Nogomet

Ne najlepši časi za Keka: po porazu v Avstriji ima Slovenija na kontu le dve točki

Celovec, 07. 06. 2019 22.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Celovcu izgubila proti Avstriji z 0:1 (0:0). Izbrance Matjaža Keka četrta tekma čaka v ponedeljek v Rigi proti Latviji.

"Čestitam Avstriji za zmago, predvsem v prvem polčasu so bili boljši. Ko pa smo se v nekem trenutku že rešili pritiska, smo dobili gol. Škoda, da potem naš pritisk ni prinesel izenačenja, mislim pa, da je bila Avstrija v prvem polčasu boljša in je zasluženo zmagala. Bilo je preveč napak v 'pas igri', ko smo jim kar sami dajali priložnosti. Vedeli smo, kakšno kakovost ima Alaba, a dve, tri situacije, ki so bile res nevarne, so bile po sredini. Bili smo preveč pasivni, preslabi v dvobojih, preslabi v odbitih žogah ... bili so hitrejši, nevarnejši, boljši v teh elementih. Matjaž Kek

Slovenska vrsta je po dveh neodločenih izidih proti Izraelu in Severni Makedoniji danes v Celovcu vknjižila še poraz proti Avstriji. Ta rezultatsko in po igri ni bil tako hud kot lanski prijateljski na istem prizorišču, a vendarle boleč in hkrati spet zaslužen. Selektor Kek je tekmo začel s pričakovano postavo v odsotnosti poškodovanih Reneja Krhina in tudi Benjamina Verbiča, ki je pred tekmo na družabnih omrežjih zaželel srečno soigralcem. Oba sta soigralce spodbujala s tribun. Tako so sredino slovenske vrste sestavljali Jasmin Kurtić, Jaka Bijol, Miha Zajc in Domen Črnigoj, pred njimi sta bila v bolj napadalnih vlogah Josip Iličić in Andraž Šporar. Pri domačih je v konici napada začel doslej edini (dvakratni) strelec v teh kvalifikacijah Marko Arnautović, ki je dvakrat zadel tudi na lanski prijateljski medsebojni tekmi na istem stadionu, prvi zvezdnik David Alaba, znan tudi po svojih prostih strelih, pa je začel na levi strani zvezne vrste oziroma na krilu.

Prav Alaba in Arnautović sta bila prva, ki sta zagrozila. Bayernov nogometaš je ves čas mučil in preigraval Petra Stojanovića, tudi takrat je mimo njega podal do soigralca v napadu, ki pa je iz prve zgrešil. Dve minuti zatem je bil Jan Oblak na mestu po poskusu Marcela Sabitzerja, slednji pa je bil nevaren po novi akciji po Stojanovićevi strani v 25. minuti, ko je streljal z glavo, Oblak pa je izvrstno posredoval in žogo odbil v vratnico.

V 33. minuti je znova Stojanović nespretno žogo ob posredovanju podal točno na noge Xaverju Schlagerju, čigar dvoboj ena na ena je dobil Oblak. Šest minut pozneje je Alaba poskusil s prostega strela, a Oblak ni imel veliko dela, tako kot ob Sabitzerjevem poskusu ob koncu polčasa. Na drugi strani so Slovenci zdržali želenih 20 minut, pol ure, a so bili Avstrijci vendarle ves čas konkretnejši. Je pa dvakrat poskusil Domen Črnigoj, obakrat je bil precej daleč od uspeha, tako kot tudi Šporar v 16. minuti. Malce vroče je bilo pred avstrijskimi vrati tudi v 43. minuti, a Slovencem ni uspelo priti do pravega zaključka.

TEKMA

V drugem polčasu, ko so se po bojkotu zaradi predragih vstopnic, vzvišenega odnosa igralcev in dejstva, da so zahtevali domače tekme na Dunaju, oglasili najzvestejši domači navijači, se je takoj nadaljeval pritisk domačih, med drugim je Aljaž Struna v zadnjem trenutku blokiral Alabov poskus malce z leve.

V 50. minuti pa je Stojanović dobro podal z desne strani, Šporar je poskusil z glavo, Heinz Lindner pa je žogo ujel. Devet minut pozneje je z roba kazenskega prostora na drugi strani poskusil Valentino Lazaro, a je bil nenatančen. V 63. minuti je skušal ne ravno zanesljivo defenzivno zvezno vrsto Kek učvrstiti z debitantom Denisom Popovićem namesto Bijola, a v 69. minuti so imeli Avstrijci nov poskus, ko je Andreas Ulmer žogo poslal mimo gola. Kek je nato v igro poslal še hitronogega Damjana Boharja, a v 74. minuti so gostitelji povedli, ko je najprej Oblak obranil strel Arnautovića iz bližine, odbito žogo pa je nato v mrežo pospravil Guido Burgstaller, ki je le malce pred tem vstopil v igro namesto izžvižganega Sabitzerja.

Nekaj sreče je imela Slovenija tudi v 77. minuti, ko je sodnik dosodil le prosti strel na robu kazenskega prostora po Stojanovićevem igranju z roko, takoj zatem pa je Kek ob Šporarja v napad poslal še Roberta Berića. Prav ta je imel v 80. minuti lepo priložnost z glavo, a je zgrešil cilj, tako kot Šporar v 89. minuti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tejko 124
08. 06. 2019 21.57
+4
Jaz Nevem zakaj smo mi tako kritičen narod. Vedno samo iščemo krivca. Kaj pa če bi dali Keku malo časa da njegov sistem zaživi. Ne moreš pričakovati čudežev po 3 tekmah
tekač
08. 06. 2019 21.22
-1
Morda bi tukaj na tem mestu povedal malo o korupciji v nogometu. Nekaj se je zaiskrilo v NK Maribor češ da igrajo v mlajših selekcijah tisti fantje,kateri očetje imajo malo več denarja. Prijatelj mi je povedal,da si lahko še tak talent neboš igral, ker ima vse svojo ceno. Torej verjamem v korupcijo v mladih selekcijah,rezultati so sedaj tu in menim,da bo še slabše, če ne bo kazenskega pregona za ta dejanja...nogometna zveza Slovenije je pa itak brezobi tiger....
krnekilojz
08. 06. 2019 19.15
+0
Janizgaga
08. 06. 2019 16.24
+6
kek spelse čimprej....skupaj z kurtičem,jokičem,struno,beričem,zajcem......a v Sloveniji nimamo svoje lige in dovolj dobrih nogometašev???.....ne pa da nam vsiljuješ neke leve rezerviste iz tujine ki niti ne igrajo in jim je za našo reprezentanco malo mar......naši fantje iz Slo lige bi se vsaj borili in bi bili željni dokazovanja ne pa kot teli tvoji uvoženi turisti ki se brez volje sprehajajo po zelenici-sramota za reprezentanco Slovenije da jih tako nadigra petorazredna reprezentanca avstrije
Diebaumaister
08. 06. 2019 11.23
+9
Proti Poljski bo kanon futer
Marjan 777
08. 06. 2019 11.08
+14
Zamenjat pol ekipe,če že pri Katancu ni šlo,tud pri Keku ne more it z istimi igralci
expert100
08. 06. 2019 10.45
+21
Kaj rečt po taki tekmi, upam, da je bil samo slab dan ali pa smo dejansko že v skupini Gibraltarja, San Marina, Andore... Bijol, njegove podaje, gibanje po igrišču smešnica, verjetno so bili pri CSKA-ju, ko so sklepal posel za Bijola vsi pod vplivom alkohola, Kurtič je igral na najmanjši možni stopnji počasnega posnetka, Zajc, ga ni bilo na igrišču, Črnigoj z glavo skozi zid, zadnjih bočnih?, bolje da igramo z 4 centralnimi branilci, Šporar, želja je bila to pa je tudi vse, Iličič, včeraj ga ni bilo, razen ene poteze, kar je za igralca njegovih kvalitet v 90 minutah premalo, sem ga spremljal zadnje tri kroge serie A, tam je sijal žar po zmagi iz njegovih oči, včeraj ni bilo niti ž.., od žara ali volje po igri. No in če seštejemo vse te dejavnike smo jo še dobro odnesli, hvala Janu. Vsem ostalim pa od vzeti rep., dres in ga dati igralcem, ki imajo motivacijo igrati za reprezentanco.
Miss YAY
08. 06. 2019 10.43
+1
Pohvale našim za borbenost, nič hudga smo pač zgubli od boljšega, kar je treba priznat, Čestitke Keku, ki je znal motivirat igralce, pa seveda Obiju, ki je dokazal, da je eden najboljših vratarjev na svetu. Gre pa razmislit pri vodstvu NZS, zakva ne nardijo nič v zvezi dodane vrednosti igralcev, kot so to nardili nemci že pred desetletjem in vse ostale reprezentance, ki nekaj pomenijo. Mi smo to nardili v basketu in postali smo evropski prvaki. Zgleda da pri NZS ne vejo za kva se tukaj sploh gre?
expert100
08. 06. 2019 11.01
+10
verjetno nismo gledal iste tekme, borbenost..., hm, si jo očitno razlagamo vsak po svoje.
Min1Gun
08. 06. 2019 09.58
+16
Jaz ne razumem kdo tu diktira kateri igralci morajo igrat... Trener ali kdo drug?! Naj Kek enkrat za hec pokliče pubece ki igrajo izključno v Sloveniji, pa da vidimo kaj bo...
Miss YAY
08. 06. 2019 10.16
-6
Ja koga pa bi ti dal v gol. A kva vi mislte, da bomo zmagal avstrijo pri njih, ko oni brez težav zmagajo nemce. Je pa zanimivo, kva vse bi sedaj neki spreminjal, prej pa ste bili dve leti tiho, ko se je slo-ladja nezadržno potapljala. Naši so igral za 60 % boljš, kot pred zadnjo tekmo z avstrijci, ki so roko na srce bli boljš v vseh segmentih igre. Ni pa sramotno izgubit z 1 golom razlike z reprezentanco, ki premaga nemce z dvema. Vsaka čast našim za borbenost, vendar pa kapo dol pred avstrijci. Boljši so bli.
Diebaumaister
08. 06. 2019 11.23
+7
Dej ne jokaj, Avstrijci, ki so nogomet začeli igrat "predvčerajšnjem" povozijo neke kao hude igralce iz SLo.
apodgra
08. 06. 2019 09.51
+8
Še dobro ,da ima Slovenija v ostalih individualnih športnih odlične , vrhunske športnike , ki pa jih ne znamo ceniti. Vse vse vrti okrog nogometa , kot, da je ta šport edini vreden gledanja . Primerjati enega napol pismenega vrhunskega nogometaša z vrhunskih kolesarjem , se preprosto ne da . Je pa res ,da se kolesar po zaslužku in slavi ne more primerjati z zaslužkom in prepoznavnostjo nogometaša. Narobe svet . Po tej logiki je nogomet magnet za populacijo bolj revnega dela sveta. Če si v stanju prodati hišo in si kupiti samo karto za ogledati eno finalne tekme , potem veš ,da takemu človekom nekaj manjka v glavi. Sprašuješ se , kaj ima on od tega ,samo 90 minut živciranja in na koncu se smejati ali jokati ali celo napravit samomor .
DEEP
08. 06. 2019 09.40
+9
Se ni kaj za dodati! Sudija je kriv!!
beerch
08. 06. 2019 11.20
+2
mallonge
08. 06. 2019 09.21
+9
Še odbojkarji imajo več časa zogo v rokah, kot naši fusbalerji v nogah. Preveč je klubov, zato ves ološ lahko prosperira.
Rolesx
08. 06. 2019 09.19
-7
Oblak ga je fasal, ja kako to da ni bilo ničla :)
Fuzbaler
08. 06. 2019 09.07
+4
Borbe fantom ne moremo ocitati. Je bila pa predstava slaba,se posebej prvi polcas. Avstrijci niso cisto nic posebnega,ko smo dali zogo na tla,so se tudi oni izgubili. Skoda,a moznosti so se.
Rolesx
08. 06. 2019 09.21
+4
Rolesx
08. 06. 2019 09.21
+4
Madridista1902
08. 06. 2019 09.04
+6
Skoda izgubljat besede ob nekaterih komentarjih.Lahko smo srecni da imamo keka ker se fantje vsaj borijo in cenijo slo grb res da je bila igra vceraj porazna toda razmisljati moramo pozitivno in verjeti da jim lahko uspe
McLarnovc
08. 06. 2019 08.57
-17
Diebaumaister
08. 06. 2019 08.56
+0
Proti Poljski bo petarda krat dva
apodgra
08. 06. 2019 08.54
+31
Velika pričakovanja od novega stratega naše reprezentance , nasprotno , stanje se ni spremenilo niti malo na bolje. Če bi lahko samo trener reševal in odločal o zmagah , potem ne bi rabili vrhunskih igralcev . Dejstvo pa je , da ne moreš od tretje razrednih igralcev zahtevati igro prvo razrednih nogometašev. Če je to igra ,ki bi navduševala gledalce in polnila stadione , potem smo zelo skromni oziroma nezahtevni. Ena velika žalost in ne moremo se slepiti, da slovenska reprezentanca nima kvalitete, o kateri nekateri naš strokovnjaki toliko govorijo in jo tudi vidijo. Za slovenske razmere morda dovolj , za primerjavo čez meje , pa eno velika revščina.
Diebaumaister
08. 06. 2019 08.57
+17
Če ni kvalitete ni kvalitete, lahko Guardiolo in Kloppa pripeljejo, pa bosta po moje se na štrik dala, ko bosta vidla kakšne amaterje imata pod sabo.
degenos
08. 06. 2019 08.49
+0
kr tko naprej------------------ hhehehehehe
orcus
08. 06. 2019 08.49
+17
Potrebno je menjat kar nekaj igralcev. Zal bo kek vstrajal z temi, ker nima casa za spremembe in verjetno prave zamenjave. Ampak vseeno bi morali nekateri it, predolgo ni nic iz njoh