Nogomet

Ideja o modrem kartonu ostaja živa, kljub neodobravanju trenerjev

Glasgow, 29. 02. 2024 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Modri karton, ki je v zadnjem času v svetu nogometa vse bolj na udaru, na amaterskih angleških tekmah beleži preizkusnjo obdoboje. Vendarle pa se po kritičnih izjavah priznanih strategov, ki delujejo v Premier ligi, zdi, da se je zadeva nekoliko zaustavila.

Karton modre barve naj bi predstavljal neko vmesno stopnjo med rumenim in rdečim kartonom. Nogometaš, ki prejme moder karton, bi bil za 10 minut 'izoliran' s terena, po odsluženi kazni pa bi se lahko vrnil v igro. Moštvo, ki prejme modri karton, bi bilo tako začasno na igralni površini z igralcem manj. 

Sodnik bi modri karton uporabil v primeru igralčevega nasprotovanja ali prekrška, ki prekine nasprotnikov obetaven napad, a hkrati ne predstavlja (pre)grobe igre za rdeči karton. Bi pa posameznik moral predčasno pod prho, v kolikor bi prejel dva modra kartona oziroma rumeni in modri karton.

Rdeč karton za Bena Chilwella
Rdeč karton za Bena Chilwella FOTO: AP

Modri karton, pereča tema v nogometnem svetu, je predlog IFAB-a, ki želi z novimi pravili dodatno modernizirati nogometno igro. Vendarle pa so pri mednarodnem odboru naleteli na številna neodobravanja tako nogometnih strokovnjakov kot ostale nogometne skupnosti. 

"Na prvi pogled se to ne zdi ravno fantastična ideja. Ampak v resnici se niti ne spomnim, kdaj so ti možje (IFAB) nazadnje imeli fantastično idejo če so jo sploh kdaj imeli," je bil nad idejo kritičen strateg Liverpoola Jurgen Klopp.

Jurgen Klopp
Jurgen Klopp FOTO: AP

Njegovim kritikam se je pridružil trener Tottenhama Ange Postecoglu, ki meni, da bodo kartoni le kapljica v morje, kar se tiče razvoja nogometa: "Težko razumem, zakaj nenadoma obstaja ta naglica, da se uvajajo nove stvari. Ne vem, ali je veliko narobe z igro, kot jo vidim, in zakaj bi drugačna barva kartona naredila kakršno koli razliko. Večina drugih športov se trudi pospešiti svojo igro, in ne razumem, zakaj mi poskušamo iti v nasprotno smer."

Neodobravanja je bila ideja deležna tudi od trenerja Chelseaja Mauricia Pochettina in stratega Newcastla Eddija Howa, ki menita, da bi s tem le dodatno zakomplicirali in zmedli nogomet. Na drugi strani pa je bil nekoliko bolj odprt Španec na klopi Arsenala, Mikel Arteta, ki je dejal: "Menim, da se vse počne z namenom poenostavitve in odstranjevanja napak pri odločitvah, ki so izjemno težke. Upam, da je vse narejeno z namenom izboljšanja igre, in če je temu tako je vredno poskusiti. Ne vem, ali smo za to že pripravljeni. Upam, da bo to zelo dobro preizkušeno, preden ga uvedejo na tej ravni."

Mikel Arteta
Mikel Arteta FOTO: AP

Modri kartoni so sicer že v fazi preizkušanja, testi se izvajajo na tekmah amaterskega nogometa v Veliki Britaniji. Naslednja faza naj bi bil angleški pokal, toda ideja se je ob glasnem neodobravanju nekoliko zaustavila. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ledr
01. 03. 2024 14.18
Kot prvo je meni povsem zgrešeno, da igralec počiva šele po prejetih 4 rumenih kartonih. Torej, če nekdo dobi 2 kartona na eni tekmi je izključen za to tekmo kolikor je še je ostalo do kraja plus še eno naslednjo tekmo. Če pa dobi na vsaki tekmi samo 1 karton, pa mora zbrat 4. da eno tekmo počiva. To se mi absolutno ne zdi korektno in posledično si lahko igralci večkrat privoščijo prekrške s katerimi prekinejo obetavno akcijo ali kaj podobnega saj vejo, da se jim zato nič ne bo zgodilo. Torej s tem se podpira groba in nešportna igra. Naj ostane kot nekoč, 2 kartona in naslednjo tekmo počivaš, pa bo takih prekrškov veliko manj. Pa pričakoval bi, da bi se več naredilo, da se prepreči to namerno zavlačevanje, ko se igralci nenehno mečejo po tleh in tam ležijo, ko jim ni nič. Tega je preprosto preveč in to se "z dovoljenjem" sodnikov preveč izkorišča.
Bigbadjohn
29. 02. 2024 21.55
So to pobrali iz hokeja? Pa naj uvedejo še tretjine, namesto polčasov.
cripstoned
29. 02. 2024 16.56
+0
zato zapušča xavi Koruptilono...ker ve da je to se zadnji zebelj v krsto dalec najbolj umazanega in skorumpiranega kluba od obstoja žoge...
Quercus
29. 02. 2024 14.17
-2
Saj ideja o modrem kartonu ni ravno slaba, oz. smer razmišljanja o začasni izključitvi ni napačna ... Samo jaz bi raje videl, da pade več golov na tekmi in da bi se v tej smeri kaj razvilo. Npr. da se še poveča gol za kakšna dva metra v dolžino ali da vratar strelov na gol ne sme več loviti z rokami ampak lahko žogo z rokami (in seveda nogami) le še odbije (skratka žoge ne bi smel več zadrževati v rokah) ali pa da noben igralec ne sme prestopiti kazenskega prostora (nekaj podobnega kot v rokometu) razen golmana (kar bi posledično ukinilo pravilo ofsajda), ali nekaj podobnega, kar bi privedlo do več zadetkov. Naj začnejo razmišljati v tej smeri.
Kuli997
29. 02. 2024 14.06
+1
Izključitev za določeno minutažo imajo v rekracijski travni ligi že mnoga leta... Pa imajo tudi samo dve barvi karton... haha Zgleda da ključni mož IFAB-a igra rekreacijsko ligo oz. tako rečeno divjo ligo. Jao bože.
Lucky
29. 02. 2024 14.04
+1
Perezovi sodniki komi čakajo. Oni obvladajo vse barve. Se pa zna kdo pritožit, zakaj ne uvedejo še črnega.
cripstoned
29. 02. 2024 16.55
+0
Var so ustvarili zaradi koruptilone ...modri karton je le se ena nova poteza da se stopi ns prste najbolj umazanemu klubu ki je z sodniskimi in doping škandali poskrbel da nima konkurence ....
Ronaldo9
29. 02. 2024 14.03
+2
bedarija da je ni večje
oježeš
29. 02. 2024 14.00
+1
Meni je sicer vseeno kakšne barve naj imajo kartoni, ki jih delijo sodniki. Bi bil pa bolj navdušen, če bi ob prekinitvah igre ustavili ure, kot v košarki, rokometu itd. in bi odigrali čistih 45 minutni polčas, ne pa, da se dajejo podaljški na koncu tekme.
titomeni
29. 02. 2024 14.03
+3
Vrjetno bi se jokice potem manj valjale in zavlačevale..
yastoo
29. 02. 2024 13.59
+1
Še ena bedarija. Raje bi energijo usmerili v to, da bi bil fuzbal bolj zanimiv, več golov, bolj dinamična igra, in manj bleferskih faulov in raznih drugih zavlačevanj.
AdolfH
29. 02. 2024 13.43
+2
to ni več fuzbal…
Resnica_Boli19
29. 02. 2024 13.56
+2
Točno tak. Če želijo med taka pravila, naj si nov šport izmislijo. Irci majo Gaelic football, američani majo svojga(čeprav je to neka različica ragbija).
Bigbadjohn
29. 02. 2024 21.53
Resnica_Boli19
29. 02. 2024 13.40
+4
Še malo pa bo cela mavrica. Pa ka je to neko sranje?! Rdeč, rumen pa fertig. Drugo NI potrebno. Na koncu fuzbal ne bo več fuzbal.
MadmonK
29. 02. 2024 13.38
+9
Upam da tole ne gre skozi - tistih 10 minut ko bo nekdo prejel moder karton lahko pozabimo na igro ker bo moštvo s prejetim tako imenovanim modrim karton na vse načine zavlačevalo in prekinjalo igro. Tega je pa že sedaj preveč na nogometnih igriščih. Namesto nogometa bomo na nogometnih igriščih med modrim kartonam na zelenicah gledali večinoma zdravniške službe in podobne zadeve. Sem absolutno proti.
čriček
29. 02. 2024 13.33
+5
Zunaj 5°C, dež, igralec ves premočen gre ven čakat za 10 minut. Si ne predstavljam.
Zmajevo gnezdo
29. 02. 2024 14.00
+1
tukaj ste logični ljudje na hitro napisali nekaj nesmislov. A oni pametnjakoviči bi pa kar uvajali neke nove kartone. Ne vem zakaj raje ne jasno povejo kaj je penal in kaj ni penal, Ker to smešnico sedaj z VArom gledamo že 4 leta. V italii in Angliji je ista situacija, ko se žoga dotakne roke, dosojena čist drugače. In to ne govorim o posameznem primeru.