Nogomet

Magičen večer Mure, ki je razjezil 'čarovnika' Conteja

Maribor, 26. 11. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
45

Peti krog letošnje novonastale Konferenčne lige je v Maribor pripeljal sloviti Tottenham. Zadnja domača tekma Mure se bo prekmurskim igralcem in navijačem za vedno vtisnila v spomin. Z zadnjim strelom na tekmi je prvo zmago v tem tekmovanju Muri priigral Amadej Maroša (2:1). Obetajoče predstave na prvih štirih porazih v skupini so tako v petem poskusu končno obrodile sadove in vsaj za letos čudovito zaključile mariborsko poglavje najnižje rangirane ekipe v vseh treh evropskih tekmovanjih letos. Navijači Mure pa so bili nagrajeni za odlično podporo na tribunah Ljudskega vrta. Trener gostov Antonio Conte po srečanju razumljivo ni bil zadovoljen: "Jaz nisem čarovnik."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zmaga Mure
    02:54
    Iz 24UR: Zmaga Mure
  • Iz SVETA: Gost Nik Lorbek
    03:04
    Iz SVETA: Gost Nik Lorbek
  • Iz SVETA: Odzivi navijačev po zmagi
    01:38
    Iz SVETA: Odzivi navijačev po zmagi
  • Iz SVETA: Odločitev v zadnjih sekundah
    04:32
    Iz SVETA: Odločitev v zadnjih sekundah
  • Iz SVETA: Uspeh Mure
    01:50
    Iz SVETA: Uspeh Mure
  • Vrhunci 5. kroga Konferenčne lige (2. del)
    12:12
    Vrhunci 5. kroga Konferenčne lige (2. del)
  • Vrhunci petega kroga Konferenčne lige (prvi del)
    10:34
    Vrhunci petega kroga Konferenčne lige (prvi del)
  • Izjava Jana Gorenca po zmagi proti Tottenhamu
    00:48
    Izjava Jana Gorenca po zmagi proti Tottenhamu
  • Izjava Tomija Horvata po zmagi proti Tottenhamu
    01:13
    Izjava Tomija Horvata po zmagi proti Tottenhamu
  • Izjava trenerja Anteja Šimundže po zmagi proti Tottenhamu
    01:31
    Izjava trenerja Anteja Šimundže po zmagi proti Tottenhamu
  • Amadej Maroša za zmago Mure (2:1)
    02:15
    Amadej Maroša za zmago Mure (2:1)
  • Harry Kane zadel za 1:1
    00:56
    Harry Kane zadel za 1:1
  • Tottenham že v prvem polčasu z igralcem manj
    01:22
    Tottenham že v prvem polčasu z igralcem manj
  • Tomi Horvat zabil za 1:0
    01:17
    Tomi Horvat zabil za 1:0

Evropska pravljica se za Prekmurce počasi zaključuje. Igralci Mure so na zelenico Ljudskega vrta vsaj za letos zadnjič stopili kot domačini. Družbo so jim delali pregrešno dragi igralci slovitega Tottenhama, ki so pred pičlima dvema leta podobno stopali na zelenico stadiona Metropolitano v Madridu. Takrat so se v finalu prestižne Lige prvakov soočili z Liverpoolom in izgubili (2:0). 

Mnogi angleški mediji so ob zaključku minule sezone špekulirali, da se bodo številni bogati člani angleškega prvenstva poskušali na vsak način izogniti končnemu sedmemu mestu in uvrstitvi v Uefino tretjerazredno tekmovanje. V "gnilo jajce" so na koncu morali ugrizniti prav nekdanji finalisti Lige prvakov. Mrzli večer v Mariboru je zanje prestavljal edinstven izziv. Kako se lotiti tekme proti nasprotniku, ki na prvih štirih tekmah v skupini G ni osvojil niti ene točke.

Močna enajsterica Londončanov

Njihov trener Antonio Conte je pred srečanjem napovedal številne menjave v moštvu, kljub temu pa je tekmo v prvi postavi Londončanov začel njihov najboljši igralec Harry Kane. Angleški napadalec je pred sezono javno izrazil željo po odhodu iz londonskega moštva. Na koncu je moral sprejeti dejstvo, da bo njegov sedanji klub še naprej na njegov račun letno nakazoval "skopih" 12 milijonov evrov. 

Po podatkih Transfermarkta je tržna vrednost začetne enajsterice Mure proti Tottenhamu bila več kot trikrat nižja od Kanove plače (3,6 milijona evrov). Začetna enajsterica gostov je bila vredna skoraj stokrat več (346 milijonov evrov), na klopi Londončanov so na vstop v igro čakali igralci, vredni okoli 267 milijonov evrov. 

Harry Kane je po hat-tricku na prvem srečanju obeh moštev v  Ljudskem vrtu izenačil v  72. minuti srečanja.
Harry Kane je po hat-tricku na prvem srečanju obeh moštev v Ljudskem vrtu izenačil v 72. minuti srečanja. FOTO: Damjan Žibert

Domači so imeli drugačne načrte

Skratka, po vseh predvidevanjih, številkah in imenih na igrišču sodeč, bi Londončani svoj slovenski izlet morali zaključiti s prepričljivo zmago in potrjenim vsaj drugim mestom v skupini ter posledično zagotovljenim napredkom iz skupine pred zadnjim srečanjem. Prekmurci so imeli drugačne načrte. Trener Mure Ante Šimundža je svoje varovance na igrišče poslal kot lačne pse, ki svojega naslednjega obroka niso nameravali izpustiti iz rok. Če bi se v prvem polčasu na tribune mariborskega stadiona sprehodil naključni mimoidoči, ki dresov obeh ekip ne bi poznal, bi verjetno zaključil, da bogato moštvo iz Anglije igra v črno-belih dresih. 

Mura vs Tottenham (cela tekma)
Mura vs Tottenham (cela tekma) FOTO: Sofascore.com

Seveda bi se motil, a njegova domneva predvsem po čudovitem zadetku Tomija Horvata v 11. minuti ne bi bila tako zgrešena kot pred srečanjem. Igralci Mure so po "domači" zelenici lebdeli, vsak njihov stik z žogo je bil umirjen, preračunan in predvsem natančen. Gostujočega trenerja so spravljali ob živce, njegovi varovanci pa so občutke svojega vodje prenesli na zelenico. Kazen za pregrob pristop k igri je v 32. minuti z drugim rumenim kartonom plačal Ryan Sessegnon in odlični domači igralci so začutili še močnejši in bolj prijeten veter v svojih visoko dvignjenih jadrih.

Veselje Tomija Horvata po prvem zadetku
Veselje Tomija Horvata po prvem zadetku FOTO: Damjan Žibert

Konferenčna liga je v Ljudskem vrtu končno zaživela

Že pred srečanjem je bilo jasno, da bo obisk mariborskega stadiona najštevilčnejši na domačih tekmah Mure v letošnji sezoni Konferenčne lige. Prekmurce so vsaj za to tekmo pogojno "vzljubili" tudi lokalni ljubitelji nogometa. Številni Mariborčani so lepo zapolnili tribune. Med njimi pa so se našli tudi bolj presenetljivi navijači iz veliko bolj oddaljenih krajev. Ne mislimo zgolj na najbolj zveste navijače gostov, ampak na državljane Srbije. 

Za obisk tekme Mure v Mariboru je peturno pot "pretrpela" simpatična družina. Oče je po strasten navijač Tottenhama že trideset let, svojo veliko ljubezen pa je prenesel na svojo ženo in 10-letno hčerko, ki obožuje Harryja Kana, Dele Allija in Heung-Min Sona. "Kdaj bi Mura igrala s Tottehamom ali kakšnim drugim tako velikim moštvom?" je na vprašanje, kaj je Konferenčna liga prispevala evropskemu nogometu, s svojim vprašanjem odgovoril oče. 

Beograjski navijači Tottenhama
Beograjski navijači Tottenhama FOTO: Milan Doknić

Prvo tekmo med Muro in Tottenhamom v Londonu si je družina ogledala, oče pa je zaključil, da Konferenčna liga slovenskemu moštvu "prinaša samo dobro. Denar, popularnost, igralci se z dobrimi igrami izpostavljajo," je komentiral pomen novega evropskega tekmovanja za t. i. manjše klube. Njegove besede je po tekmi potrdil tudi Tomi Horvat, ki pa se je osredotočil predvsem na osebni napredek sebe in svojih soigralcev: "Dobiš izkušnje, kako igrajo v najmočnejših ligah na svetu. Vse se dogaja hitreje in rešitve v igri moraš iskati hitreje. Nasprotniki so hitrejši in močnejši in na to moraš biti pripravljen. Na to smo se tudi privadili in posledično tudi boljše odigrali."

Fantastično je igrati s takimi zvezdniki

Damir je Prekmurec, ki živi v Ljubljani in za Muro navija že 30 let. "Nikoli" si ni predstavljal, da bo Mura kdaj igrala s klubom, kot je Tottenham. Spomnil se je domače tekme proti Laziu v kvalifikacijah za Ligo Evropa leta 2013. 

Takrat je Mura domačo tekmo, ki je prav tako bila odigrana v Ljudskem vrtu, izgubila z rezultatom 0:2, skupno pa so bili Italijani boljši s kar 5:1. "Že tisto je bilo eno izmed uspešnejših obdobij, ampak se je tudi končalo in potem je šlo vse navzdol. Zdaj so pravi ljudje klub postavili nazaj na zdrave temelje in njihovo delo se vidi. Igrati v Evropi je nekaj, kar si verjetno vsak igralec želi," je trenutno stanje Mure po lanski osvojitvi domačega naslova prvaka opisal navijač črno-belih Damir. 

Žan Karničnik vs Tottenham
Žan Karničnik vs Tottenham FOTO: Sofascore.com

Slabše predstave njegovih ljubljencev v letošnjem državnem prvenstvu (peto mesto po 16 tekmah) so po njegovih besedah "zagotovo" vredne sodelovanja v Konferenčni ligi. Njegovo domnevo je po zmagi potrdil tudi strelec prvega zadetka Horvat: "To, da zabije proti takemu klubu, si želi vsak nogometaš. Fantastično je igrati s takimi zvezdniki, so dobri igralci in tudi mi smo igrali zelo dobro."

Zelo dragocena zmaga

Murina uvrstitev v skupinski del Konferenčne lige je v klubske "kovčke" prinesla kar 2,94 milijona evrov. Temu znesku se po prvih štirih porazih v skupini ni pridružil niti en evro več. Vse do 94. minute tekme proti Tottenhamu, ko je z zadnjim strelom na tekmi rezervist Amadej Maroša svojemu klubu lastnoročno priigral 500 tisoč evrov. Ta znesek bogatim gostom verjetno ne pomeni veliko, prekmurski klub pa bo hvaležen za vsak evro. Še bolj pa bodo svojim junakom hvaležni številni navijači, ki prve zmage Mure v tem tekmovanju verjetno ne bodo nikoli pozabili.

Mura
Mura FOTO: Damjan Žibert

Conte nezadovoljen že po treh tednih

Conte je znan kot zelo pragmatičen trener, ki je za končno zmago pripravljen žrtvovati tudi privlačno igro svojega moštva. V Maribor vsekakor ni prišel po nič drugega kot tri osvojene točke."Zmagati je vedno pomembno. Moraš pa tudi razumeti, če si pripravljen na zmago. Pred nami je še veliko, če želimo zmagati. Želim skrajšati čas, ki bo potreben za to, da nekaj osvojimo. Situacija je v mojih mislih zdaj veliko bolj jasna. Ta pot je lahko dolga 100 ali 1000 metrov in ne bojim se je. Pripravljen sem jo prehoditi. Številne stvari bomo morali popraviti," je po porazu svojega moštva povedal Italijanski strateg.

V svojem slogu je zgolj tri tedne po prihodu v Tottenham že podvomil o kakovosti svojih novih varovancev. "Moramo se zavedati, kaj smo zdaj in kaj želimo biti v prihodnosti. Jaz nisem čarovnik. Igralce ocenjujem, nato pa bom s klubom podelil svoje mnenje. Situacija ni preprosta," je kakovost svojih varovancev opisal Conte. Mure na novinarski konferenci po tekmi ni omenil niti enkrat.

Antonio Conte je priznal, da je poleti zavrnil ponudbo Tottenhama. Na mestu trenerja Londončanov je v začetku novembra zamenjal Nuna Espirita Santa.
Antonio Conte je priznal, da je poleti zavrnil ponudbo Tottenhama. Na mestu trenerja Londončanov je v začetku novembra zamenjal Nuna Espirita Santa. FOTO: Damjan Žibert

Šimundža ostaja trdno na tleh

Contejev odnos do slovenskih prvakov v veliki meri odraža tudi odnos splošne nogometne javnosti na Otoku. Trener domačinov Šimundža se kljub zgodovinski zmagi zaveda, da odnosa t. i. velikih klubov iz zgodovinsko in finančno bogatejših držav Zahodne Evrope njegovo moštvo ne bo spremenilo po eni tekmi. "To delajo veliki klubi, mi nismo na tej ravni, da bi lahko govorili samo o sebi. To je velik klub, ki razmišlja samo o sebi," je pristop Tottenhamovega trenerja po tekmi komentiral Šimundža, ki je izrazil tudi veliko spoštovanje do izkušenega Italijanskega stratega.

Ante Šimundža
Ante Šimundža FOTO: Damjan Žibert

"Vsaka zmaga prinese samozavest. Tudi tako prestižna zmaga je zelo dobra, ne smemo pa živeti samo od tega. Zmaga je bila vredna smo tri točke in to je to. Po vseh tekmah želim analizirati naše nastope v Konferenčni ligi in ugotoviti, kako biti boljši v državnem prvenstvu, ki je naša primarna želja. Če se bomo znova uvrstili v evropska tekmovanja bomo imeli eno izkušnjo več," je izkušnjo igranja v letošnji Konferenčni ligi opisal trener Mure. 

V primeru zmage v gosteh proti Vitesseju v zadnjem krogu skupine bi jo Prekmurci še enkrat lahko pošteno zagodli bolj prestižnim nasprotnikom. Šimundža je za nizozemske nasprotnike pripravil posebno sporočilo: "Tudi Vitesseju bomo poskušali zagreniti življenje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TvojPrijatelj
27. 11. 2021 09.50
+4
Kako bi navijači in igralci Tottenhama reagirali če bi vedeli, da je Mura igrala na najetem oziroma sposojenem stadionu. Zamislite si kaj bi bilo, če bi igrali zares na svojem.
SamoPovemMojeMnenje
27. 11. 2021 13.36
-2
Kollerik
26. 11. 2021 19.00
+7
Slišim, da angleži Muri ne privoščijo niti besede, kaj šele športne čestitke in da so svojim zvezniškim trenerjem Contejem na čelu še naprej ošabni. Kar naj jih boli, duvatorje...
Pa kaj
26. 11. 2021 16.51
+6
super..1x se mora poklopiti..mal znanja, podcenjevanje in kanček sreče...
crestor
26. 11. 2021 12.12
+16
V nogometu še nikoli nisem navijal za Angleže in čestitam Muri, da so prepotentneže sklatili z neba, bravo Prekmurci za srčno borbo! Kako jim privoščim!
podalpski
26. 11. 2021 12.07
-11
v fuzbalu prevaga tista ekipa katera ima odlične Hrvaške fuzbalerje v ekipi...ccc:
SON?EK 12
26. 11. 2021 11.51
+5
FANTASTIČNI KOMENTARJI.NE SLIŠI SE EN K. Dobro ste zrihtali.Drugače bravo Mura
Kollerik
26. 11. 2021 11.09
+16
Čestitke Muri za res neverjeten večer
Kos Andrej
26. 11. 2021 11.39
+6
Se pridruzujem cestitkam, ze dolgo nisem tako uzival v gledanju nogometne tekme !
ELIASMOD
26. 11. 2021 10.57
+8
Brawo Mura ! 💥
Rock8
26. 11. 2021 10.00
+3
CenzuriraniPolde
26. 11. 2021 10.00
+4
Pa še nekaj. Nikoli več ne bo na stavnicah kvota na Muro 23, kot je bila včeraj. Če si imel toliko jajc, potem se ti danes smeji !
CenzuriraniPolde
26. 11. 2021 09.58
+7
Lepa dopadljiva igra Mure. Čestitam za zmago. Dobili ste veliko navijačev in podpornikov. Le tako naprej. Bravo!
glavni Baja
26. 11. 2021 09.52
+6
nekdo si je nakopal milijone na račun te tekme 😉
puspan
26. 11. 2021 09.56
+1
glavni Baja
26. 11. 2021 10.01
+2
Boris Kavčič
26. 11. 2021 15.45
Da se mene pita..
26. 11. 2021 09.28
+13
Bravo Mura! 👌👍🍀
okioki
26. 11. 2021 09.22
-13
Ja no,tudi slepa kura zrno najde.!!!
Štanjkol
26. 11. 2021 09.34
+7
Tud tud, super je če je vredno 500.000 eurov!
agentii030
26. 11. 2021 09.19
+16
Izredna tekma Mure, slaba predstava Tottenhama, ki je tekmeca podcenjeval kar se mu je maščevalo. Ampak za tak uspeh je potrebno marsikaj in tudi malo sreče. Hvala Mura za prekrasno tekmo včeraj. 3. 4. Mura!
No pasaran
26. 11. 2021 09.11
-32
Kdo se sploh zanima za to tretjerazredno klubsko tekmovanje?
Samo DESNO je pravo
26. 11. 2021 09.21
+10
če se ne vrti vse okoli tebe, še ne pomeni da ni nekomu zanimivo..Narcisek
Štanjkol
26. 11. 2021 09.35
+3
titomeni
26. 11. 2021 09.38
+8
Tudi jaz ne gledam nogomet pa iz srca privoscim muri. Oz komurkoli ki bi zastopal slovenijo
Kuli997
26. 11. 2021 09.06
+13
Mura gazi!! Bravo bravo! Angleže pa te prepotentne zvezdnike, kateri so mislili, da bodo spet dali petardo, ste pospravili v žep! To je to!! ;)))
mackon08
26. 11. 2021 09.03
+24
Londončanom se je zgodil črni petek v četrtek.
štajerc65
26. 11. 2021 10.39
+5
Kairos22
26. 11. 2021 08.55
+21
Vesel sem za vas Mura!!! Končno padel tusi Tottenham
HeavyDxxx
26. 11. 2021 08.49
+15
To je bilo noro. Mura je zame "Slovenec leta" 2021.
štajerc65
26. 11. 2021 10.39
+4