Nogomet

Nekdanji hrvaški reprezentant o 'posebnežu' Van Gaalu: Najboljši trener, ki je znal žaliti

Zagreb, 22. 05. 2020 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danijel Pranjić, nekdanji hrvaški nogometni reprezentant, danes pa član ciprskega drugoligaša Ayia Nape, je v intervjuju za Spox&Goal razkril nekatere zanimivosti iz garderobe münchenskega Bayerna, čigar dres je nosil med leti 2009 in 2012. Še posebej se je dotaknil odnosa s tedanjim trenerjem bavarskega velikana Louisem van Gaalom.

Pranjić pravi, da je nizozemski nogometni strokovnjak Louis van Gaal brez konkurence najboljši trener, s katerim je sodeloval v svoji dolgoletni karieri.

"Bil je obseden s filozofijo filigransko natančnega nogometa, kar so nekateri moji nekdanji soigralci pri Bayernu zelo težko sprejeli. Največ od tega so imeli tako nogometaši kot tudi klub kot celota. Samo če primerjamo Bayern pred prihodom Van Gaala in po njem, je razlika več kot očitna. Po drugi strani pa je potrebno povedati, da je bil značajsko zelo zahtevna osebnost. Osebno z njim nikoli nisem imel večjih težav, so jih pa imeli nekateri drugi izstopajoči posamezniki, kot je bil na primer Franck Ribery. Zato se je v javnosti ustvarila podoba Louisa van Gaala kot trenerja, s katerim moštvo lahko dobro sodeluje le eno sezono. Kar je več, se že pojavijo velike težave," je za Spox&Goal dejal Danijel Pranjić, ki si v jeseni svoje kariere kruh služi pri ciprskem drugoligašu Ayia Napi.

"Nogometaši so osebe, ki tudi grešijo. A Van Gaalov način delovanja je bil čisto nasprotje tega; s svojim načinom razmišljanja oziroma v nenehnem iskanju poti do perfektnosti je znal marsikoga pošteno užaliti. Posledično je bilo vzdušje na treningih napeto brez možnosti sprostitve v smislu kakšne šale ali smeha, saj je zahteval železno disciplino. Takšen način vodenja je morda primeren za eno sezono, še posebej, če je rezultatsko uspešna, kot je bila tedaj naša, ko smo osvojili obe domači lovoriki (nemško državno prvenstvo in pokal) in igrali v finalu elitne Lige prvakov. Že v drugi sezoni pa so se pojavile težave, ki so sčasoma postale preveliko breme tudi zanj ," je dodal Pranjić, ki se je dotaknil tudi problematičnega odnosa na relaciji Van Gaal - Ribery.

Louis van Gaal in Franck Ribery nista bila v najboljših odnosih.
Louis van Gaal in Franck Ribery nista bila v najboljših odnosih. FOTO: Reuters

"Njun odnos je bil napet od prvega dne. Van Gaal je imel idejo, da mora Franck (Ribery, op. p.) igrati na položaju '10-ke' (napadalno usmerjenega vezista za obema napadalcema, op. p.), kar Francozu ni bilo po godu. Najsrečnejši je bil v vlogi krilnega napadalca, kjer je bil svoj čas eden od najbolj prevladujočih nogometašev na svetu. Če bi Ribery bolj dosledno upošteval trenerjeve napotke, bi bilo tudi vzdušje znotraj moštva precej boljše. Posledično pa bi Van Gaal dlje časa zdržal na trenerski klopi Bayerna."

Nekdanji hrvaški reprezentant je ob koncu pristavil: "Ne glede na vse je bil Van Gaal najboljši trener, s katerim sem sodeloval. Bil je pred svojim časom, nekatere njegove ideje so bile revolucionarne, a je bil po značaju težek tip, zato v Münchnu ni zdržal tako dolgo, kot bi dejansko moral." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.