Nogomet

Mourinho spet zbodel Kloppa: Flick bi očitno moral osvojiti še dva ali tri naslove

London, 19. 12. 2020 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sloviti portugalski trener Jose Mourinho si je v Premier League očitno našel novo "tarčo", saj je po porazu njegovega Tottenhama na medsebojnem obračunu z Liverpoolom nemškega kolega Jürgna Kloppa v svojih izjavah okrcal zaradi obnašanja ob igrišču, zdaj pa se je posmehljivo odzval tudi na Nemčevo zmago na podelitvi Mednarodne nogometne zveze.

Mourinho in Klopp (oba na fotografiji) po zadnjem medsebojnem obračunu v Premier League. Liverpoolčani so si po golu Roberta Firmina v enem zadnjih napadov zagotovili zmago z 2:1.
Mourinho in Klopp (oba na fotografiji) po zadnjem medsebojnem obračunu v Premier League. Liverpoolčani so si po golu Roberta Firmina v enem zadnjih napadov zagotovili zmago z 2:1. FOTO: AP

Jose Mourinho se pred nadaljevanjem natrpanega premierligaškega razporeda ni lotil le kritikov, ki jim je navrgel, da je njihovo osredotočanje na statistične podatke podobno "slabo skuhanemu kosu mesa". Obregnil se je tudi ob nedavno podelitev nagrad Mednarodne nogometne zveze (Fifa), na kateri je priznanje za najboljšega trenerja malce presenetljivo pripadlo Nemcu Jürgnu Kloppu. S trenerjem Liverpoola se je Mourinho na zadnji medsebojni tekmi na Anfieldu, rdeči so z golom Roberta Firmina v enem zadnjih napadov slavili z 2:1, zapletel v precej napet besedni obračun in ga skupaj z njegovimi sodelavci na klopi v svojih komentarjih po obračunu obtožil neprimernega obnašanja oziroma pritiska na sodnike ob robu igrišča.

Pred naslednjo ligaško preizkušnjo Tottenhama, ki bo v obračunu vrha lestvice gostil Leicester City, je Mourinho omenil tudi Kloppovo zmago na podelitvi The Best, kjer je kljub osvojeni trojni kroni z Bayernom brez laskavega priznanja ostal Hans-Dieter Flick, na "stopničke" pa se je sicer prebil tudi ekscentrični Argentinec Marcelo Bielsa (Leeds United).

'Ubogi Flick!'
"Mislim, da je edina možnost, da Flick zmaga, ta, da Bayern poišče še dva ali tri nova tekmovanja, ki bi jih lahko osvojil," je bil sarkastičen Mourinho. "Če torej morda osvoji sedem naslovov v eni sezoni, bo morda prejel nagrado. Mislim, da je osvojil le Ligo prvakov, Bundesligo, pokal DFB, evropski superpokal, nemški superpokal ... Osvojil je le pet naslovov in največjega od vseh. Mislim si: 'Ubogi Flick!' Edina možnost je, da Bayern poišče še dve ali tri trofeje, in potem bomo videli, če lahko nagrado osvoji."

V isti sapi je Mourinho nadaljeval, da v nogometu več ne išče osebne potrditve, saj naj bi se vse od njegovega nepozabnega prihoda iz Porta k Chelseaju, ko se je leta 2004 označil za "posebnega" (The Special One, op. a.), precej umiril.

"Ne delam na tem, da bi iskal kakršno koli priznanje," pravi Mourinho. "V redu, pred 15 leti, ko sem prišel, sem bil morda preveč aroganten, vsaj glede na to, česa ste bili vajeni, morda sem bil res. A (zdaj, op. a.) nisem. Delam za moj klub, za moje igralce. Poskušam razveseliti ljudi, ki imajo radi moj klub, klub, pri katerem delam. Sem zelo ambiciozen. To se niti malo ni spremenilo. Mislim, da mi lahko z obraza še vedno razberete, da me poraz boli enako, nič se ni spremenilo. A tista situacija, iskanje nekega priznanja, to ni zame, to ni zame. Ni mi mar."

Statistika pogosto 'kot neverjeten kos mesa ali ribe, ki  je slabo skuhan'
Odmeven del njegove tokratne novinarske konference je zajemal tudi spopad s kritiki, ki naj bi zgolj z navajanjem statističnih podatkov kritizirali predstave njegovega moštva, ki je odlično začelo z novo sezono in se poleg preboja v izločilne boje Lige Evropa nahaja tik pod vrhom Premier League, kamor je Londončane "sklatil" šele nedavni poraz na Anfieldu. Takrat je Mourinho svojemu kolegu Kloppu famozno dejal, da je "boljša ekipa izgubila", čeprav so imeli domači žogo v svoji posesti kar 76 odstotkov časa.

"Radi imate besedo posest in radi imate statistiko. Vi (mediji, op. a.) na splošno," je bil kot vedno neposreden Mourinho. "To je malce podobno učinkovitosti igralcev in včasih rečete: 'Statistika pravi, da je imel igralec B 92-odstotno učinkovitost podaj.' A statistika ne pove, da je ta igralec podajal le na dva metra ... Ne pove, da je bil igralec srednji branilec, ki je podajal le drugemu srednjemu branilcu ali 'šestici', ki je podajal žogo le 'osmici', tisti fant, ki je bil 65-odstotno učinkovit pri podajah, pa je tisti, ki je podal za gol ... Tisti, ki mu uspejo podaje na ozkem prostoru, tisti, ki mu uspejo 60-metrske podaje, s katerimi spremeni tok igre. Zato je statistika zelo pogosto kot neverjeten kos mesa ali ribe, ki pa je slabo skuhan. Ne pove mi veliko. Meni nekaj pove število golov, ki jih dosežeš, in število priložnosti, ki si jih ustvariš," je še povedal Portugalec.

"Žogo imaš lahko pri sebi manj časa, a dosežeš več golov kot nasprotnik, ustvariš več priložnosti, ustvariš boljše priložnosti, a število golov s tem ni povezano. To je zame ključna stvar: glede na način naše igre. Včasih je to naša lastna odločitev, včasih je to taktika za tekmo. Kdaj drugič je nasprotnik tisti, ki ustvari takšno situacijo. Denimo proti Crystal Palacu (v prejšnjem krogu remi 1:1, op. a.) si v prvih 20 do 25 minutah drugega polčasa niti slučajno nismo želeli igrati tako. V bistvu smo storili nekaj povsem nasprotnega, to je bila taktika, ki smo jo v tistem obdobju preizkušali. Včasih gre tekma v smer, za katero je odgovoren nasprotnik. To so situacije, v katerih vedno podpiram moje igralce, ko je nasprotnik v nekem trenutku preprosto boljši od tebe in te prisili, da igraš na način, na katerega si ne želiš igrati," je sklenil Mourinho.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
21. 12. 2020 14.46
Angleška liga je težja...
er0nixx
19. 12. 2020 20.09
no tu pa je muri prav povedo ... ne morem verjet... ampak ne vem kaj zbada klopa .... saj se ni sam izbral
resnicaosvobaja
19. 12. 2020 15.47
+0
Mogoče bi bila potrebna dodatna nagrada za trenerja z največjo dodano vrednostjo, kjer je ustvarjen največji razkorak med pričakovanji in doseženim rezultatom...kot so v prvi vrsti trenerji tipa ten Hag in Gasperini ...
slo_veter
19. 12. 2020 15.25
+3
ravnokar pospravil Crystal Palace v predal s 7:0
Debely
19. 12. 2020 15.27
+0
Na nek način je Kloppo danes zaprl gofljo blebetavemu Muriju. 😂
bigdick19
19. 12. 2020 14.47
+3
Bayern je s svojim nakupi od svojih rivalov v nemciji naredil komedijo od sebe in od kluba koroni se lahko zahvali za ligo prvakov...letos bo ko nk celje..100 let v slo in evropi...halleyev komet ima obhod na 76 let
slo_veter
19. 12. 2020 15.30
+3
Bayern je res dober klub, ideja in vse je jasno . Je pa res da Bundesliga ni po svetu tako popularna kot Premier L.. Ko si enkrat v Azija ali v Arabskih državah ti je vse jasn. Ljudje bedijo celo noč, da gledajo ManU ..in to ljudje ki imajo pod palcem miljone. In dokler je Azija - naftaši tako močna kot je .. je prdec v Angliji več vreden kot tri evropske lige skupaj. Denar je sveta vladar.
bigdick19
19. 12. 2020 14.42
-4
Bundes liga 🤣, nemski pokal🤣, liga prvakov v tem formatu🤣, klopp zasluzeno
resnicaosvobaja
19. 12. 2020 15.38
+4
osvojiti vse, kjer tekmuješ 5/5 , ker ni svetovnega klubskega prvenstva in Klopp z eno domačo lovoriko v ligi, ki ma vsako leto priložnost za 7 lovorik...nisem pristaš , kjer lovorike odigrajo glavno vlogo, to pa enostavno ni in ne mora biti primerljivo
uporabnica1
19. 12. 2020 14.39
+7
Mourinho mi je zoprn in velikokrat govori bedarije ampak s tem pa se popolnoma strinjam. Flick bi si bolj zasluzil!
Hellsrael
19. 12. 2020 14.37
+5
Flick je res absolutno nezasluzeno ostal brez naslova najboljsega. Noriasnica!
TITO 50
19. 12. 2020 14.32
+3
Muri po človeški plati ne seže do kolen niti Flicku niti Kloppu.
resnicaosvobaja
19. 12. 2020 14.01
-2
Best coach in 2020
resnicaosvobaja
19. 12. 2020 14.01
-2
PeaceSellsButWhosBuying
19. 12. 2020 14.29
-4
Maxx365
19. 12. 2020 13.53
+6
Kar se tiče Flicka, mu dam popolnoma prav. Kar pa bluzi o statistiki z zadnje tekme z Liverpoolom in o tem, da so šanse bolj pomembne od posesti. Res je, je pa pozabil povedat, da je imel L'pool poleg 76% posesti žoge tudi 11 strelov neposredno v okvir vrat, medtem ko njegov Tottenham le dve. Zato njegovo napadanje Kloppa in njegovi izgovori s te tekme, kao boljša ekipa je izgubila, izpade bolj klavrno.
hirajem
19. 12. 2020 13.47
+5
Zbodel? Samonrealen. Kapo dol Kloppu ampak Herr Flick je osvojil vse kar se osvojiti da v eni sezoni in to z stilom!
tofsy2
19. 12. 2020 13.35
+6
Glede trenerja leta ima verjetno prav, glede obnašanja je pa murči zadnji ki lahko opravlja in kritizira druge.
cripstoned
19. 12. 2020 12.07
+12
spet mou brez dlake na jeziku...in seveda se ni zmotil..flick si je zasluzil 1.mesto...jasno da ga bo zdaj vecina sovrazila ampak clovek je samo povedal resnico..
Iniesta
19. 12. 2020 12.36
+2
Drzi ... Hansi bi letos moral osvojiti nagrado, ceprav si jo po svoje tudi Jirgen zasluzi ...
cripstoned
19. 12. 2020 13.03
+2
jurgem je sam povedal da si je ni zasluzil...
resnicaosvobaja
19. 12. 2020 14.00
+0