Nogomet

Poraz, ob katerem se poraja vprašanje, ali bi bilo na Fazaneriji nemara drugače

Maribor, 22. 10. 2021 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
22

Mura je v četrtek na tretji tekmi Konferenčne lige še tretjič izgubila. Kljub temu pa so lahko v taboru državnih prvakov ponosni na svojo predstavo, kar je poudaril tudi Ante Šimundža, saj so se večji del tekme povsem enakovredno kosali s favoriziranim Rennesom in imeli dovolj priložnosti, da bi izenačili oziroma celo zmagali. Glasni navijači, bilo jih je kakih tri tisoč, so po tekmi bučno pozdravili svoje ljubljence, a se niso mogli znebiti občutka, da bi morda bilo drugače, če bi bila tekma odigrana na Fazaneriji in ne v Ljudskem vrtu.

Navijačem v Ljudskem vrtu je žal, da Mura tekem ne sme gostiti na domači Fazaneriji.
Navijačem v Ljudskem vrtu je žal, da Mura tekem ne sme gostiti na domači Fazaneriji. FOTO: Luka Kotnik

Mura letos prvič nastopa v skupinskem delu enega od evropskih tekmovanj. Ker njena Fazanerija ne ustreza evropskim standardom, Muraši domače tekme igrajo v Ljudskem vrtu, kjer je v četrtek gostoval francoski prvoligaš iz Rennesa. Čeprav je hitro povedel, je Mura v nadaljevanju pokazala odličen obraz. Hitro izenačila in tudi pri zaostanku z 1:2 imela kar nekaj zrelih priložnosti, da bi se vrnila nazaj. 

Na koncu je žal nekaj zmanjkalo. Ante Šimundža po tekmi ni želel iskati izgovorov, povedal je, da je ponosen na predstavo svojih ljubljencev, a zaradi poraza nikakor ne tudi zadovoljen. Na vprašanje, kaj še manjka Muri, da bi vpisala svoje prve evropske točke, je takoj izpostavil individualne napake. Pri prvem golu si jo je privoščil Žiga Kous, pri drugem pa Žan Karničnik

Težko bi mu oporekali, a zvesti navijači Mure so imeli tudi drugačno razlago. Kot so si bili v en glas enotni že pred tekmo, Mura na domačih tekmah Konferenčne lige pogreša za evropske razmere neustrezno in dotrajano, a tudi kultno ter zelo glasno Fazanerijo. 

Prepričani, da bi jim bilo na Fazaneriji lažje
"Zagotovo ni isto ne za nogometaše ne za navijače. Ljudski vrt je dom našega največjega rivala. Od Murske Sobote do sem je 60 kilometrov, tudi zaradi tega marsikateri navijač danes ni mogel priti," nam je o razliki med igranjem na Fazaneriji in v Ljudskem vrtu pred tekmo razlagal privrženec Murašev Goran. 

Eden izmed tri tisoč obiskovalcev, ki so v četrtek dopotovali v Maribor in pripravili čisto pravo evropsko vzdušje, pri čemer so jim pomagali tudi zelo glasni navijači Rennesa, je izpostavil še dejstvo, da je Ljudski vrt enostavno prevelik za Muro. "Jasno je, da je našim nogometašem lažje igrati na Fazaneriji. Stadion je manjši in zato je boljše vzdušje." Murska Sobota ima po podatkih iz leta 2019 18 tisoč prebivalcev, Ljudski vrt jih sprejme slabih 13 tisoč.  

Navijači sicer verjamejo, da bo Mura prej ali slej gostila evropske tekme na svojem stadionu, a pot do tja bo še dolga. Čeprav je bila Fazanerija v zadnjih letih deležna nekaterih obnov, ji precej manjka, da bi ustrezala kriterijem četrte kategorije UEFA, ki je nujno potrebna, da lahko stadion gosti tekme skupinskega dela Konferenčne lige. 

Mura je kvalifikacijske tekme še lahko gostila na Fazaneriji, saj je klubu poleti uspelo, da je stadion dobil licenco tretje Uefine kategorije. Do četrte pa je še dolga pot.
Mura je kvalifikacijske tekme še lahko gostila na Fazaneriji, saj je klubu poleti uspelo, da je stadion dobil licenco tretje Uefine kategorije. Do četrte pa je še dolga pot. FOTO: Damjan Žibert

'Ključno je, da bo stadion imel osem tisoč sedežev'
Fazanerija trenutno uradno sprejme dobrih 4.500 navijačev. Da bi lahko gostila tekme skupinskega dela, bi jih morala sprejeti vsaj osem tisoč. Največja posodobitev v zadnjih letih je bila postavitev reflektorjev, ki jih prej sploh ni bilo, prenovljeni pa so tudi prostori pod glavno tribuno, kjer so garderobe. 

Generalni sekretar kluba Jaka Maučec ocenjuje, da je realno pričakovati, da bo Fazanerija v prihodnje postala objekt četrte kategorije, a do tja vodilne v klubu čaka še precej dela. "Potrebno bo preseliti zelenico bližje glavni tribuni, dograditi povezavo med glavno in severno tribuno ter vzpostaviti novo vzhodno tribuno z vsemi pripadajočimi prostori. Ključno je, da bo imel stadion osem tisoč sedežev," nam je pojasnil. 

Kot je dodal, ni vse odvisno zgolj od kapacitete stadiona: "Potrebno bo prenoviti VIP prostore, pa okrog sto mest za novinarje s pripadajočimi parkirišči, prostor za novinarske konference. Tu so še sejne sobe za Uefine funkcionarje, ki imajo točno določene kvadrature."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fazanerija bi bila na nivoju, kjer odločajo malenkosti, velika prednost 
Zagotovo Fazanerija ni glavni razlog, da je Mura po treh krogih še brez točke. Šimundža je na novinarski konferenci po tekmi denimo izpostavil tudi pomanjkanje izkušenj z evropskega nivoja: "To so stvari, pri katerih lahko z izkušnjami napredujemo. Gremo iz tekme v tekmo, moramo rasti." 

A po drugi strani so nogometaši Mure prav proti Rennesu na svoji koži spoznali, da proti renomiranim evropskim tekmecem lahko odloči vsaka malenkost. In morda imajo navijači prav, ko v en glas govorijo, da bi bilo na Fazaneriji drugače. Morda je prav peklensko vzdušje, ki smo ga vajeni s kultne Fazanerije, tista malenkost, ki je manjkala Muri ob sicer odlični predstavi proti lanskemu udeležencu Lige prvakov.

Na murskosoboški klub smo naslovili tudi vprašanje, v kolikšnem času je realno pričakovati, da bi prišlo do vseh potrebnih obnov. Kot so odgovorili, je težava v tem, da je stadion v lasti Mestne občine in ne kluba, tako da točnih datumov niso mogli podati. "Mi kot klub lahko zgolj predlagamo in pomagamo, občina pa mora pokazati željo, da se stvari premaknejo, saj bomo sicer primorani še vnaprej iskati druge rešitve, ki vsekakor niso idealne ne za klub ne navijače in ne za občino. Evropske tekme pritegnejo veliko medijsko pozornost in številčni obisk gostujočih navijačev, ki pa sedaj bivajo v Mariboru in ne v Prekmurju, kar je nedvomno izguba tudi za tukajšnji turizem," so zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
22. 10. 2021 17.23
+1
Občina naj da denar raje za kaj bolj potrebnega, ne pa da sofinancira PRIVAR KLUB. BANDA POKVARJENA.
pomlad76
22. 10. 2021 16.05
+0
Če pogledamo statistiko tekme je Mura bila poražena v vseh segmentih igre, tak da se nimajo kaj dosti za hvalit. Zmagal je pač boljši nasprotnik. V treh tekmah nič točk , izpadli so iz kvalifikacij lige prvakov in lige Evropa. Tu nič za pohvaliti. Sami izgovori za poraz.
oježeš
22. 10. 2021 14.10
+1
Po bitki je lahko vsak pameten in vseznalec!
DavorPraprotnik
22. 10. 2021 14.09
+2
Dajte no mir...pa kaj vi mislite,da je SLO klubska scena neka velesila v nogometu hahahah mi smo na ravni san marina pa še tam imajo boljše urejen celoten klubdki sistem kot pa pri nas v sloveniji.
James Bond
22. 10. 2021 13.27
+0
....enakovredni tekmec....ko pogledaš statistiko....pol pa prebereš članek.....predtem seveda gledaš tekmo...zaključek...ali si ti nor in si gledal drugo tekmo!?...
Rudolf Strah
22. 10. 2021 12.22
-1
mogoce res ampak Maribor tu ni nic kriv
dron
22. 10. 2021 12.21
+3
Če bi včeraj igral Maribor, bi komot zmagal.Čestitke Muri za prikazano.
JAZsemTI
22. 10. 2021 15.30
+0
PieBaracus
22. 10. 2021 12.16
+4
Napaka je ze da se zadovoljimo z dobro igro in z minimalnim porazom proti tretje razrednim klubom in ligo. Zgledujmo se po Mariboru leta nazaj v najmocnejsi ligi, kjer so padli PSV, Lyon, Sporting, dinamo kyiv, remi bayer, shalke, chelsea, 16 finala europa do zadnjega boj z sevillo. To so uspehi, ki jih slo klubi lahko samo sanjajo
Rudar
22. 10. 2021 12.11
+0
Če izgubiš nimaš za kaj biti ponosen. Vsekakor pa čestitke Muri, da so sploh v tem tekmovanju. Ni pa treba pretiravat.
alen behek
22. 10. 2021 12.05
+1
Čestitke MURI za borbeno igro. Seveda niso na eu nivoju ampak to nima veze. Bistvo je ko igraš da se boriš in da svoje kože ne prodaš poceni. So pa dobre izkušnje za naprej in veliki klubi pridejo v Sloveniji to je bistvo.
Apostol1
22. 10. 2021 12.51
+1
tincoop
22. 10. 2021 12.00
-1
Nehajte pesek v oci metat, niso na nivoju evropskega nogometa, tudi ce so najboljsi v sloveniji.
?emaludin Peraji?
22. 10. 2021 11.58
+6
Klub k nima svojga stadiona, ki zadostuje merilom nima kej iskat v €vropi...
veliki som
22. 10. 2021 11.54
+3
Te pa naj tam igrajo
Neznanec444333
22. 10. 2021 11.51
+0
če si boljši premagaš v vseh razmerah in terenih sami izgovori take ven mečejo 6 letniki kaj pa če...
roten
22. 10. 2021 11.48
+2
realno za ta nivo naše lige so prišli daleč bo treba postoriti marsikaj še na nacionalnem nivioju ne samo klubskem
okioki
22. 10. 2021 11.27
+0
Pa kaj ste mislili da bo Mura? Lepo vas prosim. ILUZIJA.!!!
Apostol1
22. 10. 2021 11.26
+8
Rezultat 1:2 je res poraz toda v bistvu je Mura igrala kar za pohvalit ni kaj.
JAZsemTI
22. 10. 2021 11.26
+5
V Londonu se na tekmo DOMAČEGA kluba voziš 1 uro. Mi bi pa skoraj radi, da dogodek pride k nam🤔
Slovenska_mularija
22. 10. 2021 11.22
+3
A zdaj smo mariborcani krivi za poraz? 😂
CenzuriraniPolde
22. 10. 2021 11.22
+4
Pristransko sojenje in dobra igra Mure. To mi pade v glavo od včerajšnje tekme. Bravo Mura in pozdrav od žabarja!