Nogomet

'Noben ne ve, kaj je j..... ofsajd!'

Ljubljana, 13. 04. 2023 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Luka Černe
Komentarji
20

"Saj ne veš niti, kaj ofsajd pomeni," so mi včeraj očitali novinarji športa, ko sem jim povedal, da bom zvečer spremljal tekmo Real Madrid – Chelsea. Obsedel sem sredi redakcije in nemo strmel v steno. Ryan Reynolds (glavni igralec v filmu Deadpool) je v intervjuju nekoč dejal: "Noben ne ve, kaj je jeb*ni ofsajd. Niti sodniki." Pomislil sem: "Kaj sploh je ofsajd?"

Ker mi niti Ryan, eden mojih najljubših filmskih igralcev, ni mogel odgovoriti na vprašanje, mi ni preostalo drugega, kot da sem se odpravil v enega izmed ljubljanskih lokalov s prenosom tekme in športne entuziaste vprašal, ali mi lahko razložijo pravilo ofsajda. Na terasi so sedeli štirje fantje, poskusil sem najprej pri Janu, navijaču Reala: "Ofsajd je, če je igralec ekipe, ki napada, med igralcem ekipe, ki je napadena, in golom. Če je samo en igralec med njima. Ali pa nobeden." Torej morata biti med igralcem, ki napada, in obrambnim igralcem vsaj dva nogometaša? Lev ga je popravil: "Ofsajd je, kadar igralec, ki napada, v času podaje stoji za nasprotno obrambno linijo."

Njegov kolega Gašper s tem odgovorom ni bil zadovoljen: "Ofsajd je, ko gre za igralca, ki gre za linijo zadnjega igralca nasprotne ekipe, se pravi gre za zadnjega igralca v času podaje nasprotnika, zadnjega, ki stoji v obrambni liniji." Jan: "Če je samo vratar, pa je on še vseeno za obrambo, je vseeno ofsajd. Gašper: "Vratar se ne šteje." Zahvalil sem se jim in od njih odšel bolj zmeden, kot sem pristopil.

Če mi fantje niso mogli razložiti, mi bodo morda lahko dekleta. Ob strani sta sedeli navijačici Chelseaja. Živa mi je, kljub temu da nogomet spremlja šele nekaj let, razložila precej strokovno: "Ko podaš žogo, morata biti pred tabo dva oziroma pred igralcem, ki mu podajaš žogo in se je bo dotaknil naslednji igralca nasprotne ekipe. Navadno sta to vratar in en 'outfield' igralec." Njena kolegica Iva me je spretno pomirila, da ni z mano nič narobe, če ne vem, kaj je to: "Ker po drugi strani tudi sodniki zelo veliko časa ne vedo, kaj je ofsajd. Zato ker ne vedo, ali se dotakne žoge ali se ne dotakne žoge ali vplivaš na igro in so milimetri. In potem ta tehnologija VAR vse samo še poslabša."

"Kdo ve, kaj je ofsajd?"
"Kdo ve, kaj je ofsajd?" FOTO: AP

Kako lahko potem ofsajd razumemo tisti, ki nogometa ne gledamo, če ga ne poznajo niti sodniki niti najnovejša tehnologija VAR? Počutil sem se, kot da iščem dolgo izgubljeno skrivnost, o kateri vsi govorijo, ampak nihče res ne ve, ali obstaja. Po odgovor, kaj je ofsajd, sem šel še do Luke, ker se mi, soimenjaki, najlažje razumemo: "V določenem trenutku podaje, ko je napadalec pred obrambnim igralcem v določenem položaju v kazenskem prostoru. Oziroma na drugi polovici igrišča, tja kamor napada. Malo bolj zakomplicirano je, ampak ni. Zelo enostavna zadeva. Ali pa ne." Ne Luka, zame prav nič enostavna. Pomislil sem, da verjetno nikoli ne bom izvedel, kaj je ofsajd. Nato pa me je v zadnjem trenutku rešil Robert Kuzmič, predsednik NK Mura, ki me je sprva pisano pogledal, nato pa ustrelil dolgo iskan odgovor: "Ko je igralec ekipe, ki napada, v trenutku podaje zadnji v liniji pred vratarjem."

Končno se bom lahko pohvalil pred kolegi novinarji, da vem, kaj je ofsajd. Sprašujem se le, ali je odgovor na to vprašanje neke vrste nogometna skrivnost. Zdi se namreč, da jo predsednik kluba Mura precej dobro skriva ne samo pred navijači, ampak celo pred sodniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ImamLastnoMnenje
13. 04. 2023 21.36
+0
Probam še jaz razložiti, malo bolj poljudno: napadalni igralec je v prepovedanem položaju (offsidu), če se nahaja na napadalni polovici igrišča in je v trenutku, ko mu soigralec poda žogo, s katerim koli delom telesa najbližje vratarju, glede na črto, vzporedno gol liniji. Namesto vratarja je seveda lahko tudi drug obrambni igralec. Zadevo sicer malo zapletejo situacije, ko igralec v takšnem položaju ne vpliva na igro. Na primer, če je najbližje vratarju glede na vzporednico gol liniji igralec ob robu igrišča (ob out liniji), žoga pa je podana na igralca v sredini polja, ki je bolj oddaljen od vratarja kot prej omenjeni, potem najbrž ne bo prepovedanega položaja.....
Koronavirusovec
13. 04. 2023 21.53
+1
Napačno! Roke se ne štejejo za ofsajd, lahko imaš roke pol metra naprej od nasprotnikove noge in ni ofsajda
ImamLastnoMnenje
13. 04. 2023 21.55
+1
Koronavirusovec
13. 04. 2023 21.59
Koronavirusovec
13. 04. 2023 21.12
+1
Toliko lepih golov je že bilo razveljavljenih, pridobljenih z znanjem in dobro taktiko in zaradi nekaj centimetrov gol razveljavljen. Neumnost
Iqos
13. 04. 2023 19.45
+4
Točno to...povedat je treba pravilno. In tale iz Mure je povedal kratko, jedrnato in razumljivo.
Matrax
13. 04. 2023 19.56
+2
Skoraj da... v momentu podaje igralec, ki napada ne sme bit pred vsaj dvema igralcema... Ponavadi je to golman, ki je itak na golu + en igralec. To je ofsajd. Ni pa nujno, lahko pa gre na primer golman izven svojih vrat (pač situacija se lahko zgodi) in potem ga ni na golu. Tako, da se vedno gleda 2 igralca... Saj pravim ponavadi je golman, ker je na golu ni pa nujno.
FineFine
13. 04. 2023 19.36
+1
Vemo vemo. Problem ga je edino definirati, ker je ogromno izjem (ne pri out-u, ne pri gol out-u, itd.). Sem pa vesel, da se ne uporablja izraz "prehitek".
krava_teka_teka
13. 04. 2023 18.59
+0
Seveda večina ljudi ne ve, kaj je offside, ker to je znanost. Zato pa so nogometaši plačani več, kot najboljši znanstveniki.
Koronavirusovec
13. 04. 2023 18.48
-5
Ofsajd je uničevalec nogometa
FineFine
13. 04. 2023 19.37
+4
Ok. Ukineš ga, kaj dobiš? 3 igralce, ki bi konstantno kempirali pri nasprotnem vratarju, totalni razpad nogometa. Ofsajd je super zadeva.
Koronavirusovec
13. 04. 2023 21.09
+0
Dobro, če pa nasprotnik dobi žogo bodo imeli pa 3 igralce manj da se branijo
Banion
13. 04. 2023 18.30
+1
ti komentatorji ne vedo ša marsikaj. sedaj igralci nimajo več žoge temveč posest in še kakšna cvetka
Joža_Gulikoža
13. 04. 2023 18.28
+3
Noben ne vve? Jz sm BA ba pa vem
JJ1981
13. 04. 2023 17.59
+2
Poznamo le "ofsajd položaj". Igralec se nahaja v ofsajd položaju, ko je njegovo telo bližje nasprotnikovi prečni črti od žoge in predzadnjega nasprotnika. Ofsajd položaj sam po sebi ni kaznjiv, bo pa igralec kaznovan, če je bil v trenutku, ko se je žoge dotaknil ali pa z njo igral eden izmed soigralcev, po mišljenju sodnika vključen v aktivno igro z vplivom na igro ali vplivom na nasprotnika ali pridobitvijo prednosti z nahajanjem v tem položaju. Ofsajd položaj je definiran v pravilih nogometne igre v "Pravilu 11"
Zalchi
13. 04. 2023 17.44
+3
Hm, sm mislil, da vem, kaj je ofsajd. Zdej sem prepričan, da pojma nimam, kdaj je in kdaj ni. A lahko vseeno gledam tekmo al ne?
juventina10
13. 04. 2023 18.40
+4
jaz vem kaj je ofsajd,ne znam pa tega razložit,mi je pa vse jasno.
STDB
13. 04. 2023 16.38
+2
Mati mila, kakšen problem. Sej ti še google zna razložit. Ampak najprej je treba ločit dva pojma, ki sta bolje razumljiva v angleškem jeziku. Prvi je 'offside position', torej položaj igralca. Ta je v prepovedanem položaju, ko je nasprotnemu golu bliže kot žoga in sta med njim in golom manj kot dva nasprotna igralca (ja, vratar šteje kot igralec). Drugi izraz je 'offside ofense', torej prekršek oziroma kršitev 'offside' pravila. To pa je, ko je v prepovedanem položaju (kot razloženo) v trenutku podaje IN bodisi prejme žogo, bodisi vpliva na igro nasprotnih igralcev. Tu pri tem zadnjem je 'kamen spotike'; kdaj točno vpliva na igro je predvsem sodniška ocena.
disorderliness
13. 04. 2023 17.13
+1
Vse pravilno. Vratar šteje, torej morata biti 2 igralca bliže golu, da ni ofsajda. Šteje tudi igralec, če se nahaja onstran gol out linije. Ofsajd pravilo je v bistvu ves čar nogometa, sicer bi bilo vse skupaj prav zanič.
Nanuk
13. 04. 2023 18.20
-3
če ne bi bilo ofsajda bi imeli kondicije samo za 2x15 minut in konec ! vsi bi tekali za žogo, kot zmešani