Nogomet

Angleži po podaljških strli žilave Dance za prvi finale na evropskih prvenstvih

London, 07. 07. 2021 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Angleška nogometna izbrana vrsta je druga finalistka letošnjega evropskega prvenstva. Na Wembleyju v Londonu je z 2:1 (1:1, 1:1) po podaljšku premagala Dansko in si priigrala finalni obračun proti Italiji. Slednja je dan prej prav tako na Wembleyju izločila Španijo po streljanju enajstmetrovk.

Angleži so se tako uvrstili v prvi finale na prvenstvih stare celine v zgodovini. Doslej je na velikih tekmovanjih v finalu Anglija igrala le leta 1966, ko je na domačih tleh slavila naslov svetovnih prvakov.

Poleg letošnjega prvenstva so med štirimi najboljšimi izbranimi vrstami stare celine igrali še leta 1996 na domačem EP ter na prvenstvu v Italiji leta 1968. Letos so bili na poti do finala predvsem v obrambi tako rekoč brezhibni. V skupinskem delu niso prejeli zadetka, zabeležili pa so zmagi proti Hrvaški (1:0) in Češki (1:0), s Škoti pa so se razšli brez zadetkov. V osmini finala je sledil tradicionalni obračun z Nemčijo in zmaga z 2:0, v četrtfinalu pa so s 4:0 brez težav opravili z Ukrajino.

Angleži so na krilih skoraj 60.000 gledalcev na domačem Wembleyju tudi polfinalni obračun silovito začeli, skrili žogo Dancem, a pritiska niso znali pretvoriti v resnejšo priložnost. V 13. minuti je poskusil Raheem Sterling, a je meril naravnost v Kasperja Schmeichela v vratih danske izbrane vrste. Danci so prvič resneje poskusili v 15. in 16. minuti, a strela Pierre-Emila Hoejbjerga in Martina Braithwaita nista ogrozila do takrat še nepremaganega Jordana Pickforda med angleškima vratnicama. Hjulmandovi varovanci so bili vse bolj samozavestni, ko so se otresli začetnega pritiska domačinov. V 25. minuti je poskušal Mikkel Damsgaard z leve strani, a zgrešil cilj.

Danski kapetan Simon Kjaer je eden od osmoljencev polfinala, saj je z avtogolom vrnil Angleže v igro za preboj v finale.
Danski kapetan Simon Kjaer je eden od osmoljencev polfinala, saj je z avtogolom vrnil Angleže v igro za preboj v finale. FOTO: AP

Pet minut kasneje pa je Damsgaard meril bolj natančno, ko je sijajno izvedel prosti strel in zadel z okoli 25 metrov. Pickford se je sicer žoge dotaknil, a ni mogel preprečiti prvega prejetega gola angleške izbrane vrste na letošnjem euru. Angleži so imeli v 34. minuti svojo priložnost iz prostega strela, a je Sterling zadel živi zid. Nato pa je imel nogometaš Manchester Cityja do tedaj najlepšo priložnost na tekmi, ko se je po hitri akciji domačih znašel iz oči v oči s Schmeichelom, slednji pa je Angležu zmanjšal kot in mu ustavil slabše odmerjen strel. Toda že minuto kasneje je bilo 1:1. Po še eni lepi akciji Anglije, ki jo je začel Kane, je žogo po podaji Bukaya Sakaja v sredino v lastno mrežo poslal Simon Kjaer, brez posredovanja pa bi jo v prazno mrežo pospravil Sterling, ki je bil v neposredni bližini danskega kapetana.

Danci odločno krenili v drugi polčas
Danci so dobro začeli drugi polčas, prvo pravo priložnost pa so imeli Angleži. V 55. minuti je namreč po podaji Masona Mounta s prostega strela z glavo natančno meril Harry Maguire, s konicami prstov pa je strel ustavil Schmeichel.

Angleži so imeli nekoliko več od igre, manjkala pa je zadnja podaja oziroma boljši zaključek v kazenskem prostoru, kjer so se zelo dobro branili Danci. Na drugi strani so Danci prihajali predvsem do strelov od daleč, obakrat pa je poskusa Kasperja Dolberga Pickford brez težav ukrotil. V sodnikovem dodatku so imeli domačini še dve priložnosti, a je prvič Kalvin Phillips streljal prek vrat, po strelu Maguireja z glavo pa je bil znova na mestu Schmeichel.

Po zadnjem pisku sodnika Makkelieja veselju angleških navijačev ni bilo videti konca.
Po zadnjem pisku sodnika Makkelieja veselju angleških navijačev ni bilo videti konca. FOTO: AP

Slednji je bil še naprej prvi mož Dancev, ki so jim pojenjale moči po silovitem pritisku Angležev v dodatnih 30 minutah. Vratar Leicestra se je izkazal po strelih Harryja Kana v 93. in Jacka Grealisha v 97. V 104. minuti pa je bil nemočen. Takrat je namreč Anglija dobila strel z bele točke, potem ko je Joakim Maehle nepravilno ustavil Sterlinga. Kanu je Schmeichel strel sprva ubranil, žoga pa se je odbila naravnost na nogo napadalca Tottenhama, ki jo je pospravil v mrežo in Anglijo popeljal bližje nedeljskemu finalu. V drugem delu dodatka so Angleži prepustili žogo Dancem in prežali na protinapade. Vseeno so Danci zapretili, a je strel Braithwaita od daleč v kot preusmeril Pickford. Danci so vse sile usmerili v napad, Angleži pa so imeli na nogah zaključno žogo, a je strel Sterlingu ubranil Schmeichel.

Danci tako ostajajo pri enem nastopu v finalu, po katerem so leta 1992 osvojili naslov evropskih prvakov. Takrat so na turnirju na Švedskem zamenjali diskvalificirano Jugoslavijo. Pred tem so leta 1984 tako kot letos igrali v polfinalu.

V prvem polfinalnem obračunu so slavili Italijani, potem ko so po streljanju enajstmetrovk ugnali Španijo. Redni del se je končal z izidom 1:1, v loteriji z bele točke pa so bili s 4:2 uspešnejši naši zahodni sosedje.

Polfinale EP v nogometu, izid:
Anglija – Danska 2:1 (1:1, 1:1)
Kjaer 39./ag, Kane 104.; Damsgaard 30.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

120'

Angleži v prvem finalu na evropskih prvenstvih

Po zadnjem pisku glavnega sodnika je bilo jasno, da so si Angleži po desetletjih velikih razočaranj na kultnem Wembleyju vendarle priigrali veliki finale evropskega prvenstva. Po podaljških so strli neugodne Dance (2:1) in bodo tako v nedeljo, 11. 7., s pričetkom ob 21. uri lovili naslov evropskega prvaka v dvoboju z Italijo.

114'

Pickford posredoval ob nevarnem poizkusu Braithwaita

Šest minut pred koncem drugega podaljška je z roba kazenskega prostora poizkusil Martin Braithwaite, a je bil angleški vratar Jordan Pickford na pravem mestu.

104'

GOOOOOOOL! Kane zgrešil enajstmetrovko, nato pa odbito žogo pospravil v dansko mrežo (2:1)

Po prekršku v danskem kazenskem prostoru nad Raheemom Sterlingom je veliko odgovornost nase prevzel kapetan angleške izbrane vrste Harry Kane, ki mu je Schmeichel najprej ubranil strel z bele pike, nato pa je izkušeni napadalec Tottenhama odbito žogo vendarle pospravil v dansko mrežo za erupcijo navdušenja na tribunah kultnega Wembleyja.

93'

Kane zapretil

Po strelu Harryja Kana je Dance znova reševal izvrstni Kasper Schmeichel.

90'+3

Konec rednega dela tekme. čakajo nas podaljški (1:1)

Po zadnjem žvižgu glavnega sodnika srečanja Dannyja Makkelieja je bil izid še vedno izenačen (1:1). Čakajo nas podaljški.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
09. 07. 2021 09.10
Tako lepe tekme popolnoma izničijo ti komentatorji s svojim neprestanim govorenjem in nakladanjem,komentirajo tako kot,da smo mi gledalci slepi,obenem moramo poslušat njihove razlage in njihovo mnenje,kaj mene briga njegovo mnenje,komentirajte televizijski prenos,ne radijskega,a razumete,ste navadni klopotci.
blazter
08. 07. 2021 12.42
+2
Ne nogometna: nekih okužb na EP med igralci ni zaznati. Priprave na DP vsepovsod potekajo nemoteno. Pa tak halo vsepovsod
Chaparral
08. 07. 2021 12.11
+2
Kako ste smešni, nekateri. Vedno pljuvate po Italijanih, potem pa naenkrat vsi na njihovo stran. Spremljajte raje igro in uživajte, navijanje pa prepustite pravim navijačem, Angležem in Italijanom. Sami navijajte za Slovenijo, ko bo čas za to ...
Paštašutar
08. 07. 2021 11.52
+2
Italijani bodo ta škandal z 11metrovko obrnili sebi v prid.Vem da ni prav kar bom napisali,ampak Angleži se lahko upravičeno bojijo Kujpersa ali Čakirja,nič jim ne bosta poklonila,niti avta!!Mogoče pa Vinčiča delegirajo,potem bodo angleške možnosti za spoznanje večje.
Rdeča kapica69
08. 07. 2021 10.46
+6
Prvič v zgodovini so v finalu in prvič v zgodovini bodo izgubili v finalu. Pa ne maram makaronarjev a tokrat bom navijal za njih.
Rudolf Strah
08. 07. 2021 10.05
+5
to je nagrada da so se odpovedali super ligi
HALAcR7
08. 07. 2021 09.55
+10
Forsiranje angležov že od začetka prvenstva,,,upam da jih makaronarji nabijejo,,da ponižijo blede pijančke
hirajem
08. 07. 2021 09.46
+8
Že na začetku prvenstva sem rekel da naj dajo Angliji zlato ostali pa naj se udarijo za mesta od srebra naprej. Toliko ke vse podrejeno njim da je ze prav smesno. Od karanten tujcem ob vstopu v Anglijo do tega da so edini igrali vse tekme razen ene doma, do kot zdaj vidimo protežiranja sodnikov, pomočnikov sodnikov, VAR sobe in tako naprej. Sramota za UEFO sramota za sodnika Mekelija!!!! In še ta aroganca da lastno odločitev ni želel preverit oz pregledat počasen posnetek je absurd ker gre za polfinale evropskega prvenstva ne pa za tekmo 2. erdevise med den hagom in vitessejem
un4seen
08. 07. 2021 09.32
-9
Kaj vsi nabijate kak so sodniki sodli za angleže. Tisti gol ki so danci iz prostega strela dali tude ni bil faul pa kej zej moreš. Taki je pač nogomet.
Fuzbaler
08. 07. 2021 09.42
+1
hirajem
08. 07. 2021 09.46
+1
fdgfdg
08. 07. 2021 09.26
+10
Za moje pojme nezasluženo. Dejansko so Danci igrali boljše in izgubili.
hirajem
08. 07. 2021 09.48
+8
Da se razumemo Angleži so bili boljši nasprotnik razen prvih 35min ostalo so imeli pod kontrolo, ustvarili več priložnosti in lažje kreirali šanse od dancev. Je pa sramota da je sodniška aroganca in bahatost prišla v ospredje polffinalnega obračuna! Sramota!
Fuzbaler
08. 07. 2021 09.16
+16
Strlin so jih predvsem nizozemski sodniki. O 11metrovki brezveze izgubljati besed, bolj smesno ne bi moglo biti. Pa tudi čez celotno tekmo je predvsem Kane padal na tla in izsiljeval prekrske kot za stavo, sodnik mu je pa nasedel čisto vsakič.
Sortegilio
08. 07. 2021 09.10
+11
Angleži so se matrali že s Škotsko, ki je bila res ena najslabših reprezentanc na tem prvenstvu.
janezdollar
08. 07. 2021 09.04
+12
In potem se ljudje zgražajo nad Super Ligo…dokler bo Uefa leglo korupcije in kriminala bo vsako drugo tekmovanje smiselno…zelo lep primer je to evropsko prvenstvo…zrežirano in totalno nepošteno…predvsem, ko vidiš kakšne protekcije imajo Angleži…za bruhat… 🤮🤮🤮
štajerski janezek
08. 07. 2021 09.12
+11
motorist_mb
08. 07. 2021 09.03
+10
Saj jih bojo moji azurri spravli v red 😁
Sortegilio
08. 07. 2021 09.02
+9
Angleška krompiruša. Imeli so kar precej sreče. V finalu navijam za Italijo.
Lolwow777
08. 07. 2021 08.58
+7
Angleži so sramota za današnji nogomet. 11 moških na igrišču,a ko se jih nekdo čisto minimalno dotakne, padejo kot da hi bili ustreljeni.
titomeni
08. 07. 2021 09.09
-5
Kukulkan
08. 07. 2021 08.53
+7
Koliko sm vidu je: nogomet vs sodnik 0:1 za sodnika
Metalllca
08. 07. 2021 08.53
+14
Vsa čast Dancem, tud ker niso podlegli tem BLM klečeplazenju. Kot desetlerni navijač Azzurov nemorem reč da nebi v tem finalu navijal kr za Dansko 🙂 Zdej pa forza Azzurri, uničte Uefi in Angliji to namještalko!
TvojPrijatelj
08. 07. 2021 08.52
+3
Sodniki so oropali zmago Dancem v enem izmed najslabših sojenj v zgodovini nogometa. Jasno je bilo da je zadel Kjaer kar jasno piše v tem članku, a šli so pripisat zadetek angležem. To je tako kot da bi jaz dal tebi (ja tebi ja ki to bereš) dva bankovca v dve različni denarnici. V eno ti ga podarim, kaj pa v drugo??? A bo štelo da si ti meni dal bankovec samo za to ker sem ti ga dal v dve različni denarnici? Nogomet je res lep šport in že od nekdaj uživam v tem ampak zadetek je zadetek a v en ali drugi gol, zadel je igralec Danske in ne Anglije. Pa o tisti 11metrovki Kane-a bi se še tudi dalo govoriti.. Ne mislim o odločitvi ampak o dejstvu, da je 2x streljal na gol...
bozohr
08. 07. 2021 09.12
+5
Kaj tako neumnega že dolgo nisem prebral.Torej bi morali zadetek pripisati Dancem in bi bilo 2:0 za Dance, čeprav so žogo poslali v lasten gol...bolano...ljudem se je popolnoma utrgalo...In Kane je pač dvakrat streljal, ker je vratar odbil žogo do njega...kaj je v tem nenavadnega?Da ne bo pomote, enajstmetrovke ni bilo in žalostno je, da so Angleži napredovali na tak način, ampak zato še ni treba pisati takih neumnosti.
TvojPrijatelj
08. 07. 2021 09.41
-1
Zadetek se pripiše ekipi igralca, ki je dejansko zadel in to je bil Kjaer. Glede enajstmetrovke pa nisem rekel da je naj ne bi bilo ampak zgolj to da je Kane 2x streljal.. Zakaj ne bi kar 10x, enkrat bi sigurno šla žoga notri. Sj ob kazenskih strelih *PO* obeh podaljških je tudi samo ena možnost strela.
Curie
08. 07. 2021 08.49
+5
Stret bi bilo treba vas, ki ne znate napisati enega članka.