Nogomet

Neverjeten preobrat Newcastla, zmaga Ville, Chelsea in United le do remijev

London, 30. 03. 2024 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.V., A.M.
Komentarji
0

Po reprezentančnem odmoru so na premierligaške zelenice prvi stopili nogometaši Newcastla in West Hama. Vse je že kazalo na zmago Londončanov, toda srake so v zaključku tekme spisale neverjeten preobrat in ohranile upanje v boju za evropska mesta (4:3). Tottenham je po preobratu doma ugnal Luton (2:1), Chelsea pa je proti Burnleyju zgolj remiziral (2:2). Villa je bila z goloma Mousse Diabyja in Ezrija Konse z 2:0 boljša od Wolverhaptona.

Newcastle
Newcastle FOTO: AP

Črno-beli so odločno odprli srečanje in si v uvodnih minutah priigrali strel z bele točke, ko je prekršek nad Anthonyjem Gordonom v svojem kazenskem prostoru zakrivil Vladimir Coufal. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Alexander Isak. Sledil je odgovor West Hama, ki je v 21. minuti poravnal izid preko Michaila Antonia. Jamajčan je izkoristil imenitno podajo Lucasa Paquetaja. Londončani so tik pred odhodom na odmor spisali popoln preobrat, ko je v 10. minuti sodnikovega dodatka v polno zadel Mohammed Kudus.

Statistika Newcastle - West Ham
Statistika Newcastle - West Ham FOTO: Sofascore.com

Zasedba Davida Moyesa je drugi polčas odprla tako, kot je zaključila prvega, in sicer z zadetkom. Po kotu Newcastla je v bliskovitem protinapadu žogo povlekel ganski ofenzivni igralec Kudus, nato pa zaposlil Jarroda Bowena, ki je brez težav matiral nemočnega Martina Dubravko. Toda v 77. minuti je domače moštvo v igro vrnil Kalvin Phillips, ki nadaljuje s klavrnimi predstavami v dresu kladiv. Angleški vezist je nespretno brcnil Gordona, sodnik Robert Jones pa je bil primoran še drugič dosoditi najstrožjo kazen v korist domačih. Tudi tokrat je bil natančen švedski napadalec Isak. Zadetek je šokiral Londončane, kar je v 83. minuti izkoristil rezervist Harvey Barnes, ki ga je v ogenj s sijajno podajo poslal Šved Isak. 26-letni Barnes, ki je močno poživil igro Newcastla, je v zadnji minuti rednega dela s svojim drugim golom postal junak tekme.  Sodnikov podaljšek je zaznamovala izključitev Angleža Gordona, ki je prejel drugi rumeni karton za brc žoge po pisku Jonesa.

Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur FOTO: AP

Nogometaši Lutona so v severnem Londonu za šok poskrbeli že po dobrih dveh minutah igre, ko je po protinapadu Ross Barkley zaposlil Tahitha Chonga, ta pa je z natančnim strelom ob pomoči vratnice goste popeljal v vodstvo. Po četrt ure igre so bili domačini blizu izenačenja, Timo Werner pa je po lepem solo prodoru meril mimo gola. Ob izteku 18. minute smo bili priča dogodku, ki ga na nogometnih zelenicah vidimo zelo redko – Heung-min Son je preigral gostujočega vratarja, žoga se je po njegovem strelu odbila iz leve v desno vratnico, nogometaši Tottenhama pa je nato niso uspeli pospraviti v mrežo.

Statistika tekme Tottenham - Luton
Statistika tekme Tottenham - Luton FOTO: Sofascore.com

Med odmorom je domači trener Ange Postecoglou namesto Dejana Kulusevskega na teren poslal Brennana Johnsona, ki se je po dobrih petih minutah igre v nadaljevanju podpisal pod asistenco. Po prodoru po desni strani je v kazenskem prostoru iskal Wernerja, pred slednjim pa je žogo v mrežo potisnil kar gostujoči branilec Issa Kabore. Spursi so bili še naprej nevarnejši nasprotnik, najbližje drugemu zadetku pa so bili v 78. minuti, ko je po strelu Johnsona gostujoča obramba žogo izbila iz golove črte. Domačini so še naprej pritiskali in bili za to nagrajeni v 86. minuti. Werner je v kazenskem prostoru našel Johnsona, ki je žogo odložil Sonu, kapetan Tottenhama pa je premagal Thomasa Kaminskega in poskrbel za evforijo na tribunah severnolondonskega stadiona.

Chelsea - Burnley
Chelsea - Burnley FOTO: AP

Na obračunu med Chelseajem in Burnleyjem so domačini v 20. minuti povedli preko Axela Disasija, zadetek pa je bil po ogledu VAR-a razveljavljen, saj je francoski branilec žogo v mrežo potisnil z roko. Varovanci Mauricia Pochettina so pritiskali še naprej, 40. minuta pa je prinesla najstrožjo kazen. Lorenz Assignon je zaradi prekrška nad Mihailom Mudrikom dobil še drugi rumeni karton, zaradi ugovarjanja je bil izključen tudi gostujoči trener Vincent Kompany, angleški biser Cole Palmer pa je iz bele točke s panenko premagal Arijaneta Murića.

Drugi polčas se za Londončane ne bi mogel začeti slabše, saj je v 47. minuti Josh Cullen z neubranljivim strelom izid poravnal na 1:1. Chelsea je z igralcem več pričakovano nadzoroval tekmo in več poizkušal, do zadetka pa so prišli v 78. minuti, ko je odlično podajo Raheema Sterlinga izkoristil Palmer in se podpisal še pod drugi zadetek. Modri pa so bili v vodstvu vsega tri minute, saj je že v 81. minuti po podaji Cullena zabil Dara O'Shea in poskrbel za pomembno točko Burnleyja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na gostovanju pri Brentfordu je Manchester United ostal brez zmage, izid je bil 1:1. Tekma je ponudila dramo, gosti so namreč povedli v šesti minuti sodnikovega dodatka, ko je v polno zadel Mason Mount. Toda njihovo vodstvo je trajalo le slabe tri minute, izenačil je Kristoffer Ajer.

Izidi, sobotne tekme, Premier liga:

Newcastle - West Ham 4:3 (1:2)
Isak 6./11m, 77./11m, Barnes 83., 90.; Antonio 21., Kudus 45+10., Bowen 48.
RK: Gordon 90+4.

Tottenham - Luton 2:1 (0:1)
Kabore 51./ag, Son 86.; Chong 3.

Sheffield United - Fulham 3:3 (0:0)
Brereton Diaz 58., 70., McBurnie 68.; Palhinha 62., Reid 86., Muniz 93.

Nottingham Forest - Crystal Palace 1:1 (0:1)
Wood 61.; Mateta 11.

Chelsea - Burnley 2:2 (1:0)
Palmer 44./11m, 78.; Cullen 47., O'Shea 81.
RK: Assignon 40.

Bournemouth - Everton 2:1 (0:0)
Solanke 64., Coleman 91./ag; Beto 87.

Aston Villa - Wolves 2:0 (1:0)

Diaby 36., Konsa 65.

Brentford - Manchester United 1:1 (0:0)

Ajer 90+9; Mount 90+6

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.