!
motorist_mb
25. 03. 2021 10.49
+10
Kek igra novo pravljico 😁
Sickomania
25. 03. 2021 10.47
+7
Bravo fantje , ne najbolj blesteča igra v napadu a smo dali nekak gol in lepo zadržali 3 točke.
Sortegilio
25. 03. 2021 10.43
+11
Proti Rusiji je realen remi. Važno, da ne prejmejo prehitro gola. Pol je marsikaj možno.
RUBEŽ
25. 03. 2021 16.03
+2
Zakaj taka miselnost? Jaz pa pravi, da moramo iti na zmago. Zakaj ne? So Rusi vesoljci, nezemljani? Marsikaj se da nadoknaditi z borbenostjo, srčnostvo, kolektivnim duhom. Pogumno naprej, čeprav ta zmaga še ni prinesla prvega mesta . Nas pa lahko približa.
DirtySanchez
25. 03. 2021 10.35
+15
Bravo naši....