Nogomet

Na svetovnem prvenstvu v Katarju naj bi prvič pomagal "robot linesman"

Katar, 07. 06. 2022 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fifa naj bi prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvedla "polavtomatiziran ofsajd sistem", in sicer s pomočjo robotske linijske tehnologije. Svetovno nogometno prvenstvo, ki ga bo gostil Katar med 21. novembrom in 18. decembrom, bi tako imelo dodatne moči pri deljenju pravice. Mnenja o tem se seveda krešejo, nekateri trdijo, da so za odločitve na igrišču še vedno odgovorni "pravi ljudje", moderna tehnologij pa jim je lahko zgolj v pomoč.

Al rihla – uradna žoga svetovnega prvenstva v Katarju
Al rihla – uradna žoga svetovnega prvenstva v Katarju FOTO: Twitter

Predsednik svetovne nogometne zveze Gianni Infantino si želi izboljšati standarde sojenja ter nekoliko razbremeniti sodnike pri težkih odločitvah. Preizkus novega sistema, ki uporablja 10 kamer za sledenje 29 telesnim točkam vsakega igralca na zelenici, je že potekal na klubskem svetovnem prvenstvu, ki so ga osvojili igralci Liverpoola ter tudi na arabskem pokalu, ki je potekal na štirih od osmih stadionov v Dohi, ki bodo tudi priča nogometnim vragolijam na letošnjem novembrskem svetovnem prvenstvu. In rezultati naj bi bili razumljivo dobri, tehnologija naj bi delovala. Veliko hitrejše zaznavanje prepovedanega položaja kot v trenutnem sistemu VAR naj bi botrovalo temu, da vodilni možje resno razmišljajo o popolni uvedbi te tehnologije. Toda več bo znano na ponedeljkovem preloženem letnem generalnem sestanku mednarodne zveze FA, ki bo potekal ravno v Katarju, potem ko je bil prvotni datum marca v Zürichu prestavljen zaradi ruske invazije na Ukrajino. Fifa naj bi zatrdila, da ni nobenih ovir za popolno uvedbo te tehnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda dejstvo je, da so potrebna nadaljnja posvetovanja, Fifa pa naj bi končno odločitev sprejela šele po popolni analizi vseh do sedaj pridobljenih podatkov. Nekdanji legendarni italijanski nogometni sodnik in predsednik sodniškega odbora Fife, Pierluigi Collina, nima povsem dobrega mnenja, za SunSport je dejal, "da so za odločitev na igrišču še vedno odgovorni sodniki in pomočniki. Tehnologija jim nudi le podporo pri sprejemanju natančnejših in hitrejših odločitev, zlasti kadar je odločitev o prepovedanem položaju zelo tesna in težko razsodljiva." Toda znano je, da kamere dajejo takojšnje informacije, ki omogočajo "ofsajd" operaterjem, da v samo nekaj sekundah posredujejo potrebne informacije osebam na terenu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lope
08. 06. 2022 09.16
+1
Offsajd je za mene najbolj brezvezna stvar v nogometu. Pa gledaš 2 uri fussball, pa 0:0. Zanimivo bi bilo napravit eno prijateljsko tekmo med 2 kluboma ali državama, na kateri bi se offsajd ignoriral, vsekakor bi bilo več golov in tekma bolj napeta ☻ Vem, da boste pametnjaki dali minuse, pa nima veze ☻
tmj
08. 06. 2022 11.58
-1
kok si star me sam zanima? bi igrišče tut zmanjšal pa golman da jo lhk usepusod prime pa d bi ble dve žoge?
cekinar
08. 06. 2022 08.41
+5
So eni pač preveč filme gledali ,kaj bo storil robot ko ga pljune Ibrahimovič?
Nimasmisla
08. 06. 2022 08.24
+2
to bo šele štala
rcarlos
07. 06. 2022 21.48
+3
"Prave ljudi" čimprej iz nogometnih igrišč... Bo končno vse pošteno in po reglcih, razn če bodo robota naučili pr kateri ekipi kako soditi :D
Arhaistsdg
07. 06. 2022 21.33
+3
Digitalizacija, zelena energija… agenda tece naprej…
John_Gotti
07. 06. 2022 21.04
+7
Realno bodo roboti v prihodnosti, zamenjali nogometaše in delavce v proizvodnjah… 😀🤣
JEB. MOD.
07. 06. 2022 20.58
+0
a ne bi bilo enostavneje ukint ofsajd??
JOSEPH HAYDN
07. 06. 2022 20.52
+5
VAR obstaja že zelo dolgo pa se danes ni utečwn sistem in traja predolgo, ne vem ce so roboti pameten dodatek