Nogomet

Newcastle dobil prvi Tyne–Wear derbi po osmih letih

Sunderland, 06. 01. 2024 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tretji krog angleškega FA pokala je ponudil tudi enega najstarejših nogometnih derbijev na svetu, tako imenovani Tyne–Wear derbi med Sunderlandom in Newcastle Unitedom, ki se igra že od leta 1883. Vroče srečanje na Stadionu luči so s prepričljivih 3:0 dobili nogometaši Newcastla.

Kluba iz severovzhodne Anglije sta se v angleškem FA pokalu prvič pomerila že davnega leta 1888, ko so z 2:0 slavili nogometaši Sunderlanda, sedaj pa sta se pomerila prvič po marcu 2016. Newcastle je namreč v sezoni 2015/16 izpadel v drugo ligo, Sunderland pa je izpadel sezono pozneje, ko so se Srake po hitrem postopku že vrnile med angleško elito, kjer so pod novim nesramno bogatim lastništvom še danes. Sunderland na drugi strani je sezono kasneje (2017/18) izpadel še v tretjo ligo in se šele v sezoni 2021/22 vrnil med drugoligaše.

V vlogi velikega favorita je bil na tokratnem derbiju zato Newcastle, ki je to tudi upravičil. Gostje so v 35. minuti povedli, ko je lastno mrežo zatresel Sunderlandov branilec Daniel Ballard, v drugem polčasu pa je napredovanje v četrti krog z dvema zadetkoma potrdil švedski napadalec Alexander Isak.

Statistika tekme Sunderland - Newcastle United
Statistika tekme Sunderland - Newcastle United FOTO: Sofascore.com

Statistika tekme Sunderland - Newcastle United

Poleg Newcastla se je v četrti krog najstarejšega pokalnega tekmovanja na svetu izmed angleških prvoligašev uvrstil še Tottenham, ki je že v petek z 1:0 premagal Burnley, prav tako pa tudi Fulham, ki je z enakim izidom ugnal Rotherham. 

Na sobotnih tekmah so si napredovanje v četrti krog zagotovili še štirje premierligaši in sicer Sheffield United in Chelsea, ki sta gladko s 4:0 odpravila Gillingham in Preston North End, Brighton & Hove Albion, ki je proti Stoke Cityju pripravil preobrat in slavil s 4:2 ter Aston Villa, ki je z 1:0 izločila Middlesbrough.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Crystal Palace in Everton sta se razšla z 0:0 in bosta morala odigrati še povratno tekmo, tako kot bosta mogla morala še enkrat igrati Brentford in Wolverhampton Wanderers, ki sta igrala 1:1.

Tretji krog FA pokala bo ponudil še en zanimiv derbi, in sicer med Arsenalom in Liverpoolom, aktualni prvak Manchester City pa bo obrambo naslova začel doma proti Huddersfield Townu.

Najtrofejnejše ekipe v angleškem FA pokalu:

Arsenal - 14

Manchester United - 12

Chelsea, Liverpool, Tottenham - 8

Manchester City, Aston Villa - 7

Newcastle United, Blackburn Rovers - 6

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.