Nogomet

Nepopustljiva Benfica pretila do konca, Liverpool zasluženo v polfinale

Liverpool, 13. 04. 2022 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Liverpoola so po drugem zadetku na srečanju Roberta Firmina v 65. minuti vodili že s 3:1 (v skupnem seštevku pa s 6:2), toda izjemno bojeviti igralci Benfice se niso predali ter po zadetkih Romana Yaremchuka in agilnega Darwina Nuneza izenačili na 3:3. A to je bilo s strani varovancev trenerja Nelsona Verissima vse, saj jim je za popoln preobrat zmanjkalo časa in moči. Redsi se bodo v polfinalu elitne Lige prvakov pomerili z najprijetnejšim presenečenjem tekmovanja - Villarealom.

Pred povratnim obračunom na kultnem Anfield Roadu je bila računica za goste iz portugalske prestolnice povsem jasna: po možnosti zadeti čim prej, da bi se v vrste favoriziranega Liverpoola naselila nervoza, s čimer bi delnice Benfice v želji po morebitnem preobratu nekoliko zrasle. A uvodne minute niso nakazovale na kaj takega, saj je bila govorica teles gostujočih nogometašev takšna, kot da bi se bili vdali v usodo.

Statistika tekme Liverpool vs. Benfica (3:3)
Statistika tekme Liverpool vs. Benfica (3:3) FOTO: Sofascore.com

No, kljub temu so bili lizbonski orli prvi, ki so prvi zapretili na povratnem četrtfinalnem obračunu Lige prvakov. Hiter protinapad gostov v 12. minuti je lepo povezal Diogo Goncalves, ki je podal na levo stran do osamljenega Evertona, ki je sprožil močan strel približno 25 metrov od domačih vrat, toda žoga je končala tik ob desni vratnici. Sedem minut pozneje so domači izvedli lepo akcijo, Diogo Jota je z natančno globinsko podajo našel kapetana Liverpoola Jordana Hendersona, ki mu je v zaključku zmanjkalo nekaj centimetrov, da bi bolje zadel žogo. Vratar Benfice Odisseas Vlachodimos je tako brez težav ukrotil žogo. V 21. minuti pa so domači povedli: levi bočni branilec Kostas Tsimikas je izvedel strel iz kota z leve strani, najviše pa je skočil Ibrahima Konate, ki je z glavo meril neubranljivo v levi spodnji kot Benficinih vrat za vodstvo redsov z 1:0.  

Kljub prejetemu zgodnjemu zadetku so gosti hitro strnili vrste in že dve minuti pozneje prek najbolj agilnega posameznika na tekmi Darwina Nuneza celo dosegli zadetek, ki pa je bil po ogledu videoposnetka dosežen iz prepovedanega položaja. Vlachodimos se je vnovič izkazal v 26. minuti, ko je po podaji Joeja Gomeza do zaključnega strela prišel Luis Diaz, grški vratar pa je žogo odbil v kot. Po nekaj zapravljenih priložnostih domačih so gosti v 32. minuti vendarle izenačili; Diogo Goncalves je podal do Goncala Ramosa, ki se je znašel sam pred Alissonom Beckerjem in rutinirano zadel za izenačenje izida na 1:1. V 38. minuti je sledil odgovor domačih, ki so izvedli izjemen protinapad prek Roberta Firmina, ta je podal v osrčje kazenskega prostora Benfice, kjer je v zadnjem trenutku gostujoči branilec Alejandro Grimaldo s požrtvovalnim posredovanjem Luisu Diazu preprečil dosego drugega zadetka na srečanju. V izdihljajih prvega dela igre - natančneje v 45. minuti - je bil znova dejaven Diogo Jota, ki je z leve strani podal do Nabyja Keitaja, ki je sprožil močan strel z roba kazenskega prostora, a je žoga švignila mimo leve vratnice.

Učinek Roberta Fermina na obračunu med Liverpoolom in Benfico
Učinek Roberta Fermina na obračunu med Liverpoolom in Benfico FOTO: Sofascore.com

Liverpool je v deseti minuti nadaljevanja po zaslugi zelo slabih posredovanj vratarja Vlachodimosa in izkušenega belgijskega branilca Jana Vertonghena prešel v vodstvo z 2:1, strelec pa prisebni Roberto Firmino, ki je lepo spremljal akcijo Diaza. Pri domačih je bil znova v prvem planu Tsimikas, ki je v 65. minuti z natančnim predložkom našel vtekajočega Firmina, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko povišati izida na 3:1.

Ko se je že zdelo, da je barka Benfice dokončno potopljena, je po vstopu v igro v 72. minuti Roman Yaremchuk izkoristil globinsko podajo Ramosa za znižanje izida na 3:2. Darwin Nunez je bil devet minut pozneje nagrajen za požrtvovalnost, ko je pravočasno vtekel v kazenski prostor in sprejel podajo Adela Taarabta za izenačenje na 3:3. Do zaključnega žvižga glavnega sodnika tekme Serdarja Gözübüyüka so Lizbončani dosegli še dva neregularna zadetka, ki bi zagotovo prinesla veliko dramo. Tako je ostalo pri končnih 3:3 in zasluženem napredovanju varovancev Jürgena Kloppa med štiri najboljša evropska moštva.   

Liga prvakov, četrtfinale, povratna tekma, izid:
Liverpool - Benfica 3:3 (1:1) /3:1/*
Konate 21. Firmino 55., 65.; Ramos 32., Yaremchuk 72., Nunez 81.

Liverpool (4-3-3): Alisson; Gomez, Konate, Matip, Tsimikas; Keita, Milner, Henderson; Jota, Firmino, Diaz.

Benfica (4-2-3-1): Vlachodimos; Gilberto, Otamendi, Vertonghen, Grimaldo; Weigl, Taarabt; Everton, Goncalves, Ramos; Nunez.

Sodnik: Serdar Gözübüyük (Nizozemska).

Opomba:
* - izid s prve tekme

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.