Nogomet

Juventini slavijo Chieso: Vedno poskušam pomagati ekipi

Milano, 07. 01. 2021 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Težko pričakovani obračun starih rivalov AC Milana in Juventusa je na stadionu San Siro pripadel gostujočim Torinčanom, pri katerih je z dvema goloma zablestel Federico Chiesa (3:1). Nogometaš z bogatim pedigrejem, njegov oče Enrico je na prelomu tisočletja veljal za enega najsmrtonosnejših strelcev Apeninskega polotoka, je povsem zasenčil tudi prvega zvezdnika lige Cristiana Ronalda.

Chiesa (na fotografiji levo) je vse do odhoda iz igre povzročal celo kopico težav Theu Hernandezu (desno).
Chiesa (na fotografiji levo) je vse do odhoda iz igre povzročal celo kopico težav Theu Hernandezu (desno). FOTO: AP
Italijanski nogometni prvoligaš Parma, za katerega igra slovenski reprezentant Jasmin Kurtić, je po četrtem zaporednem porazu odpustil trenerja Fabia Liveranija. Ekipa je zdaj na mestih, ki iz Serie A vodijo na nižjo raven tekmovanja. Klub je to sporočil po sredinem porazu z 0:3 proti Atalanti drugega slovenskega reprezentanta Josipa Iličića. Liverani se je ekipi pridružil na začetku sezone z dveletno pogodbo, pred tem je Lecce iz Serie C v treh letih pripeljal na najvišjo ligaško stopničko. Parma pa je na 16 tekmah te sezone osvojila le 12 točk in zdaj zaseda 17. mesto 20-članskega elitnega državnega tekmovanja.

Dvoboji AC Milana in Juventusa so bili nekoč vrhunci sezone v Serie A, a zaradi takšnih ali drugačnih težav obeh klubov je bilo odmevnih obračunov rdeče-črnih in belo-črnih bore malo. Vse to se je spremenilo v tej sezoni, ki so jo Milančani začeli z nepremagljivo serijo. A ta se je ob odsotnosti Zlatana Ibrahimovića, ki je že dlje časa poškodovan, končala v sredo zvečer. Juventus je v obračun vstopil s kar desetimi točkami zaostanka, v 20. minuti pa je za vodstvo "zeber" poskrbel Federico Chiesa, ki je po prekrasni podaji s peto Paula Dybale neubranljivo zadel mimo vratarja Gianluigija Donnarumme.

Tik pred polčasom so Milančani uspeli izenačiti, ko je po protinapadu zadel Davide Calabria. Naveza Dybala-Chiesa je spet udarila v 62. minuti, ko je Argentinec tokrat s predložkom našel Italijana, ta pa je po samostojnem prodoru tokrat s še lepšim strelom v daljši kot ukanil Donnarummo. Rezervist Weston McKennie je Juventus na varno razdaljo oddaljil z enim prvih dotikov z žogo na tekmi, ko je pritisnil piko na i silovitemu prodoru soigralca Dejana Kuluševskega. To je bilo več kot dovolj za dvig na četrto mesto na lestvici, kjer ima Juve zdaj po 15 tekmah 30 točk.

'Igralci, kakršna sta Dybala in Ronaldo, vidijo reči, ki jih drugi ne'
"Dobro sem, gre le za težave s kolkom, mišica ni poškodovana. Že jutri si bom opomogel. Nisem mogel preveč dobro teči, trenerju sem povedal, da ne morem sprintati, on pa se je odločil, kot se je," je za Sky Sport Italia po tekmi dejal Chiesa, ki je igrišče na robu solz zapustil že v 63. minuti. 

Sin nekdanjega napadalca italijanske reprezentance Enrica Chiese po lanskem prihodu na posojo iz vrst Fiorentine postaja nezamenljivi člen ekipe trenerja Andree Pirla. Sam se osredotoča predvsem na stanovitnost svojih predstav, da tudi v primeru, ko ostane brez doseženega gola, na igrišču da vse od sebe. S takšno miselnostjo je v sredo postal veliki junak derbija, močno je zasenčil tudi prvega zvezdnika lige Cristiana Ronalda.

Statistika tekme AC Milan - Juventus.
Statistika tekme AC Milan - Juventus. FOTO: Sofascore.com

"Bolj kot karkoli drugega gre za stanovitnost predstav. Četudi ne zadeneš, moraš igrati dobro, moraš dati vse od sebe. Goli pa so plod tega," je še dodal Chiesa. "Trener od mene zahteva, da se prebijam v medprostore, ker igralci, kakršna sta Dybala in Ronaldo, vidijo reči, ki jih drugi ne. Odgovornost je tu večja. Vedno sem velikodušen na igrišču, vedno poskušam pomagati ekipi, tudi v obrambi. Zelo sem srečen, ker smo v prvem polčasu, ko so nas napadli, skupaj trpeli kot ekipa. Danes je to izvrsten kolektivni rezultat, res smo veseli."

Pioli: Po takšni tekmi ni potrebno obžalovati ničesar
Trener Milana Stefano Pioli z varovanci ostaja na vrhu prvenstvene lestvice s 37 točkami, točko zadaj je mestni tekmec Inter, ki je v sredo popoldne izgubil v Genovi pri Sampdorii (1:2). Milančani so sicer igrali močno oslabljeni, poleg poškodovanega Ibrahimovića sta se z novim koronavirusom okužila Rade Krunić in Ante Rebić, že tako pa manjkajo tudi Sandro Tonali, Ismaël Bennacer in Alexis Saelemaekers. Tudi Juve se je v Milanu predstavil oslabljen: manjkali so Juan Cuadrado, Alex Sandro (oba sta v samoosamitvi) in poškodovani Alvaro Morata.

"Dolgo časa že nismo doživeli grdega občutka poraza," je za Sky Sport Italia dejal Pioli, ki je z Milančani nazadnje izgubil 5. novembra v Ligi Evropa z Lillom (0:3), v prvenstvu pa je bil nepremagan na 27 zaporednih obračunih, vse od poraza z Genoo (1:2) davnega 8. marca 2020.

"Igralce sem pohvalil, to so si zaslužili. Po takšni tekmi jim ni potrebno obžalovati ničesar, glave morajo držati pokonci," je dodal Pioli, ki je nekaj časa vodil tudi milanski Inter. Tudi gostujoči strateg Andrea Pirlo je kot nogometaš branil barve obeh milanskih velikanov in bil po tekmi zadovoljen, ker so njegovi varovanci kljub pomembnosti tekme ostali zvesti svojim načelom.

Pirlo: Aprila bomo videli, kje smo
"Nismo gledali rezultatov ostalih ekip, ki so pred nami, bili smo osredotočeni na tisto, kar smo morali storiti," je dejal Pirlo. "Nocoj je bilo predvsem pomembno poiskati ta duh, duh moštva, ki si želi nadzirati igro, ki pride na tako slavno igrišče in se meri z ekipo, ki je prva na lestvici, a igra svojo igro," je dodal Pirlo, ki z Juventusom lovi svoj prvi trenerski scudetto in skupno že desetega zaporednega za vedno bolj polne vitrine torinskega velikana.

Na kasnejši novinarski konferenci je še povedal: "Sezona je nevsakdanja z vseh vidikov, zaradi velikega števila tekem, zaradi pandemije. Na voljo imamo močan kader, danes smo pogrešali nekaj igralcev, a tisti, ki so jih nadomestili, so dali vse od sebe, da njihove odsotnosti ne bi obžalovali. Vse ekipe se soočajo s temi težavami, zato je pošteno, da vsi igramo pod enakimi pogoji. Pripravili smo se na takšno tekmo, s Federicom Chieso na desni, da bi se bolj ukvarjali z branjenjem in ne bi neovirano prehajali v napad. Zato smo izbrali Federica za desni bok. Favoritov ni, to smo že videli. Veliko tekem še moramo odigrati, veliko ekip se lahko meri za naslov. AC Milan je na vrhu, zato so še vedno tisti, ki jih je potrebno premagati. A nič se zdaj ne bo spremenilo, kot sem rekel že prejšnji teden. Moramo se osredotočiti nase, tekmo za tekmo, nato pa bomo aprila videli, kje smo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bukvan
08. 01. 2021 12.25
+0
Ronaldo je bil avtmigec, malo ga je že rja napadla in bodo ga dali na rastavo,ker za drugo ni več
HALAcR7
07. 01. 2021 21.10
+2
Ronalod je imel flajšter,to je ciesa izkoristil
Johnny_J
07. 01. 2021 21.03
-2
Kdo je Ronaldo?
glavni Baja
07. 01. 2021 16.41
+0
sej se ve, neki časa bo še ac milan 1 na tabeli, prvak bo juve
Der.meister
07. 01. 2021 19.04
+2
Ja, da ne bo preveč očitno kdo ima kupljeno serio A.
Der.meister
07. 01. 2021 16.07
-2
Ronaldo ponovno nič proti najboljši ekipi, samo statist, aja pa penala ni bilo.
TEDO84bv0MEDO
07. 01. 2021 17.04
-4
Če ne bi obstajale 11metrovke, bi bil Ronaldo deležen toliko pozornost kot Luka Zahović.
Der.meister
07. 01. 2021 19.04
-1
Iniesta
07. 01. 2021 14.52
+2
Dolgo serijo neporazenosti je imel milan in je prava skoda, ker se je koncala. Ibra ni igral, kar je bilo pogubno za rossonere ... dobro da je tudi Inter izgubil, tako da ta poraz na koncu niti ni tako bolec ...
PieBaracus
07. 01. 2021 14.34
+4
Hernandez in Romagnoli sta vceraj bila med najslabsimi igralci Milana. Chiesa je to izkoristil. Se zmeraj sem mnenja da ni vreden 60mio, kolikor je Juve placal za njega. Drugace Milan pa brez 7 kljucnih igralcev in mladinci na klopi. Ni razocaranja, ostajamo prvi in gremo naprej Forza Milan