Nogomet

City skočil na drugo mesto lestvice, United zmagal tretjič zapored

London, 30. 12. 2018 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./T.Š.
Komentarji
12

Na Otoku se je nadaljeval 20. krog v angleški Premier League. Nadaljevanje sta s prvo tekmo dneva otovorila londonska tekmeca Crystal Palace in Chelsea. Zmage so se razveselili modri, ki so slavili z 1 : 0. Po dveh zaporednih porazih so zmagali tudi nogometaši Manchester Cityja, ki so s 3 : 1 ugnali Southampton in skočili na drugo mesto lestvice. Uspešen je bil tudi mestni tekmec United, ki je s 4:1 premagal Bournemouth.

N'Golo Kante je v 51. minuti odločil londonski derbi med Crystal Palaceom in Chelseajem,
N'Golo Kante je v 51. minuti odločil londonski derbi med Crystal Palaceom in Chelseajem, FOTO: AP

Crystal Palace, ki je v zadnjem času v imenitni formi, med drugim je v 18. krogu v gosteh ugnal aktualne prvake Manchester City, je v uvodni tekmi dneva 20. kroga angleške Premier League, na svojem stadionu Selhurst Park gostil londonskega rivala Chelsea. Varovanci Mauricia Sarrija so po veliki zmagi nad Manchester Cityjem (2 : 0), nekoliko zanihali v formi in so med drugim izgubili doma proti Leicester Cityju, na zmagovita pota pa jih je v prejšnjem krogu z dvema goloma popeljal Eden Hazard, ki je zadel oba gola ob zmagi nad Watfordom. Na tej tekmi je belgijski virtuoz dosegel tudi jubilejni 100. gol v dresu Chelseaja.

Za tokratni obračun z mestnimi tekmeci se je sicer Sarri odločil, da Hazard ne zaigra v konici napada kot je bila to praksa na zadnjih ligaških tekmah. Tokrat je na mestu 'klasične devetke' začel Olivier Giroud. Gostje so bili v prvem polčasu bistveno boljši tekmec, a niso našli načina, kako bi premagali Guaito v goli Palacea. Giroud je sicer v 30. minuti žogo pospravil v mrežo gostiteljev, a so sodniki zadetek upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja, v katerem se je znašel francoski napadalec. Le nekaj minut kasneje je Willian izvedel prosti strel, a se je žoga od vratnice odbila izven igrišča. Chelsea je bil popolnoma dominanten v prvem polčasu, a gledalci na Selhurst Parku golov niso videli. Domačini so polčas celo končali brez strela na golo gostov. 

Drugi polčas pa se je sanjsko začel za nogometaše Chelseaja. David Luiz je prišel do žoge pred kazenskim prostorom 'orlov' in z odlično globinsko podajo zaposlil N'Goloja Kanteja, ki se je v kazenski prostor prikradel iz 'drugega plana', lepo sprejel žogo na svojih prsih in hladnokrvno matiral Guaito, kljub temu, da je imel na svojem 'hrbtu' kar dva branilca Crystal Palcea. Ekspresno vodstvo modrih, ki so sicer igrali v rumenih dresih, v drugem polčasu. Chelsea je bil tudi v nadaljevanju podjetnejši na zelenici. V 68. je lepo akcijo Hazarda zaključil Willian, a se je Guaita izkazal z obrambo, potem ko je Brazilec sprožil s težkega položaja. Šest minut kasneje je Giroud znova zadel,a še drugič na tekmi so mu sodniki razveljavili gol, a je bil francoski napadalec znova v prepovedanem položaju. V zaključku tekme pa so se vendarle prebudili varovanci domačega stratega Royja Hodgsona, jim ni uspelo resneje ogroziti Kepe v golu šestkratnih angleških prvakov. Chelsea je tako z minimalnih 1 : 0 prišel do 13. prvenstvene zmage in se je utrdil na četrtem mestu. Crstyal Palace pa po 11. prvenstvenem porazu ostaja na 14. mestu, zbrali so 19 točk. 

TEKMA

City našel pravo formulo
Nekaj minut po koncu tekme v Londonu so na zelenico stadion St. Mary's pritekli nogometaši Southamptona in Manchester City.  Sinje-modri so v zadnjem času močno padli v formi, potem ko v prvih 15 krogih niso poznali poraza (13 zmag in dva remija) so v zadnjih štirih krogih, kar trikrat izgubili (Chelsea, Crystal Palace in Leicester City). Zaradi omenjenih porazov so tudi močno zaostali v bitki za naslov prvaka, kjer je imel Liverpool pred tekmo na južni obali Velike Britanije že kar 10 točk naskoka, City pa je s prvega padel celo na tretje mesto. 

Tokratno tekmo so varovanci Pepa Guardiole začeli zelo odločno in so po desetih minutah vodili že z 1 : 0. Po lepi akciji Bernanda Silve po desni strani, je bil v osrčju kazenskega prostora na pravem mestu ob pravem času David Silva. Meščani so bili v vodstvu vse do 37. minute, ko je za izenačenje poskrbel Pierre-Emile Hojbjerg. Nekdanji član münchenskega Bayerna je namreč najprej ukradel žogo nepozornemu branilcu Oleksandru Zinčenku in z močnim strelom pod prečko matiral nemočnega Edersona v vratih Cityja. Kljub nepričakovanemu izenačenju, pa so gostje vse dvome o zmagovalci razrešili v sodnikovem dodatku prvega polčasa. Najprej je po prodoru in strelu Raheema Sterling lastnega vratarja premagal James Ward-Prowse. Nekaj trenutkov kasneje pa je za 3 : 1 z glavo zadel še Sergio Agüero. V drugem polčasu so bili aktualni prvaki še nekajkrat blizu novemu zadetku, a je bil vselej na mestu Alex McCarthy, Agüero pa je drugi gol preprečil okvir vrat, potem ko je Argentinec lepo 'premešal' domačo obrambo in nevarno sprožil znotraj kazenskega prostora.

Pep Guardiola je po dveh zaporednih porazih znova zmagal s svojim Manchester Cityjem.
Pep Guardiola je po dveh zaporednih porazih znova zmagal s svojim Manchester Cityjem. FOTO: AP

V 85. minuti pa še zadnji omembe vreden trenutek na tekmi. Strelec edinega domačega gola Hojbjerg, je namreč prejel rdeči karton zaradi grobega prekrška nad Fernandinhom. City je tako z zasluženo zmago znova skočil na drugo mesto prvenstvene lestvice, za vodilnim Liverpoolom pa ima sedem točk zaostanka. Glavna kandidata za naslov pa se bosta udarila že v naslednjem krogu, in sicer 3. januarja na stadionu Etihad v Manchestru. Southampton pa po 11. prvenstvenem porazu ostaja pri dnu prvenstvene lestvice. Trenutno zasedajo 17. mesto, ki še kot zadnje zagotavlja obstanek med angleško nogometno elito.

TEKMA

United do tretje zaporedne zmage
United je pod vodstvom trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja dosegel tretjo zaporedno zmago, Po Cardiff Cityju in Huddersfieldu so rdeči vragi premagali še Bournemouth. Gledalci so že v prvem polčasu videli kar štiri gole. Vodstvo na Old Traffordu je zagotovil prerojeni Paul Pogba, ki je izkoristil lepo podajo Marcusa Rashforda že v 5. minuti tekme. Nato je francoski nogometaš poskrbel še za drugi gol (2:0) v 35. minuti tekme, tokrat s strelom z glavo. Ob izteku polčasa pa še dva gola, po eden na vsaki strani. Na 3:0 je povišal Marcus Rashford, v drugi minuti sodnikovega podaljška pa je prvi gol za goste dosegel Nathan Ake (3:1).

V drugem polčasu so gledalci videli le en gol. Tako se je med strelce za rdeče vraga vpisal še Romelu Lukaku v 72. minuti, Pogba je bil v vlogi podajalca. Lukaku je v igro vstopil le dve minuti pred tem, zamenjal je Rashforda. V 79. minuti je Eric Bailly dobil rdeči karton, vendar pa to ni pokvarilo Unitedove zmage, ki na lestvici Premier League lovi petouvrščeni Arsenal, zaostaja le še tri točke.

TEKMA

Izidi, 20. krog angleške Premier League:
Crystal Palace - Chelsea 0 : 1 (0 : 0)
Kante 51.

Southampton - Manchester City 1 : 3 (1 : 3)
Hojbjerg 37.; Silva 10., Ward-Prowse 45., Agüero 45.
RK: Hojbjerg 85.

Manchester United - Bournemouth 4:1 (3:1)
Pogba 5., 35., Rashford 45., Lukaku 72.; Ake 45.+2
RK: Bailly 79.

Burnley - West Ham United 2 : 0 (2 : 0)
Wood 15., McNeil 34. 

Odigrano 29. decembra:
Liverpool - Arsenal 5 : 1 (4 : 1)
Firmino 14.,16., Firmino 65., Mane 32., Salah 45./11-m.; Maitland-Niles 11.

Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers 1 : 3 (1 : 0)
Kane 22.; Boly 72., Jimenez 83., Costa 87.

Brighton - Everton 1 : 0 (0 : 0)
Locadia 59.

Fulham - Huddersfield Town 1 : 0 (0 : 0)
Mitrović 90.

Leicester City - Cardiff City 0 : 1 (0 : 0)
Camarasa 90. 

Watford - Newcasle United 1 : 1 (0 : 1)
Doucoure 82.; Rondon 29.

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TvojPrijatelj
30. 12. 2018 22.33
+2
Žalostno da je sodnik SPET Man CITYju podaril zmago namesto da bi razveljavil vse tri zadetke. Lahko je biti nepremagljiv če imaš 10x več denarja kot vsi ostali 19ti klubi v celotni ligi skupaj! Ni fer do drugih klubov. Nekateri (nanašam se na Man City) imajo vse, drugi pa le malenkosti pobirajo. Pa še pod ''vse'' so podarjeni zadetki ki bi morali biti razveljavljeni iz strani sodnikov!
DR.BR
30. 12. 2018 22.20
-4
MUFC je vedno bil,ter vedno bo pojem evropskega nogometa,eden in edini klub na svetu,kateri je vstal iz pepela,edini klub v vsej zgodovini nogometa,kateri je imel trenerja oz. menedžerja 25 plus let,United je imel dva,lojalnost klubu pomeni pri Unitedu VSE,tega v drugih klubih še nikdar nisem zasledil, o uspehih pa raje ne bi izgubljal besed...Zgodba o SAF-u menda pove VSE..GGMU
MKII
30. 12. 2018 21.09
-4
Umeten 'klub' 😂
Dany75
30. 12. 2018 20.09
-12
Liverpool bo v koncnici prvenstva popustil... zapomnite si tole,da bo prvak City !
kebbab
30. 12. 2018 20.41
-6
bogdajmir
30. 12. 2018 19.52
+1
na koncu se bosta spet počila Liverpool in United in spet jih bo Liverpool povozil
mpk2
30. 12. 2018 22.39
-1
Kako to spet? Misliš po osemdestih? 20LEEEE !!!
Trend01
30. 12. 2018 19.28
+28
No, Manchester United je pod Mourinhom toliko časa "tankal", da ima zdaj polne rezervoarje in igra na polno. In nasrkal ga bo zopet Arsenal, ki bo končal kot šesti in ostal izven Evropske lige. Kaj šele Lige prvakov. Pa Pogba; od igralca, ki je bil najslabši na terenu in, ki ga je želel le še Juve, ja kar naenkrat postal "top" igralec. Pa zaupaj takšnim igralcem. Nikoli ne veš kdaj bo za, in kdaj proti lastni ekipi. Bljak.
resnicaosvobaja
30. 12. 2018 19.53
+21
Se mi upira in gnusi način, ko se slačilnica na račun klubskih rezultatov znebi trenerja, kar še zdaleč ni osamljen primer. Vodstvo je vsekakor prepozno in premlačno odreagiralo na vsa nesoglasja na relaciji igralci-trener.
Trend01
30. 12. 2018 20.37
+13
Ja, a po drugi strani treba tudi razumeti, da so vsi, od moštva do navijačev, želeli, da se igra hiter nogomet. Nogomet kjer zmagaš z golom več in ne prejetim golom manj, kot je želel Mourinho. Če ne bi imel Mourinho cca. 25M "nagrade", če ga odpustijo, bi že zdavnaj letel. A vendar, takšen način - ni pošten in ni korekten. A to je spet več ali manj krivda Woodwarda ter samega Mourinha s nogometno igro izpred 20 let v Italiji. Cinično je to, da bo zdaj Pogba pred navijači izpadel kot največja faca in rešitelj Uniteda (s klapo, ki mu je pomagala "tankati").
Bigbadjohn
30. 12. 2018 21.16
-1
resnicaosvobaja
30. 12. 2018 22.59
+3
Ne vem, kdo je zdaj naiven ti ali vodstvo kluba. Pripeljati Mourinha v klub in pričakovati, da se bo po 14 letih ali koliko že čez noč spremeni ? Pri Mourinho je zagotovljen le odhod, ko so vsi dejavniki na najnižji točki in redko traja 3 leta-