Nogomet

Na Old Traffordu luknje krpajo na nepričakovan način

Manchester, 24. 01. 2020 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manchester United je v velikih težavah. Po odhodu legendarnega sira Alexa Fergusona je padec rezultatov očiten, še bolj kot to pa navijače rdečih vragov skrbi, da njihov klub nima prave vizije. Če upoštevamo začasnega vršilca dolžnosti Ryana Giggsa, se je na klop velikana z Old Trafforda od leta 2013 usedlo že pet različnih trenerjev. A nobenemu ni uspelo Uniteda vrniti na pota stare slave, tudi trenutnemu strategu Oleju Gunnarju Solskjaerju pa kaže vse prej kot spodbudno.

Marcus Rashford je v tej sezoni dosegel že 19 zadetkov, koliko časa pa bo zaradi poškodbe odsoten, še ni natančno znano.
Marcus Rashford je v tej sezoni dosegel že 19 zadetkov, koliko časa pa bo zaradi poškodbe odsoten, še ni natančno znano. FOTO: AP

Liverpool je bil vse od naslova v Ligi prvakov leta 2005 v veliki krizi, stanje na Anfieldu pa se je začelo spreminjati, ko je na tamkajšnjo klop sedel Jürgen Klopp. Nemec je dobil finančno podporo in čas, v nekaj sezonah – redse je prevzel leta 2015 – pa je razglašene Liverpoolčane spremenil v dobro naoljen stroj, ki melje vse pred seboj in v katerem ima sleherni posameznik natančno določeno vlogo. Tega pa za Manchester United ne moremo trditi.

Tavanje v temi
Sira Alexa Fergusona
je pred začetkom sezone 2013/2014 nadomestil David Moyes, kmalu pa je bilo jasno, da nekdanjemu trenerju Evertona ne bo uspelo obuti čevljev legendarnega rojaka. 22. aprila 2014 je bil odpuščen, do konca sezone pa je moštvo vodil začasni vršilec dolžnosti Ryan Giggs. Nato je trenersko mesto zasedel Nizozemec Louis Van Gaal, ki je zdržal dve sezoni, osvojil FA pokal, a tudi njemu rdečih vragov ni uspelo vrniti med angleško, kaj šele evropsko elito. Jose Mourinho – United je vodil slabo sezono in pol – je bil v postfergusonovi eri še najbolj uspešen, slavil je celo naslov v Ligi Evropa, a je Portugalca na koncu odstavila kar slačilnica, saj naj bi bilo med The Special Onom in igralci kar nekaj trenj, pri tem pa je imel največjo besedo prvi zvezdnik kluba Paul Pogba. Mourinha je nadomestil nekdanji napadalec kluba Ole Gunnar Solskjaer, ki mu je vsaj na prvih tekmah uspelo Pogbaja in druščino motivirati, da sta zaigrala tako, kot se je od njiju pričakovalo, a že pred koncem lanske sezone je bilo jasno, da klub znova ne gre v pravo smer. 

Po 24 tekmah v Premier League imajo letos rdeči vragi šest točk manj, kot so jih imeli v Moyesovi sezoni, za nameček pa ima norveški strateg najslabši odstotek zmag med trenerji Uniteda po Davidu Sextonu, ki je moštvo vodil od leta 1977 do leta 1981. 

Luknjasta obramba, čeprav sta poleti za skupno več kot 140 milijonov evrov na Old Trafford prišla Harry Maguire in Aaron Wan-Bissaka, nezanesljiva vezna linija ter neučinkovit napad, ki se mu močno pozna poškodba prvega golgeterja Marcusa Rashorda, so le tri izmed številnih težav, ki mučijo vodilne može na Old Traffordu. Za nameček so navijači že dalj časa v velikem nestrinjanju s politiko vodenja kluba, s katerim upravlja ameriška družina Glazer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Korak nazaj za dva naprej?
A kot vse kaže, se v rdečem delu Manchestra bolj kot z gradnjo nove barke ukvarjajo s krpanjem lukenj trenutne. Dobro obveščeni Sky Sports poroča, da so se na Old Traffordu resno ogreli za dva napadalca, ki nista nikoli okusila slasti igranja za najmočnejše evropske klube, poleg tega pa sta svoji epizodi v Premier League bolj ali manj že končala. Govor je o Islamu Slimaniju in Odionu Ighalu

Prvi, 31-letni Alžirec, je na Otok prišel v zaključku poletnega prestopnega roka 2016, ko je Leicester City lizbonskemu Sportingu zanj plačal kar 30 milijonov evrov. Visokega vložka ni nikoli upravičil, posoji k Newcastlu in Fenerbahčeju je sledil še enoletni odhod k Monacu, ki se izteče ob koncu te sezone. A lahko se zgodi, da bo Slimani že ta mesec zapustil bogato kneževino in se preselil v Manchester. Druga možnost za Solskjaerja pa je prihod nekdanjega Watfordovega napadalca Ighala, ki je trenutno nogometaš kitajske SH Shenhue. 

Po evropska tekmovanja ali raje dati priložnost mladim?
Kot vsaka zgodba ima tudi ta dve plati medalje. Po eni strani je namen vodilnih pri Manchestru jasen, saj si želi oba pripeljati le na posojo do konca sezone, s tem pa bi vsaj malenkostno rešili težavo v konici napada, ki jo povzroča Rashfordova poškodba. A na drugi strani se poraja vprašanje, kolikšne priložnosti bi bil ob morebitnem prihodu Slimanija ali Ighala deležen 18-letni Mason Greenwood. Mladenič je v tej sezoni prvič stopil na veliki oder, za zdaj pa je z 11 zadetki v vseh tekmovanjih celo drugi strelec kluba. Veliko navijačev rdečih vragov meni, da bi raje kot prihod novega napadalca videli, da bi Greenwood dobil več priložnosti za igro. Tudi za ceno rezultatov, ki jih bo do konca sezone tako ali tako izjemno težko obrniti na glavo. Da je na mlade in manj znane nogometaše vredno računati, je nogomet že neštetokrat dokazal, samo vprašajte Liverpoolova bočna branilca ali Chelseajevega Franka Lamparda ...

Premier League lestvica

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lima33
25. 01. 2020 08.35
+3
Krpajo z zdravo pametjo... Sam rezultati so bol bolni... Prvo namišljene zvezde zamenjat ker so obupni... So pa prvaki na instagramu to pa ja... Škoda, da tak klub tako pada...
Dimitrij13
24. 01. 2020 19.05
+5
Kot navijač mi je težko gledat in sem skoraj penast ko zgubimo. Po drugi strani pa se kaže nekaj mladcev( Rashford,Mctominay, Greenwood, Wiliams, Garner ) ki bi lahko ob Wan Bisaki, James-u in kakšnem res kvalitetnem nakupu spet šli v pravo smer. Ali je OLE pravi za glavnega krmarja nisem čisto prepričan. Pa da ne pozabim, De gea je že tudi počasi primeren za menjavo in upam da se vrne Dean Henderson iz posoje. Klub mora zapustiti kar nekaj igralcev ampak je to nemogoče naenkrat ker potem nimamo koga da bi igral. Upam da prvi zapusti klub virus Pogba če ga bo kdo še sploh hotel. Potem 2 ali 3 kvalitetna angleža. Grealish in Madison. U glavnem mučno čakanje na boljše čase.
mpk2
25. 01. 2020 09.42
+4
Res je. Problem je največji v vodstvu. Murinho gor ali dol, klub bi ga moral takrat podpreti, oni pa so podprli InstaPogbaja, ki je naščuval še celo slačilnico, vse to se pozna že sedaj, saj mislim da so takrat šli 2.stopnici gor, nato pa spet šli štiri dol!
Lima33
25. 01. 2020 11.37
-1
Mou ni bil problem... Insta igralci so problem.. Frizurce... Tetovaže... Edino Mourinho bi jih rešu, če bi mel podporo vodstva... United je zgubu kompas tako kot Milan...
testosteron
24. 01. 2020 18.26
+12
..s tako zasedbo itak ne moreš nič narediti - pogbaja nagnat,pomladit moštvo,...ni druge...
ropi fast
24. 01. 2020 18.42
+5
whoDis
25. 01. 2020 14.40
+1
Pomladit moštvo??? Majo eno najmlajših enajsteric v ligi, nad 30 so samo Mata, Matić in Romero. Proti Cityu so igrali z povprečno starostjo 24.1, City pa 29.0. Mogoče bi bilo prej pametno najti par izkušenih igralcev da te instagram modele malo zresnejo...