Nogomet

Nekoč Van Basten in Rijkaard, ta konec tedna na 20. Memorialu Marjana Rožanca novi talenti prihodnosti

Ljubljana, 14. 09. 2018 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kodeljevo od sobote naprej gosti že 41. Mednarodni mladinski turnir, na katerem bodo poleg domačega Slovana zaigrale tudi ekipe ljubljanske Olimpije, sarajevskega Željezničarja, zagrebškega Dinama, avstrijske Admire in Domžal.

Ta konec tedna se v Športni park Kodeljevo vrača pridih nekdanjega jugoslovanskega nogometa. ND Slovan pripravlja 18. Memorial Marjana Rožanca in že 41. Mednarodni mladinski turnir, na katerem bodo poleg slovanovcev nastopili še mladi nogometaši Olimpije, Domžal, sarajevskega Željezničarja, avstrijske Admire in zagrebškega Dinama. Na tradicionalno prireditev so povabili župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića ter mnoge druge. Letošnji turnir bo 41. po vrsti, Rožančev pridih pa nosi zadnjih 20 let. Turnir, ki je bil posvečen nekdanjemu igralcu in trenerju mladincev Slovana Miru Percu Maksu, so prvič odigrali leta 1969. Nekoč je bil to eden največjih mladinskih turnirjev v tem delu Evrope. Na njem so sodelovali trikratni zaporedni zmagovalec Ajax Amsterdam (zmagovalec leta 1980, 1981 in 1982), Bayern München, Ferencvaroš (zmagovalec leta (1977), Nottingham Forest (zmagovalec leta 1978), Dinamo Tbilisi (zmagovalec leta 1979), Slovan Bratislava ter številni klubi iz Francije, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške in Madžarske.

Turnir na vzhodu Ljubljane je dolga leta veljal za enega najmočnejših v tem delu Evrope.
Turnir na vzhodu Ljubljane je dolga leta veljal za enega najmočnejših v tem delu Evrope. FOTO: ND Slovan

Na Slovanovem turnirju so sodelovali tudi najboljši klubi iz takratne Jugoslavije: Dinamo Zagreb (zmagovalec leta 1972), Hajduk Split, Crvena zvezda (zmagovalec leta 1983), Partizan in trikratni zmagovalec Željezničar (leta 1973, 1975 in 2013). Sodelovali so tudi številni klubi iz Slovenije. Prvi zmagovalec memoriala Mira Perca Maksa je bil Branik iz Maribora, prvi zmagovalec v samostojni Sloveniji in prvi zmagovalec memoriala Marjana Rožanca pa je bila NK Olimpija. Med zmagovalce se je leta 2004 vpisal tudi Slovan. 

Na turnirju so nastopili nekateri pozneje zelo znani igralci in reprezentanti kot so Marco van Basten, Frank Rijkaard, Igor Štimac, Robert Jarni ter številni Slovanovi reprezentanti: Marko Elsner, Gregor Židan, Aleš Čeh, Zoran Ubavić, Željko Milinović, Sebastjan Cimirotić, Ermin Raković, Zlatan Ljubijankić, Samir Handanović, Nenad Protega, Slaviša Stojanović in drugi znani športni delavci ter trenerji. Kdo ve ‒ morda tudi ta konec tedna na Kodeljevem zaigra kakšen bodoči zvezdnik svetovnega nogometa.

Sobota:
8.45 Svečana otvoritev
9.30 FK Željezničar : FC Flyeralarm Admira (glavno igrišče)
10.50 ND Slovan : NK Olimpija (igrišče z umetno travo)
12.10 FC Flyeralarm Admira : NK Domžale (glavno igrišče)
13.50 ND Slovan : GNK Dinamo (glavno igrišče)
18.00 FK Željezničar : NK Domžale (igrišče z umetno travo)
19.30 GNK Dinamo : NK Olimpija (igrišče z umetno travo)

Nedelja:
9.30 Tekma za 5. mesto (igrišče z umetno travo)
11.00 Tekma za 3. mesto (glavno igrišče)
12.30 Tekma za 1. mesto (glavno igrišče)
14.00 Svečana podelitev pokalov

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.