Nogomet

Ni bilo lahko, a naloga je vendarle opravljena: 'Samo mirno, brez nervoze'

Ljubljana, 21. 11. 2023 00.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
3

Dolgo smo čakali in na koncu vendarle dočakali. Kazahstanci so se v prepolnih Stožicah dolgo upirali, na koncu pa vendarle klonili. Po zadetku Benjamina Šeška in izenačenju Kazahstancev je tekmo s čudovitim zadetkom v 86. minuti odločil rezervist Benjamin Verbič.

Kariera mladega in obetavnega Benjamina Šeška ni dolga, a vendar je že zdaj doživel enega od vrhuncev v njej. Slovenija ni stalnica na velikih tekmovanjih in vsaka uvrstitev nanje je zanjo ogromen uspeh. Račun za Slovenijo na odločilni tekmi proti Kazahstanu je odprl ravno on, ko je v prvem polčasu pokazal zrelost veliko bolj izkušenega nogometaša in brez zadržkov ter odločno zadel iz enajstih metrov za vodstvo 1:0. "(Ta zadetek) mi pomeni mi največ v karieri. Ne bom pozabil tega trenutka še zelo, zelo dolgo," je pričakovano opisal svoj deseti gol v reprezentančnem dresu.

Besede starejšega Andraža Šporarja pred strelom so bile preproste, a vendar v veliko spodbudo. "Samo mirno, brez nervoze," je napadalec Panathinaikosa svetoval kolegu iz Leipziga.

Slavje slovenskih nogometašev
Slavje slovenskih nogometašev FOTO: Luka Kotnik

Slovenska nogometna reprezentanca redko poskrbi za mentalno in fizično zdravje svojih navijačev. Tekma z oslabljenim Kazahstanom bi morala biti formalnost, a odločilne tekme redko so.  Po prvem polčasu in vodilnem zadetku Šeška je vse delovalo sproščeno. Mogoče celo preveč. Potem pa presenečenje, šok in vse ostalo, kar nogomet lahko ponudi. Izenačenje v 48. minuti in trepetanje. Kaj pa če nam ne uspe? Vprašanje je bilo dolgo aktualno, a na koncu vendarle brezpredmetno. Prepolne Stožice so morale čakati do 86. minute in zadetek Benjamina Verbiča, da so končno lahko znova mirno zadihale. 

"Po izenačujočem zadetku je bilo malo napetosti čutiti tudi med navijači. Potem pa smo bili boljša ekipa tako danes kot v celotnih kvalifikacijah in smo si bolj zaslužili nastop na Euru," je stanje v Stožicah lepo povzel strelec odločilnega zadetka Verbič.

"Danes ni pomembno, kdo je dosegel zadetek, samo da smo šli naprej. Neverjetni občutki, vsak nogometaš to sanja od malih nog. Nogometaši damo veliko slabega čez, a slej ko prej ti nogomet vrne, če pošteno delaš. Danes nam je vsem, tudi tistim, ki smo malo dlje v tej reprezentanci, vrnil. Ponosen sem na to reprezentanco," je o svojem zadetku, ki ga bo Slovenija pomnila še dolgo, dejal vezist Panathinaikosa Verbič.

Zmagati je eno, uvrstiti se na Euro nekaj drugega, storiti oboje pred prepolnimi tribunami domačih navijačev, pa nekaj popolnoma drugega. "To so ljudje, ki so tvoji in dihajo kot ti. Vsi za enega. To je nekaj posebnega in tega nič ne more presegati," je o slavju na Stožicah dejal Šeško.

Kaj pa lahko pričakujemo v Nemčiji? "Smo država, ki lahko preseneti," je dejal strelec prvega zadetka in odšel v dolgo noč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levnuh, ne svecko
21. 11. 2023 12.07
+2
Res je, zmagi se ne gleda v zobe, čestitke za uvrstitev na EP. Stojanovič in Oblak, delno tudi Seško, pa tudi Verbič, ti so bili na nivoju, ki ga ( bo ) zahtevalo EP! Ostali "0". Na čelu s Selektorjem. Kje bomo dobili, našli še vsaj pet kakovostnih igralcev. Iz trenutnega seznama še lahko računamo samo na Vipotnika ( Šporar je izgbljen primer, nima kvalitete ), Lovrića, Stankoviča... Nimamo kvalitete na sredini, tiste prave 10. Bi nam Hrvati, za EP, mogoče posodili tistega malega, ki igra pri Realu?
moare
21. 11. 2023 08.33
+6
Ne Benija, ampak Stojanović je odločil tekmo.
motorist_mb
21. 11. 2023 08.03
+6
Igra za nervozo 🤣