Nogomet

Mijatović: Težave klubov? Maribor gre v racionalizacijo, Olimpija znižuje plače, tudi Koper ...

Ljubljana, 27. 03. 2020 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.

Radenko Mijatović
Radenko Mijatović FOTO: Damjan Žibert

"Kontakti s predstavniki klubov so v teh dneh pogosti, pogovor pa teče predvsem o tem, kakšno je stanje v klubih in katere aktivnosti ter ukrepe pripravljati za naprej. Ker smo v tem obdobju vsi skupaj ostali brez opravljanja osnovne dejavnosti, se to seveda pozna tudi na prihodkih," je povedal Radenko Mijatović. Pri tem se je dotaknil konkretnejših težav klubov, med katerimi so racionalizacijo napovedali pri Mariboru, nižanje plač pa, denimo, pri Olimpiji in drugoligašu Kopru. "Klubi, ki imajo veljavne pogodbe z igralci, imajo težave z izpadom prihodkov, to vpliva na zagotavljanje likvidnosti, po drugi strani pa so se že pojavile tudi težave pri izplačilih zneskov, vezanih na sponzorske pravice in pogodbe, saj so tekmovanja prekinjena," je povedal. Izpostavil je še, da za večino klubov zajeten del proračuna predstavlja tudi prodaja igralcev, ki se je z ustavitvijo tekmovanj prav tako začasno zaustavila. "Kako se bo trg odzval po krizi, v tem trenutku ne ve nihče." Ker je NZS krovna zveza, od nje mnogi pričakujejo pomoč klubom, a po besedah Mijatovića dodatne finančne injekcije zaenkrat ne bo. "NZS seveda aktivno spremlja dogajanje v povezavi s pandemijo covida-19 in v ta namen smo sestavili posebno delovno skupino, ki jo vodi generalni sekretar Martin Koželj. NZS že zdaj veliko vlaga v klubski nogomet, ta trenutek pa je situacija precej negotova na vseh področjih, zato je o konkretni finančni pomoči ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti," je pojasnil Mijatović. Dodal je, da bo tudi NZS zaradi neigranja reprezentančnih tekem deležna visokega izpada prihodkov. "V vsakem primeru, ko bo jasno, kako naprej in ko bodo lahko že predvideli, kakšne bodo posledice, bomo s klubi iskali rešitve za težave, s katerimi se spopadamo. Vsi skupaj pa se bomo morali prilagoditi novim razmeram," je menil Mijatović in izpostavil tudi to, da je trenutno največja težava negotovost, ter pozval tudi vlado, naj ne pozabi na šport.

Radenko Mijatović, Aleksander Čeferin in Terje Svendsen
Radenko Mijatović, Aleksander Čeferin in Terje Svendsen FOTO: Damjan Žibert

Konkreten predlog za reševanje slovenskega nogometa je pred dnevi na Twitterju podal davčni strokovnjak in nekdanji predsednik NZS Ivan Simič. Ta je tudi član ekspertne skupine, ki vladi pomaga pri sestavljanju ukrepov za reševanje gospodarstva. Predlagal je, da NZS konča prvenstva, naj določi prvaka in tistega, ki izpade in naj klubom omogoči, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo za novo prvenstvo ter da za prvo ligo namenijo milijon evrov pomoči, za druge pa 1,5 milijona. "Ponavadi se ne odzivamo na zapise posameznikov na družbenih omrežjih. Vendar glede na to, da je gospod Simič sam nekoč vodil NZS in verjamem, da zelo dobro ve, da za tako kompleksne in težke situacije, kot so koronavirus in njegove posledice, ni tako lahkih in enostavnih rešitev, je izjava, ki jo je podal, veliko preveč poenostavljena," se je Mijatović odzval na Simičev predlog. Kot pojasnjuje predsednik NZS, je glavna neznanka, kdaj se bodo tekmovanja po Evropi lahko sploh nadaljevala. Zato je po njegovem ta trenutek morda najbolj pomembno, da država v interventnih ukrepih ne pozabi na športne klube in zaposlene v športu. "To je v tem trenutku morda najboljši mehanizem na kratek rok. Omogoči nam čas za dodatne aktivnosti in dialog z ostalimi športnimi zvezami, OKS in državo, da za šport in posledično naše klube poiščemo dodatne rešitve. NZS bo, ko bo jasno, koliko izpada prihodkov bo utrpela sama, poskušala najti še dodatne možnosti za vsebinsko pomoč klubom," pravi Mijatović.

NZS nadaljevanja igranja ne predvideva pred 2. ali 9. majem, a je tudi to pod vprašajem. NZS pravi, da so scenariji za sezono različni. "A jih bomo konkretno predstavili, šele ko bo situacija bolj jasna in predvidljiva ter bo posamezen scenarij prišel v poštev. Delovna skupina je pripravila nekaj rešitev, prva je takšna, da bi se prvenstvo nadaljevalo v začetku oziroma v prvi polovici maja. "To bi nam omogočilo zadostno število terminov, da bi bilo do konca junija še možno izpeljati prvenstvo v polnem obsegu," je dejal Mijatović. Nadaljeval je, da ta trenutek še računajo na to, da lige zaključijo. "V kolikor situacija ne bo dovoljevala zaključka, bomo iskali druge rešitve. Pri tem nismo sami, vse evropske lige so na istem in Slovenija ni imuna na to, kar se dogaja v našem neposrednem okolju. Situacija se spreminja dnevno, zato ne bi špekuliral za dva meseca naprej," pravi Mijatović.

Zaključil je, da razmere spremljajo in da bodo ukrepe, takšne, ki jih bo možno uresničiti in ki bodo zdržali tudi na izvršnem odboru in skupščini, sprejemali v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
27. 03. 2020 16.03
+9
Jaz pa sem predvsem zato, da če se že, se naj pomaga nižjeligaše. Tisti še posebej težko pridejo do denarja. Prvoligaši pa se bodo že lažje znašli, ko se bo začelo prvenstvo. Ni druge. Država pa naj pomaga predvsem prebivalstvu, ne športu. Vsaj trenutno ne, ko je taka kriza. Življenje je več vredno od vsakega športa. Seveda je izvzeta rekreacija čisto na osebni ravni.
boy123
27. 03. 2020 15.24
+8
Dok jih država in firme zalagajo,ter se prodajajo vstopnice je vse ok.miljonski zasluškarji...Ko vse obmolkne karavana nima niti za kruh....
jodr
27. 03. 2020 13.41
+18
G.Mijatović, ste si v NZS kaj znižali plače? Na take, kot ste vi v NZS naj država mirne duše pozabi. Tudi vsi klubi v 1. ligi naj nogometašem in vodstvom znižajo plače. Ob teh plačah, ki so jih imeli, upam, da so si nekaj prihranili tudi za hude čase.
Malo_sutra
27. 03. 2020 13.15
+12
Radenko pri nas se rece ni kriv ni duzan na tej funkciji.
Malo_sutra
27. 03. 2020 13.14
+6
Haha kar Koper se omenja?! Ful klubčina al kaj?
NDM
27. 03. 2020 12.40
+9
Naj jim kocijancic pomaga
Watson
27. 03. 2020 12.17
+73
Glede nato, da se nogomet igra zaradi gledalcev in gledalcev vsaj nekaj časa nebo, se bodo morali tudi tile mladeniči ki mislijo da so dobri nogometaši sprijaznit in živet tudi z 500€ plače kot velika večina slovencev.. No razvajenci a bo šlo ?
indal
27. 03. 2020 12.15
+6
Mijatovič voluhar!! Kako kaj higijena v MSIN?
gogi_
27. 03. 2020 12.13
+16
Ah radenko ce te ne bi poznali .....
dajno
27. 03. 2020 12.11
+29
Zadnja stvar, ki bi bila v tem času pomembna
mackon08
27. 03. 2020 13.14
-4
dajno Kaj pa bluziš, tudi nogometaši so samozaposleni ,ki si kruh služijo z nogometom. Vsi ste tako nevoščljivi nogometašem za zaslužek pa kdo vam je kriv, vsak od vas bi lahko igral nogomet pa služil. Aja ne more ker moraš biti za to sposoben isto kot nekdo z osnovno šolo ne more biti ravnatelj šole.
StAnalitik
27. 03. 2020 11.53
+47
Uaaaaau to pa je šok za te razvajence žogobrcarske
PALAGRUŽA
27. 03. 2020 11.49
+19
PA KDO ŠE SPLOH POSLUŠA IN GLEDA MIJATOVIČA! ADIJO!
bohinj je zakon
27. 03. 2020 11.55
+12
Palagruža je hrvaški otok. Mijatović je po rodu srb. Jasno zakaj ga nočeš poslušati.
solarcek1234
27. 03. 2020 13.35
+7
Gdo pa bo ta balkanski narod posluso na svoji zemlji ,vidiš ti ,da imajo oni ,kakšnega Janeza, na tem položaju ne bi hoteli .