Nogomet

Delirij v Ljudskem vrtu: Mura do gola za zmago v zadnjih sekundah

Maribor, 25. 11. 2021 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Mihalič, Milan Doknić, Marko Juvan
Komentarji
230

Mura je odigrala poslednjo domačo tekmo Konferenčne lige, nasproti pa ji je stal angleški velikan Tottenham. Aktualni slovenski nogometni prvaki so bili po štirih tekmah v skupini G še brez točke, v petem poskusu pa jim je uspelo priti celo do prve zmage (2:1). Gola za Muro sta dosegla Tomi Horvat in Amadej Maroša, slednji je zadel dobesedno v zadnjih sekundah tekme, za Londončane pa je zabil kapetan Harry Kane. Gostje so dobro uro nastopili z igralcem manj. Drugi rumeni karton in posledično izključitev je že v 32. minuti dočakal Ryan Sessegnon.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zmaga Mure
    02:54
    Iz 24UR: Zmaga Mure
  • Iz 24UR: Neverjetna zmaga Mure
    02:40
    Iz 24UR: Neverjetna zmaga Mure
  • Vrhunci 5. kroga Konferenčne lige (2. del)
    12:12
    Vrhunci 5. kroga Konferenčne lige (2. del)
  • Vrhunci petega kroga Konferenčne lige (prvi del)
    10:34
    Vrhunci petega kroga Konferenčne lige (prvi del)
  • Izjava Tomija Horvata po zmagi proti Tottenhamu
    01:13
    Izjava Tomija Horvata po zmagi proti Tottenhamu
  • Izjava trenerja Anteja Šimundže po zmagi proti Tottenhamu
    01:31
    Izjava trenerja Anteja Šimundže po zmagi proti Tottenhamu
  • Amadej Maroša za zmago Mure (2:1)
    02:15
    Amadej Maroša za zmago Mure (2:1)
  • Harry Kane zadel za 1:1
    00:56
    Harry Kane zadel za 1:1
  • Tottenham že v prvem polčasu z igralcem manj
    01:22
    Tottenham že v prvem polčasu z igralcem manj
  • Tomi Horvat zabil za 1:0
    01:17
    Tomi Horvat zabil za 1:0

Slovenski državni prvak je bil po štirih krogih še brez točke, vodil je Rennes z 10 točkami, Tottenham jih je imel sedem, Vitesse pa šest. Mura je do tekme z Londončani dosegla dva zadetka, prejela pa jih je deset. Kar polovico teh ji jih je zabil četrtkov tekmec v Londonu na prvi medsebojni tekmi (5:1), od tega tri napadalec Harry Kane, kar so za slovitega strelca edini trije zadetki v dosedanjem delu te lige. V londonskem taboru, ki je v nedeljo pod vodstvom Antonia Conteja zmagal v prvenstvu, ko je "padel" Leeds, sicer merijo na prvo mesto v skupini, saj veljajo za enega glavnih favoritov tekmovanja, a po drugi strani v teh dneh razmišljajo tudi o veliki finančni izgubi 95 milijonov evrov za poslovno leto, dolgovi pa so narasli na 841 milijonov evrov.

Antonio Conte v Ljudskem vrtu.
Antonio Conte v Ljudskem vrtu. FOTO: Damjan Žibert

Kljub temu imajo v klubu, po Transfermarktu vrednem 697 milijonov evrov (Mura 7,53), smele načrte za prihodnost in tudi sredstva že za januarske okrepitve. Gostje so pričakovano prevzeli terensko pobudo, a si v prvih desetih minutah, za razliko od prve tekme v londonu, niso uspeli zadeti. še največ preglavic je Murašem predstavljal angleški reprezentant Delle Ali. Slovenski prvaki uvodoma niso bili kaj prida pri žogi, a so z disciplinirano igro dali vedeti tekmecu, da ne bodo "predčasno slekli hlač". Še več, Mura je po začetnem podrejenem položaju pridobivala na samozavesti in sledili so tudi že prvi napadi Sobočanov na angleška vrata. Sprva še "brezzobi".  Potem pa je eksplodiralo. Pisala se je deseta minuta in izvrstna solo akcija Tomija Horvata. Žogo je sprejel na robu kazenskega prostora, jo odpeljal proti sredini nato pa odlično in neubranljivo zamahnil z levico. Vratar gostov Pierluigi Gollini je bil brez moči. 

Tomi Horvat vs Tottenham
Tomi Horvat vs Tottenham FOTO: Sofascore.com

Mura je povedla z 1:0, črno beli Ljudski vrt pa je padel v delirij. Tribune so sicer zaradi epidemičnih razmer lahko polovično zasedene, a tekma je razprodana. Senzacionalni zadetek je domačim vlil novih moči, Londončanom pa očitno pristrigel krila. 

Nogometaši Mure so se na najboljši možni način poslovili od svojih navijačev v evropskem tekmovanju. Na začasnem domovanju v Mariboru so nastopili pred doslej največ privrženci, z angleškim Tottenhamom, prvim favoritom skupine G, pa odigrali zelo dobro tekmo in na koncu poskrbeli za senzacijo. Z borbeno in srčno predstavo so prišli velike zmage, pri čemer so jim z rdečim kartonom že po pol ure igre nekoliko pomagali tudi Londončani.

Napadi gostov niso bili več tako pogosti in udarni, do svoje igre je prišla tudi domača zasedba in tekma je postala povsem enakovredna v "polju". Gostom so se dodatno zakomplicirali stvari v 32. minuti, ko je drugi rumeni karton prejel Ryan Sessegnon in posledično predčasno odšel pod prho. To je, vsaj na prvi pogled, olajšalo domačim v želji, da vsaj do polčasa ubranijo rezultatsko prednost. A ranjen lev, v tem primeru Tottenham, je (bo) v nadaljevanju gotovo še zelo nevaren. Še posebej zaradi tega, ker si Londončani še niso zagotovili napredovanja iz skupine G. Ob polčasu (zasluženo) vodstvo Murašev. Navkljub pričakovani terenski pobudo Angležev, pa so bili gostitelji najmanj enako nevarni v napadalnih akcijah. To je potrdila tudi statistika prvega polčasa, ki je bila, razen posesti žoge, zelo enakovredna ...

Mura - Tottenham
Mura - Tottenham FOTO: Sofascore.com

Nadaljevanje je pinudilo podobno razmerje moči na travniku Ljudskega vrta. Tottenham ima pobudo, a precej manjšo kot na začetku tekme, kar je razumljivo, saj je od sredine prvega polčasa z igralcem manj na terenu. Mura še naprej zelo disciplinirana in tudi pogumna, vidi se, da Sobočani verjamejo vase in v taktiko, ki jo je pripravil strateg Ante Šimundža. Gostje so že v zgodnji fazi drugega polčasa v ogenj porinili nekaj prvokategornikov, Antonio Conte je hitro spoznal, da je vrag odnesel šalo in na igrišče poslal nekaj nogometašev, ki so drugače standardni člani udarne enajsterice. Vstopili so Heung-Min Son, Ben Davies, Eric Dyer in Lucas Moura. Pritisk gostov, navkljub igralcu manj, se je stopnjeval. Londončani so bili še posebej nevarni ob prekinitvah, še najbolj pa (pričakovano) Harry Kane, a je bil domači čuvaj mreže Matko Obradović nekajkrat dobro postavljen. Vratar slovenskih prvakov pa je bil nemočen v 71. minuti, ko ga je po samostojnem prodoru premagal prav kapetan Londončanov (1:1). Lucas Moura je podal v kazenski prostor Mure, Marin Karamarko je bil premalo odločen, kapetan Kane pa je s prefinjenim strelom poskrbel za izenačenje.

Mura vs Tottenham (cela tekma)
Mura vs Tottenham (cela tekma) FOTO: Sofascore.com

Naleti gostov so nato nekoliko pojenjali, Son, Kane in Oliver Skipp so sicer še zapretili, a brez prave nevarnosti za Obradovića. In ko je že kazalo, da bo Mura prišla do velike točke, je sledil fantastičen finiš domačih: globoko v sodnikovem dodatku so v zadnjem napadu na tekmi Muraši pobegnili v protinapad, Amadej Maroša je prodrl v kazenski prostor in streljal, žoga se je malo odbila od Davisona Sancheza in preletela Gollinija ter na velikansko navdušenje navijačev končala v mreži (2:1). Obenem se je Mura tako na najlepši način oddolžila Tottenhamu za boleč in visok poraz z 1:5 na prvi medsebojni tekmi.

Mura bo svoj prvi evropski skupinski del v evropskih tekmovanjih končala 9. decembra v Arnhemu pri Vitesseju.

Žan Karničnik vs Tottenham
Žan Karničnik vs Tottenham FOTO: Sofascore.com

Izjave po tekmi:
Ante Šimundža, trener Mure: "Že zaradi velikosti kluba in renomeja njihovega trenerja, je to ena prestižna zmaga. Moramo biti veseli, zaslužili smo si."

Tomi Horvat, strelec prvega gola: "Želeli smo dobro vstopiti v tekmo. Nismo se prestrašili, zadeli smo, dobro smo odigrali prvi in tudi drugi polčas. Zasluženo smo zmagali. Vsak nogometaš si želi zadeti proti tako dobremu klubu, zelo sem vesel, da mi je uspelo. To sanjaš že kot otrok, lepo je bilo igrati proti zvezdnikom. Vzdušje je bilo fantastično, prišlo je veliko navijačev, ki nam dajejo podporo."

Antonio Conte, trener Tottenhama: "Hud poraz in nisem zadovoljen s tem kar sem videl. To moštvo je zelo mlado, ampak mora še veliko delati. Današnja predstava mi ni bila všeč. Po treh in pol tednih začenjam razumeti situacijo v klubu. Ta ni preprosta, saj v tem trenutku nivo Tottenhama ni visok. Igralce ocenjujem, nato pa bom s klubom podelil svoje mnenje. Situacija ni preprosta."

Izid, Konferenčna liga, 5. krog, skupina G:
Mura - Tottenham 2:1 (1:0) 
Horvat 11., Maroša 90.; Kane 71.
RK:  Sessegnon 32.

Mura: Obradović, Karničnik, Gorenc, Karamarko, Šturm (77./Lotrič), Kozar (62./Ouro), Lorbek, Kous, Pucko, Horvat (87./K. Cipot), Mulahusejnović (62./Maroša). Trener: Ante Šimundža.
Tottenham: Gollini, Doherty (54./Lucas Moura), Tanganga, Rodon (55./Dier), Skipp, Ndombele, Sanchez, Sessegnon, Gil (54./Davies), Alli (54./Son), Kane. Trener: Antonio Conte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.05

Za nocoj se poslavljamo!

Slovenski nogomet je dobil novo, lepo poglavje. Mura je presenetila Angleže ter na domačih tleh odigrala fantastično tekmo. Zadnjo tekmo bo Mura odigrala v gosteh in sicer 9. decembra v Arnhemu pri Vitesseju.

21.01

Odlična predstava!

21.00

Statistika današnje tekme:

20.53

Poglejmo si še zmagovalni zadetek:

20.41

Mura je na svoji zadnji domači tekmi spisala res krasno zgodbo!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
26. 11. 2021 19.54
Ronaldo ter Messi v Muro, sedaj je šansa! Največja športna zgodba!
?rniMa?ak
26. 11. 2021 09.33
+5
Edina dobra novica na24h 🌷-Bravo Mura!
agentii030
26. 11. 2021 09.26
+3
Mura hvala za izjemen večer! Čestitke iz srca. Za takšno zmago je potrebno veliko jajc in včasih tudi malo sreče, ampak za kanček sreče je potrebno veliko truda. 3 4 Mura!
rajko povše
26. 11. 2021 08.19
+3
pomlad14
25. 11. 2021 21.59
-8
Kaj pomaga ta "velicastna"zmaga, ko pa so na koncu zadnji.
Štanjkol
26. 11. 2021 08.39
+4
Pomeni 500.000 eurov za klub. Tudi to je nekaj a ne?
Suna darms
25. 11. 2021 21.56
+8
bravo čarno bejli!!!!
gogi_
25. 11. 2021 21.51
+3
Matrax sramota,MURA JE ZMAGALA,CESTITKE!!!
Matrax
25. 11. 2021 21.49
-4
Kaj Messi se je po včerajšni sramotni predstavi in trimčkanju 90 min že pobral?
Matrax
25. 11. 2021 21.48
+10
radar
25. 11. 2021 21.46
+16
Tukaj se pa vidi, da so se borili s srcem. Bravo!
PEACE
25. 11. 2021 21.45
+9
totinori
25. 11. 2021 21.42
+18
S takšnim pristopom in igro so doma brez konkurence !
Malin3
25. 11. 2021 21.41
+10
BildiTheEmperor
25. 11. 2021 21.40
+16
Še dandanes celo območje nekdanje Jugoslavije ve za Muro. Mura Murska Sobota. Pa ne samo zaradi tovarne ampak zaradi nogometa. Ko so drugje zganjali nogometno korupcijo, je majhna Mura igrala s srcem.
pomlad14
25. 11. 2021 21.43
+6
Štanjkol
25. 11. 2021 21.45
-1
Pismo si zagrenjen, to si po naravi ali samo danes?
tovarišinajuriš
25. 11. 2021 21.39
+11
...prebivalcev v delu Londona,ki mu rečejo Tottenham,je približno 130 000,v Prekmurju okoli 78 000...rezultat je pa 2:1,juhej...
alpheca 1
25. 11. 2021 21.33
+16
Bravoooooo Muraaaaa
LedenaGora
25. 11. 2021 21.32
-2
Delirij = duševno bolezensko stanje ki ga spremljajo tudi halucinacije.. meni se nezdi da spada ta bolezen v kontekst
BildiTheEmperor
25. 11. 2021 21.38
+9
Če bi bil razgledan bi pa temu rekel evforija. Ki je redna spremljevalka velikih šampionov
LedenaGora
25. 11. 2021 21.41
+4
PEACE
25. 11. 2021 21.47
+0
Dandanes je lahko vsak novinar enako kot politik.
Meowscles
25. 11. 2021 21.29
+16
BRAVO 🎉 kvota bla pa 23 na Muro… upam da je vplačal kdo 👊
Komentator965
25. 11. 2021 21.29
+32
Mura je verjetno edini slovenski klub, ki ga imamo Slovenci preprosto radi, ne glede na to s kot prihajamo. Bravo Mura.
ZIPPO
25. 11. 2021 21.28
+15
Bravo fantje! Čestitke trener Ante!! 👍👏👏VSI smo veseli še najbolj pa Prekmurci!! BRAVO! ⚽😁