Nogomet

Nogometaš Ajaxa dve leti in pol po srčni kapi kaže znake napredka

Amsterdam, 27. 03. 2020 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nogometaš Ajaxa Abdelhak Nouri, ki se je julija 2017 zaradi srčne kapi zgrudil na igrišču, pri svojem okrevanju v domači oskrbi napreduje. Po tem, ko so ga avgusta leta 2018 zbudili iz umetne kome, se njegovo stanje po hudih in trajnih poškodbah možganov izboljšuje, a je še vedno popolnoma odvisen od družine.

Nouri (desno) ob dobrem prijatelju Frenkieju de Jongu v Stockholmu, kjer sta leta 2017 z Ajaxom odigrala finale Lige Evropa proti Manchester Unitedu.
Nouri (desno) ob dobrem prijatelju Frenkieju de Jongu v Stockholmu, kjer sta leta 2017 z Ajaxom odigrala finale Lige Evropa proti Manchester Unitedu. FOTO: AP

Po besedah brata Abderrahima, ki se je pogovarjal z novinarjem nizozemske televizije, komunicira s svojci, čeprav ne more govoriti, pa se sporazumevajo na drugačne načine. Družina živi v hiši, kjer je vse podrejeno stanju 22-letnega Abdelhaka Nourija, ki ga lahko po njej vozijo z invalidskim vozičkom.

"Zaveda se, kje je, je buden. Kiha, kolca, jé, iz postelje pa sam ne more vstati. Sporazumevamo se z očmi in nasmehom. Pogovarjamo se z njimi, gledamo tudi nogomet. Vedeti nam da, da mu je to zelo všeč, pogosto pokaže čustva. Z njim se obnašamo, kot da ni bolan," je stanje brata opisal Abderrahim.

Napovedovali so trajno vegetativno stanje
Novica je toliko bolj neverjetna glede na to, da je družina julija 2017 dejala, da praktično nima možnosti za ozdravitev in da bo ostal v trajnem vegetativnem stanju.

"Ne more hoditi, ne more govoriti, ne prepozna nas, ne ve, kdo smo. Ničesar ne čuti, ničesar ne sliši," je novinarjem po nesreči na prijateljski tekmi proti Werderju iz Bremna v okolici Innsbrucka, kjer se je Ajax pripravljal, dejal brat nogometaša, ki je bil "programiran" za novega zvezdnika evropskega nogometa.

Odigral pomembno vlogo pri prestopu dobrega prijatelja De Jonga
Še bolj odmeven pa je podatek, da je odigral vlogo pri prestopu nekdanjega zvezdnika Ajaxa in velikega prijatelja Frenkieja de Jonga v Barcelono.

"Pogovarjal sem se z njim, mimo je prišla njegova mama in ga vprašala, katero ponudbo naj sprejmem. Ob omembi Barcelone je navdušeno dvignil obrvi. To je bil res poseben trenutek," se spominja nogometaš katalonskega velikana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
27. 03. 2020 20.05
+18
Dobre novice so vedno dobrodošle. Še posebej pa v teh hudih časih.
samomojemnenje
27. 03. 2020 20.29
+10
Ne gledam minusov in plusov, me sploh ne ganejo. Mi pa ni jasno, da je lahko eden od belčkov tako zaslepljen, da na tak komentar pritisne minus. Kdor tako razmišlja, je potreben pomoči.
Lessihinav?ek
27. 03. 2020 19.32
+11
sem vesel za njega,ajaxa nemaram,kot nemaram barcelone
samomojemnenje
27. 03. 2020 20.15
+5
Krele, poizkusi se malo učit. Primer tvojega komentarja. Sicer dvomim, da boš razumel. "Sem vesel za njega. Ajaxa ne maram, kot ne maram Barcelone."
seloveroni
28. 03. 2020 11.41
+0
ćžšq
27. 03. 2020 19.26
-24
Se je pa fejst gnal za žogo, da je tako mladega že kap.,...