Nogomet

Ministri EU za šport sprejeli resolucijo o evropskem športnem modelu

Bruselj, 01. 12. 2021 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministri za šport so na zasedanju Sveta EU sprejeli Resolucijo o evropskem modelu športa. To je prvi dogovor držav članic o ključnih značilnostih evropskega modela športa, ki temelji na evropskih vrednotah. Obenem je sprejetje resolucije tudi odločen korak proti ustanovitvi takih tekmovanj, kot je bila Superliga.

S sprejemom resolucije o ključnih značilnostih evropskega modela športa, ki so jo ministri sprejeli soglasno, so se države združile v boju proti pretirani komercializaciji in izkoriščanju športa v nepravične namene. Prvič v 20 letih so skupaj sprejele skupne ključne značilnosti evropskega modela športa. Te so piramidalna struktura, organizirani šport, strukturiran na državni osnovi, in po ena zveza na šport, solidarnost z nižjimi športnimi ravnmi in uveljavljanje odprtih tekmovanj. Skupaj s ključnimi značilnostmi in na podlagi evropskih vrednot so ministri opredelili model, ki zagotavlja dostopnost športa za vse.

Ob tem so ministri v resoluciji poudarili, da uspeh športa v Evropi temelji na nekaterih ključnih značilnostih evropskega športnega modela, katerega glavne sestavine so odprta tekmovanja, svoboda združevanja ter pristop in solidarnost. Hkrati ministri s sprejemom modela utirajo pot za nadaljevanje razprav med državami članicami in zainteresiranimi stranmi v športu o ključnih značilnostih evropskega športnega modela.

Pri Uefi so pozdravili sprejetje resolucije.
Pri Uefi so pozdravili sprejetje resolucije. FOTO: Uefa

Sprejetje resolucije je pozdravil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. "To je prelomnica v nameri članic Evropske unije. Ne sme več biti dvoma, o tem, da bosta Evropa in evropski šport uspela v zaščiti in promociji našega evropskega športnega modela. Zdaj imamo dolgoročni načrt na evropski ravni, da bomo lahko branili vrednote, socialno vključenost in odprto vizijo evropskega športa. S tem podprtjem našega modela bo evropski nogomet bo še naprej vodilni zgled vsega tega," je poudaril Slovenec na čelu Uefe. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.