Nogomet

Nič ne bo, Usain: Jamajška strela brez profesionalne pogodbe pri Central Coastu

Melboure, 02. 11. 2018 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralska nogometna avantura Usaina Bolta se je končala, še preden se je zares začela. Iz avstralskega prvoligaškega kluba Central Coast Mariners so sporočili, da so propadla pogajanja o prvi profesionalni pogodbi z nekdanjim jamajškim sprinterskim zvezdnikom, kar pomeni, da je Bolt končal sodelovanje s klubom, pri katerem je bil na preizkusu.

Usain Bolt je ostal brez prve profesionalne pogodbe. Njegova preizkusna doba v Avstraliji se je namreč končala negativno.
Usain Bolt je ostal brez prve profesionalne pogodbe. Njegova preizkusna doba v Avstraliji se je namreč končala negativno. FOTO: AP

"Klub je z Boltovim predstavnikom iskal možne zunanje poslovne partnerje, da bi zagotovili komercialno rešitev, ki bi ustrezala vsem stranem. Čeprav smo našli nekaj obetavnih potencialnih partnerjev, pa smo v klubu skupaj z Usainom Boltom prišli do sporazumne odločitve, da omenjeni partnerji v za nas razpoložljivem času ne bodo zagotovili ustreznih sredstev," so sporočili iz kluba. Bolt ni bil razočaran. "Rad bi se zahvalil lastnikom Central Coast Mariners, upravi, trenerjem, igralcem in navijačem, zaradi katerih sem se tukaj počutil tako dobrodošlega. Klubu želim veliko uspeha v nadaljevanju sezone," je dejal Jamajčan, ki se je pred odhodom v Evropo ustavil še v Melbournu.

Osemkratni olimpijski prvak v atletiki si od lanskega leta prizadeva, da bi si zgradil nogometno kariero. Avgusta je prišel v Avstralijo, kjer je bil na preizkusu ter si je želel, da bi sklenil profesionalno pogodbo ter prvič zaigral nogomet na najvišji ravni, v prvi nogometni ligi. Pri podpisu profesionalne pogodbe s tamkajšnjim klubom se je zataknilo pri vprašanju denarja. V iskanje sredstev se je vključila avstralska zveza, vendar zadovoljive rešitve oziroma sponzorja, ki bi bil pripravljen zagotoviti nekaj milijonov, niso našli. Številni ocenjujejo, da gre za marketing, njegovi zagovorniki pa poudarjajo, da bi bil zaradi svoje hitrosti lahko tudi odličen nogometaš, še zlasti po tem, ko je na dobrodelni tekmi zabil dva gola. Vendar pa Bolta pri avstralskem klubu niso vključili v prvo moštvo, saj je bilo očitno, da Boltu primanjkuje osnovne igralne prakse ter nogometnih osnov in veščin, da bi se lahko brez težav kosal na ligaški ravni, saj nogometa, glede na to, da se je posvečal atletiki, doslej ni bil vajen.

Bolt je sicer dosegel nekaj golov na prijateljskih tekmah, a premalo, da bi navdušil vodilne može kluba Central Coast Mariners.
Bolt je sicer dosegel nekaj golov na prijateljskih tekmah, a premalo, da bi navdušil vodilne može kluba Central Coast Mariners. FOTO:

Bo sprejel ponudbo Maltežanov?
Klub je 32-letnemu Boltu ponudil le delček od zneska, ki si ga je zaželel. Menda naj bi zvezdnikovi predstavniki iskali pogodbo, ki bi Boltu zagotovila vsaj tri milijone avstralskih dolarjev na leto (1.898.776 evrov), pri klubu pa so v ta namen bili pripravljeni zagotoviti le 150.000 avstralskih dolarjev (94.936 evrov), kar je bilo za Bolta občutno premalo. Preden se je na treningih pridružil Marinersom, je Bolt treniral tudi s prvo ekipo nemške Borussie Dortmund, treniral je tudi z nogometaši južnoafriškega moštva Sundowns in norveške ekipe Stroemsgodset. Ko je bil v Avstraliji, je Boltu osnutek pogodbe poslal malteški nogometni klub Valletta, a svetovnega rekorderja v tekih na 100 in 200 metrov ta ni premamila, češ da bo v Avstraliji skušal izpolniti svoje nogometne sanje. Teh še ni uresničil. Izpolnitev otroških sanj, da bi zaigral nogomet, bo Bolt prisiljen preložiti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gizmo28
02. 11. 2018 18.11
+2
jamajški turbo rudi ne dobi pogodbe, pridi v maribor boš vsak dan imel vsaj dve tiskovne konference
dvojnidupe
02. 11. 2018 14.04
+11
Ja sej pol pa se hoče 2 miljona plače haha. Ce bi mu to res toliko pomenilo bi vzel 100k place v avstraliji in se probal razviti kot nogometas.
Houdor
02. 11. 2018 11.59
+5
ta pa je požrešenj….. da bi mu tace olesenele.....
rekapaka
02. 11. 2018 13.30
+5
Ti pa nisi požrešen. zato delaš za 560 eur na mesec
Ahmed Bajsi
02. 11. 2018 10.38
+27
Ful ne bi bil nesramen ampak kot atletu mu nimam kej rečt za nogomet pa ni. Ne morš dat profesionalno igrat človeka, ki žoge ne zna štopat. Res ne gre.
športnik66
02. 11. 2018 09.58
+33
Jasno je, da se je Bolt tu povsem precenil. No, morda ne on. Precenili so ga njegovi managerji. Usain pač ni nogometaš...in to še kar nekaj časa ne bo. Je vrhunski atlet, ki je zašel v drug šport. Znal bi biti magnet za gledalce in to je za klub seveda plus. Mislim, da so mu v klubu ponudili povsem fer denar, za začetek, dokler se ne nauči veščin fuzbala. :) Moj nasvet bi mu bil: Usain, znebi se teh agentov, managerjev. Vse, kar boš zaslužil z nogometom, je povsem za plus. Itak živiš od doživljenskih atletskih sponzorskih pogodb. Gre le za to, da lahko uživaš v igranju nogometa..in ob tem še nekaj malega zaslužiš.
Mich Diam
02. 11. 2018 10.43
+7
InterCurvaNord
02. 11. 2018 09.55
+32
3 milijone na leto nima niti Iličić, pa sploh ne bi hotu igrat za ta klub iz pickovca..da dajo Boltu 3milijone k ne zna stopat zoge...
Mich Diam
02. 11. 2018 10.44
-2
Dinho8O
02. 11. 2018 09.52
+4
Torej ima financne tezave?