Nogomet

Barcelona z odlično igro povsem nadigrala Napoli za osmino finala lige Europa

Neapelj, 24. 02. 2022 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ž.K., A.V., T.Š.
Komentarji
0

Nogometaši Barcelone so si precej lažje od pričakovanj zagotovili mesto med šestnajstimi najboljšimi moštvi v ligi Europa. Potem ko se je prvi obračun med blaugrano in Napolijem na Camp Nouu končal brez zmagovalca (1:1), je bila povratna tekma na stadionu legendarnega Diega Armanda Maradone povsem v znamenju čete Xavija Hernandeza, ki je nadigrala nebogljenega tekmeca v vseh segmentih nogometne igre. To nenazadnje potrjuje tudi končnih 2:4, Barcelona pa je napredovala s skupnim izidom 5:3.

Več videovsebin
  • Napoli - Barcelona 2:4
    00:50
    Napoli - Barcelona 2:4
  • Napoli - Barcelona 1:4
    00:30
    Napoli - Barcelona 1:4
  • Napoli - Barcelona 1:3
    01:10
    Napoli - Barcelona 1:3
  • Napoli - Barcelona 1:2
    01:50
    Napoli - Barcelona 1:2
  • Napoli - Barcelona 0:2
    01:10
    Napoli - Barcelona 0:2
  • Napoli - Barcelona 0:1
    00:50
    Napoli - Barcelona 0:1

Zasedba s Camp Noua si je po odlični predstavi na povratnem obračunu "play-offa" povsem zasluženo priigrala uvrstitev v osmino finala omenjenega tekmovanja. 

Že uvodne minute so nakazale, da bi to lahko bil večer varovancev vse bolj prodornega stratega Xavija Hernandeza, ki je s sodelavci pripravil izjemno taktiko, s katerimi je popolnoma ohromil tekmeca, ki je dosegel dva zadetka zaradi napak v ožji obrambi Barcelone. Po začetnem "otipavanju" so gostje v 8. minuti izvedli bliskovit protinapad, ki ga je po lepi globinski podaji Adame Traoreja rutinirano zaključil Jordi Alba za vodstvo Barcelone (0:1). Le pet minut pozneje je akcijo Barcelone globoko na svoji polovici začel vratar Marc-Andre ter Stegen, ki je poslal dolgo žogo do Ferrana Torresa, ki je na prvem obračunu zapravil številne zrele priložnosti, ta je s peto le podaljšal do Frenkieja de Jonga, ki je s prekrasnim evrogolom povišal vodstvo svojega moštva na 2:0. 

Statistika tekme: Napoli vs. Barcelona (2:4)
Statistika tekme: Napoli vs. Barcelona (2:4) FOTO: Sofascore.com

Barcelona je imela v uvodnem obdobju tekme precej več od igre. Visok pritisk na obrambno vrsto je povsem onemogočil kreacijo igre domačega moštva. Do prve priložnosti na srečanju za povišanje vodstva gostov je prišel tudi Ferran Torres, ki pa je meril prek vrat. Po veliki terenski premoči si je ožja obramba Barcelone, natančneje njen čuvaj mreže ter Stegen privoščil napako, ko je v 23. minuti v svojem kazenskem prostoru nepravilno oviral Victorja Oshimena, kar je glavni delivec pravice Sergei Karasev opravičeno označil za najstrožjo kazen, ki jo je za znižanje zaostanka (1:2) rutinirano izvedel Lorenzo Insigne.  

'Barca' je hitro strnila svoje vrste in znotraj 27. minute zapravila dve novi izjemni priložnosti. Najprej je bil nenatančen Torres in nato še prišlek iz londonskega Arsenala Pierre-Emerick Aubameyang. Ko se je že zdelo, da se bosta moštvi v garderobi odpravili z izidom 1:2, je v zadnji minuti rednega dela prvega polčasa udaril še Gerard Pique. Po nekaj odbojih žoge v kazenskem prostoru Napolija je Pique z natančnim, a ne premočnim strelom premagal Mereta za 1:3 po prvih 45 minutah.

Tudi v nadaljevanju tekme se razmerje moči ni spremenilo
V 11. minuti drugega polčasa je Barcelona znova zapretila, ko je po desni strani vnovič prodiral nocoj agilni Traore in podal neugodno visoko žogo, ki jo je Meret uspel zgolj odbiti na drugo stran, tam pa je de Jong s približno 10 metrov nastreljal enega od domačih branilcev.

Ena od najlepših akcij na srečanju smo videli v 59. minuti, ko je po lepi kombinaciji na sredini igrišča po desni strani silovito prodrl Adama Traore, ki je z natančno podajo v osrčju kazenskega prostora tekmeca našel Aubameyanga, ki je s strelom iz prve zadel levi zgornji kot Napolijevih vrat.  

V zaključku srečanja je domači rezervist Matteo Politano izkoristil napako ožje obrambe Barcelone in natančno meril v levi spodnji kot 'Barcinih' vrat za končni izid 2:4.

Adama Traore je bil eden od najzaslužnejših posameznikov za prepričljivo zmago Barcelone na gostovanju v Neaplju (2:4).
Adama Traore je bil eden od najzaslužnejših posameznikov za prepričljivo zmago Barcelone na gostovanju v Neaplju (2:4). FOTO:

Visoka pričakovanja v Neaplju pred začetkom povratnega obračuna
Minuli teden sta se Napoli in Barcelona razšla brez zmagovalca, danes pa na stadionu Diego Armando Maradona temu ne bo tako. V kolikor se tekma po rednem delu znova konča brez zmagovalca, bodo sledili podaljški, v kolikor bodo potrebne enajstmetrovke, saj mora biti drevi odločeno o potniku v osmino finala drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Domači strateg Luciano Spalletti od prve minute računa na sledečo enajsterico: Alex Meret v golu, Giovanni Di Lorenzo, Kalidou Koulibaly, Amir Rahmani in Mario Rui v obrambi, zadnja vezna igralca bosta Fabian Ruiz in Diego Demme, bolj ofenzivno vlogo bodo imeli Eljif Elmas, Piotr Zelinski, ki je meril v polno že prejšnji teden, in kapetan Lorenzo Insigne, napad modrih pa bo vodil Nigerijec Victor Osimhen.

Barcelonin strateg Xavi pa bo za začetek na igrišče poslal sledečo ekipo: vratar Marc-Andre ter Stegen, branilci Jordi Alba, Sergino Dest, Gerard Pique in Ronald Araujo, vezisti Pedri, Frenkie de Jong in kapetan Sergio Busquets ter napadalci Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang in Adama Traore.

Liga Europa, play-off za uvrstitev v osmino finala, povratna tekma, izid:
Napoli - Barcelona 2:4 (1:3) / (1:1)*
Insigne 23./11-m, Politano 86.; Alba 8., de Jong 13., Pique 45., Aubameyang 59.

Začetni enajsterici:
Napoli: Meret, Demme, Rui, Elmas, Ruiz, Osimhen, Rrahmani, Zielinski, Di Lorenzo, Insigne, Koulibaly. Trener: Lucio Spalletti.

Barcelona: ter Stegen, Dest, Pique, Araujo, Busquets, Traore, Pedri, Alba, Torres, de Jong, Aubameyang. Trener: Xavi Hernandez.

Glavni sodnik: Sergei Karasev (Rusija).

*Opomba: izid s prve tekme

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.59

Hvala za vašo pozornost

in lep večer še naprej!

22.53

Barcelona se je zanesljivo uvrstila v osmino finala Lige Evropa!

Jutri ob 13.00 bo v Nyonu potekal žreb parov osmine finala Lige Evropa in Konferenčne lige.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Konec tekme

Končni rezultat: 2-4

Strelci za Barcelono so bili: Alba, de Jong, Pique in Aubameyang, za Zenit pa Insigne ter Politano.

87'

Politano v polno za Napoli (2-4)!

Še nekaj minut upanja za domačine ...

75'

Tudi Xavi se je odločil za prerešetanje enajsterice na igrišču,

v igro je poslal Osumana Dembeleja, Luuka de Jonga in Nicolasa Gonzaleza.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou