Nogomet

Lep debi Mourinha ob zmagi Tottenhama, redsi utrdili položaj na vrhu, City porazil Chelsea

London, 23. 11. 2019 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Portugalski strateg Jose Mourinho je na klopi Tottenhama v sklopu 13. kroga angleške Premier Leauge debitiral z zmago na gostovanju pri West Hamu (3:2). Zadetke za četrto zmago Spursov v tej sezoni PL so prispevali Heung-Min Son, Lucas Moura in Harry Kane. Nogometaši Liverpoola so se namučili na gostovanju pri Crystal Palaceu (1:2), Manchester City pa je dobil derbi kroga s Chelseajem (2:1).

Imeli smo priložnost za 4:0, s čimer bi zaključili tekmo, toda na srečo imam že toliko izkušenj v Premier League, da sem fantom med polčasom povedal, da tudi če bomo vodili s 3:0, bo tekma 'odprta' še v 85. minuti. Jose Mourinho

Mourinho je na igrišče uvodoma poslal zelo ofenzivno ekipo, kar se je poznalo tudi na igri, saj je Tottenham prevladoval od prvega sodnikovega žvižga. Terensko premoč je v 36. minuti kronal Heung-min Son, ki je izkoristil domiselno podajo Dele Allija, nato pa vse naredil sam in pretental obrambo ter vratarja Roberta Jimeneza. Še pred iztekom prvega polčasa je na 2:0 povišal junak polfinalne tekme Lige prvakov z Ajaxom Lucas Moura. Večino dela je opravil Son na levi strani, ki je nato z mojstrsko podajo zaposlil Mouro, ta pa je žogo rutinirano spravil za hrbet vratarja. Tottenham je tako na odmor odšel z dobro predstavo in lepim vodstvom ter absolutno premočjo: Spursi so kar štirikrat sprožili v okvir vrat, West Ham niti enkrat, prevladovali pa so tudi pri posesti žoge (65:35 %).  

WUTD - TOTTENHAM

V drugem polčasu je že na samem začetku znova zablestel Son s krasnim prodorom prek skorajda polovice igrišča, žogo je nato oddal Mouri, ki pa je iz ugodnega položaja zgrešil vse, kar se zgrešiti da. Njegovo napako je minuto kasneje popravil Harry Kane, ki je z glavo realiziral natančno podajo Serga Aurierja in poskrbel za vodstvo Tottenhama s 3:0. Kazalo je, da bo Mourinho lahko do konca užival v briljantni predstavi Spursov, a so ti v samem zaključku tekme popustili. West Ham je prvi zadetek dočakal v 73. minuti, ko je po lepi ekipni akciji z roba kazenskega prostora iz težkega položaja z diagonalnim strelom na oddaljeni kot lepo zadel rezervist Michail Antonio. Nato je sledil še en zadetek v sodnikovem podaljšku, ki ga je VAR nato upravičeno razveljavil zaradi prepovedanega položaja, za končnih izid (2:3) pa je poskrbel italijanski branilec Angelo Ogbonna.

Son je bil eden od junakov zmage nad West Hamom.
Son je bil eden od junakov zmage nad West Hamom. FOTO: AP

"Zelo zadovoljen sem bil približno uro. Zelo sem bil zadovoljen, da smo igrali dobro, na plan so prišle stvari, ki smo jih trenirali in o katerih smo se na treningu pogovarjali, zato sem bil zares srečen. Imeli smo priložnost za 4:0, s čimer bi zaključili tekmo, toda na srečo imam že toliko izkušenj v Premier League, da sem fantom med polčasom povedal, da tudi če bomo vodili s 3:0, bo tekma 'odprta' še v 85. minuti," je po tekmi razlagal strateg Tottenhama Jose Mourinho.

"V zadnjih 20 minutah pa ... utrujenost, igralci so prišli z reprezentančnih akcij, vsa ta čustva, izgubili so trenerja, prišel je drugi, morali so začeti delati za nekoga drugega, šli so prek meja, tako da so bili utrujeni," je še povedal Portugalec za BT Sport.

Liverpool utrdil položaj na vrhu Premier League, Arsenal s težavo iztržil remi, Cityju derbi kroga

Liverpool, moštvo, ki trenutno z osmimi točkami prednosti kraljuje na vrhu angleškega prvenstva, se je na gostovanju pri Crystal Palaceu pošteno namučilo. Domači so namreč v prvem polčasu uspeli zatresti mrežo Alissona Beckerja, vendar je sodnik zadetek po ogledu posnetka VAR razveljavil. Redse je v vodstvo v 49. minuti popeljal Sadio Mane, ki je ustrelil proti levi vratnici, žoga se je nato odbila proti desni in nato v malo mrežico. Gostje so prednost ohranjali vse do konca drugega polčasa, ko je izenačil Wilfried Zaha. Točke Liverpoola je tako v izdihljajih tekem rešil Roberto Firmino, ki je po izvajanju s kota in zmedi pred vrati, našel dovolj prostora za strel. Napeto je bilo vse do konca, ko se je nova priložnost ponudila Zahi, a je adut Roya Hodgsona streljal visoko čez prečko.

CRYSTAL PALACE - LIVERPOOL 

Topničarji so z veliko sreče iztržili remi ob gostovanju Southamptona na Emirates Stadionu. Goste je namreč v uvodnih minutah v vodstvo popeljal Danny Ings, deset minut kasneje je njegov trud izničil Alexandre Lacazette. V 71. minuti je James Ward-Prowse z enajstih metrov popeljal goste do novega vodstva, globoko v sodnikovem podaljšku pa se je ponovno izkazal Lacazette, ki je Arsenalu zagotovil vsaj točko.

ARSENAL - SOUTHAMPTON

Leicester je z zadetkom Ayoze Pereza in enajstmetrovko Jamieja Vardyja prišel do novih treh točk na gostovanju pri Brightonu. Lisjaki so tako vknjižili že peto zaporedno prvenstveno zmago, zadnji poraz pa jim je zadal prav vodilni Liverpool v začetku oktobra. 

BRIGHTON - LEICESTER

Derbi 13. kroga angleškega prvenstva je upravičil vsa pričakovanja, na Etihadu sta se pomerila tretje in četrto uvrščeno moštvo Premier League – Chelsea in Manchester City. Zadnji ligaški zmenek v februarju se je končal z visoko zmago sinje-modrih (6:0), tokrat pa so Londončani prikazali bolj enakovredno tekmo. Čeprav se je tekma začela po nareku domačih, ki so zapretili po strelih Kevina de Bruyneja, so tudi gostje kmalu našli pravi ritem in se podali proti vratom Edersona. Kot prvi je pot do Cityjeve mreže skušal najti Willian, a streljal mimo vrat. Trud modrih, ki so tokrat lahko računali na povratnika po poškodbi Christiana Pulišića, se je izplačal v 21. minuti. Po dolgi podaji Matea Kovačića je do žoge prišel hitro N’Golo Kante, ki je bil uspešnejši od domače obrambe in je v sprintu poslal žogo za hrbet brazilskega vratarja. Na izenačenje ni bilo potrebno čakati prav dolgo. Osem minut kasneje je de Bruyne le našel način, da zatrese gostujočo mrežo. Z roba kazenskega prostora je sprožil strel proti vratom in premagal Kepa Arrizabalago. Za končni rezultat prvega polčasa je poskrbel Riyad Mahrez, ki se je sam podal v kazenski prostor Chelseaja, mojstrsko preigral gostujočo obrambo in žogo še drugič pospravil za hrbet najdražjega vratarja na zemeljski obli.

Aguero je moral zaradi poškodbe tekmo končati predčasno.
Aguero je moral zaradi poškodbe tekmo končati predčasno. FOTO: AP

V drugem polčasu se je ritem na zelenici nekoliko umiril, kljub temu pa so lahko gledalci uživali v številnih priložnostih predvsem pred vrati Arrizabalage. Med strelce na tekmi se je skušal vpisati tudi Sergio Aguero, sicer najboljši strelec Cityja tudi v letošnji sezoni. Argentinec je proti vratom Chelseaja usmeril močan strel, gostujoči vratar je žogo uspel izbiti, vendar le do Mahreza, ki je ponovno usmeril strel proti vratom Chelseaja, a tudi tokrat je bil Kepa na pravem mestu.  Zaradi težav s stegensko mišico Davida Silve je bil Pep Guardiola prisiljen v nekaj sprememb, namesto Španca je vstopil Phil Foden. Že pred tem zaradi poškodbe ni moral nadaljevati Rodri, nekaj minut kasneje pa je z zelenice moral oditi tudi Aguero. Čeprav je bilo do konca, tako na eni kot na drugi strani, mogoče videti še nekaj priložnosti, je ostalo pri rezultatu 2:1. Sinje-modri so sicer v izdihljajih tekme uspeli še enkrat zatresti mrežo, vendar je sodnik po posredovanju VAR zadetek Raheema Sterlinga razveljavil. City je s tremi točkami prehitel Chelsea na prvenstveni lestvici. 

MANCHESTER CITY - CHELSEA

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petarda10
23. 11. 2019 19.00
-6
se pov ure bi igrali pa bi west ham zmagal..
hirajem
23. 11. 2019 19.25
+12
No ce bi pa se 3 ure igrali pa bi spet tottenham zmagal. Tekma se igra 90min. Kapis?
Chaparral M
23. 11. 2019 21.50
+4
crniobrni
23. 11. 2019 16.39
+6
Murinjo najboljsi vseh casov… stevilke povejo vse
DKR
23. 11. 2019 20.46
+0
bpl3
23. 11. 2019 16.36
+18
Muuri je star macek.. samo ce bojo igralci poslusni in nebo glumcev in prevelikih egotov znajo bit spursi v samem vrhu
Iniesta
23. 11. 2019 16.20
+1
Se ze pozna Žozejevo delo ... Spursi bodo letos trd oreh za vse ...
Le vkup uboga gmajna
23. 11. 2019 17.37
+11
Bravo malinovec! Tri dni je v klubu in že se pozna njegovo delo. Tok si pameten, da ti dejansko že škodi.
Iniesta
23. 11. 2019 18.46
+0
kebbab
23. 11. 2019 19.24
+2
Glede na to da ga imaš tako rad bi pričakoval da boš vsaj pravilno pisal ime.
Le vkup uboga gmajna
24. 11. 2019 13.34
+0
Seveda, in tudi trener z največ odpovedmi