Nogomet

Mourinhova izpoved: Drugo mesto z Unitedom je moj največji uspeh

Manchester, 18. 01. 2019 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je 18. decembra ostal brez službe pri Manchester Unitedu, pa Joseja Mourinha na angleški klub, ki ima v lasti največ trofej, vseeno vežejo lepi spomini. V daljšem intervjuju je spregovoril o svojem času, ki ga je preživel na klopi rdečih vragov in priznal, da je njegov največji uspeh drugo mesto v Premier League.

Jose Mourinho se ni proslavil na klopi Manchester Uniteda. Rdečih ni uspel popeljati na vrh Anglije, kjer so bili nazadnje leta 2013, ko je klub vodil še legendarni Sir Alex Ferguson.
Jose Mourinho se ni proslavil na klopi Manchester Uniteda. Rdečih ni uspel popeljati na vrh Anglije, kjer so bili nazadnje leta 2013, ko je klub vodil še legendarni Sir Alex Ferguson. FOTO: Twitter

Jose Mourinho je na klopi Manchester Uniteda zdržal dve sezoni in pol. V tem času je s klubom osvojil angleški superpokal, angleški ligaški pokal, ter Ligo Evropa in posledično klub ponovno popeljal v skupinski del elitne Lige prvakov. Slovitega Portugalca je s klopi rdečih vragov 'odnesla' katastrofalna prva polovica letošnje sezone, po kateri so si 20-kratni angleški prvaki nabrali kar 19 točk zaostanka za vodilnim Liverpoolom. V oči so bodle predvsem neprepričljive predstave proti nasprotnikom, ki jih je United v preteklosti z lahkoto premagoval. Navijači so imeli dovolj 'negativne' Mourinhove igre, ki temelji na obrambi in ne na atraktivni, napadalni igri. In prav zaradi neprepoznavne igre in slabih rezultatov, je 'The Special One' decembra lani ostal brez službe pri slovitem angleškem prvoligašu. Zamenjal ga je nekdanji napadalec rdečih vragov Ole Gunnar Solskjaer in nemudoma preporodil igralce v rdečih dresih. Legendarni Norvežan je namreč zmagal vseh šest uvodnih tekem na klopi in s tem postavil nov mejnik. Postal je namreč prvi trener, ki mu je na klopi slovitega velikana iz Manchestra to uspelo.

Vse bolj je vidno, da je bil krivec za slabe rezultate prav Mourinho in ne igralci, ki jih je ves čas javno krivil za slabe predstave, čeprav je krivda v resnici obojestranska. Mnogi angleški mediji namreč trdijo, da so nekateri zvezdniki Uniteda, 'namerno' igrali slabo in s tem bojkotirali svojega menedžerja, ki so se ga enostavno naveličali in so se ga želeli znebiti. Kljub temu, da so Paul Pogba, Marcus Rashford, Luke Shaw, Romelu Lukaku in še nekateri, po odhodu Mourinha, javno spregovorili o tem, da imajo pod novim strategom 'dovoljenje', da igrajo napadalno in da jih je prejšnji trener zaviral, pa Portugalec v nobeni izjavi za javnost ne želi blatiti bivšega kluba. To je za karizmatičnega trenerja prej izjema kot pravilo. sploh če poznamo njegov odnos z navijači Chelseaja. Ti ga ne marajo in ga redno žalijo, ki pripelje svoje moštvo na Stamford Bridge, pa čeprav je z Londončani osvojil tri naslove angleškega prvaka. Modri so jih v celotni zgodovini osvojili šest in z omenjenimi dosežki je Mourinho njihov najuspešnejši trener vseh časov. 

Mourinho je še drugič zapored v Angliji ostal brez službe sredi njegove 'famozne' tretje sezone.
Mourinho je še drugič zapored v Angliji ostal brez službe sredi njegove 'famozne' tretje sezone. FOTO:

"Včasih ljudje vidijo zgolj to, kar želijo videti. Povedal vam bom nekaj. Drugo mesto z Manchester Unitedom je moj največji trenerski uspeh. Zakaj? Ker ne vidite vsega, kar se dogaja za kamerami. To je ključnega pomena. Sedaj boste dejali, da sem nor. Osvojil sem 25 lovorik, pa je drugo mesto moj največji nogometni uspeh. Ponavljam, ljudje ne vidijo vsega, ne vedo, kaj se dogaja v zakulisju," je uvodoma dejal Jose, ki je s tem jasno namignil, da je bil v sporu z vodstvom kluba, predvsem z izvršim direktorjem Edom Woodwardom, ki po mnenju Portugalca ni bil pripravljen 'odpreti denarnice' in na Old Trafford pripeljati želeni okrepitev. 

"Zelo enostavno je igrati lep in atraktiven nogomet in nikoli zmagati. Zelo lahko je sklepati o nekaterih nogometnih idejah, ki ne dosegajo želenih rezultatov. Tisti, ki pa redno in dalj časa zmagujejo, pa na nogomet gledajo precej drugače. Poglejte Pepa Guardiolo in Carla Ancelottija, dva trenerja, ki zmagujeta že dalj časa. Ona dva točno vesta, kaj govorim. Vesta, kako se nogomet spreminja in kaj moraš storiti, da zmaguješ. Kje pa so mladi trenerji z njunimi rezultati? Jaz jih ne vidim," je v svojem slogu zaključil Mourinho, ki ga v zadnjih tednih povezujejo s povratkom v domovino. Na svoji klopi naj bi si ga želeli pri Benfici. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sportko47
18. 01. 2019 20.58
+0
Mene zanima ... če ManU zmaga vse tekme do konca lige in osvoji ligo... ali si Murinho lahko to prišteje k “ svojim lovorikam “ ?
PeaceSellsButWhosBuying
18. 01. 2019 10.49
+4
KavčStrokovnjak
18. 01. 2019 10.41
+10
Angleška liga je zadnja leta veliko bolj atraktivna zaradi prisotnosti slovečih imen trenerjev na otoku. Ne bi bilo pretirano trditi, da so na otoku "doma" najboljši trenerji na svetu. To dela nogomet še toliko bolj zanimiv. Vsak ima svoj stil igre in svojo filozofijo nogometa. Mou je dokazal da sodi v elito pa če ga ljubiš ali pa sovražiš.
mptour
18. 01. 2019 10.32
-6
Trener z najmanj koleščki v glavi. Bratranc od CR.
robinho24
18. 01. 2019 09.25
-4