Nogomet

Na Otoku nogometaši tarča kritik, ker se ne želijo odreči delu plač

London, 04. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Igralci nogometa v najelitnejši ligi (Premier League) so se znašli na udaru kritik, ker se ne želijo sredi pandemije koronavirusa odreči delu svojih plač. Kapetani klubov so razpravljali o možnih potezah, da bi denar nakazali v dobrodelne namene, je v petek poročal britanski BBC. Angleška zveza je sicer sporočila, da se Premier League zagotovo ne bo začela v začetku maja.

Premier League je bila sprva začasno ustavljena do 30. aprila, a so v petek v sporočilu za javnost vodilni možje lige sporočili, da se zagotovo ne bo začela v začetku maja. Sezona 2019/2020 se bo nadaljevala šele, ko bo varno in primerno, so še dodali.

Igralci v vsej ligi so se znašli pod udarom hudih kritik in pozivov po znižanju plač. V ospredju teh, ki pozivajo igralce, da naj delijo usodo vseh na Otoku, je minister za zdravje Matt Hancock, ki je prepričan, da bi morali igralci narediti več in odigrati svojo vlogo. Kapetani ekip Premier League so pozive vzeli resno ter pod vodstvom kapetana Liverpoola Jordana Hendersona razpravljali o možnosti, da bi se odrekli delu plač, o možnem odlogu plačila oziroma da bi del prihodkov namenili v dobrodelne namene, je poročal BBC. Kapetani so tako prišli do skupne ugotovitve, da bi lahko oblikovali denarni sklad, v katerega bi se stekale donacije, najbolj primeren uporabnik teh sredstev pa bi bil britanski javnozdravstveni sistem NHS. Zaenkrat še ni znano, koliko bi znašal prispevek oziroma ali bodo predlagali pavšalen znesek, ki bo veljal za posamezen klub. V Španiji sta, za primerjavo, Barcelona in Atletico Madrid za obdobje trajanja pandemije nogometašem plače znižala kar za 70 odstotkov. Takšno znižanje bi bilo na Otoku sicer nekaj nepredstavljivega ... 

Predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, medije, šport in digitalne tehnologije Julian Knight je pisal izvršnemu direktorju Premier Leauge Richardu Mastersu ter zagrozil, da bodo za klube, ki so del ne-igralskega kadra dali na čakanje, hkrati pa niso igralcem znižali plač, obdavčili z izrednim davkom, če ne bodo do 7. aprila spremenili svoje odločitve.

Stadioni samevajo, večjih prihodkov v klubske blagajne v času pandemije ni, zato so tudi na Otoku vse bolj glasni pozivi k znižanju plač nogometašev.
Stadioni samevajo, večjih prihodkov v klubske blagajne v času pandemije ni, zato so tudi na Otoku vse bolj glasni pozivi k znižanju plač nogometašev. FOTO: AP

Delodajalska stran, Združenje menedžerjev angleške lige (LMA), je sporočila, da se finančni položaj klubov zaradi pandemije močno razlikuje. "Pristopi, kako so se lotili reševanja finančnih težav, se razlikujejo od kluba do kluba, nekateri klubi so vse zaposlene dali na čakanje, nekateri pa so iz tega izvzeli trenerje, klubske zdravnike in fizioterapevte, kar jim je omogočilo nadaljnje delo na daljavo z igralci, tako da bodo nogometaši pripravljeni igrati, ko bo dovolj varno, da se bo nogomet lahko nadaljeval," so sporočili. "So tudi klubi, kjer so se že dogovorili o znižanju plač ali pa so se dogovorili za odlog dela plač, da so lahko plačali neigralske člane kolektivov," so še zapisali.

V Premier League tako postavljajo za zgled predsednik Tottenhama Daniel Levyja, ki je lani zaslužil več kot sedem milijonov evrov, in je eden tistih, ki se je odrekel petini svojega zaslužka. Levy je angleške vrhunske igralce pozval, naj "naredijo svoj del za nogometni ekosistem". Krilni igralec Crystal Palaca Andros Townsend je prepričan, da so nogometaši v teh časih krize "lahka tarča" za napad. "Minister za zdravje skuša krivdo zvaliti na nogometaše. Mislim, da to ni prav. Njegovo delo je, da je odgovoren za delovanje javnega zdravstva. Delavci v zdravstvu so premalo plačani že leta. Zdaj pa nas želijo prikazati kot nekakšne kriminalce," je še igralsko stran v nogometu predstavil Townsend.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

someone12
04. 04. 2020 19.52
+2
Poklicite na 1919 in darujte 5€ za boge fantke
RUBEŽ
04. 04. 2020 19.35
+1
Lahko z gotovostjo povem, da v petih, šestih najmočnejših ligah lahko igralci ostanejo brez plače VSAJ pol leta. Ker zaloge denarja IMAJO.
Iztok Draksler
04. 04. 2020 18.07
+2
ja njihove bejbe...ženske rabijo denar...ce ga ne bodo dobile..bodo sle drugam
Trend01
04. 04. 2020 14.56
+2
Daniel Levy se je "dobrodelno" odločil za 20% znižanje svoje plače (7 M funtov). A zraven pozabljate pripisati, da je 25% solastnik Tottenhama. Verjemite mi, da bo zaslužil mnogo več, če gredo vsi igralci v 20% znižanje plač kot pa ta njegov "minimalni" izpada dohodka 1,4M funtov. Če bo to celo leto. Pa ne bo. Pri 11ih najbolj plačanih igralcev, bi tako (20% off) privarčeval 12,7M funtov. Se mu splača? Se. Sicer pa cela ekipa zasluži £81,978,000. Pa -20% = 16,4M
Trend01
04. 04. 2020 14.59
+2
In igralci imajo prav. Lastniki klubov so vsi multimilijarderji. Naj igralcem nakažejo polno plačo, a se naj igralci obligirajo, da bodo v dobrodelne namene dali 20%. Ali pa naj delijo. 10% manjša plača in 10% od igralca za dobrodelne namene. Pa so še vseeno preveč plačani.
kurva2
04. 04. 2020 10.03
+10
En žogobrcač je pač nekaj 1000x več vreden kot dohtar ali medicinske sestre. Skratka skoraj vsak športnik je :).Ni čudno da svet gre v smer katero gre in sicer proti totalnemu kolapsu.
Petur
04. 04. 2020 09.56
+6
na delovisca z njimi ,panaj dodelajo za place.ce znajo kaj v roke prijeti
Carrasco
04. 04. 2020 09.29
+5
Humanitarneži tega planeta kt Dončić ki podpiše tenise narodu pa dajo št računa da kaj nakažejo
Dr15f
04. 04. 2020 09.28
+18
Tukaj se vidi kako smo kot družba zašli... V času Branka Oblaka nogomet ni bil tako fizičen kot danes, a ga je bilo prav tako lepo gledati, bil je predvsem tehničen. Zaslužili so recimo 3-4x toliko kot raja, dovolj je bilo za avto in hišo ter za nadaljno zmerno življenje... Ne pa to sedaj, 3 miljone na leto ?!? halo? razumem, da so v času miru zaželjena roba, a te številke so bolane... In najhuje, kot vidimo, očitno tudi sami mislijo, da so nekaj več, več vredni, da si takšne vsote želijo.. Vsi hočejo biti naslednji CR, Messi, Neymar...nihče pa ne Janka Novak, dipl. med. sestra ali pa Jože Horvat, dr. med....ki so poklici, ki držijo družbo skupaj Že ko pogledaš v EPL te nogometaše, tipa Grealish, Maddison, Chilwell in njihov način obnašanja, kako se derejo na sodnike... ti je jasnovse
Suma
04. 04. 2020 09.11
-20
Kot vsi mi imajo tudi oni pogodbe na katerih so napisane plače. Ko bi hoteli komu od vas prepolovit plačo bi tut bila panika. Oni služijo milijone? Ja... Zato so se grebli celo mladost in so dosegli svoj cilj. Ni jim iz neba padlo. Čim enmu ki je zabušaval v osnovni in srednji šoli odtrgajo 200 evrov od plače je takoj revolucija, ko pa en ki je garal ko konj za milijone noče dat 5 centov stran ga je pa treba takoj popluvat. Njegov trud njegov dnar.
graf
04. 04. 2020 08.44
+27
tut če ta trenutek prenehajo vsi ukrepi bo zelo zelo težko spet napolnit stadione , oklepanje plač fuzbalerjev je pa v teh časih precej nehigienično ki kaže na hud egoizem ...
batom@pinkponk.com
04. 04. 2020 08.44
+31
Zdaj se pokazejonprave barve ljudi... fuzbal je tako ali tako degeneriran in precenjen...
motorist_mb
04. 04. 2020 08.15
+36
Pa kaj jih sploh vprašujejo...tolko je plača in pika!!!
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 08.08
+62
Premier League tako postavljajo za zgled predsednika Tottenhama Daniel Levyja, ki je lani zaslužil več kot sedem milijonov evrov, in se je odrekel petini svojega zaslužka..Levy je igralce pozval, naj naredijo isto.Krilni igralec Crystal Palaca Andros Townsend je prepričan, da so nogometaši v teh časih krize "lahka tarča" za napad. "Delavci v zdravstvu so premalo plačani že leta. Zdaj pa nas želijo prikazati kot nekakšne kriminalce". Saj to je res KRIMINAL, da ima predsednik Premier League vsaj 200X , igralci pa tudi do 1000X večjo plačo od zdravnika, ki pomaga, rešuje življenja, se izpostavlja okužbam, je ves čas na razpolago. Morali bi se odpovedati vsej plači, dokler kriza ne mine, nihče od njih še občutil ne bo pomanjkanja denarja, četudi so 1 leto brez. Upam, da si bodo privrženci in gledalci to zapomnili, ker abnormalno bogatijo prav na račun le-teh.
awontuwej
04. 04. 2020 09.34
+6
Tale Towsend je lepo povedal: "Delavci v zdravstvu so premalo plačani..." Zato bi on in njegovi kolegi lahko kaj primaknili... Ker pa angleška družba od vedno temelji na izkoriščanju in neenakosti, se to seveda ne bo zgodilo.