Nogomet

Nemška nogometna zveza po aferi Özil poziva h koncu javnih napadov

Berlin, 05. 08. 2018 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška nogometna zveza (DFB) je pozvala h koncu javnih napadov o njeni vlogi v dogajanju okoli zdaj že nekdanjega reprezentanta Mesuta Özila. Ta je konec prejšnjega meseca napovedal konec reprezentančne kariere, ob tem pa zvezi očital diskriminacijo in rasizem.

Zveza je sicer zavrnila očitke Mesuta Özila, da je bil deležen diskriminacije zaradi fotografiranja s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je v Nemčiji v času pred svetovnim prvenstvom v Rusiji dvignil precej prahu. A celotno dogajanje okoli Özila in bledih nemških predstav na mundialu še naprej sproža javno polemiko.

Sporna fotografija s turškim predsednikom.
Sporna fotografija s turškim predsednikom. FOTO: AP

Tako je direktor nogometnega kluba Bayern München Karl-Heinz Rummenigge v soboto ostro kritiziral delo zveze, za katero je dejal, da je amatersko, in domnevnega populizima njenega predsednika Reinharda Grindla.

V odzivu na te besede je podpredsednik DFP Rainer Koch dejal, da je prišel čas za zaključek javnih napadov na zvezo, ki so zgrešili bistvo vprašanj, s katerimi se sooča zveza. Namesto tega je pozval h konstruktivni razpravi znotraj strokovnih krogov. "Vse skupaj bo pripeljalo do želenih rezultatov samo v primeru, da bomo dosegli objektivno izmenjavo mnenj, ki bo potekala med nami," je za dpa dejal Koch.

Predsednik nemške bundeslige Reinhard Rauball je medtem za nedeljsko izdajo časnika Bild ocenil, da je kriza v nemškem nogometu dosegla zgodovinske razsežnosti. "Nemški predsednik se je vpletel, kanclerka je tudi govorila o tem, kot sta tudi zunanja in notranja ministra, predsednik nemškega parlamenta je tudi rekel nekaj na to temo, celo turški predsednik je govoril o tem," je za Bild am Sonntag dejal Rauball.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
05. 08. 2018 15.43
+4
Povsod je nekaj nacionalizma, kar je v ustrezni meri prava stvar. Mi ga pa nimamo. Če bi šel Luka Zahović v Srbijo (oz. tja, od kjer izvira njegov priimek) se klanjati predsedniku te države, bi v Sloveniji vsi rekli, da je to lepo.
Nevzdrzni
05. 08. 2018 19.02
-3
Tedo al pa če greš ti domov k svojem očetu Strojanu je tudi lepo in nima nihče nič proti