Nogomet

Zmaga v sosedskem dvoboju daje dodatno energijo

Poreč, 20. 02. 2022 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ženska članska reprezentanca je z golom Lare Prašnikar v Poreču na pripravljalni tekmi porazila Hrvaško. To je bil zadnji test pred aprilskim nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2023. Slovenija čakata najprej gostovanji v Kazahstanu (8. 4.) in v Franciji (12. 4.). Naše nogometašice še verjamejo v uvrstitev na SP, kar bi bilo sploh prvič v zgodovini. To je bila sicer osma medsebojna tekma reprezentanc, Slovenija je zmagala četrtič.

Lara Prašnikar
Lara Prašnikar FOTO: Damjan Žibert

Selektor Borut Jarc je minule dni izkoristil, da je prvič letos zbral reprezentanco, čas na Obali pa izkoristil za napredek v igri. 

Tekma je bila precej bolj izenačena. V prvem polčasu si nismo priigrale posebnih priložnosti, zato tudi nismo mogle doseči gola. V nadaljevanju smo prevzele pobudo, konstantno napadale in nato zmagale. V 2. delu smo igrale drugačen presing, pomagala so nam krila, zato smo tekmice spravljale pod pritisk. Osvajale smo več žog na njihovi polovici, zato smo bile bližje njihovemu golu, naše vezistke so se bolje gibale, nasprotnice smo jih lažje preigravale, ne le z dolgimi žogami. Lara Prašnikar

Z jasno željo, da se nekaj od tega vidi že proti Hrvaški, ki je bila, to je po tekmi poudaril tudi selektor, tekmec po meri. Celotna tekma je minila v terenski prevladi Slovenije. Selektor in igralke so že med tednom jasno napovedali, da jih na tekmi zanimata rezultat in napredek v igri. V 11. minuti prva prilika za Slovenijo – Lara Prašnikar je dobila globinsko žogo, morda jo malce slabše zadela, iz gola pa je stekla tudi hrvaška vratarka. V 15. minuti je prvič od daleč poizkusila kapetanka Mateja Zver. V 31. minuti je sledila obetavna akcija Slovenije, a so Hrvatice v ofside zanko ujele Laro Prašnikar. V 38. minuti je Mateja Zver pred golom iskala Ano Milović, v zadnji minuti prvega polčasa pa je še enkrat poizkusila Lara Prašnikar. Rezultat je ostal tisti z začetka tekme, 0:0. Slovenija je imela pobudo, a bila premalo konkretna.

V drugem polčasu se razmerje moči ni menjalo, terenska pobuda Slovenije pa je bila izrazitejša in na koncu tudi konkretnejša.  Že kar takoj, med 48. in 60. minuto, smo videli pravo obleganje hrvaškega gola. V 49. minuti je merila Ana Milović, v 52. minuti Lara Prašnikar, v 56. Sara Agrež, v taisti minuti od daleč še Izabela Križaj. V naslednji minuti je z glavo poizkusila Lara Prašnikar, dve minuti kasneje je Sara Agrež zadela okvir vrat, v 60. minuti je bila dvakrat pri strelu Lara Klopčič. V 66. minuti je selektor Jarc naredil prvo, izkazalo se je, da tudi edino menjavo. Namesto Adrijane Mori je v igro vstopila Manja Rogan. Nagrada za napadalno igro in trud je prišla v 80. minuti, ko je Lara Prašnikar s prostega strela zabila mojstrski gol. Zala Meršnik ni imela veliko dela, izvrstno pa je reagirala v 85. minuti, ko je obranila strel hrvaške nogometašice, ki je dobro merila, še boljše pa posredovala slovenska vratarka.

Borut Jarc
Borut Jarc FOTO: NZS

To je 31. tekma selektorja Boruta Jarca na klopi reprezentance. Prvič je izbrano vrsto vodil 6. 3. 2018 proti Srbiji, bilo je v Ajdovščini, rezultat pa 2:2. Do danes je reprezentanca pod Jarčevim vodstvom vknjižila 18 zmag, devet porazov in štiri remije. Reprezentanca je v tem času dosegla 80 golov, prejela jih je 31. To je bila tudi prva tekma pod vodstvom selektorja Jarca, ki so jo naše igralke dobile z rezultatom 1:0, kar je (nova) kvaliteta. "Sigurno smo veseli, ker smo zmagali z 1:0. Še bolj pa sem vesel, ker je bila Hrvaška primeren nasprotnik za ta del priprav pred nadaljevanjem kvalifikacij. Hrvaška je bila čvrsta, energična, taktično disciplinirana, povsem drugače je bila videti pod novim strokovnim vodstvom. Sam sem užival, ker so morale naše igralke vseh 90 minut pod pritiskom garati za to zmago, ki je več kot zaslužena. Poklopilo se nam je, da je bil tekmec zelo čvrst v fazi obrambe, zato smo morali v fazi napada delati vse pod pritiskom in duelom. V drugem polčasu smo naredili nekaj dobrih zadev, morda bi lahko zabili še kak gol več," je po tekmi za uradno spletno stran NZS povedal selektor Jarc. "Tekma je bila borbena, povsem drugačna kot lani medsebojna v Sloveniji. V 2. polčasu smo igrale bolje, ni pa to še tisto, kar smo želeli. Teren je bil zahteven, malce so bile težke tudi noge, saj je večina igralk v pripravljalnem obdobju. Pomembna pa je zmaga sama, kar nam daje dodatno energijo za naprej. Aprila sta pred nami dve gostovanji v kvalifikacijah: premagati moramo Kazahstan in presenetiti Francijo," je dodala kapetanka Mateja Zver.

Najprej proti Kazahstanu
Letos se bodo sklenile kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V kvalifikacijski skupini I Slovenija zaseda 3. mesto, vodi Francija, ki je zbrala 18 točk, Wales na 2. mestu jih premore 13, Slovenija na tretjem 11. Slovenija kvalifikacije nadaljuje aprila, ko jo najprej čaka gostovanje v Kazahstanu (8. 4.) in v Franciji (12. 4.), v septembrskem ciklu bo Slovenija doma gostila Kazahstan (2.9.), za konec pa gostovala pri Walesu (6.9.), kar bo verjetno tudi tekma, ki bo odločala o potnici v dodatne kvalifikacije.

Izid, pripravljalna tekma, Poreč:
Hrvaška - Slovenija 0:1 (0:0)
Prašnikar 80.
Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež, Korošec, Klopčič, Zver, Mori (od 66. minute Rogan), Čonč, Prašnikar, Križaj, Milović.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
20. 02. 2022 17.16
Sam da so kockasti zgubli bravo punce iz slovenije
Nimasmisla
20. 02. 2022 10.15
-2
Modrić jim je manjkal