Nogomet

Neuradno: PSG prvak v Franciji, Elsnerjev Amiens bo izpadel

Pariz, 30. 04. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
4

Uradne potrditve še ni, toda po zadnjih informacijah s sestanka vodstva francoskega ligaškega tekmovanja se bo sezona 2019/20 v nogometni Ligue 1 končala z novim naslovom pariškega Paris Saint-Germaina.

Odločitev vodilnih v francoskem prvenstvu bo očitno najbolj boleča ravno za klub Luke Elsnerja (na fotografiji).
Odločitev vodilnih v francoskem prvenstvu bo očitno najbolj boleča ravno za klub Luke Elsnerja (na fotografiji). FOTO: Aljoša Kravanja

To bi bil deveti državni naslov za klub iz prestolnice, ki je tudi v tej sezoni premočno vodil na vrhu lestvice, kjer je do prekinitve vseh tekmovanj vodil z 12 točkami naskoka pred tradicionalnim rivalom Marseillom, Parižani pa imajo v žepu še tekmo manj. Ravno zaradi tega naj bi vodstvo organizacije LFP, ki bdi nad profesionalnimi nogometnimi ligami v Franciji, tudi predlagalo, da o končnem razporedu odloča povprečje osvojenih točk, saj ima tekmo manj od ostalih ekip tudi Strasbourg.

PSG bi v tem primeru seveda ostal na vrhu, Marseille bi prav tako ostal drugi in napredoval v skupinski del Lige prvakov za sezono 2020/21, Rennes pa bi moral skozi kvalifikacije. Četrti Lille bi francoske barve branil v Ligi Evropa, preostali dve evropski mesti pa bi zavzela Reims in Nica. Po zadnjih informacijah iz Francije želijo po odločitvi vlade, ki je prepovedala izvedbo večjih dogodkov tudi brez gledalcev do 1. septembra,  izpeljati vsaj pokalni finale, v katerem bi se morala pomeriti PSG in Saint-Etienne.

Pomemben je tudi razplet pri dnu Ligue 1 in vrhu Ligue 2: LFP naj bi v tem primeru sledila zgledu Francoske nogometne zveze (FFF) v amaterskih tekmovanjih, kjer je kljub odpovedi tekmovanj prišlo do izpadov v nižje oziroma napredovanja v višje range tekmovanja. To se neposredno tiče tudi prvoligaša Amiensa, ki ga kot trener vodi nekdanji strateg Domžal in Olimpije Luka Elsner, saj bi se moral z varovanci ob Toulousu posloviti od Ligue 1, kamor bi se preselila Lorient (prvak Ligue 2) in Lens, ki trenutno zaseda drugo mesto. Prvouvrščeni Lorient in peti Clermont sicer ločijo vsega štiri točke, vsi klubi pa so odigrali enako število tekem. Glede na to, da dodatnih kvalifikacij ne bodo igrali, je Nimes tako trenutno najsrečnejši klub v Franciji, saj bi obstal med elito s štirimi točkami prednosti pred 19. Amiensom.

Francoska ministrica za šport ligo poziva, naj predčasno konča sezono
Francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu je v četrtek pozvala vodilne, da zaključijo z nastopi v najmočnejših nogometnih prvenstvih. Izpostavila je, da v klubih in med igralci v teh časih pogreša empatijo. Pri LFP se bodo med pogovori prek videokonference odločali o tem, kaj narediti v bližnji prihodnosti, potem ko je predsednik vlade Eduard Philippe ta teden povedal, da se sezona 2019/20 v profesionalnih športnih ligah, tudi nogometnih, ne more nadaljevati najmanj do začetka septembra.

Maracineanujeva je za radio RTL povedala, da odločitev "morajo sprejeti". Dodala je, da je premierjevo navodilo jasno in enostavno ter da se pričakuje, da športne organizacije prevzamejo odgovornost tako kot vsi. Eden od vodilnih klubskih predsednikov, prvi mož Lyona Jean-Micel Aulas, je izjavil, da morda sezona ni nujno končana in je celo predlagal tekmovalni format končnice. Na podlagi takšnega zaključnega turnirja bi nato določili vrstni red in moštva, ki bodo izpadla iz prvoligaške druščine, ter klube, ki so si zagotovila mesta v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni, vendar pa si ministrica tega ne želi.

'Potrebujemo empatijo, ki je res nismo videli pri profesionalnem nogometu'
"Nadaljevanje sezone v avgustu je v nasprotju s predlogi premierja in vlade," je izjavila Maracineanujeva, nekdanja plavalka. Ministrica je kritizirala profesionalni šport v Franciji, predvsem nogomet, ki se po njenem mnenju ne odziva na krizo zaradi koronavirusa. 

"Vsi moramo biti enotni, na vseh ravneh. In tega nismo videli v profesionalnem športu že od samega začetka krize," je dejala. "Videli smo televizijske hiše, ki so izjavile: 'Ne, ne bomo dajali denarja za televizijske pravice za tekme, ki so bile že odigrane'. Videli smo klubske veljake, ki so na prvo mesto postavljali svoje interese, in videli smo igralce, ki jim ni bilo mar za svoj poklic ali za ljudi, ki delajo okrog njih, da lahko šport živi in preživi. Potrebujemo empatijo, znati moramo popaziti na sočloveka. Tega res nismo videli pri profesionalnem nogometu," pravi ministrica.

Igralci in klubi prve in druge francoske lige so se ta mesec dogovorili za začasno znižanje plač, kar bo pomagalo ohraniti službe delavcem, ki so neposredno povezani z ligo. Mednarodni sindikat poklicnih igralcev nogometa (FIFPro) je izvedel študijo, ki je opozorila na povišanje simptomov tesnobe in depresije pri nogometnih igralcih, odkar so se ustavile nogometne tekme po celem svetu. Maracineanujeva je sicer nekdanja vrhunska francoska plavalka, rojena v Bukarešti v Romuniji, ki je v Sydneyju leta 2000 osvojila srebrno kolajno v hrbtnem slogu na 200 m. Na mesto ministrice za šport jo je imenoval predsednik Emmanuel Macron septembra 2018, potem ko je sodelovala v medministrski skupini, ki je reševala težave slabe plavalne pismenosti v Franciji. V kratkem obdobju tega leta je namreč utonilo več otrok po Franciji. Kot zanimivost velja omeniti, da je ministrica z zanimanjem spremljala tudi odbojkarske tekme slovenske reprezentance v Parizu jeseni 2019, ko so naši fantje osvojili srebrno kolajno po porazu v finalu s Srbijo, na Slovenijo pa ima lepe spomine, saj je z družino, tik preden je postala ministrica, v Poljanski dolini na Gorenjskem preživela poletne počitnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
30. 04. 2020 16.14
+4
loleki .... za zeleno mizo je vse najlazje ... milijone pobasat v zep pa it uzivat nekam ...
Malo_sutra
30. 04. 2020 17.07
+0
Ja kako pa? Zakaj ti hodis v sluzbo za lepo videt ali denarja?
Rudar
30. 04. 2020 15.33
-3
Februarja je bil članek, da je Eslner na pragu uspeha kariere. Zdej pa novica, da izpada. Buo.....
Malo_sutra
30. 04. 2020 14.36
-1
Cestitke Elzner. Kdor zeli naj cestita kdo ne zeli pa ne rabi. Se pravi nasemu “strokovnjaku” se ni izslo. Udarilo prevec knjige v glavo.