Nogomet

Nemške 'ultras' skupine odločno proti nadaljevanju sezone brez navijačev

Berlin, 18. 04. 2020 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navijaške skupine številnih nemških klubov so vodstvu državnega nogometnega tekmovanja, ki ga želijo nadaljevati že v kratkem, poslale ostro sporočilo, ki odločno nasprotuje njihovim načrtom.

 

Navijači Bayerna (na fotografiji med proslavljanjem zadetka Kingsleyja Comana) čakajo na odločitve odgovornih v nemškem nogometu in vladi glede usode sezone 2019/20.
Navijači Bayerna (na fotografiji med proslavljanjem zadetka Kingsleyja Comana) čakajo na odločitve odgovornih v nemškem nogometu in vladi glede usode sezone 2019/20. FOTO: AP

"To bi predstavljalo posmeh preostanku družbe," med drugim piše v sporočilu za javnost, ki so ga v zadnjih urah objavile številne skupine najzvestejših privržencev nemških nogometnih prvoligašev. Kljub temu, da zaradi pandemije koronavirusa že vsi nestrpno čakajo, kakšna bo usoda 1. in 2. Bundeslige, so se navijači pridružili mnenju strokovnjakov, ki svarijo pred prehitrim nadaljevanjem športnega dogajanja.

Vodstvo Bundeslige želi s prvenstvom nadaljevati že maja, zaenkrat pa sta pred praznimi vrati tik pred prekinitvijo tekmovanja igrala le Borussia Mönchengladbach in Köln (2:1). To je bilo prvič v zgodovini, da so tekmo Bundeslige odigrali brez navijačev, v Nemčiji takšne tekme praviloma opisujejo z besedno zvezo "tekma duhov".

'Tekme duhov in karantena niso rešitev'
V Nemčiji so v sredo podaljšali prepoved velikih javnih dogodkov do 31. avgusta, kar torej že pomeni, da bodo vse morebitne tekme do konca sezone 2019/20 odigrane brez gledalcev. Več skupin tako imenovanih "ultras" navijaških skupin je medtem opozorilo, da bi kljub igranju za zaprtimi vrati in ob napovedanem rigoroznem testiranju nogometašev vse skupaj škodovalo trudu zdravniških in ostalih služb, ki so v času pandemije na robu zmogljivosti. 

"Karantena za nogomet in tekme duhov niso rešitev," je v četrtkovi izjavi zapisalo več "ultras" skupin. "Nadaljevati z nogometom je v trenutni situaciji nesprejemljivo, še posebej pod pretvezo družbene odgovornosti. Hitro nadaljevanje sezone bi predstavljalo posmeh preostanku družbe," so dodali.

Navijači so pozvali, da naj vodstvo tekmovanja razmisli tudi o odpovedi sezone. Bavarski ministrski predsednik Markus Söder po sestanku s kanclerko Angelo Merkel in še nekaterimi politiki v sredo sicer ni želel zavrniti možnosti igranja pred praznimi tribunami. Dodal je, da politika zdaj čaka potezo Nemške nogometne lige (DFL). Ta se bo 23. aprila sestala na enkrat že prestavljeni generalni skupščini prek videokonference, vlada pa naj bi teden kasneje, 30. aprila, oznanila nove ukrepe, ki naj bi zadevali tudi dogajanje v Bundesligi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
18. 04. 2020 09.14
+7
ukiniti do nadaljnjega sploh divjanje s tistimi nogometnimi gladiatorji.nobenetekmme!
majmun11223344
18. 04. 2020 08.35
+9
Ah fuzbalercki.
fairplayy
18. 04. 2020 08.29
+9
Zogobrcarje preseratorske ukinit ni denarja za zdravstvo, znanost ni za domove ni za revne, ker jim plebejci nosijo zlats jajca
Tretja Švica
18. 04. 2020 08.14
+4