Nogomet

'Navijači so Kahnu in Salihamidžiću poslali jasno sporočilo'

München, 20. 04. 2023 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
9

Bayern se je po domačem remiju z Manchester Cityjem in skupnem izidu 4:1 še tretjič zapored poslovil od Lige prvakov v četrtfinalu. Nov evropski poraz bo na Bavarskem pustil posledice in vse glasnejši so namigi, da bi vodstvo kluba moralo odstopiti. O stanju v klubu smo na Allianz Areni govorili z novinarjem angleške televizije BT Sports Archiejem Rhind-Tuttom, ki podrobno spremlja nemško Bundesligo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: polfinalna para Lige prvakov
    02:40
    Iz 24UR: polfinalna para Lige prvakov
  • Zapravljena enajsmetrovka Erlinga Haalanda
    03:00
    Zapravljena enajsmetrovka Erlinga Haalanda
  • Zadetek Erlinga Haalanda za končnih 3:0
    01:27
    Zadetek Erlinga Haalanda za končnih 3:0
  • Peti zadetek Erlinga Haalanda za vodstvo Cityja s 6:0
    01:12
    Peti zadetek Erlinga Haalanda za vodstvo Cityja s 6:0
  • Četrti gol Erlinga Haalanda proti Leipzigu
    00:54
    Četrti gol Erlinga Haalanda proti Leipzigu
  • Erling Haaland je v sodniškem dodatku prvega dela dosegel hat-trick
    01:05
    Erling Haaland je v sodniškem dodatku prvega dela dosegel hat-trick
  • Zadetek Erlinga Haalanda za 2:0
    01:13
    Zadetek Erlinga Haalanda za 2:0
  • Zadetek Erlinga Haalanda za konlčih 2:1
    01:31
    Zadetek Erlinga Haalanda za konlčih 2:1

Sprememba trenerja ni obrodila sadov. Odhod Juliana Nagelsmanna, ki na klopi Bayerna v tej sezoni v Ligi prvakov ni izgubil tekme, in prihod bolj znamenitega Thomasa Tuchla, je prinesel enak rezultat. Izpad v četrtfinalu Lige prvakov in možnost osvojitve "zgolj" domače Bundeslige na Bavarskem predstavlja neuspeh. "Kljub verjetni osvojitvi Bundeslige so znova izpadli iz Lige prvakov in še tretje leto zapored ne bodo zmagali v nemškem pokalu. To je za Bayern München sramotno," je občutke znotraj kluba, ki je vsaj na domačih tleh navajen dominirati, opisal Archie Rhind-Tutt.

Archie Rhind-Tutt za BT Sport spremlja nemško Bundesligo in Bayern.
Archie Rhind-Tutt za BT Sport spremlja nemško Bundesligo in Bayern. FOTO: 24UR

"Mislim, da smo videli enake probleme, ki jih je imel Bayern v zadnjih tednih pod Tuchlom. Znova niso izkoristili priložnosti, ampak so igrali z največ energije in intenzivnosti pod njegovim vodstvom. Igrali so celo bolje kot proti PSG-ju," je analizo domačega remija (1:1) z Manchester Cityjem začel Rhind-Tutt.

Nato je sledil bolj podroben opis razlogov za nov evropski neuspeh. "Vidni so vsi problemi po celotnem moštvu. Joshua Kimmich naj bi igral v zvezni vrsti, čeprav tam v resnici ne igra. Manjka jim napadalec Bayernovega kova. Eric Maxime Choupo-Moting je dober napadalec, ampak ni na enaki ravni kot Robert Lewandowski. Igralcem, kot je Leroy Sane, pa trenutno primanjkuje samozavesti. V tem moštvu vidim veliko ovir na cestišču, kot bi dejali Nemci, in mislim, da bo resnično zanimivo videti, kako se bo Bayern odzval."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Resnici na ljubo Nemci niso bili tako daleč od uspeha proti aktualnim angleškim prvakom, kot namiguje končni izid. Na obeh tekmah so zapravili številne priložnosti, v ključnih trenutkih pa je obramba Bayerna storila preveč napak, ki so jih vrhunski napadalci Cityja na obeh tekmah izkoristili z veseljem. Kljub temu je razlika v kakovosti igralcev na določenih ključnih položajih bila jasno vidna. Bavarce čaka veliko dela, če se želijo vrniti na evropski prestol. To delo po mnenju Rhind-Tutta ne bo potrebno zgolj na nogometnih zelenicah, temveč predvsem v pisarnah izvršnega direktorja kluba Oliverja Kahna in športnega direktorja Hasana Salihamidžića.

"Mislim, da se bodo odzvali na nogometni tržnici in pripeljali napadalca. Kdo ga bo kupil? Bo Hasan Salihamidžić plačal ceno za sezono Bayerna, ki je razočarala? Najbolj pomenljiv mi je bil napis, ki so ga tik pred koncem tekme prikazali najbolj zvesti navijači Bayerna: Cilje se lahko zgreši, vrednot kluba se ne sme. Ciljali so na vodstvo kluba. To je bilo jasno sporočilo za Oliverja Khana in Hasana Salihamidžića. Zdaj le čakamo na naslednje korake," je pritisk na nekdanja igralca Bayerna opisal novinar BT-ja.

Izvršni direktor Bayerna Oliver Khan in športni direktor Hasan Salihamidžić sta se znašla pod velikim pritiskom.
Izvršni direktor Bayerna Oliver Khan in športni direktor Hasan Salihamidžić sta se znašla pod velikim pritiskom. FOTO: AP

Na tem mestu je smotrno primerjati finančne zmožnosti angleških in nemških prvakov. Trenutno se pravzaprav večina klubov v Premier ligi lahko finančno kosa z nekdaj enim od najbogatejših klubov na svetu. A Rhind-Tutt meni, da razlog za neuspehe ne tiči zgolj v denarju.

"Finančno imajo na voljo veliko sredstev, ampak jih želijo zapravljati na enak način, kot so to počeli vedno. Bayern ni še nikoli porabil več kot 100 milijonov evrov na igralca, kar je storilo že veliko klubov v Evropi. Mislim, da je to naslednji korak za njih. Po mojem mnenju ne bodo zapravljali kot klubi iz Premier lige, kljub temu so zapravili že veliko denarja za nakupe igralcev v njihovem moštvu. Lucas Hernandez je sem prišel za 80 milijonov evrov. Leroy Sane je stal več kot 50 milijonov. Dayot Upamecano je stal več kot 40 milijonov. Zapravili so veliko denarja in ugotoviti morajo, kje so delali napake," meni novinar iz Kölna.

Doda, da težava ne tiči v glavnem trenerju: "Denar imajo in imajo tudi dobrega trenerja. Mogoče nekateri namigujejo, da je tudi Julian Nagelsmann bil pravi trener, ampak Thomas Tuchel je že osvojil Ligo prvakov. Zdaj mora povezati vse dele svojega moštva. Mislim, da Bayern, ki smo ga videli danes, ne bo enak moštvu, ki bo začelo naslednjo sezono."

V preteklosti so se najboljši nogometaši preostalih klubov v Bundesligi redno odločali, da je naslednja stopnička v njihovem razvoju prav Bayern. Odličen primer je Poljak Robert Lewandowski, ki je v München prestopil iz Borussie Dortmund in v Bayernu dosegel 344 golov. Lansko poletje se je Erling Haaland znašel v enakem položaju, vendar je Norvežan brez zadržkov prestopil v Manchester City, v dresu katerega je na Allianz Areni dosegel že 48. gol v tej sezoni.

"Haaland je zver. Kot mi je nek navijač Man Cityja rekel, je on robofant. V večini okoliščin ostane popolnoma miren. Danes je zgrešil enajstmetrovko, kar je znak, da je vendarle človek. To, da je Lewandowski dosegel več golov od njega v Bundesligi, je znak kakovosti, ki je v Bayernu obkrožala Poljaka. V Nemčiji ga vidijo kot svetovno zvezdo. Tudi Kevin de Bruyne (nekdanji član Wolfsburga) je tu postal svetovna zvezda. Včasih se srečam z neumnimi namigi, da nogometaši iz Bundeslige dosežejo zgolj določeno raven, ampak odvisno je od tega, v katerem klubu si. Jasno je, da bo Haaland v primeru dobrega zdravja v prihodnjih letih v svetovnemu nogometu dominiral," je o norveškem napadalcu dejal nemški novinar.

Rhind-Tutt je dan pred povratno tekmo v intervjuju govoril s trenerjem Cityja Pepom Guardiolo. "Jaz Guardiole ne vidim zgolj kot trenerja, ampak bolj kot vodjo moštva v formuli 1. Zelo rad sestavlja izjemno draga moštva in iz njih izvleče najboljše. To je večna debata, saj vedno zahteva najboljše možne igralce, ampak tako se on vidi. Letos bo znova blizu, ali mu bo uspelo zmagati Ligo prvakov, bomo izvedeli v prihodnjih tednih," je poslastico v polfinalu, kjer se bo aktualni angleški prvak soočil z aktualnim evropskim prvakom Real Madridom, napovedal Rhind-Tutt. Še dobro, da si boste obe tekmi lahko ogledali na Kanalu A in VOYO, saj ne dvomimo v to, da bo ta dvoboj izjemen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
20. 04. 2023 20.36
Kje je jugo zraven ni ucinka
borjac
20. 04. 2023 18.06
+2
Bayern je zamenjal nekaj igralcev, in ni bilo nič bolje, Bayern je zamenjal Trenerja in tudi ni bilo nič bolje, sedaj je preostalo za zamenjavo samo še vodstvo, in to se mora zgoditi, če hočejo Bavarci spet zacveteti.
zoki142
20. 04. 2023 14.53
+5
Nekdo ,bo letel ??????????
Beli sekret
20. 04. 2023 14.44
+0
Guardiola tudi razvija igralce. Kdor ne sodeluje, se ga proda, medtem ko v Muenchnu igralci odstavljajo trenerje. Niti Ancelotti jim ni bil dovolj dober. Bi pa z Alabo in Lewandowskim bili bolj enakovredni najboljšim, pa tudi Neuer bi kakšen strel več odbranil od Sommerja.
SAKOSAKO
20. 04. 2023 14.08
+5
Pa kaj Nemci pričakujejo, da bodo vsako leto v polfinalu ali finalu???
JAZsemTI
20. 04. 2023 13.07
+5
1/4 finale LP ne more biti neuspeh. Ravno to dela LP še vedno zanimivo, da se od izločilnih bojev dalje ne ve kdo bo prvak. Prvenstva v laterih leta in leta dominira en klub so tečna. Bundesliga je bila vseeno bolj zanimiva ko so se menjavali na vrhu.
Jožica51
20. 04. 2023 12.12
+7
Saliju smo poslali jasno sporočilo.
mackon08
20. 04. 2023 11.40
+10
Kot sem napisal prepotentni Nemci na vsako odločitev sodnika v korist MC so krilili z rokami in protestirali. No to je tako če si nebogljen.
mojcd
20. 04. 2023 11.29
+4
šteje samo zmaga se temu reče