-2°C

Mura pred spektaklom: V Ljudski vrt prihaja Tottenham

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / N.M. /
KOMENTARJI
5
Nogometaši Mure bodo v četrtek ob 18.45 gostili angleški Tottenham. Zagotovo vse ljubitelje slovenskega nogometa čaka prava poslastica, nazadnje smo bili slovenski navijači priča evropskemu velikanu na slovenskih tleh, ko je legendarni Liverpool v Ljudskem vrtu gostoval leta 2017. Prvi favorit skupine G v konferenčni ligi bo v Mariboru igral v sklopu 5. kroga novoustanovljenega tekmovanja Evropske nogometne zveze. Če se Angleži borijo za prvo mesto v skupini, pa Mura igra bolj ali manj le še za čast. Prenos nogometnega spektakla si boste lahko ogledali na Kanalu A in VOYO.

Slovenski državni prvak je po štirih evropskih krogih še brez točke, vodi pa Rennes z 10 točkami, Tottenham jih ima sedem, Vitesse pa šest. Mura je doslej dosegla dva zadetka, prejela pa jih je deset. Kar polovico teh jih je zabil četrtkov tekmec v Londonu na prvi medsebojni tekmi (5:1), od tega tri napadalec Harry Kane, kar so za slovitega strelca edini trije zadetki v dosedanjem delu te lige.

Bo pa slednji tudi v četrtek velika grožnja slovenskemu klubu, ki na zadnjih šestih tekmah v vseh tekmovanjih ni zmagal, zadnjo tekmo pa igral 7. novembra, saj mu je konec tedna zaradi okužb z novim koronavirusom odpadla še ligaška tekma z Olimpijo. Pripravljenost je tako vprašljiva, volja po dobrem odporu in tako želenem prvem evropskem točkovnem izkupičku pa ne.

Harry Kane
Harry KaneFOTO: AP

V londonskem taboru, ki je v nedeljo pod vodstvom Antonia Conteja zmagal v prvenstvu, ko je "padel" Leeds, sicer merijo na prvo mesto v skupini, saj veljajo za enega glavnih favoritov tekmovanja, a po drugi strani v teh dneh razmišljajo tudi o drugih vidikih.

Nenazadnje so danes objavili več kot 95 milijonov evrov težko izgubo za poslovno leto, ki se je končalo junija 2021, dolgovi pa so narasli na 841 milijonov evrov (odplačevanje do leta 2051). V klubu pravijo, da je to tudi posledica pandemije novega koronavirusa, ki je udarila v času, ki za klub ni ugoden, saj odplačuje tudi svoj nov moderen stadion, ki so ga "odprli" leta 2019.

Kljub temu imajo v klubu, po Transfermarktu, vrednem 697 milijonov evrov (Mura 7,53), načrte za prihodnost in tudi zagotovljena sredstva za januarske okrepitve. Trenutno sicer nimajo veliko težav v kadru, poškodovana sta le Cristian Romero, ki proti Muri ne bo igral, in Giovani Lo Celso, ki je še vprašljiv. Tekmo bodo sodili Portugalci Antonio Emanuel Carvalho Nobre, Pedro Ribeiro in Nelson Filipe Vila Pereira.

Tottenham - Mura
Tottenham - MuraFOTO: AP

V konferenčni ligi je sicer po odigranih štirih krogih jasno, da ob Muri možnosti za prvi dve mesti nimajo več niti Lincoln Red Imps, Omonia, Kairat, CSKA Sofija, HJK Helsinki Filipa Valenčiča in Alaškert. Napredovanje pa so si že zagotovili Maccabi Tel Aviv, Linz, Gent, Karabah in Basel.

V lovu na vsaj drugo mesto ostaja Jasmin Kurtić s Paokom, ki bo gostoval pri Slovanu iz Bratislave, malo možnosti pa še ostaja tudi Anorthosisu iz Famaguste, ki bo z Denisom Popovićem gostil Genk.

Mura bo svoj prvi evropski skupinski del končala 9. decembra v Arnhemu pri Vitesseju.